Karadeniz turunu eşim ve yağmur adam oğlumla birlikte yapmayı planlamıştım. Yürüyüşe katılan bir arkadaşımız daha arabasıyla peşimize takılmaya karar verdi. Yine yürüyüşe katılan arkadaşlarımızdan biri de onlarla beraber olacaktı kısaca 6 kişi ve 2 araba, sonra sınıf arkadaşlarımızdan biri daha eşiyle katılmak isteyince, VW Caravelle kiralamaya karar verdik. 7 Temmuz akşamı 22.30 da getirdikleri caravel. 416 000 km.de, lastikleri bitik. İlk defa araç kiraladığımız için gafil avlanmıştık. Bir gün gecikme tüm rezervasyonları alt üst ediyordu, mecburen sabah o araçla yola çıktık. Bütün yıpranmışlığına ve epeyce de stabilize dağ yolu kullanmamıza rağmen, 2500 km. ortalaması, Km. de 31krş.yakarak kendisini affettirdi.
PROGRAMIMIZ:
8 Temmuz Günü Ankara’dan hareketle Amasya, Tokat’ı gezerek Tokatta gecelemek.
9 Temmuz Günü, Tokat’tan Yeşilırmak –Kelkit-Çoruh Vadilerini takip ederek Bayburt’ta ulaşmak. Şiran’a 25 Km. mesafedeki Tomara Şelalesini gezme.
10 Temmuz Yusufeli-Sarıgöl üzerinden Barhal’a gitme.
11 Temmuz Araçla Olgunlar-Yaylalara gidip oradan Dibe Düzü –Deniz gölüne yürüyüş. (Ancak yolun çok kötü olması nedeniyle yürüyüş etkinliğimizi Barhal-Sarıbulut Yaylası- Satibe sırtı olarak değiştirdik)
12 Temmuz Barhal’dan Yusufeli-Çoruh Vadisini takiben Artvin-Borçka ve Borçka Karagöl’ü gezdikten sonra Macahel Maral köyü’nde konaklamak.
13 Temmuz Maral Şelalesi’ne yürümek.
14 Temmuz Maral Köyü’nden hareketle Arhavi üzerinden Çifte Köprüler’e aracı bırakıp Mençuna Şelalesi’ne yürümek ve Çamlıhemşin’de konaklamak.
15 Temmuz Çamlıhemşin’den araçla Ayder Yaylası - Kale düzü - Aşağı Kavron - Yukarı Kavron’a gelmek daha sonra Karadeniz gölü - Büyükdeniz Gölü’ne yürüyüş yapmak.
16 Temmuz sahil yolundan Samsun’a gitmek orada Bandırma Vapuru ve Müzeyi gezmek.
17. Temmuz Samsun’dan hareket Havza’da Atatürk’ün kaldığı evi gezdikten sonra Ankara’ya dönmek
8 Temmuz günü, Amasra’da Ferhat’ın Şirin uğruna kazma ile kazdığı su kanalını gördük. Bir insanın ömrü o zamanın ilkel aletleri ile o kanalı kazmaya yetmez gibi geldi. Aşk ve bir insanın azim ve iradesinin nelere kadir olduğunu gösterir gibiydi. Yine Kaya Mezarları da insan emeğinin nelere muktedir olabileceğini göstermektedir. Şehzadeler şehri Amasya’nın doğal güzelliği yanında her tarafı tarihi eserlerle süslenmişti.
Arkadaşlar, benzer bir gezi yapacaklara baz teşkil etsin diye basit bilgiler ve fotoğraflar yüklüyorum. Sakın olduğundan büyük bir misyon yüklemeyin.
Tokat’ı beklediğimden çok daha güzel bir il olarak buldum. Yeşilırmak ve Kelkit vadilerinin birleştiği, restore edilmekte olan tarihi eserlerle bezeli, ana güzergahların dışında olduğundan az bilinen görülesi bir yer.