Ynt: Antakya, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyama, Gaziantep; GAP Gezisi (24-31 Ekim 2010)
ddilek' Alıntı:
10 sene kadar önce bir Karadeniz yaptım Sarpa kadar gittim ama klasik gezi işte.Şimdi doğayla içiçe biraz kamplı ,trekingli bir gezi planda var.Karadeniz muhteşem anlatılmaz yaşanır diyorum Kısmet işte bazen olmuyor...Çayları Rizenin çay bahçesinde muhteşem manzarayla içeriz bakarsınız
Ynt: Antakya, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyama, Gaziantep; GAP Gezisi (24-31 Ekim 2010)
Dicle ırmağının kıyısında bulunan Diyarbakır; Asurlulardan Hititlere, Makedonyalılardan Bizanslılara, Selçuklulardan Abbasilere kadar birçok medeniyete evsahipliği yapmış.
Diyarbakır’ın Asurlular döneminde Amidi olan ismi daha sonra Amit olur. Kent Arap akınlarıyla birlikte Bekir Bin Vail ve kabilesinin bölgeye yerleştirilmesinden sonra Diyarbekir adını alır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılındaki bir konuşmasında kentin ismini Diyarbakır diye telaffuz etmesinden sonra, aynı yıl bakanlar kurulu kararıyla kentin adı resmen Diyarbakır olarak değiştirilir. Diyarbakır surları iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Surların iç kısmı eski Diyarbakır’ı oluşturuyor. Eski Diyarbakır’ın en görkemli yapılarının başında kuşkusuz Ulu Cami geliyor.
Kilise olarak inşa edilen yapı Selçuklular döneminde camiye dönüştürülmüş. Eski adı ise Martoma Kliisesi.
Yazları çok sıcak geçen Diyarbakır’ın kışları ise bir hayli soğuk. Geleneksel Diyarbakır evleri de iklimin bu özelliği düşünülerek inşa edilmiş. Binalarda Karacadağ’dan çıkarılan bazalt taşları kullanılmış. Bu taşlar yazın serin kışın ise sıcak kalmayı sağlıyor.
Cahit Sıtkı Tarancı’nın evi
Geleneksel Diyarbakır mimarisinin en güzel örneklerden biri çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cahit Sıtkı Tarancı’nın yaşadığı ev. 35 yaş şiiriyle üne kavuşan edebiyatçının yaşadığı ev, müze olarak sergileniyor. Müzede, el yazıları, fotoğraflar, kişisel eşyalar ve hakkında yazılmış kitaplar bulunuyor.
Batman Diyarbakır arasında sorun olabilir dediler ,biz gece geçtik üstelik ama sorun yaşamadık.Diyarbakır gece bile cıvıl cıvıldı çok beğendim.Adıyaman'a giderken de, Kızıldere civarında da hiç sorun olmadı.Şartlanmamak lazım.Benim karşılaştığım yöre insanlarının hepsi çok yardımseverdi.Mardin de olduğumuzda fırtına vardı tozdan kumlardan gözümüzü açamadık.Tek yaşadığımız orada park sorunuydu o kadar.