Bana ''TREKKING'' i tanıtır mısınız ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan byaman_35 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,175

byaman_35

Yeni Üye
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Merhabalar :smiley:

TREKKING ilgim uzun zamandır var ama her şehir insanı gibi zamanım yok;
bu ''zamanım yok'' tembelliğine bi'son vermek adına artık kendimle kavga ediyorum;

Bisiklet sporuyla da yakından ilgiliyim ama TREKKING daha cok ilgimi çekiyor.

Ozeliikle İzmirde bu spor nasıl yapılr?

Günü birlik mi gidersiniz, mesela neden yazın yapılmaz? sadece sıcak mı engel bu spora?
izmirde nerelere gidersiniz.

tavsiyeleriniz neler?

şimdiden tşk, saygılar :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Bana ''TREKKING'' i tanıtır mısınız ?

Biraz hazıra kaçtım kusura bakmayın,

Trekking doğa sporlarının en hafif kollarından biridir. Uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir. Hiking ise günübirlik doğa gezisi anlamına gelir. Dilimize İngilizce'den geçen "trekking" sözcüğü İngilizce'de "doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak" anlamına geliyor. Asıl anlamı ise....

" Güney Afrika'da kağnı ya da yaya olarak göç" demek.

Her yaştan insan trekking ve hiking yapabilir. Ülkemizde trekking ve hikinge uygun birçok bölge bulunuyor. Seyahat acenteleri Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesi başta olmak üzere birçok küçük yöre, dağ köyü, yaylalara turlar düzenliyor.

Trekking ve hikingde yürüyüş süresi parkurun zorluk derecesine göre değişiklik gösterir. Orta dereceli bir parkur yaklaşık olarak 5-6 saat sürer. Kalabalık ve gürültülü şehir hayatından bir an olsun uzaklaşmak, doğayla başbaşa bir gün geçirmek ve doğadaki güzellikleri grup arkadaşlarıyla paylaşmak isteyenlerin uğraştıkları bir spor aktivitesidir. Amaç şehirde özlenen doğal yaşama bir gün olsun ayak uydurabilmektir. Tabii bunu yaparken belli bir oranda yorgunluğu göze almalısınız.

Bu aktivite için yürüyüşünüzü kolaylaştırması ve tatsız sürprizlerle karşılaşmanıza engel olması için bir yürüyüş ayakkabısı ve orta boy bir sırt çantası dışında teknik bir malzemeye ihtiyacınız yoktur. Ayrıca grup rehberlerinin parkurun zorluk derecesine göre verecekleri küçük ipuçları dışında teknik bir bilgiye sahip olmanıza da gerek yoktur. Fakat son zamanlarda bu tür organizasyonlar yapan acenteler macerayı sevenleri de göz önünde bulundurarak teknik malzeme ve bilgi gerektiren zorlu parkurları da programlarına dahil ettiler. İstemediğiniz bir durumla karşılaşmamak için acentenizden mutlaka parkurla ilgili ayrıntılı bilgili isteyiniz.

Trekking Nasıl Yapılır?

Trekking aktiviteleri düzenleyen birçok acente bulunmaktadır. Trekking turları günübirlik olduğu gibi, daha uzun süreli de olabilmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya, Karadeniz'e düzenlenen turların süreleri kimi zaman bir haftayı bulmaktadır. Acentelerin bünyelerindeki rehberler sizin tüm danışmanlık ihtiyaçlarınızı karşılayacaklardır. Günübirlik parkurların İstanbul'a yaklaşık olarak 1,5-2 saat uzaklıkta olmaları bu tür turların tercih edilme oranını arttırmaktadır.

Yolculuğa genellikle sabah çok erken çıkılır. Günübirlik gezilerde, gezi bir günün içine sığdırılacağından amaç güne erken başlayarak zamanı olabildiğince iyi kullanmaktır. Yolculuk sırasında rehberlerden programla ilgili bilgi almalısınız. Unutulmaması gereken en önemli nokta turu satın almadan önce parkurun zorluk derecesiyle ilgili bilgi almaktır. Çünkü ilk defa böyle bir tura katılıyorsanız nispeten kolay ve sizi çok zorlamayacak bir parkurla başlamalısınız. Zamanla tecrübe kazandıkça parkurların zorluk derecesini arttırabilirsiniz.

Trekking ile İlgili Kısa ve Önemli Bilgiler

İşte unutmamanız gereken birkaç şey:

* Yürüyüş ayakkabılarınızı ve çantanızı unutmayın. Çantanıza su, yağmurluk, yedek çorap ve giyisi koyun. Untmayın ki doğayla başbaşasınız yağan yağmur ya da bir dere geçişi sizi tahmininizden çok daha fazla ıslatabilir. Ayrıca çantanızda, size dağıtılan ve mola yerlerinde yiyeceğiniz yiyeceklerinizi taşıyacaksınız.

* Üzerinize rahat şeyler giyin. Rahat edemeyeceğiniz kıyafetlerle uzun süre yürümek sizi sıkabilir. Fakat bunu yaparken hava şartlarını da göz önünde bulundurun. Kışın yanınıza kazak, yazın mutlaka şapka alın.

* Katılacağınız geziyi piknikle karıştırmayın. Uzun süre yürüyeceksiniz. Bu yürüyüş daha önceden planlanmış bir yürüyüştür. Yani rehberler gideceğiniz noktaya ulaşan en kısa yolu değil sizin daha fazla doğa güzelliği göreceğiniz ve bu geziden daha fazla zevk almanızı sağlayacak yolları tercih ederler.

