Avrupa’da karavanparklar baş döndürücü bir hızla çoğalıyor, eskiler kapanıp yerine yenileri açılıyor. 12.000 karavanpark sayısı sanıyorum ikiye katlandı. Böyle bir durumda güncelleme büyük önem kazanıyor. Benim deneyimlerime göre güncellemesi en iyi olan karavanpark listesi:
https://www.campercontact.com/de/
Campercontact listesi Hollanda otomobil kulübüne ait. Hollandallılar Avrupa da paylaşımı çok seven insanlar. Sadece bir-iki aracın kalabileceği park yerleri bile bu listede var. Sorun da burada başlıyor. Karavanpark ararken böyle yerlere dikkat etmemiz lazım. Çünkü böyle bir yere boşuna gidiyor olabiliriz.
Son yıllardaki gezilerimizde büyük ölçüde Campercontact listesini kullanıyorum. Bu listeyi navigasyona ve tablete yükleyerek (app - 5.99€ senelik ücreti) offline olarak kullanabiliriz. Navigasyonda karavanparkların adresleri ve koordinatları var, tabletteki app ile de karavanpark ile ilgili resimlere bakabilir, ücretlerini öğrenebilir ve diğer karavancıların yazdıkları yorumları okuyabiliriz.
Campercontact listesinde tüm Avrupa ülkeleri var. Fakat ben ayrıca gezdiğimiz ülkelerin dilindeki karavanpark listelerine de internette önceden bakarım veya kitabını alırım (Fransa). Son Norveç gezimizde ve önümüzdeki yıl için Isveç hazırlığını yaparkende olduğu gibi karavanparkları tanıtan kelimeleri öğrenirim (en fazla 20-30 kelime). Campercontact lsitesi ile gezdiğimiz ülke dillerindeki karavanparkları karşılaştırmakta fayda var.
Avrupa ülkelerinin hepsi için karavanla gezi rehberleri var. Bu rehberlerde de konaklama adresleri var. Gezdiğimiz bütün ülkelerin bir gezi rehberi hep yanımızdadır. Bu rehberler gezimizi zenginleştiriyor ve kolaylaştırıyor[/QUOTE
Campercontact gerçekten başarılı bir uygulama
Sizin Almanya ve diğer avrupa ülkelerinde bilgi ve kitap kaynakları , gerek ihtiyaç malzemeleri çeşitliliğine ulaşmada sahip olduğunuz şanslar Türkiyeye göre kat kat fazla fazla. Dünyanın geldiği dijital gelişme artığından bizde Türkiye ye bağımlı olmadan birçok kaynağa ulaşma şansına sahip olduk. Avrupadaki kamp ve gezi severlerin yıllardır bu forumda yaptığı paylaşımlar gerçekten bir hazine yeni bir gezgin olarak hepinize teşekkürler.
Güncel olarak size bir sorum olacak kullandığınız yada gezgin dostlarınızdan edindiğiniz izlenimler neticesinde hangi araç navigasyon cihazını önerirsiniz. Yoksa Telefon veya Tabletlere yüklenmiş olan aplikasyonlar devamlı olarak güncellendiğinden artık bu tür cihaza gerek yokmu. (Ben Türkiyede Google Navigasyonunu kullanıyorum ve çok memnunum - Tüm gezilerimi de bununla planlıyorum) Tamamen bu amaca ayrılmış ayrı bir telefon veya tablet daha mı iyi olur?
Avrupadaki karavan üreticilerinin web sitelerinden güncel rehber kitap satın alma veya download edebilme imkanı olanlar hangileridir. (Özellikle İngilizce kaynaklar) . Bu kitapların elektronik ortamda kullanılabilen e-book halleride mevcutmudur?