aracı arazi vitesinden çıkartmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan farabicogal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,824
Ynt: aracı arazi vitesinden çıkartmak

arazi vitesten 2 çekere aldığımda...problem olmasın diye geri vitese atıp hareket ediyorum o şekilde tam çıkıyor.diğerli türlü yolda giderken hafif bir ses yapar.

Etiketler

Araçların ön ve arka tekeri aynı büyüklükte değildir. yanlış anlamayın ölçüler aynıdır ama mesela CJ arka çekişlidir bu yüzden arka lastikler tez eskir gözle anlamazsınız ama mm fark olsada uzun yol yapınca ön teker ile arka teker arasındaki mesafe farkı büyür. sadece lastik eskimesi değil lastik havaları da etkilidir.
yani 4 çekere aldığımızda ön teker ile arka teker eşit turlarda döner. ama dediğim gibi lastik boyutları arasında en ufak bi fark olunca ki mecbur fark olacak; lastiğin 100 tur döndüğünü düşünün lastik ölçülerinde 1 mm fark olsa bu sefer büyük olan lastik küçüğe göre 10 cm fazla yol yapmak isteyecek....

eee ne olacak peki önler ayrılıp arka tekerle arayı açacak hali yok ya :smiley: bu sefer araçta bir kasılma olacak bu kasılmayı da aracın bütün yürür parçaları çekecektir. Defransiyel, şanzuman, şaftlar, lastikler dahil.... Şanzuman da kasıldığı için arazi vitesini bırakmayacaktır....

Yalnız yeni nesil araçlarda orta defransiyel vardır. Orta defransiyel ön ve arka teker arasındaki kasıntıyı engeller. Bu sorun onlarda olmaz...

Bu yüzden bu aradaki kasılmayı azaltmak için bir miktar geri gitmekte fayda var. ne kadar olduğu araca göre değişir. Şu kadar geri gidilmesi lazım demek yanlış olur...

Dilim döndüğü kadar anlatmaya çalıştım... Saygılar...

Paylaşım budur.Herkese teşekkürler.

farabicogal' Alıntı:
ben aracımı alırken aldığım kişi aracı arazi vitesinden çıkarınca 10-15 metre geri gitmemi yoksa aracın arazi vitesinde kalabileceğini söyledi.bu işlemi yapmak doğrumudur.Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşların fikirlerini öğrenmek istiyorum.paylaşımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.selamlar...

Bu işlem,poyraları otomatik Vitara tipi için gereklidir,arazi vitesini 4H ya da 4L ye alıp ileri yönde hareketlenirseniz poyralar(hub) otomatik olarak kilitlenir ve 4H/L konumuna alarak tarayıcıdan ön diferansiyele aktarılan kuvvetin tekerleklere iletilmesi sağlanır.Tersi işlemde yani aracı arkadan itişli konuma geçirmek için arazi vitesi 2H konumuna alındıktan sonra,poyraları devreden çıkartmak için 0,5/1 m. kadar geriye gidilmelidir(tanımlayıcı etiket ve kullanım manualine göre).Ancak kullanımla yıpranan ya da bakımsız kalan poyraların devreden çıkartılabilmesi için bu mesafe uzayabilir.İşlemin gerçekleştiğini direksiyonun manevra kabiliyetinin artmasından anlayabilir,algılayabilirsiniz.Yardımcı olabildiğimi umuyorum :smiley: Selamlar...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.