Ayna Mahruti Oranı Ne Olmalı ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan suzuki 96 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,433

suzuki 96

Kamp II
Yer
sinop
slm gezenbilir üyeleri aracıma takmış olduğum 265*75*16 breghston mt marka lastiklere hangi oranda ayna mahruti takmam gerek bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilgilerini paylaşmaları rica olunur saygılar

Etiketler
Ynt: Ayna Mahruti Oranı Ne Olmalı ?..

Özkancım bu konularda destek için aşağıdaki bilgilere ihtiyaç vardır.

1-Aracın orjinal lastik çapı "inç" değeri üzerinden ebadı örnek"27inç"
2-Şuan takdığınız lastigin "inç" değeri üzerinden
3-Şuanki ayna-mahruti oranınız.
ve bu bilgilerden % 100 emin olmak gereklidir.

Bu verileri ortaya konduktan sonra % oran hesabı ile ayna mahrutideki olması gerekli oran düşümü hesaplanabilir. Daha öncede telefonda izah etmiştim. ;)

hakan hocam verdiğiniz bili için teşekkür ederim inşallah oranları doğru hesap edebilirim

lastiginizin tam ölçüsü 31.64 inç tir 27 inç lastikle orantı hesabı yapıldıgındada tam %117 geliyor m. beccenin sattıgı 5.72;1 oranlı olanlar %17 ye tekamül eder
calmini de ise 5.83 oranlı olanlar %13.8 dir
örnek vererek izah ediyim.

calmini ayna mahruti aldınız oran 5.83 arac + 13,8 tork kazanır kilometre göstergesi 100 gösterdiginde ise siz aslında 86,2 km ile gidersiniz 27 inç lastikle

4x four art ayna mahruti aldınız oran 5.72 arac + 17 tork kazanır kilometre göstergesi 100 gösterdiginde ise siz aslında 83 km ile gidersiniz 27 inç lastikle

sizın 265*75*16 bu lastikler zaten % 17 büyük oldugundan kilometrede bir sapma olmayacaktır 100 ile giderken 100 yapmış olacaksınız bu lastik + 5,72 mahruti var iken.

başka imalatçı varmı bilmiyorum onlarda bu ölçüler var bu iki sinden birini tercih edip takmanız gerekiyor oranı hesaplayıp cıkan orana göre ısmarlama ölçü özel bi ayna

mahruti yapan vede satan yerler varmı varsa bizede bilgi verseniz hepimize lazımlı bir konu yapmasakda bilgimiz olsun. ülkemizde suzuki denildim mi cok durak vardır ama

son durak ,vede tüm yolların aynı yere cıktıgı yer m. becce abimiz vardır bir tlf ederseniz tam ve dogru bilgiyi ondan alırsınız.

Oguz bey iki sorum olacak.

*2000V6 Vitaranın ayna mahruti ölçüsü nedir biliyormusunuz?
* Hesabı yaparken hangi oranı kullandınız?
*5.12 oranı 1600 Vitara için rakam..

Ayna Mahruti Oranı 5.12 olarak alınırsa

Sizin hesaba göre 5.12 ile = %100 tork var iken
5.72 İle = +17 Tork derken ?
5.83 İle = %113.8 oran demişşiniz.

Benim hesabıma göre 5.12=%100 ise
5.72=%11,17 aktarma oranı düşer / çekiş artar
5.82=%11,36 aktarma oranı düşer / çekiş artar

valla ben bu işten bişey anlamadım araca hangi oranda ayna mahruti takacamı şaşırmış durumdayım zaten fiyatları belli el yakıyo kafam allak bullak oldu bu işi kesin bilen biri varsa çıkıp açık bişekilde anlatsa daha makul olur bence

have the data to prove it. Our 5.83:1 ratio provides a 13.8% overall reduction. bu calmininin sitesinde yazan
%17 rakamıda m. becce nin bana söyledigidir aklımda yanlış kalmış da olabilir.

v6 difransiyel kovanına bu ayna mahrutiler girmiyor kesinlikle bu işe girecek arkadaşların evvela bir tane 5 kapı jlx difransiyelini komple satın alması gerekiyor bu iş için maslak aksiyon a danışılması lazım derim daha evvel lacivert bi arac sanırım sahibinin ismi bülent ti ona bu şekil bi uygulamayı yaparken görmüştüm. 2 sene kadar evveldi.

Ynt: Vitara 2000 V6
« Yanıtla #12 : 30 Ocak 2008, 14:52:34 » Alıntı

--------------------------------------------------------------------------------
1.6 vitaraya olan yükseltme kiti v6 vitaralarada oluyor. Ancak arka kısa aynamahruti yerine oturmuyor kovanın açısının farklı oluşundan dolayı. bu yüzden kovanı komple değiştirmek gerekiyor v6

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=10159.msg65808#msg65808

sitede arama yaparken tesadüfen buldum yaklaşık 15ay önce konu 1,6 sahibi bir arkadaşın v6 hakkındakı yorumlarıdır bilgi istiyene ararsa hazine niteliginde dir gezenbilir..

bu arkadaş 1.6 sahibi bazı konuları ben düzelteyim müsadenizde ,5 kapı 1.6 yükseltme kiti başka ,grand vitara 2.0-2.5 başka ,v6 ise bambaşka dır , ön taraf grand ve arka taraf 1.6 jlx in kokteyl lin den oluşur çünkü ön salıncak lar grand dır diyebiliriz .konu yükselme degil.şimdi konuya dönelim ..
fakat defransiyele ayna mahruti uygulama işini dogru biliyor ..

vitarada mazim 1,5 seneyi gecmez ,bazı arkadaşlar bana beni tanıyıp bilmediklerinden bana üstat uzman vs gibi hitap ediyorlar ,ben otomobil ile ilgili bir iş yapmıyorum ,yani meslekten derler ya kıyı köşesinden bile degilim,matbaa makineleri möntörüyüm ,mekanik ile ilgiliyim ,konum içabı azda bilgiliyim.mekanikte ..otomobil işi benim hobim diyebilirim,kendi capımda kendime yetecek kadarda bilgiliyim .
v62.0 vitara cok yakar vergisı pahalı parcası yok vs gibi sebeblerden pek tutulmuyor ..1.6 yada baktım v6 da baktım ve ozaman v6 aldım kafama daha cok yatmıştı
sonrada araziye uygun bütceme göre ufak ufak modifiye etmeye başladım birde ne göreyim bunu alıpta modifiye eden yok denecek kadar az tabi ne olacak başladık kendi yagımızla kavrulmaya o zamanlar gezenbilir diye bir sitenin var oldugundan bile haberim yoktu.bana kimse akıl fikir vermedi yada ben alabilecegim birilerini bulamamıştım şu an kendi capımda ufak tefek tecrübelerim oluştu bilgim dahilinde bilhassa v6 sahiplerine buradan yardımcı olmaya çalışıyorum .
dişli oranları konusunda kırıcı olduk yanlış anlaşıldık sanırım .. en azından buradan böyle görünüyor gibi, pardon..özür dilerim. :smiley:

biraz eski tarih olmakla beraber satılık ayna mahruti var sitede...http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13147.0

Merhabalar..burdan yazı yazarken bazen mimikleri veya bazı şeyleri karşı tarafa net aktaramıyor insan, :smiley: bari gülümseme ekliyeyim.. Aşagıdaki yazımda bende V6 için aktarma oranlarını sordum, ;) sizi yanlış anlamasım, merak ettigim için alttadki bilgilerimi yazdım, sizde teyid edersiniz diye. :D
Bazen yanlış anlaşılmalar olabiliyor, aman derim. :smiley: Yazımı aşagıdaki gibi düzelteyim..

Oguz bey iki sorum olacak. :smiley:

*2000V6 Vitaranın ayna mahruti ölçüsü nedir biliyormusunuz? ;)
* Hesabı yaparken hangi oranı kullandınız? :smiley:
*5.12 oranı 1600 Vitara için rakam.. :smiley:

Ayna Mahruti Oranı 5.12 olarak alınırsa

Sizin hesaba göre 5.12 ile = %100 tork var iken
5.72 İle = +17 Tork derken ?
5.83 İle = %113.8 oran demişşiniz.
:smiley: Benim hesabıma ve bilgiime göre de aşagıdaki gibi olmalı :smiley:

Benim hesabıma göre 5.12=%100 ise
5.72=%11,17 aktarma oranı düşer / çekiş artar
5.82=%11,36 aktarma oranı düşer / çekiş artar
Siz nedersiniz.. ;)

1.6 ve v6 defransiyelleri aynı diye biliyorum aynı dif . kılıti oluyor misal ,,% yüz emin olmamakla beraber ,,aynı dır derim bir bilene sormak lazım derim.(aksıyon,,m.becce,grand oto ,vs..) ;)

tam bilmemekle beraber bu hesaplar orantı ile degil başka tür bi yöntemle bulunuyor .calmini nin sayfasının google translater ile tercüme edilmiş hali.

...... Bizim 5.83:1 oran% 13,8 genel azalma sağlar. Eğer daha fazla bilgi isterseniz .....

.......have the data to prove it. Our 5.83:1 ratio provides a 13.8% overall reduction....

bu hesap orantı hesabınla tutmadıgından bunun ne tür bi yöntemle bulundugunu anlamak lazım .hani şu mühendislerin kullanıgı sinüs kosinüs,tanjant ,falan bi karışık

hesap türlerin den mi bu da fazla matematik gerektiren bi konu olsa gerek buda benden uzak demektır . ;)

tek bildigim bu konuda o dişliler o kutuya (karpuz içi) girmiyor v6 da ben uzun iş diye vazgecmiştim..

dogrulugunu tam olarak bılmedigim bı konuda atıp tutmak yanlış olur. bu konuda benden bu kadar hoşcakalın.. :smiley:

sevgili gezenbilir üyeleri maalesef site üyesi olan bir şahıs la girmiş olduğum üzücü bir tartışma yüzünden üyeliğim bir hafta kilitlendi ve siteye giriş yapamadım bu arada açmış olduğum konuyla ilgili vermiş olduğunuz bilgiler içinde teşekkür ederim sizlere burdan söylemek istediğim artık ayna mahruti ihtiyacımın olmadığı iki gün önce defrensiyelleri söküp ayna mahrtui dişlerini saydık ve çıkan oranların hesaplamalarını yaparak araç üzerindeki ayna mahrutilerin daha önceden değişmiş olduğunu gördük yani bana gereken ayna mahrutiler aracın ilk sahibi tarafından takılmış hepinize teşekkürler özkan çetin

Sorun çözülmüş ama gene de bilgi için, Suzuki araçlardaki dişli oranlarıyla ilgili mesajın linkini ekliyorum.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25607.0

İlave olarak ta geçen sene tartışılan aşağıdaki konuyu gönderiyorum.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13217.msg92513#msg92513

Oğuz bey bu hesaplar orantı ile bulunabilir.

5,72/5,125=1,116 ------->+%11,6
5,83/5,125=1,1375 -------->+%13,75

Selamlar.

Şenol bey teşekkür ederim
5,83/5,125=1,1375 -------->+%13,75.... 5.83:1 oran% 13,8 ..bu hesaplar calmini ile tutuyor evet bende kontrol ettim sizin dediginiz gibi cikıyor
( 5.72 arac + 17 tork kazanır )bu bilgi yanlışmış kafamda yanlış kalmış. .....5,72/5,125=1,116 ------->+%11,6.. dogrusu bu ..

Şenol bey size bir sorum olucak .?
istanbulda bakırköy sahil yolunda havaalanı istikametine giderken yola (radar benzeri) garip bir alet takıldı 50 km üzeri giden aracları uyarı amaclı altından gecen her aracın süratini digital olarak yazıyor altından gecerken bu gün ibreyi tam 60 a caktım gösterge 56-57 yazdı .. aracım da 225/75/16 lastık var 29.28 inc %8.4 büyük normalden
benim hesabıma göre arac 100 ile giderken aslında 108,4 ile gider .buradan 60 la gectigimde 65 yazmalıydı ..60 km de 9 km hata biraz fazla geldi bana bu aletler mi dogru ölcmez ibre mi hatalı gösterir ,,ortada %15 hata var .
bu işin beni ilgilendiren kısmı polis radarının önünden şehirlerarası yolda 90-99 u gecmeden gecmem lazım eskiden 90la gecerim diye düşünürken galiba bu gidişle 80 le gitsem daha hayırlı oluçak.. Selamlar.

Oğuz bey merhaba,
Linkteki yazışmalara bir gözatın, aydınlatıcı olacaktır.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13121.0

Şöyle bir durum var; bazı araçların (belki de pek çoğunun) hız göstergeleri biraz fazla gösteriyor.
Yukarıda bahsettiğim başlıkta kendi aracımda gps ile yaptığım ölçümler ile gösterge panelini karşılaştırmıştım.
Panel yaklaşık %11,1 hızlı gösteriyor.

Araçların aynı olduğu kabulüyle bahsettiğiniz durumu hesaplarsak;
Aracınızda standart lastik takılı olsaydı (27,28" çap) gösterge panelinizde 60km/h okumanıza rağmen gerçekte 60x0,89=53,4km/h ile gidiyor olurdunuz. Motor devri değişmeyeceğine ve devir göstergesinin yeni lastik çapından haberi olmadığına göre gösterge paneli aynı devirde iken hız göstergesi de aynı değerde olacaktır. Tek farkla, lastikler bu sefer aynı devirde daha fazla yol (29,28"/27,28"=1,073) alacakları için hız artacaktır.
53,4x1,073=57,3km/h
Yani cihaz doğru ölçmüş bence hızınızı.

Yavuz beyin kendisinin hazırladığı bir program var, ona da gözatmanızı öneririm.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25482.0

Selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,259
Kayıtlı Üye Sayımız
166,893
Kaydolan Son Üyemiz
burakoney

SON KONULAR

Geri