Araç Ruhsatları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Geographer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 100,951

Geographer

Ana Kamp
Merhaba ; Yeni araç alamayı düşünen herkes gibi oto bayilerini gezdim ve sordum soruşturdum birisine karar vererek aldım. aracımı aldığımda fiyatının ... olduğu vergisinin ... olduğu söylendi. ancak şimdi internette çeşitli yazılar okumaktayım. kafam karıştı, konuyu bilen arkadaşların yardımını istiyorum. Aracımın ruhsatı rehinli görülüyor.borcu bitti rehini kaldıracağım ve ruhsat değişecek bu sırada hazır değişmişken hataları da düzelteyim diyorum.
Benim ruhsatla ilgili sorularım şunlar;
1 - Aracım ruhsatta kapalı kasa kamyonet olarak geçiyor. İnternetten araç vergi sorgulamada panel van olarak görülüyor. Ayrıca 6 koltuk var 5 yazıyor acaba şoför hariç mi yazılıyor ruhsata ? Bg gücü de yanlış yazılmış sorun olur mu ?
2 - Bu araçların hususi yada ticari olarak geçmesinin vergi farkı var mı ? benim aracım ticari olarak kaydedilmiş. internette ticari araç kullanma belgesi filan yazıyor, anlamadım ne demek ? Ben hususi kullanıyorum aracı. Forumlarda hususi yada ticari olması motorlu taşıtlar vergisi açısından önemli değil aracın türü önemli yazılmış. Yani Otomobil, kamyonet, panelvan yazan kısmı önemlidir yazıyor doğru mu?
4 - Hususi Kamyonet yada panel van yapılır mı ruhsat ? sorun olur mu ? vergi artışı yada vergi borcu çıkar mı ? Mesela bu çift kabin iki çekerli araçlar ne olarak geçiyor ruhsatta ?
3 - Sanırım en iyisi aracımın ruhsatını 8+1 minibüs olarak değiştirmem. Bunun için araç içinde koltuk bağlantı yerleri hazır orjinal koltuk alınıp takılacak. kesme - biçme, kaynak filan yok. bunun için hangi işlemler yapılmalı ? yasal olarak. Konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Etiketler
Ynt: Araç Ruhsatları

Aslında sorular hayli teferruatlı ... Ben bildiğim kadarıyla yazayım ...

Öncelikle aracın noter satışını aldınız sanırım . Noter satışında Emniyetten alınan satılabilir kağıdı da vardır sanırım ruhsatta rehin olduğuna göre ... Önemli bir nokta çünkü ...

1-Beygir gücünden yana bir sorun olmaz diye düşünüyorum . Zaten bu açıdan devletin bir kaybı da sözkonusu değil . İstihap haddi yolcu ve yük içindir . Sürücü dahil değildir .

2-Vergi farkı bildiğim kadaıryla yok . En azından MTV de farketmiyor . Kamyonet panelvan vs ona bakar maliye doğrudur .

3-2 çeker kamyonetler ticari kamyonet olarak geçer genelde .Ruhsatta yazan araç tipini değiştirmek için , mühendise proje çizdirmen bu projenin TSE onayının alınması ve sonra muayeneye girilmesi gerekiyor . Benim bildiğim yol budur . Bu araçlarda genelde camlı kamyonet , kapalı kasa kamyonet yada hususi otomobil ruhsatlı olarak görüyorum . Hatta sanırım panelvan ve camlı kamyonet aynı şeyi ifade ediyor .

4-Bu tür değişiklikler içinde 3. maddede sayılan işlemler gerekli .

Benim bildiklerim bukadar malesef ...

Öncelikle teşekkür ederim. ancak ben ruhsatlar konusunda çok farklı uygulamalar görüyorum. kimisinin ruhsatında kapalı kasa kamyonet yazıyor alt tarafta hususi yazıyor. kimisinde panel van yazıyor yine hususi yazıyor alt tarafta kimisinde ise kapalı kasa kamyonet ticari yazıyor yada panelvan ticari yazıyor. bunların anlamı ne ? benim aracımda ruhsatta kapalı kasa kamyonet ticari yazıyor. kapalı kasa kamyonet hususi ye çevirmem mümkün mü ? sorun çıkar mı ? vergi borcu filan çıkar mı ? yada hususi minibüs mü yapmak daha iyi ?

Araştırmaya devam ediyorum. gerçekten çok karışık bir durum. bu nedenle herkesin kafası karışık forumlarda. hatta trafik tescilde bile karışık kafalar galiba. vergi dairesinde farklı kaydedilmesi de bu karışıklığı gösteriyor. bankalardan araç mtv sini yatırırken de problem oluyor.karar veremiyorlar sınıfına. plakaya göre giriyorlar internete sonra birde ruhsata bakıyorlar sonra da en iyisi vergi dairesine yatırda sorun olmasın diyorlar . sonuç olarak işini çok iyi bilen bir takipçi bularak sormak gerekiyor herhalde. k2 belgesi mi ne varmış şimdi problem olur mu diye korkuyorum. ticari görülüyor araç ruhsatta. aracı satan firmanın da doğru düzgün bilgisi yok. yada bilmemezlikten geliyorlar. neyse sağolun tekrar verdiğiniz bilgiler için. araştırmaya devam edeceğim. ancak bu işlerin suyu çıkmış iyice anlaşılan.

