Araç Üstü Çadır Isıtma Sistemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cartop Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 43,712

Etiketler
Ynt: Araç Üstü Çadır Isıtma Sistemi

Tebrik ediyorum bende uygulamaya geçmeyi düşünüyorum sisteminizi.
Yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.

Harika diyebileceğimiz bir ısıtma sistemini araç üstü çadırıma uyguladım.Bir önceki yaptığım sistemde,buharlaşan suyun yatak altındaki borularda dolaşımı ile ısıtıyordum ancak Abant Kış Kampında buharın hortumlarda donduğunu farkettim. Antifiriz ilave olunan suyun buhalaşmadığını veya zor buharlaştığını gördüm,bu sistemden vazgeçtim.

Şimdiki sitem ise ısıtılan suyun bir su pompası vasıtasıyla yatak altındaki borularda devridaimidir. Burada, timer ( zamanlayıcı ) kullanarak pompanın 20 dakika ara ile 2 dakika çalışarak ısınan suyu yatak altındaki bakır borularda dolaşımını sağladım.
Sonuç ;) harika...

AUTOMATED CAR TOP TENT HEATİNG SYSTEM PROJECT - Club G-Wagen Forum

Resimler gelecek
Intelligent Digital Led Thermostat 12V -9°-99°C Temperature Controller M102 | eBay
s-l225.jpg

Abi Bu linke bi bak. Senin sistemi gördükten sonra bende bir çalışma yapmıştım. senin yaptığın sistemde motor kontrolünü bu linkteki sıcaklık kontrol cihazı ile yaptım.

Bu elektronik kartı EBAY den sadece 4 dolara(kargosu da dahil) aldım ve olayı bununla çözdüm.

karttaki 3 gösterge şöyle. soldaki devre açma sıcaklığı , ortadaki o andaki sıcaklığı , sağdaki ise sevre kapama sıcaklığını gösteriyor.

Ayarlıyorsun. Röle vasıtası ile 12 volt yada 220 volt farketmeden her cihazı kontrol edebiliyorsun.

benim elimde bu cihazdan 3 tane var. eğer 20 gün beklemem dersen yardımcı olurum. Yok beklerim dersen ebay yada aliexpress ten sipariş verip getirtebilirsin. 20-30 günde elinde olur.

Bu cihazın özelliği ısıl olarak alt ve üst limiti belirliyorsun. dolaşımdaki suyun sıcaklığı örneğin 30 derecenin altına düştüğünde devir daim yapan motoru durduruyor ve ısınma kabındaki su ısınması 70 dereceye ulaşıncaya kadar (örnek) devir daim yapmıyor. 70 dereceyi gördüğünde devirdaimi pompasını çalıştırarak sıcak suyu dolaşıma veriyor.

en verimli yanı su dolaşımda iken hızlı soğuduğu için tekrar istenilen ısıya ulaşması zaman alıyor.

devir daimi durdurunca su hızla dolaşım sıcaklığına ulaşıyor ve ısınma çok daha verimli oluyor. gece kalkıp ikide birde ateşi arttırıp azaltma söz konusu olamayacağı için bu tür bir sıcaklık kontrol sistemi ısınmayı maksimum verime ulaştırıyor. Ateş (LPG alevi) ne kadar kısık olursa olsun kısa sürede istenilen dolaşım sıcaklığına ulaşılabiliyor.

Şöyle bir ekleme yapayım. Timer kullanımı suyun sıcaklığını ayarlamada çok hassas bir ayar ister. fazla ısınması durumunda basınçtan patlama yada hızlı buharlaşma sonucu suda gereğinden fazla eksilme yapar. bilemeyeceğimiz tehlikelerde yaratabilir.

ısıl kontrol ise tamamen güvenli bir sistem sağlar. hassas ayar yapmanada gerek kalmaz. Isıl kontrol hassas bir şekilde su sıcaklığını istenilen düzeylerde tutarak tamamen sıkıntısız ve tehlikesiz bir durum yaratır.

termostat.jpg

Son düzenleme:

Maalesef halkı geri zekalı yerine koyan bu zihniyet paybal firmasının Türkiyedeki ofisini kapattırdı. Yurtdışından güvenle mal getirebilmeö özgürlüğümüz elimizden alındı. 3 dolara termostat getirtemeyecez artık. Aynı şekilde üründe satamayacaz. Satamamak çok daha büyük kayıp . Bu alınan yanlış karar her zamanki gibi ülkemizi zarara soktu.

Paypal 2017 de dönüyor sanırım.

Ben aliexpres e döndüm. verdiğim tüm siparişler sorunsuz ve belirtilen süreden önce geldi.

ebay kadar iyi olmasa da işimizi görüyor şimdilik.

Çok güzel bir sistem olmuş tebrik ve taktir ediyorum :smiley:
Bunu düşünmek bir yana bir de işler hale getirmekte ayrı bir güzel.. Termostat özelliği de faydalı olur. Keyfini sürmeniz dileği ile güle güle kullanın

Merhabalar,

Konuyu hortlatmış olacağım fakat tüpün üstünde kullandığınız kazanı nereden temin ettiniz acaba?

Teşekkürler.

Merhabalar,

Konuyu hortlatmış olacağım fakat tüpün üstünde kullandığınız kazanı nereden temin ettiniz acaba?

Teşekkürler.
Çelik çay semaverleri var. yada Eskimiş bir düdüklü tencere olabilir. çelik oldukları için daha kullanışlı oluyorlar. Birde tabanları kızınca suyu ısıtmada çok daha etkililer.

