Araç Aküsüne İnverter Bağlantısı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan melihbozkurt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 46,868
Ynt: Araç Aküsüne İnverter Bağlantısı?

Hiiim. Saol Cem bunu ogrendigimde iyi oldu. O zaman yapilacak tek sey kalin ayri ayri kablolar alip cekmek. Fakat ah birde ayri kablo bulabilsem kalin. Bulabildigim en kalin kablo 6mm ve oda yapisik kablo. Ayrilabilir ama isi riske atmak istemiyorum.

Etiketler

melihbozkurt' Alıntı:
Hiiim. Saol Cem bunu ogrendigimde iyi oldu. O zaman yapilacak tek sey kalin ayri ayri kablolar alip cekmek. Fakat ah birde ayri kablo bulabilsem kalin. Bulabildigim en kalin kablo 6mm ve oda yapisik kablo. Ayrilabilir ama isi riske atmak istemiyorum.
Melih, 6mm^2 kablodan 44A geçirebilirsiniz. Yani bu kabloyu aküye bağlamalı ve akünün de hemen + çıkışına tercihan 35A'lik bir sigorta takmalısınız. 800W'lık invertörün tam kapasite akımı 75A civarındadır. Bu kabloyu uygun yerlerden geçirerek invertörünüze kadar ulaştırabilirsiniz. Kabloyu geçirdiğiniz yerlerdeki keskin ve sivri kabloyu zedeleyebilecek cisimler varsa önlem almalısınız. Kablonuz ne kadar kısa olursa o kadar iyi. Dilerseniz bu paralel kablonun iki ucunu kısa devre ederek kullanabilirsiniz. Bu durumda akım taşıma kapasitesi iki katına çıkar. Ayrıca gerilim düşümü yarıya iner. İnvertörün negatif (-) ucunu da en yakın bir noktadan şaseye bağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin.

fsirin' Alıntı:
Melih, 6mm^2 kablodan 44A geçirebilirsiniz. Yani bu kabloyu aküye bağlamalı ve akünün de hemen + çıkışına tercihan 35A'lik bir sigorta takmalısınız. 800W'lık invertörün tam kapasite akımı 75A civarındadır. Bu kabloyu uygun yerlerden geçirerek invertörünüze kadar ulaştırabilirsiniz. Kabloyu geçirdiğiniz yerlerdeki keskin ve sivri kabloyu zedeleyebilecek cisimler varsa önlem almalısınız. Kablonuz ne kadar kısa olursa o kadar iyi. Dilerseniz bu paralel kablonun iki ucunu kısa devre ederek kullanabilirsiniz. Bu durumda akım taşıma kapasitesi iki katına çıkar. Ayrıca gerilim düşümü yarıya iner. İnvertörün negatif (-) ucunu da en yakın bir noktadan şaseye bağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin.

Ferhat bey saolun. Benim bahsettigim kablo 6mm2 lik 2 kablo ve toprak var. Bu kablodan alsam dis kabini ayirarak 2 adet 6mm2 lik kabloyu kullanmamda sakinca var mi? Birde kisa devre yaprak akim tasima kapasitesini iki katina cikarabilirsin demissiniz ama bunu tam anlayamadim. Bunu nasil yapacagim?

melihbozkurt' Alıntı:
Ferhat bey saolun. Benim bahsettigim kablo 6mm2 lik 2 kablo ve toprak var. Bu kablodan alsam dis kabini ayirarak 2 adet 6mm2 lik kabloyu kullanmamda sakinca var mi? Birde kisa devre yaprak akim tasima kapasitesini iki katina cikarabilirsin demissiniz ama bunu tam anlayamadim. Bunu nasil yapacagim?

Melih Bey merhaba,
Kabloyu alın , 6mm2 lik damarları birbirinden ayırmayın.Dış kılıfı ile birlikte kalsın. 6mm2 lik damarları kablonun her iki ucundanda bir miktar sıyıtıp (1-2cm) birleştirin (klemenste bağlamanız daha iyi olur).

Bu şekilde elinizde 12mm2 lik 1 adet dış kılıfında kablonuz olur.
Aynı şekilde 1 adet daha kablo yaparsanız bunları araç aküsü ile inverter arasında kullanabilirsiniz. Her iki kablonunda boyu eşit olmalı.
Bulabilirsem çim de yollamaya çalışırım , belki Ferhat Bey de gönderebilir.

Kolay gelsin

Selçuk Sünetci

Selcuk bey tesekkurler. Simdi anladim ne demek istendigini. Bu daha once aklima gelmemisti. 6mm lik kablodan alman yeterli olur bu durumda. Yarin kabaca bir olcum yapayim ne kadar kablo gidecegine dair o zaman.

Merhaba Melih bey bende cadırlı Kıa kamyonet vardı kasada ruzgalık bolumune 100 luk bır ıkıncı aku koydum bırıncı aku kasanın altında oldugu ıcın 2 m bır kabloylan paralel yapıp arasına anaktar koyarak sarj ettım bende yanlızca ufak 12 voltluk araba buzdolabı ve bılgısayar kullandım tabıkı 300 watlık ınventer kullanarak yanı 220 len buzdolap daha verımlı oluyor bu sartlarda aku cabuk bosalıyordu tek akuylen kullanma sansınız yok gıbı hıc tavsıye etmem arabanızı sonra calıstıramazsınız ben uzun golde 3 gun kaldım aradabır arabayı calıstırdıgım hade 2 adet 100 lul akulen sabah hareket edecekdı araba calısmadı baska arabadan takvıye yaparak calıstırdım,

bırde buzdolaplan cakmaklık ısınmasına gelınce dogrudur ama ben kamyonetımde uzun yolda devamlı onde kullanıyordum asırı bır ısınma olmuyordu dıyecegım bu ısınma ısı arba markalarına gore degısır kullandıkları malzemeye baglı..

Ben zaten inverteri sadece minik bir arac buzlugu ve ara sira bilgisayar icin istemistim. Burda cok yazdik cizdik ama isi bir turlu yapmaya girisemedim. Inverter hala aldigim gibi kutusunda duruyor 1.5 senedir. :smiley:

melihbozkurt' Alıntı:
Ben zaten inverteri sadece minik bir arac buzlugu ve ara sira bilgisayar icin istemistim. Burda cok yazdik cizdik ama isi bir turlu yapmaya girisemedim. Inverter hala aldigim gibi kutusunda duruyor 1.5 senedir. :smiley:

mesela benım inverteride cakmak cıkısıda var normal cakmaklıkdanda kullana bılırsın benımkı 300 wat..

bayar28' Alıntı:
mesela benım inverteride cakmak cıkısıda var normal cakmaklıkdanda kullana bılırsın benımkı 300 wat..
Çakmak yuvasından çok akım çekemezsiniz. 300W invertörü tam kapasite kullanabilmek için 25A'e ihtiyaç var onu da ancak aküden hat çekerek kullanabilirsiniz. İnvertörle bilgisayar filan kullanacaksanız çakmak yuvası yeterli olur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,741
Kayıtlı Üye Sayımız
166,558
Kaydolan Son Üyemiz
yldrmsvs58

SON KONULAR

Geri