Arkadaşlar merhaba ; Bugün birçok yere gittim ve birçok sorumun yanıtını aldım. Bu yetki belgesi işi çıkınca şok olmuş ve pişman olmuştum minibüs ruhsatı çıkarmadığıma. bugün ulaştırma bakanlığı bölge müdürlüğüne gittim. yetki belgesi için. hiçbir belge almanız gerekmiyor dediler. ticari faaliyetiniz yoksa belge istenmiyor dediler. ayrıca istenilen belde src imiş.48 tl fiyatı. nisana kadar uzatılmış süre yine. Sonuç olarak aracının toplam ağırlığı 3500 kg yi geçmeyen ve ticaretle işi olmayan ruhsatında ticari araçta yazsa belge gerekmiyormuş. Kendi işini yapan ve kamyonet panelvan ve benzeri olan araç sahipleri ise 48 tl src 2 ve 4 alacaklarmış. b sınıfı için. C,E gibi ehliyetler src 1 ve 3 alacaklarmış. beni ilgilendirmediği için fiyatına tam bakmadım ancak 450 - 500 arası birşey. bunlar sürücüler için. k1 k2 k3 vb belgeler araçlar içinmiş. nakliye yapanlar alacakmış. fiyatları 13000 ytl ye kadar çıkıyor o belgelerin. Ancak dediğim gibi ticaretle işi olmayan sadece araçları ticari araç olanlara bu belgelerin hiçbirisi gerekmiyormuş sonuç olarak. Ayrıca aracın ticari hususi kamyonet yada panelvan olması vergiyi etkiliyormuş src yetki belgesinde fark etmiyormuş.

Kendi çalıyor kendi oynuyor demeyin üzülürüm ;D

Estağfurullah . Sorununuzu çözüp burda paylaşmanız ne güzel . Arkadan gelen arkadaşlara rehber olur ...

Bende birkaç gündür çok yoğunum birşeyler araştırıp yazamadım birtürlü ama siz sorunuzu çözmüşsünüz ...

İyi çalışmalar ;)

Merhaba ,Benim de benzer bir problemim var.

Gaz69 aracımın ruhsatında Kapalı kasa Kamyonet yazıyor. Bu sebeple taşıma kapasitesine göre (ağırlık üzerinden) yıllık 290 tl vergi ödüyorum 2010 yılı için.

İnternette baktım ,aracımın silindir hacmi 900 olarak görünüyor maliye kayıtlarında (Aracımın gerçek silindir hacmi 2400 cc.). Şayet ben aracımın cinsini arazi taşıtına dönüştürebilirsem, vergiyi motor hacmi üzerinden ödüyeceğim ve 900 lük bir motor hacmine göre toplam 45 tl vergi ödemem gerekiyor.

1- Aracımın cinsini Kamyonet ten Arazi Taşıtına çevirebilir miyim?
2- Eğer olabilirse, bunun için ne yapmam gerekebilir?

Teşekkürler.

Araç 4 çeker mi ? Eğer öyle ise birşekilde mümkün olmalı diye düşünüyorum . Ama emin olun aradaki 150 liralık vergi farkında çok çok fazlasına malolur .

Evet, aracım 4x4. Heryıl 250 TL vergiden + muayeneyi her yıl yerine 2 yılda bir yaptırmak sanırım araştırmaya değer.

Ayrıca trafik sigortası hesaplanırken araç cinsinin bir etkisi varmıdır acaba. Aynı ebat ve yaştaki bir kamyonet ile arazi aracı arasında trafik sigortası maliyetinde bir fark olabilir mi?

Sigorta konusunu bilmiyorum . Ancak bazı sınırlamalar var dingil açılğı , istihap haddi vs gibi . Bu değerler tutarsa ve dönüştürülebilirse bile proje , tse , onay vs derken birkaç binlirayı gözden çıkarmak gerekli en azından . İşlemin olabilirliği konusunda çok yardımcı olamıycam çünkü çok fazla yeni mevzuat ve değişiklik var ve tam hakim değilim bunlara yanlış yönlendirmek istemem . Güvenilir bir trafik müşavirliğinden fikir almak gerekli bel ki de . Birde trafik Tescil şubesine uğranıp bilgi alınabilir .

Merhaba ; öncelikle 4x4 olmalı araç diye biliyorum. Ayrıca aracınızın 1900cc ( 900 derken 1900 kastetmiştiniz sanırım )görülmesi önemli bir sorun bence çünkü hata anlaşıldığı takdirde vergi borcu çıkacaktır. ve dönüşüm işlemleri sırasında anlaşılacağını düşünüyorum. Araç dönüşümü konusunda ise yetki belgesi olan firmaların bu belgeleri iptal edilmiş yeni düzenleme bekliyorlarmış. birkaç ay sürebilir diye söylediler. Ayrıca aracınızın modelini bilmiyorum ancak ötv ve kdv çıkacağını düşünüyorum. arazi taşıtları ile kamyonet arasındaki ilk alım sırasındaki vergi farkını dönüşüm yapanlardan talep ediyorlarmış. Acayip rakamlarla karşılaşabilirsiniz uyarayım. Sanırım alım sırasında kamyonet olduğu için alınan vergi %10 ve arazi araçlarından alınan vergi % 84 ( 2400 cc için ) %37 ( 900 cc için ) bu durumda alındığı tarihteki fiyatı yani fatura üzerindeki rakamın %74 yada % 27 kadar oluştuğu için farkını sizden talep ediyorlarmış. KDV de değişecek bunula birlikte. Ben olsam hiç karıştırmaz ve gidip aracımın hatalı bilgilerini düzeltirdim. Sonra problem yaşamayasınız. Kişisel görüşüm yani. Siz bilirsiniz sonuçta. Bence dönüşüm sırasında hatalı bilgiler anlaşılacak ve geriye dönük motorlu taşıtlar vergisi de çıkacaktır haberiniz olsun.

mrb arkadaşlar.. benim 2012 fiat fiorino kapalı kasa aracım var ticari anlamda kullanmıyorum ruhsatta kamyonet hususi yazıyor MOTOR gücü 1300 ve aşağısı benden istenilen yıllık vergi 1350 tl. 0 1500 kg olsaydı makul bir vergi olacaktı ama bende 1820 kg yazıyor yani 1500-3500kg sınıfına giriyor bu sebebten 1350 tl vergisi oluyor bu araç 1820 kg taşıma kapasitesi olduğunu sanmam RUHSATTA yazan 1820 kg yi 1450kg yaptırabiliyormuyuz çok araştırmaktan kafayı yedim bilgisi olan arkadaşlar yazsın LÜTFEN.. teşekkürler..

mrb arkadaşlar.. benim 2012 fiat fiorino kapalı kasa aracım var ticari anlamda kutam olarakllanmıyorum ruhsatta kamyonet hususi yazıyor MOTOR gücü 1300 ve aşağısı benden istenilen yıllık vergi 1350 tl. 0 1500 kg olsaydı makul bir vergi olacaktı ama bende 1820 kg yazıyor yani 1500-3500kg sınıfına giriyor bu sebebten 1350 tl vergisi oluyor bu araç 1820 kg taşıma kapasitesi olduğunu sanmam RUHSATTA yazan 1820 kg yi 1450kg yaptırabiliyormuyuz çok araştırmaktan kafayı yedim bilgisi olan arkadaşlar yazsın LÜTFEN.. teşekkürler..

mrb arkadaşlar.. benim 2012 fiat fiorino kapalı kasa aracım var ticari anlamda kullanmıyorum ruhsatta kamyonet hususi yazıyor MOTOR gücü 1300 ve aşağısı benden istenilen yıllık vergi 1350 tl. 0 1500 kg olsaydı makul bir vergi olacaktı ama bende 1820 kg yazıyor yani 1500-3500kg sınıfına giriyor bu sebebten 1350 tl vergisi oluyor bu araç 1820 kg taşıma kapasitesi olduğunu sanmam RUHSATTA yazan 1820 kg yi 1450kg yaptırabiliyormuyuz çok araştırmaktan kafayı yedim bilgisi olan arkadaşlar yazsın LÜTFEN.. teşekkürler..

Aracın satış acentasından temin edeceğiniz teknik bilgi raporundaki ağırlık farklı ise o raporu beyan ederek trafik tescilde yanlışlığı düzelttirebileceğinizi zannediyorum.

merhaba arkadaslar
öncelikle Mercedes vito araç ile ticari taksi yapmaktayım.
ötv indiriminden yararlanmak için müracaatta bulundum çoğu işlem bitti yeni araca kavuşacak iken maliyeden sıkıntı cıktı aracım 8+1 olarak göründüğü için minibüs olarak gözüküyormuş ve bayiden cıkıs yaptıramadım yeni aracı
nitekim ruhsatta otomobil ruhsatlı gözüküyor
arastıma yaptığımda emniyet için sıkıntı yok 8+1 çünkü 8 kişiye kadar otomobil sayıyıorlarıs (şöför hariç) lakin maliye de bu durum bu sekil söz konusu değil.
bana söylenenlere göre proje çizdirmem gerekmiş maliyede ki düzeltme için bunun için de yüklü miktarda para isteniliyor ? bunun başka çağresi veya yolu var mı ?

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,914
Kayıtlı Üye Sayımız
166,687
Kaydolan Son Üyemiz
Zazizizo

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR