Arazi Aracı Alma Rehberi Var mıdır?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan caner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,372

caner

Ayinesi iştir kişinin, lafına bakılmaz.
Web
www.flickr.com
Arkadaşlar merhaba,

Off-road'un fazla yabancısıyım ama böyle bir rehber ihtiyacım oldu. 2 gündür forumu kurcaladım ama istediğim tarz bilgilere ulaşamadım. Konu hayli derin. Bütçe önemli, motor hacmi önemli, marka önemli, araçla ne yapmak istediğimiz önemli vs. Niye onu ya da niye bunu seçmeliyiz, ihtiyaçlarımı hangisi karşılar, hatta en önemlisi benim ihtiyaçlarım aslında neler gibi soruların cevaplarını bana verebilecek bir tecrübe yazısı, rehber niteliğinde öneriler şeklinde biraz derli toplu bilgi nereden temin edilir?

Hani aslında tam aradığım bu işe nereden, nasıl başlanır; henüz bunu bilemiyorum. Aradığım biraz bu aslında.

Etiketler
Ynt: Arazi Aracı Alma Rehberi Var mıdır?

caner' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba,

Off-road'un fazla yabancısıyım ama böyle bir rehber ihtiyacım oldu. 2 gündür forumu kurcaladım ama istediğim tarz bilgilere ulaşamadım. Konu hayli derin. Bütçe önemli, motor hacmi önemli, marka önemli, araçla ne yapmak istediğimiz önemli vs. Niye onu ya da niye bunu seçmeliyiz, ihtiyaçlarımı hangisi karşılar, hatta en önemlisi benim ihtiyaçlarım aslında neler gibi soruların cevaplarını bana verebilecek bir tecrübe yazısı, rehber niteliğinde öneriler şeklinde biraz derli toplu bilgi nereden temin edilir?

Hani aslında tam aradığım bu işe nereden, nasıl başlanır; henüz bunu bilemiyorum. Aradığım biraz bu aslında.

Caner bey aslında sorunuzun yanıtı yine sizde :smiley:
Siz bütçenizi tespit edin, ihtiyaçlarınızı, beklentilerinizi yazın, bu forumdan daha iyi bir rehber bulamazsınız :D
Bunlar belirlenince size pek çok arkadaş yol gösterecektir ;)

Erdal bey,

Aslında en güzel yol: deneme yanılma. Ama bu pahalı bir öğrenme metodu olur işin içinde araç olunca. :smiley:
Şimdi ben ne soru soracağımı da çok kestiremiyorum; biraz ondan oluyor. Hani işin terminolojisine hakim değilim.

Hani fotoğrafçılıkta İSO nedir, diyafram nedir bilmen lazım, lenslerdeki mm neye yarar, niye biri diğerine göre tercih edilir, bütçe ne zaman devreye girer vs. Hani bunları bilmeden bir makine veya lens alman gerektiğinde doğru soruları soramazsın ya; benim derdim de biraz doğru soru sormak.

Offroad amaçlı değil ama gerektiğinde her yere sürebileceğim bir araç; konfor önemli, uzun seyahatlerde de kullanılacak, şehir içinde de. Beni yolda bırakmamalı çünkü araçlardan hiç anlamam, sadece kullanıcıyım. Yakıtı koklamalı. Yedek parçası, ustası rahat bulunmalı. Hani gözüme Toyota Hilux takıldı; fakat ben doğru sorulardan hareket etmedim mi diye de bir şüphem var.

(Bütçe sonra düşünülecek)

Böyle düşünürken bir model aklınıza takılır. Sonra kim ne derse desin gidip onu alırsınız.

Yakıtı koklamalı deyince V8 lerden uzak durun. Forumlarda sahiplerinin yazdığı tüketimler uzun yolda ve ölçüm yapıldığı için dikkatli sürülerek hesaplanıyor. Trafikte ya da arazide rakamlar çok ama çok yanıltıcıdır. Büyük motorlu araçlar hep böyledir. Ben bir V8 sahibi olarak bunu size içtenlikle söylüyorum.

Niva ucuzdur. Parçası da bol ve çok ucuzdur. Araç biraz güçsüzdür. Çok parça kırar. Uzun yolda yorar. Arazide, fiyatına göre oldukça başarılıdır. Arazi için fazla modifikasyon gerektirmez.

Discolar biraz fazlaca arıza verirler. Ama uzun yolda ve arazide keyiflidirler. 300 tdi disco 1 hakettiğinden çok pahalıya satılıyor. TD5 ise biraz pahalı ve ağır arazide kronik arızalar veriyor. Ama tadına diyecek yok discoların. Disco 1 lerin yürürleri ucuz ancak kaputun içindeki herşey pahalıdır. Parça bulunabilir.

Jeep, yakıt düşünülmeyince iyi bir seçimdir. Modifikasyonu pahalı, yedek parçası ve bakımı ucuzdur. Ön takımları dışında pek üzmez.

1.6 Suzuki, hacim olarak tatmin ederse iyi bir seçenek olur. Ancak hazır kitleri dengesiz şekilde pahalı.

Toyota çok sağlamdır. Modifikasyonu zordur. Parçası pahalıdır ve kolay bulunmaz.

CJ lere normal insan bulaşmamalı. Bulaşanlar normal olmadıklarını genellikle kabul ederler.

Defender araziye çıkmak için az yorar. Parçası bol ve oldukça ucuzdur. Konfordan söz edilemez. Uzun yola çıkmak oldukça yorucu olabilir. 2.5 dizel ve benzinliler güçsüzdür. Bu nedenle soförün sürüş becerisini hızla yükseltir.

Bence özet budur. Muhtemelen bunlardan birine takılırsınız.

Hilux için fazla bilgi yok bende. Ama çok çok sağlam olduğunu söyleyebilirim. Ticari olduğundan parça fiyat ve bulunabilirliği Land Cruiser dan daha uygun olabilir diye düşünüyorum. Kamyonet, ağırlık dengesizliği nedeniyle arazide, özellikle rampalarda sıkıntı verebilir. Arkaya bir kaç torba kum atıp araziye çıkılması gerektiğini duymuştum.

Kolay gelsin.

güven bey ben v8 derken şaka yollu söylemiştim.sanırım arkadaşımızın aradığı tam bir arazi aracından ziyade suv tarzı bişey olsa gerek.kendini fazla yormayacak hem azcık araziye çıkayım hemde uzun yola gideyim istiyor.onun içinde xtrail,forester,crv,rav4 tarzı bişeyler olabilir tabi tarzına uyarsa

Yavaş yavaş oturuyor. Ama temel amacım araba marka bulmak değil. Şu aşamada genel olarak bilinen modelleri biliyorum ama kullanmışlığım yoktur. O bir sonraki adım olacak. Önce ne tip bir ihtiyaç var bunu tespit etmek. Hani beklentilerimin tanımını da yapmaya çalışıyorum.

Temel amaç offroad değil, gidebileceğim yere ulaşmak. Çamurlu, karlı, taşlı yol olabilir. Çoklukla asfalt ve stabilize. Ama gerektiğinde normal araçların gidemediği bir yola da korkmadan girebilmeli. Çok sıcak, çok soğuk havada da kullanılacak (klima?). Gidip görmek ve fotoğraflamak amaçlı geziler ana kullanım noktası. Yüksek offroad yeteneği gerektiren bir yol ise geri dönebilirim, o mesele değil. Arabada bazen birkaç kişi olacak. Mesela gerektiğinde yüksekliğinden faydalanmak için arabanın üstünden çekim yapılabilmeli.

Daha önce belirttiğim, yakıt, dayanıklılık gibi unsurları da düşünmek lazım elbette.

SUV(?) ya da arazi (ticari) araçlardan hangisi daha uygun kaçıyor? Tamam henüz terminolojisini de çözmeye çalışıyorum. :smiley: Birbirlerine göre artıları eksileri neler oluyor? Forumu kurcalamaya devam ediyorum, tartışma ve yazışmaların arasında kimi bilgileri buluyorum. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=255.0 gibi.

Hani böyle birinin ihtiyacı nedir; bunu belirlediğimde bütçe de oluşmuş olacak. Ama 2.el olur, ama sıfır, ama falanca marka olmaz filancası olabilir.

Çift kabin 4x4 kamyonetleri de değerlendirebilirsiniz. Ticari olmalarından dolayı ötv farkı nedeniyle diğer suvlara göre daha ucuzu/yüksek modeli alma şansınız var. Toyota hilux, Nissan Navara, Mitsubishi L200, ford ranger vb. Arazi kabiliyetleri Honda CRV, Toyota Rav4, Nissan X-trail benzeri suvlardan çok üstündür.

Boylelıkle bır karar veremezsınız, Kafanıuza takılan begendıgınız 2 veya 3 araba soylersınız onun uzerıne fıkır alısverısı yaparsınız,

Arazılı bır arac daha masraflı ve cok az yakanıda olmaz olursa arazıde gıtmez..

Ben başlıktada belirttiğim gibi bir rehber ya da rehberlik edecek önerileri arıyorum aslında. Marka ve model ondan sonraki süreçte kendiliğinden gelişecek. Bu konuda çok bilgim yok; ihtiyaçlar nasıl tanımlanır, işin terminolojisi nedir vs. Bütçe ne zaman devreye girer, ne kadar açılmalıyım bilmiyorum.

Hani aynı fotoğraf makinesi almak gibi. Fotoğrafa ve fotoğrafçılığa dair birşeyler bilmediğinizde marka ve modellere takılı kalırsınız. İhtiyacınız gidip gördüğünüz bir yeri anı niyetine güzelce fotoğraflamaktır ama size gelen öneriler iyice kafanızı allak bullak eder. Mesela bana 16 mm'de çekim yapacak bir lens lazım, bunu ihtiyaç olarak tanımlayabiliyorum. Piyasada 10-20, 14-24, 11-16 gibi lensler var. Bunlardan hangisi olacağı sahip olunan body ve bütçeyle ilgili olarak karar verilecek ya da alım ötelenecek. Örneklemeyi fotoğraftan veriyorum, umarım yanlış değildir.

Şu ana kadar okuduklarım / edindiklerim RAV4, Vitara ve Hilux şeklinde gitmem gerektiğini düşündürmeye başladı. Ama niye o ya da niye diğeri sorusunu kendim henüz cevaplayamıyorum. :smiley: Araştırma ve önerileri dinlemeye devam.

Lensde alsanız sunu dersınız bana genıs acı bır lens lagazım Tamronmu. Sigmamı Nikonmu dıye sorarsın bende sana derımkı Nıkon pahalı paran coksa al derım Sigmada aynı ısı gorur derım daha uygun mesela Sırkecı Hayama gıt derım bu ornekdır

Alacagın seyde belı bır taslak olusturmadıysanız zor sıze faydalı bır sekılde yardımcı olacaklarını zannetmıyorum bu sekılde..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri