Armatürü söküp eve getirdim.
Şöyle bir şey:
Elektronik devreyi ve floresan donanımlarını söküp sacı temizledim.
Şimdi önemli kısma geldik:
12V led şeritleri artık her yerde rahatlıkla ve ekonomik fiyatlarla bulunabiliyor. Ancak bunları doğrudan akülere bağladığımızda temelde iki sorun oluşuyor:
Birincisi, karavanımızın aküleri sürekli aynı voltajı vermiyor. Şarjın en düşük olduğu dönemlerde 10.5V seviyelerine kadar düştüğü gibi motor çalışırken 14.4V lara kadar çıkabiliyor.
Led lerimizin bundan zarar görmemesi içinse led şeritlerine seri direçler yerleştirilmiş zaten, ancak bu sefer de bu dalgalanmalar sırasında değerli enerjimizin bir kısmı bu dirençler üzerinde ısıya dönüşerek heba oluyor.
İkinci önemli konu ise bu dalgalanma nedeniyle ledlerin ömrünün de ciddi ölçüde azalması.
50.000 / 100.000 saat gibi ömür biçilen ledlerin bir kısmının kısa bir süre sonra sönükleşmesi veya çalışmamasına hepimiz tanık olmuşuzdur...
İşte bu sorunu çözmek için akü ile beslenen ledler için sabit akım sağlayan devreler kullanılması gerekli.
Ayrıca, led şeritleri üzerindeki dirençler de boşuna enerji harcamaması için sökülmeli yada kısa devre edilmeli.
Dirençleri sökülmüş aluminyum 5630 led çubukları sac levhaya aşağıdaki şekilde yapıştırdım.