Arkadaşım projen çok ilgimi çekti. Bence bu işi yarım bırakma. Bu projende sana destek olması açısından laboratuar ortamında bir deney yaptım. Ben özel sektör bir kimya fabrikasında üretim müdürüyüm. İşimiz gereği üretim içinde ki makinalarımızda Isı Transfer yağı kullanıyoruz. Bu yağın özelliği düşük enerji ile yüksek ve uzun süreli ısı enerjisi elde etmek.

DİP NOT : !!!

Bu arada konu mesajına bir seferde en fazla 6 adet resim eklendiğinden konuya ek konular açarak devam ettim..

Laboratuar testinde kullanılan materyaller

* 300 ml ısı transfer yağı
* 300 ml. Saf Su (Akü sıvısı)
* Dijital Termometre
* Hotplate (Tabla Isıtıcı)
* Beher (Isıya dayanıklı cam fanus)
* Baget (Isıya dayanıklı Cam çubuk)

Testin 1. Aşaması

Trans Yağ ve Saf Su Beher'e alınarak aynı ortamda eşit sıcaklığa getirildi. ( 22 °C )
Hotplate 50 °C sıcaklığa getirildi.
Zaman ayarlandı

1.JPG
2.JPG

Testin 2. Aşaması

* Beherler aynı anda Hotplate üzerinde konuldu.
* Zaman ayarı başlatıldı

3.JPG

Testin 3. Aşaması

* 15 dk. süre sonunda ilk sıcaklıklar ölçüldü. Bu ölçümde Trans Yağ Saf Su'dan daha hızlı ısınarak daha yüksek ısı elde edildi. (35 °C - 30 °C)
* Hotplate ısıtıcı 75 °C sıcaklığa ayarlandı
* Teste devam edildi.

4.JPG
5.JPG

6.JPG

Testin devamı bir sonra ki konuda...

Testin 4. Aşaması

* (Önce ki aşamanın sonunda ısıtıcıyı 75 °C sıcaklığa ayarlamıştık. )
* 30 dk. sonunda sıcaklıklar tekrar ölçüldü. Yine aynı şekilde Trans Yağ Saf Su'dan daha kısa sürede ve daha fazla ısındı ( 49 °C - 38 °C Isı farkı 11 °C )
* Isıtıcının ayarı değiştirilmedi (75 °C)

7.JPG
8.JPG

Testin 5. Aşaması

* 45 dk. süre sonunda sıcaklıklar tekrar ölçüldü. Yine aynı şekilde Trans Yağ Saf Su'dan sürede daha hızlı ısındı ancak fazla ısı farkı oluşmadı. ( 55 °C - 45 °C... Isı farkı 10 °C )
* Isıtıcının ayarı değiştirilmedi (75 °C)

9.JPG
10.JPG

Testin 6. Aşaması

* 60 dk. süre sonunda sıcaklıklar tekrar ölçüldü. Yine aynı şekilde Trans Yağ Saf Su'dan aynı sürede daha hızlı ısındı ancak ısı farkı oluşmadı. ( 59 °C - 49 °C... Isı farkı 10 °C sabit kaldı)
* Sıcaklık farkı değişmediği için ısıtıcı kapatıldı ve numuneler oda sıcaklığında soğumaya bırakıldı.

11.JPG
12.JPG

Testin 7. Aşaması

* 30 dk. önce soğumaya bırakılan numunelerin sıcaklıkları ölçüldü. ( 42 °C - 40 °C )
14.JPG
15.JPG

* 45 dk. önce soğumaya bırakılan numunelerin sıcaklıkları ölçüldü. ( 33 °C - 31 °C )

16.JPG
17.JPG

* 60 dk. önce soğumaya bırakılan numunelerin sıcaklıkları ölçüldü. ( 22 °C - 22 °C )

18.JPG
19.JPG

Testin Son Aşaması

Numuneler 60 dk. sonunda oda sıcaklığına ulaştığından teste son verildi.

Sonuç :

Trans yağların ısı iletim katsayısı, normal sudan yüksektir. Bu sebep ile aynı ısı enerjisi ve aynı süre kullanıldığında Trans Yağ, Saf Su’dan daha hızlı ısınıyor ve daha yüksek ısı elde ediliyor. Aynı sürede soğumaya bırakıldığında ise Trans Yağ, çok fazla olmasa da Saf Su ile eşit miktarda soğuyor.

Sıvılarda 10 derecelik fark çok büyüktür. Örnek vermek gerekir ise; 40 °C’ su ile duş alınır ancak 50 °C su ile duş alınamaz. İnsan bedeni o sıcaklığa uzun süre dayanamaz. Bu test sonucunda anlaşılıyor ki Trans Yağ, Saf Su’dan en az %25 daha verimlidir. Ayrıca Saf Su’da buharlaşma daha yüksektir.

Ayrıca ısıtma kazanının çevresini izocam (cam yünü) ile izole edilirse dış etkenlerden korunduğu için daha iyi bir verim alır. Uzun süreli bir ısı elde edilir. Isı kaybı en düşük seviyede tutulur. Ve plastik boru yerine bakır boru kullanılırsa max. Isı verimliliği elde edilir. Çünkü bakır metali, ısıyı en fazla ileten malzemedir.

Umarım bilgilerim yardımcı olmuştur.

Saygılar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,620
Kaydolan Son Üyemiz
questahotel

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR