Ynt: Ayıların tek karşılaşmak istemedikleri
Herkese Merhaba,
Tüm dünya genelinde bakar isek: Artık hiçbir canlıya ( bizim tarafımızdan ) yaşayacak yer kalmadı. Her tarafa yayıldık, yayılıyoruz ve medeniyet götürüyoruz ( diğer tüm canlıları yok ederek ).
Ülkemizdeki duruma bakar isek: hayat pahalılığının kontrolden çıktığı, gerçek bir tüketim toplumu haline geldiğimiz bu dönemde, tarım ve hayvancılık gerçekten can çekişiyor. Sermaye çok pahalı, işletme maliyetleri çok yüksek, kazanç çok düşük...vb. Bu gerçekleri hepimiz kendi iş sahamızda yaşıyoruz.
Bizim kendi ellerimizle tahrip ettiğimiz ekolojik sistemde ( yeri yanlış seçilmiş barajlar, elektrik santralleri, termal otel - otel - tatil köyleri, kentleşme, otoyol güzergahları...vb. ), çeşitli sebeplerden, ülkemizde yaşayan çok fazla sayıda canlının ( hayvanlar ve bitkiler ); tüm yaşam alanlarını ve yiyecek dengelerini bozduk. Bunu genel anlamda söylüyorum, az önce saydığım tesislerin hepsine gerek var sonuçta ama bu tesislerin kurulacağı bölgelerin seçimi konusunda; çok çok uzun zamandır bu coğrafyada yaşayan bizlerin ( karar verecek kurumların görevlileri - yöneticileri ) çok daha hassas davranmaları gereklidir diye düşünüyorum kendi adıma.
Ayı, bulunduğu coğrafyada mevcut doğa sistemi içerisinde çok önemli faydaları ve görevleri olan bir canlıdır. Doğa içerisinde yaşayan diğer bazı canlıların fazla üremesini - yayılmasını engeller, bazı canlıların da üremesini - yayılmasını sağlar. Bu durum sadece ayı için değil; bizim ülkemizde doğal ortamda yaşayan tüm canlılar için geçerlidir ( Tilki, tavşan, kurt, çakal, kartal, tarla faresi, sincap, kaplumbağa...vb.). Doğada yaratılmış tüm canlıların yaşaması ve kendi dengelerinde var olmaları gereklidir.
Yakın bir gelecekte; bu canlıları bir süre sadece hayvanat bahçelerinde göreceğimizi sanıyorum ( bir süre diyorum çünkü: bu canlılar, doğal yaşamları dışında üremezler ). Ülkemiz ekonomik şartlarında, kendi yağı ile kavrulmaya - yaşamaya çalışan tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaya çalışan vatandaşların, gelir durumlarında, hükümetler iyileştirme ve çözüm yoluna gitmezler ise ( gitmeyecekleri de çok açık ), bu insanların tek geçim kaynaklarını korumak için gördüğü her canlıyı öldürmesi de normaldir bana göre.
Böyle acı gerçeklerle dolu bir konunun, bir grup akademisyenin: akademik kariyerleri için sadece araştırma konusu olarak ele alması, dosya halinde yetkili departmanlara sunulması, birkaç gazete haberi sonrası ''tamam işte bu konuyu da konuştuk'' denilmesi ve kapatılması gerçeğini yaşamayız umarım.
Tamamı, şahsi fikirlerimdir.
Saygılar,
Barış