Araç İthali

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan doğuşlu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 51
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 47,135

doğuşlu

LAND LOVER
Yer
İSTANBUL
Web
www.gezenbilir.com
Arkadaşlar beklemeye sabrım kalmadığı için yurt dışından ithal etmaye karar verdiğim Defender 110'a 23000€ istendi.
Aracı bizzat gidip teslim alma düşüncem vardı.
Tüm masraflar Türkiye sınırına girene kadar beni asla üzmeyecek düzeydeydi,ancak gümrük kapısından giriş yaptıktan sonra karşıma çıkarılacak olan prosedür,uygulama ve dayatmalar aracın 2 katı fiyatına tekabül eden metazori vergi uygulamarı beni bu uygulamayı yapmaktan yine bir adım uzaklaştırdı :mad:

Sizlerle paylaşmak istediğim asıl konu ise Araç ithalinde hangi zorluk ve yıpratıcı yaptırımlarla karşıkarşıya kalabileceğimiz meselesi idi.
İşte vergilendirme gerçeği;İşte akıl karıştıran fahiş fiyatlar...

Türkiye’de yerleşik vergi numarasına sahip Tüm kişi ve firmalar araç ithal edebilirler. Bu konuda ithal edilmesi düşünülen aracın Türkiye de Distribütörlerinin bulunması otonun ithalat edilmesine engel değildir. Ancak aracın Mutlak surette kullanılmamış ve yeni olması zorunludur. Kullanılmamış ve yeniden kasıt aracın ithal edileceği tarihte içinde bulunulan yılın aracı olması ve Trafiğe herhangi bir sebeple kayıt ettirilmemiş olması anlamını taşımaktadır.

GTİP cetvelinde ismen kullanılmış olarak geçen tarifelerdeki araçların ithalatı Dış Ticaret Müsteşarlığının iznine tabidir. Bununla birlikte, tespit edilen tarife ismen kullanılmış olarak yer almakta olup, GTİP numarası belirtilenlerin dışında kalan diğer tüm eşyaların kullanılmış olanları da yine Dış Ticaret Müsteşarlığının iznine tabidir.

ARAC İTHALİNDE İSTENEN BELGELER
Fatura ( Marka ,model ,şase, motor no vs bilgileri içermesi zorunludur )
Sanayi Bakanlığı Garanti belgesi ve Uygunluk belgeleri ( Tip onay , Karayolları uygunluk )
Döviz Transfer belgesi ( Şayet bu belge yok ise KKDF ödenmek zorunluluğu doğar )
Vergi Kimlik Kartı ( Aracı ithal eden şahıs ise )
İmza Sirküleri

ÖDENECEK VERGİLER
ÖTV…………Özel tüketim vergisi
KDV ……….. Katma değer vergisi
GV …………. Gümrük Vergisi ( Şayet Araç Avrupa’dan ithal ediliyorsa ve EUR 1 / ATR belgesi varsa gümrük vergisinden muaftır. Araç Avrupa’dan ithal edilse bile EUR 1 / ATR belgesi yoksa Gümrük Vergisi ödenme zorunluluğu doğar.

Araç vergileri İhracatçı ülkeden üstünde ekstra aksesuarları da belirtilmiş fatura kıymeti üstünden tahsil edilir.Kasıtlı olarak Türkiye’ye ithal edilen araç bedellerinden çok aşağı fiyatlarla gümrüğü yanıltmak amacı ile düşük fatura ile beyan verilmesi halinde Gümrük idarelerinin Kıymet araştırma yöntemlerini uygulama hakkı vardır. (Üretici firmadan yada TR deki distribütöründen alınan fiyat listeleri üzerinden vergilendirme yapılır.)

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ( ÖTV )
ÖTV Aracın CIF değeri üstünden hesaplanır.
Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler % 37
Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler % 60
Motor silindir hacmi 2000 cm3’ü geçenler % 84

KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV ) :
CIF Değer + ÖTV + Diğer Masraflar ( Gümrük Vergisi, Fon, Ardiye vs.) Toplamının % 18’i oranında KDV tahsil edilir.
GÜMRÜK VERGİSİ ( GV )
Gümrük Vergisi ( Araç Avrupa dan ithal ediliyorsa ve EUR 1 / ATR belgesi varsa gümrük vergisinden muaftır. Araç Avrupa dan ithal edilse bile EUR 1 / ATR belgesi yoksa Gümrük Vergisi ödeme zorunluluğu mevcuttur.
Gümrük Vergisi Aracın CIF değeri üstünden hesaplanır.
Avrupa dan İthal ve EUR 1 / ATR Belgesi Mevcut ise…… MUAF
Avrupa dan İthal ve EUR 1 / ATR Belgesi Mevcut değilse …… %10
Diğer Ülkelerden……%10
GYÜ …….% 6,5

GÜMRÜKTE ÖDENECEK VERGİLER ÖRNEK HESAPLAMASI
Türkiye teslim CİF kıymeti tüm aksesuarlar dahil 40.000.- EUR olan ve motor hacmi 2000 cc’yi geçen TEMSİLİ BİR ARAÇ İÇİN ödenmesi gereken vergilerin hesaplanması ( Aracın EUR1 / ATR belgesi mevcut olduğu varsayılarak araçta Gümrük Vergisi söz konusu olmadan örnek hesaplama )
FOB KIYMET……..37.500.- EUR
CIF KIYMET……….40.000.– EUR
ÖTV = CIF Bedel X ÖTV Oranı
40.000.- EUR X ÖTV Oranı % 84 = 33600.- EUR ÖTV
KDV = (CIF Bedeli + ÖTV ) X KDV Oranı
( 40.000.- EUR + 33.600.- EUR ) X % 18 KDV Oranı
( 73.600.- EUR ) X % 18 = 13.248,- EUR KDV

GÜMRÜKTE ÖDENECEK VERGİLER TOPLAMI = ÖTV+KDV

33.600.- EUR ÖTV + 13.248.- EUR KDV = 46.848.- EUR TOPLAM VERGİ
Örnek araç hesabı Avrupa dan ithal edilmek ve EUR 1 / ATR dolaşım belgesi var sayımı ile GV siz örneklenmiştir. Şayet Arac Avrupa harici ülkelerden ithal edilirse Gümrük vergisi de KDV Matrahına girer ve ayrıcada tahsil edilir.

Etiketler
biliyordum ama siz böyle sıralayınca korkunç geldi motor ithalatındada aynı mevzuatmı geçerlidir acaba

Motor ithalini araştırmadım ama inanın bu konuda da aynı zorlukları burnumuza dayayacaklarına adım gibi eminim.
Yani madem Türkiye de yaşıyorsun senin hiç bir hakkın yok demeye getiriyorlar.

İkinci el ithali neden yasak anlamadım ? hiçbir yolu yokmu ülkeye ikinci el sokmanın ?

Yurda kesin dönüş yapan bir gurbetçimizden satın almak mümkün oluyor diye biliyorum.
Aracıyla yurda giriş yapan ancak elinde olmayan nedenlerden dolayı yaşadığı ülkeye hava yoluyla dönen vatandaşlarımız da burada bıraktıkları aracı başkalarının kullanmasına da izin vermiyorlar.
Nedeni ; Olurda polis çevirirse ve aracı kullananın ruhsat sahibi olmadığını tespit ederse aracı bağlama hakkına sahip.
Araç bağlandığında ruhsat sahibi gelene kadar aracı kötü şartlar altında bir park yerine çekiyorlar ve aracın başına gelebilecek her tür zarardan kesinlikle mesuliyet kabul etmiyorlar.
Yani ruhsat sahibi dönüşte bir hurda ile karşıkarşıya kalabilir

Ynt: Araç İthali

güzel ülkemde ne yaparsak yapalım güvenlik güçlerinin gözünde potansiyel suçlu olarak görülmek kaçınılmaz olduğu için derdimizi anlatana kadar soluğu nezarethanede almak doğaldır.
okul yıllarımda tutkuyla bağlı olduğum skate bord yurt dışında inanılmaz sponsorlar bulup yarışmaları büyük ödüller dağıtırken bizde hala bir serseri sporu olarak görülüyor.
sırf kaydığım için serseri gözüyle bakıldıysa bana ruhsat sahibi yanımda yok diye içeriye alınmayı gerçekten doğal karşılarım.

Doğuşlu bence biraz daha bekle Defender için. Otokar'da çalışan arkadaşıma sordum konuyu.
Geçen aylarda testleri hala devam ediyordu. Satış pazarlamadaki arkadaşıyla konuşup bilgi verecek bu aralar.
Piyasadaki ikinci el Defender'ların çoğu devletin zaten ideal kullanım ömrünü bitirdiği için sattığı araçlar. Bende de 75 model BMC yapımı vardı. Deposunun yerini bile değiştirmişler Orman İdaresi'nde. :smiley:
Defender safkan bir arazi aracı olduğu için belli bir seviyeye kadar yükseltme kiti takılmadan lastik büyütülmesi, sağlamlığı ve vinç takılabilen çelik tamponlarıyla zaten kendinden modifiyeli.
Yenisi ise o sağlamlığını koruyorsa bence ideal bir araç off-road hastaları için.

Onur arkadaşım sana yaşadığım bir olayı anlatayım.
Çarşamba günü GS maçının başladığı saatlerde Levent te yemek yemek üzere aracımla çalıkuşu sokağa girdim.
Galatasaray derneğinin olduğu sokak.
Tam aracı parkçılara teslim ettim içeri gireceğim derneğin önünde iri cüsseli bir alet ilişti gözüme.
Arkadaşımı içeriye gönderip o araçta beni çeken birşeyler olduğunu söyledim ve derneğin önüne doğru lapa lapa yağan kar altında yürümeye başladım.
Aracın beni çekiyor olması kaçınılmazmış bunu yaklaştıkça anladım ve sonuçta yanına vardığımda bunun 2007 model bir defender 90 olduğunu gördüm.
Gözlerim yuvalarından fırlayacak gibi oldu,kalbimin atışlarını dernek görevlileri bile farketti.
Hayırdır abi dediler birine mi baktın.
Evet dedim bu aracın sahibine baktım.
Görevli bana sahibinin içeride olduğunu,aracın bir bayana ait olduğunu,maç bitmeden çıkmayacağını ve içerisinin çok kalabalık olup sahibini bulamayacaklarını söyledi.
Devrede burdayım o halde deyip tekrar yemeğe geri döndüm.
Yaşadığım heyecan iştahımı bile kesmişti biraz atıştırdıktan sonra tekrar yağan kar altında derneğin önündeki yerimi almıştım.
İçimde garip bir sevinç ve anlam veremediğim bir utangaçlıkla aracın her yerini tek tek incelemeye koyuldum.
O hatlarını,iç yapısını,makyajlı halini,kısacası tüm kıvrımlarını büyük bir iştahla kolaçan ettim.
Hatta bir ara otopark görevlisi abi aşıkmısın sen dedi;) bu karın altında ne bakıyorsun bu kadar bir demir yığınına.
Seni terbiyeye davet ederim o bir yığın değil aslanlar gibi defender demek istedim ama olmadı işte:smiley:
Neyse ilk yarı sahibi dışarıya çıkmadı.
Hatta maç bitiminde herkes derneği boşalttığı halde aracın yanına yanaşıp kapısını açmaya yeltenen bile olmamıştı.
Ben kardan adam modunda ısrarla kapıda beklerken içeriden inanılmaz sevimli bir bayan çıkıp araca yöneldi.
Hemen kestim önünü.
Binbir özür dileyerek derdimi anlattım.
Hanımefendi bu aletlere çocukluk yıllarından bu yana aşık olduğunu ve en sonunda İngiltereden getirttiğini söyledi.
Nasıl yaptığını hangi yolları izlediğini ve ne gibi zorluklarla karşılaştığını konuştuk.
bunun üzerine bu gün işi gücü bir kenara bırakıp yurt dışında yetkili bir firma ile temasa geçtim herşey gayet güzel giderken vergi engeline takıldım bu seferde.
Otokardan Mahir bey ile hala görüşmelerimiz devam ediyor ama bende sabır kalmadı;)
Nasıl yaparım,nasıl atlatırım bu dönemi inan hiç bilemiyorum.
Aşk bu olsa gerek.
Ben kimseyi karlar altında bir saat beklemedim
ben hiçbir kul yapısına bu kadar sevgiyle bağlanmadım(çokmu arabesk oldu ne)
SE-Vİ-YO-RUM. :smiley:

Uğur abi ağzına sağlık ne güzel söyledin.
Umarım kısa zamanda buluşturur da bu hasret biter artık.
İnsanlar benim için rahatsız diye düşünmeye başladılar:smiley:
Elimde değil abi tutkuyla bağlıyım bu alete;Camel Troph nin yapıldığı dönemler içinde yatıp kalkıyodum bu canavarların.geceleri port tan malzemeleri indirip üzerinde yıldızlerı seyrederek uyuduğumu biliyorum.

Kaç yaşındakiler hala gezdiğine göre...iyi bir bakımla insan ömründe 1 sefer bundan alsa yeter ve unutur ...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,703
Kayıtlı Üye Sayımız
166,546
Kaydolan Son Üyemiz
Behcet001453

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.