KAZA RAPORU
21 Mart 2010 Pazar sabahi saat 09.40’da, Yaylakoy’de Ozel PAK , Fahri KUBA ve ben (Humeyra YIKILMAZ) kaya tirmanis rotalari acmak uzere bulustuk. 7km sonra Kirazli-Degirmendere Merdivenkaya Mevkiine ulastik. Jenerator, matkap ve teknik malzemeleri tasidiktan sonra rotalara girdik.
Ben emniyete gectim, Ozel PAK Gulbahcesi rotasindan tirmanarak kayalarin uzerine ulasti. Yeni acmayi planladigimiz rotanin uzerine gelerek saglam bir babadan emniyet aldi. Ben de o tarafa gidip tekrar emniyete girdim. Bu rotayi boltladiktan sonra ayni rotayi tirmanarak tekrar kayanin uzerine cikti. Biraz sag taraftan ikinci rotayi acmak uzere bir babadan emniyet aldi ve boltlamaya basladi. Bu sirada 6-7 kisi tirmanis yapmak icin geldi. Ozel PAK calismamizi yarida kesip gelenlerle ilgilenmek uzere indi. Sol tarafta bulunan, daha onceden actigimiz ve tirmandigimiz rotalara gidip , arkadaslarimizi tirmandirdik. Saat 15.30 ‘da bu kisiler gittiler ve Soke’den dort arkadasimiz geldi. Onlarla yemek yedik ve tekrar calismamiza donduk.
Fahri Kuba actigimiz rotalarin altindaki diken ve caliliklari temizleyip bize yardimci oluyordu, diger dort arkadas da ilk rotalarda tirmaniyorlardi. Ben tekrar emniyete girdim Ozel PAK son actigimiz rotadan tirmanip yarim kalan rotaya girdi ve tamamladik. Saat 17.10 olmustu, hemen solunda bir rota daha acmayi istedi. Son actigimiz rotadan tirmanmayi denedi ama fazla yukselemeden indi. Kaya blogunun arkasindan yuruyerek kayanin ustune cikmasi gerekiyordu onda da vakit kaybi olacagini dusundu ve;
‘’su sag taraftan kestirmeden cikayim, sen emniyette kal, biraz otur dinlen, yukarida hemen emniyete girecegim’’dedi.
Bunlari soylerken bir taraftan da belinden ipi cozuyordu ve ipten cikti. ‘’hocam ordan gitmeyin’’ dedim , ‘’giderim giderim sorun yok ‘’dedi.
Fahri Kuba ‘’riske girme Ozel’cim, gitme’’dedi.’’sorun yok ‘’dedi ve tamamen emniyetsiz tirmanmaya basladi.
Biraz yukseldikten sonra bir yerde durdu, tekrar baktigimda ayni yerde durmaya devam ediyordu. Son baktigimda X seklinde geriye dogru dustugunu gordum. YaklasIk 5m. altindaki kaya bloguna carparak dusmeye devam etti ve gorusumden cikti.
Dustugunu gordugum anda emniyetten cikip yan tarafta tirmanan arkadaslara bagirarak yanina kostum. Dikenlerin icinde yuzustu ve cenin pozisyonunda, basindan kanlar akarken ve kesIk kesIk hirlarken buldum. Yanina oturup, yavasca omzuma yaslayip cenesini kaldirdim, duzenli nefes almaya basladi. Kaski halen basindaydi. Kaskin pimini cikardim emniyet kemerini gevsettim. Bilinci tamamen kapaliydi. Diger arkadaslar jandarma ve 112 ‘yi aradilar.
Orhan Baskani aradim durumu bildirdim ve yardim istedim. Sehre yakin oldugumuz icin helikopterin gelemeyecegini ve ambulansin yola ciktigini ogrendik. Iki arkadas ambulansi karsilamak icin Yaylakoy yoluna gittiler , diger arkadaslar saglik ekibine ve sedyeye yol acmak icin cali ve taslari temizlediler , ben de surekli nefes alabilmesi icin agzini kontrol ediyordum.
Ortalama 20 dk. sonra ambulans geldi. Saglik gorevlileri ile omzumdayken boyunluk takip kaski cikardik. 4-5 kisi destegi ile dikenlerin icinden cikarip sisme sedyeye aldik , saglik ekibi mudahalesini hemen yaptiktan sonra dikkatli bir sekilde yola indirdik ve ambulansa girdik. Ambulansta iken nabiz , tansiyon normaldi. Mudahale ederlerken kolunu kasarak tepki veriyordu. Doktorun ilk teshisi kafa travmasi idi.
Saat 18.00 civarlarinda Soke Devlet Hastanesi acil servisine geldik. Beyin cerrahlari tarafindan ameliyata alindi. Saat 22.00 civarlarinda ameliyattan cikti ve yogun bakima alindi. Ancak 22.03.2010 pazartesi 13.20 civarinda beyin olumu nedeniyle vefat etti.
23.03.2010 Sali gunu oglen namazina muteakip Soke Asri Mezarligi’nda topraga verdik.
Hepimizin basi sagolsun…
24 Mart 2010
Humeyra YIKILMAZ
Zirve Dagcilik ve Doga Sporlari Kulubu
Soke Uyesi