* Gruptan kopmayın. Bu konuda rehberlerin talimatlarına uymaya özen gösterin. Kimsenin sizi göremeyeceği şekilde farklı yollara sapmayın. Eğer gruptan kısa süreli ayrılacaksanız ( Örn: Su içmek ya da çiçek toplamak vb. şeyler için) mutlaka gruptan bir kişiye bu durumu bildirin.

* Yanınıza fotoğraf makinesi almak ve böyle değişik ve güzel bir günde fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Fakat makinenizin yağmur sonucu ya da bir dere geçişi sırasında zarar görebileceğini unutmayın.

* Dere içinden ya da kaya üzerinde yürürken çok dikkatli olun. Dere içindeki taşlar yosun tuttuklarından kaygan olur. Yavaş ve emin adımlarla yürüyün. Böyle durumlarda ayağınızdaki yürüyüş ayakkabısının önemi daha da artıyor. Rahat ederim düşüncesiyle altı düz spor ayakkabılardan kaçının. Altı girintili çıkıntılı ve kaymayan yürüyüş ayakkabılarını tercih edin.

* Yanınıza kullanmayacağınız malzeme almayın. Aşırı yükten kaçının. Yürüyüş uzun olduğundan aşırı yük sizi normalden daha fazla yoracaktır. Kullanmayacağınıza inandığınız malzemeleri yürüyüşe başlamadan önce arabada bırakın.

* Dönüş saatinde rötar olabilir. Bunun en önemli nedenlerinde biri aynı parkuru ayrı grupların farklı sürelerde yürümeleri. Dönüş saati konusunda esnek ve hoşgörülü olmayı unutmayın.
 

Ynt: Bana ''TREKKING'' i tanıtır mısınız ?

Aynı zamanda Gezenbilir İzmir grubu aktif olduklarını düşünüyorum, onlarla irtibata geçebilirsiniz.
 

Ynt: Bana ''TREKKING'' i tanıtır mısınız ?

:smiley: verdiginiz bilgiler buyuk olcude işime yaradı diyebılırım.
ancak ben anlattıgnız bilgilere gore Trekking değil, hiking yapmak istiyor(muş)um..

tşk :smiley:
 

Ynt: Bana ''TREKKING'' i tanıtır mısınız ?

Merhaba,

Sizinde dikkatinizi çektiği gibi ülkemizde bu iki terim birbirine karıştırılmakta ve günübirlik doğa yürüyüşleri, Trekking olarak anılmaktadır.
 



Ynt: Bana ''TREKKING'' i tanıtır mısınız ?

byaman_35' Alıntı:
Merhabalar :smiley:

TREKKING ilgim uzun zamandır var ama her şehir insanı gibi zamanım yok;
bu ''zamanım yok'' tembelliğine bi'son vermek adına artık kendimle kavga ediyorum;

Bisiklet sporuyla da yakından ilgiliyim ama TREKKING daha cok ilgimi çekiyor.

Ozeliikle İzmirde bu spor nasıl yapılr?

Günü birlik mi gidersiniz, mesela neden yazın yapılmaz? sadece sıcak mı engel bu spora?
izmirde nerelere gidersiniz.

tavsiyeleriniz neler?

şimdiden tşk, saygılar :smiley:

Merhaba ,

Gezenbilir İzmir grubunun yöneticilerilerinden ve Dağcılık ve Doğa Grubumuzundan rehberlerinden biriyim.
Kendinizi biraz tanıtırsanız size İzmir'de Trekking ( Her ne kadar kelime anlamını tam oalrak uygulamıyorsak da ) konusunda rahatlıkla yardımcı olabilirim.

İzmir'de doğa yürüyüşlerinin yaz mevsiminde yapılmamasının ana sebebi Orman Yangın mevsimi dolayısı ile 15 Mayıs - 15 Ekim tarihleri arasında Ormanlara giriş yasağı olması sebebi iledir.
Doğa yürüyüş rotalarımızın büyük bir çoğunuğu orman içinden geçen patikalardan oluştuğu için doğa yürüyüşlerimize 15 Mayıstan sonra son veriyoruz.

Diğer bir etken ise yaz mevsiminde İzmir havasının sıcaklığı yürünemeyecek kadar bunaltıcı oluyor. Çok yüksek irtifalarda yürümediğimiz için sıcaklıktan aşırı etkinleniyoruz. Parkur üzerinde ki su kaynakları da kuruduğu için su tedarik sorunu oluşmaktadır.
Yanımda su taşırım diyebilirsiniz ama ne kadar fazla yük o kadar çok efor = su ihtiyacı.
Bu sebeble bahsi geçen tarihler arasında Doğa Yürüyüşlerine ara veriyoruz.

Deniz kıyısı gezileri ve yüksek irtifa yürüyüşleri yapabilimeye çalışıyoruz.
Tabii yüksek irtifa ile 2500-3000 metre üstü yüksekliklerden bahsettiğimi de belirtmiş olayım.

İyi Günler.
 

Ynt: Bana ''TREKKING'' i tanıtır mısınız ?

Hevesim 15 ekime kadar kursakta bekleyecek desenize :smiley:

verdiginiz bilgiler için tşşk :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,480
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst