Ankara'da Teknik Yardım ve Destek

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tugberk_altinalan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,017

tugberk_altinalan

Yeni Üye
Web
www.artiplanlama.com
herkese merhaba;

bir süredir sitenin takipçisiyim ve çok yararlı buluyorum. geçen ay sonunda tüm cesaretimi toplayarak uzun bir süredir hayalini kurduğum camper karavanımı aldım. 2001 model ducato. çok hoşuma giderek aldım ancak yavaş yavaş bu keyfim kaçmaya başladı :( aracımda hemen hemen tüm donanım var ancak çalışmıyor, yada çalışıyorda ben çalıştıramıyorum. nası iş diyceksiniz? aldığım araç yaklaşık 2 yıldır yatıyor ve aracı yaptıranlar bile sistemin nasıl çalıştığını bilmiyor. bu yüzden bana araç içindeki sistemi tamir decek ve aktif edecek ustalar gerekiyor. ancak çok aramama rağmen sistemi gören iki adım geriye kaçıyor.
sıkıntılarım şöyle:
*hidroforum çalışmıyor, musluklarımda su yok :'(
*duşum da doğal olarak çalışmıyor. :'(
*inverter sürekli hata veriyor :'(
*ısıtma sistemi webasto ses yapıyor :'(
*buzdolabını çalıştıramıyorum.... gibi elektrikle alakalı ve sistemle alakalı sorunlarım var.

sonuç olarak sizlerin yardımlarıyla ANKARA'da iyi bir elektirkçi/elektronikçi bulursam ve karavanımı çalışır hale getirisem çok sevineceğim. ;D
şimdiden teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Ankara'da Teknik Yardım ve Destek

Sn. Altınalan aramıza hoş geldiniz, hayallerinize kavuşmanıza çok sevindim, 2.el karavan sahibi olan tüm karavan severlerin yaşadığı sıkıntılarla tanışmışsınız ama önemli değil, bir kere yaşadıktan sonra alışırsınız. Ankara'da yaşayan raptor nickli Hikmet bey hem sıkı bir karavancı, hem de vw. tamiri işiyle uğraşan bir arkadaşımızdır. Kendisinin size yardımı dokunacağına eminim, yapacağınız tek şey siteden kendisine ulaşmaktır :smiley: :smiley: :smiley:

ilginize teşekkür ederim. 2. el karavanlarda bu yaşadıklarımın doğal bir süreç olduğunu bilmek bile beni biraz olsun rahatlattı. hikmet beye ulaşmaya çalışacağım.
tekrar teşekkürler.

sayın hikmet özkan (raptor);
özel bir mesaj olacak belki ama siteden yeni üye olmam sebebi ile bi türlü size mesaj atamadım :(
sizin benim 2. el karavanımın sorunlarını çözebileceğiniz konusunda bilgi mesajları aldım. nasıl ulaşabileceğim konusunda bilgi verirseniz sevinirm.

Karavanınızın nasıl bir şey olduğunu fotoğraflarıyla burada yayınlarsanız, yapan usta (ya da firma), eski sahipleri vb. hakkında bilgilere ulaşma şansımız da olabilir. Bunlar sistem hakkında iyi kötü ip uçları verir ve arızaların hangi sorunlardan kaynaklandığı iyi kötü anlaşılabilir.

Webasto, eberspacher gibi ısıtıcıları bu sıcak havalarda çalıştırmak biraz problemlidir. Termostatlı oldukları için muhtemelen en gürültülü konum olan power modunda çalışıp sonra da duracaklardır.

İnverter hata veriyor demişsiniz ama buzdolabının türü hakkında bilgi vermemişsiniz? İnverterden çalışan 220 v. buzdolabı ise çalışmaması normaldir bu durumda.

Yaşam akünüzün şarjını kontrol ettiniz mi?

İnverter ile buzdolabı çalıştırma ve yaşam aküleri gibi elektriksel konularda buradan özet teknik bilgilere ulaşabilirsiniz:

http://www.karavanatolia.com/?p=915

http://www.karavanatolia.com/?p=907

Su problemi muhtemelen en basit olanı. Öncelikle hidrafor mu yoksa dalgıç pompa mı bilmeliyiz.. Zaten 4 tane alternatif var:

1. Elektrik gelmiyordur (açma kapama düğmesi, kablo kırıkları, sigorta, akü bağlantı sorunları, dalgıç pompa+ elektrikli musluk ise musluğun tetikleyicisi vs..)

2. Dalgıç pompa ya da hidrafor bozuk-hasarlıdır.

3. Su sisteminde mekanik tıkanıklık vardır.

4. Depo boştur, su yoktur.

cem bey merhaba;

öncelikle teşekkür ederim. Karavanı alalı daha 20 gün oldu. aslında mesleğim gereği taşrada yaptığım işlerin yoğunluğundan ve bölge otellerinin temiz olmamasından dolayı binek aracımı satarak hem uzun seyehatlarde hemde şehir içi kullanımı için 2001 ducato karavan aldım. ilk seyahatimi alır almaz yaptım. 5 gün aracımda kaldım. oldukçada memnunum. ancak su sistemi çalışmayınca elimi yüzümü yıkamak için pet şişede su kullandım mesala. yani bu seyahatimde aracı sadece yatmak amaçlı kullandım aslında. ben sistemin tam olarak çalışmasını ve ailemle birlikte huzurlu haftasonu tatilleri yapmak istiyorum. ancak bu şekilde zor görünüyor. Aracı seçerken sonradan müdahale etmemek için mümkün olduğunca herşeyinin tam olmasına dikkat ettim. tuvaleti, duşu, ısıtma sistemi, buzdolabı olsun istedim. ancak aldığım aracın sahiplerinin uzunca bir zaman aracı kullanmadıklarından dolayı aracın bazı sıkıntıları olduğunu gördüm. benim aslı sorunum araçtaki sisteme çok yabancı olmam dolayısıyla ne yapacağımı ve kime danışacağımı bilmemek. Siz çok detaylı olarak vermişsiniz bazı konuları ama ben bunları henüz kavrayamıyorum. örneğin inverter 1000 w açılır açılmaz sürekli bip sesi çıkarıyor. ama inverter ı öyle bir yere koymuşlarki yerinden çıkartmak için bile en az 20 vida sökmem gerekecek. Neresine nasıl müdahale yapılır onuda bilmiyorum. yaşam aküsünün durumunu bilemiyorum. yaşam aküsünümü kullanıyor yoksa araç aküsünden mi destek alıyor içi aydınlatma bilemiyorum. Buzdolabı 220 mi 12 mi bilemiyorum çünkü hiç bir yazı belge bilgi yok elimde. webasto çalışıyor şükür. ama ondan da pervane sürtmesi gibi bir ses geliyor. dalgıç değil hidrofor var. ama inverter dan mı yoksa depodaki beklemekten kaynaklı pislikten mi yada kendi hatasından dolayı mı problemli bilemiyorum. sonuç olarak benim derdim aslında sistemi tanımamakla alakalı. sanırım zaman içinde öğrenecem ama şimdi heyecanımı kaybetmeden sistemin çalışır duruma gelmesi için acilen Ankara da bu işlerden anlayan ciddi bir destek almam gerekli. Destek konusunda da Amerikayı yeniden keşfetmeye kalkmadan bilindik ve denendik yollardan gitmek mantıklı olur sanırım.

tugberk_altinalan' Alıntı:
sistemin çalışır duruma gelmesi için acilen Ankara da bu işlerden anlayan ciddi bir destek almam gerekli.

Öncelikle karavanınızın hayırlı olmasını dilerim; sanırım bodoslama dalmışsınız!... :D

Teknik konulara benim gibi yatkın değilseniz, işin gizemi yukarıdaki tümcede. Aracınızı bu anlamda düze çıkaracak(!) biri gerek; pamuk eller cebe!... :smiley:

Kolay gelsin...
Cavid Sezen

Öncelikle aracın her hangi bir yerinde ayrı bir akü var mı bir bakın... Varsa bunun tipi ve kapasitesi önemli. (üzerinde yazan amper değeri nedir? Markası nedir? Jel mi, AGM mi, normal kurşun asit mi?) Aküyü bulup fotoğraflarsanız ne olduğuna dair yardımcı olabiliriz...

Ayrı bir yaşam aküsü yoksa bu şekilde hiç bir aksesuarı (zorunlu kısa süreli aydınlatma hariç) kullanmayın zaten, yolda kalırsınız. Yoksa ayrı bir yaşam aküsü takılmalı mutlaka.

Muhtemelen yaşam aküsü varsa bile uzun süre yatmaktan bozulmuş olabilir. İnverter de bu yüzden çalışmıyordur.

Webasto servisleri pervanenin sürtmesi konusunda yardımcı olurlar. Bu konuda Hikmet arkadaşımız Ankara'da sizi servise yönlendirebilir. Yakınında bir yerlerde vardı hatırladığım kadarıyla.

Buzdolabını fotoğraflayabilirseniz ne olduğu konusunda yardımcı olabiliriz.

Öncelikle karavanınızın hayırlı olmasını dilerim; sanırım bodoslama dalmışsınız!... :D

Teknik konulara benim gibi yatkın değilseniz, işin gizemi yukarıdaki tümcede. Aracınızı bu anlamda düze çıkaracak(!) biri gerek; pamuk eller cebe!... :smiley:

-----------------------
Sanırım öyle oldu. 4 sene mühendislik okudum. 13 senedir de evliyim. bunlardan zor olamaz diye düşündüm :p işin şakası bi tarafa, gerçekten zor olacağının farkındayım. işlerim yoğunluğu sebebi ile fazla vakit ayıramıyorum. ama sanırım bu iş vakit ayrımadan da olmayacak. para konusuna gelince, keyfin parasal karşılığı olmaz diye düşünüyorum. Kapısını açınca toprağa basabildiğin, denize,göle, akarsuya yada dağa 3 adım mesafede kaç tane otel odası var ki? Varsa bu odanın gecelik fiyatı kaç liradır ki? Diyelim uygun elimde valizlerle günde kaç farklı yerde konaklayabilir ki? sitede güzel bir yazı görmüştüm. "Bir milyar yıldızlı samanyolunun altında uyumak varken neden 5 yıldızlı otelde kalayım ki..." bende aynen böyle düşündüğüm için atladım aslında.

siteyi takip ederken aslında çok şaşırdım. bu kadar fazla insanın karavan hayatına düşkün olması beni çok şaşırttı. benim gibi acemi olanlar için mutlaka bir çıkış yolu olmalı ???

cem bey;

fotoğraf çektim ama bilgisayarıma yükleyemedim. yükler yüklemez ekleyeceğim. ama kabaca gördüklerimi yazayım.
buzdolabı kleo merka. internetten baktım sanırım KMB 45 yada 60 modeli olsa gerek. hidrofor flojet marka. yaşam aküsü var. inci akü. sanırım 105 amper. normal araç aküsü. inverter görebileceğim bir yerde değil. yani markasını okuyamıyorum. ama bildiğim kadarıyla 1000 lik. Araçta bir tane swich var. 0-1 ve 2 düğmeleri var.
aracın arkasında 220 girişi mevcut. sanırım duş ısıtma sistemi direk 220 ile çalışıyor. üzerinde 300 w yazıyor benim inverterin kaldırması mümkün değil. zaten kablo girişine bakıldığında da arkadaki direk 220 girişinden geliyor gibi görünüyor. (sadece tahmin)
temiz su tankını doldurdum. denedim ama maalesef musluklardan su gelmedi. tankı boşaltırken temiz su olması gereken depodan bol miktarda toprak rengi sıvı çıktı. sanırım depo çok kirli halde. bunu da temizletmek gerekecek. pis su haznesi sadece evye ve duş için yapılmış. bu sistemde başta deşaj etmedi. ancak boşalma borusuna ince tel soktuğumda boşaltma işlemi gerkçekleşti. sanırım pis su deposuda pas v.s. olmuş ve ağzı tıkanmıştı. tuvalet kasetli portatif. sorunsuz.

hikmet beyin adını çok duyuyorum. nasıl ulaşabilirm acaba.
ilginize teşekkürler. saygılarımla.

O halde öncelikle yapmanız gereken yaşam aküsünün şarj durumunu öğrenmektir. Bunu basit bir voltmetre ile kendiniz ölçebileceğiniz gibi bir oto elektrikçisine de ölçtürebilirsiniz. Voltaj 12 ve üzeri ise şimdilik iş görür niteliktedir. Voltaj düşükse inverterin ve tabi diğer aksesuarların çalışmama sorunu buna bağlı olabilir.

Yaşam aküsü boşsa webastonun çalışıyor olması da garip. Çünkü bu aletler kalkışta biraz fazla akım çeker. Ama o baqhsettiğiniz both şalter ile akımı normal araç aküsünden çekiyor da olabilir. Şalterin normaldeki fonksiyonu (tahminen) 1 konumunda yalnızca araç aküsünden, "o" konumunda yalnızca yaşam aküsünden, 2 konumunda her ikisinden birden karavanı besleyecek şekilde dizayn edilmiş olabilir.

Bu durumda nasıl olur? webasto gerektiğinde destek alabilmek için araç aküsünden de enerji alabiliyordur ama hidrafora yalnızca yaşam aküsünden hat çekilmiştir ve yaşam aküsü boştur... gibi...

Birinci adım bu aletlere akım geliyor mu, onu tesbit etmek... Akım gelmiyorsa ve yaşam aküsü şarjlı ise o zaman sorunu sigortalarda ya da kablolarda aramak gerekir. Akım geliyor da alet çalışmıyorsa o halde kendisi bozuk demektir.

Buzdolabınız belirttiğiniz model ise 220 volt ile çalışıyor. İnverterden buzdolabına hat çekilmiş mi bilmek lazım. Tabi bunu yapabilmek için de inverteri çalıştırmak.. Akü şarjlı olduğu halde inverter yine çalışmıyorsa inverter de bozuk olabilir. Ama dediğim gibi, önce yaşam aküsünün şarjını bir kontrol edin.

Buzdolabına yalnızca dışarıdan gelen 220 elektrik hattından kablo çekilmiş ve yalnızca kamplarda bu şekilde kullanılacak şekilde düşünülmüş de olabilir. Ama üzülmeyin, basit bir operasyonla en azından yolda giderken inverterden çalışır hale de getirilir. Yalnız kompresörlü değil de amonyaklı tipte ise işiniz zor. Çok enerji çeker ve kamp harici dışarıdan elektrik almadan kullanmanız zordur. (100 watt gibi ortalama) Buzdolabına giden kabloya ulaşabiliyorsanız bunu 220 v. elektiriğe bağlayarak en azından buzdolabının sağlam olup olmadığını test edebilirsiniz.

Duşta kullanılan ani su ısıtıcısı dediğiniz gibi.. Bunu inverteriniz güçlü olsa bile aküden çok zor çalıştırısınız. Ancak dışarıdan alınacak 220 AC ile..

Hikmet'in telefonunu özel mesaj olarak iletiyorum.

Kolay gelsin..

cem bey gerçekten çok yararlı bilgiler aldım. ayrıca hikmet beyinde telefonu geçti elime.son mesajımdan sonra yine iş gezisine çıktım bu yüzden mesaja cevap veremdim. özür dilerim. hikmet beyi hemen arayacağım. (yarın)umarım sorunlarıma bir çözüm bulabileceğiz.
teşekkür ederim.

tugberk_altinalan' Alıntı:
4 sene mühendislik okudum. 13 senedir de evliyim. bunlardan zor olamaz diye düşündüm :p işin şakası bi tarafa, gerçekten zor olacağının farkındayım. işlerim yoğunluğu sebebi ile fazla vakit ayıramıyorum. ama sanırım bu iş vakit ayrımadan da olmayacak. para konusuna gelince, keyfin parasal karşılığı olmaz diye düşünüyorum. Kapısını açınca toprağa basabildiğin, denize,göle, akarsuya yada dağa 3 adım mesafede kaç tane otel odası var ki? Varsa bu odanın gecelik fiyatı kaç liradır ki? Diyelim uygun elimde valizlerle günde kaç farklı yerde konaklayabilir ki? sitede güzel bir yazı görmüştüm. "Bir milyar yıldızlı samanyolunun altında uyumak varken neden 5 yıldızlı otelde kalayım ki..." bende aynen böyle düşündüğüm için atladım aslında.

siteyi takip ederken aslında çok şaşırdım. bu kadar fazla insanın karavan hayatına düşkün olması beni çok şaşırttı. benim gibi acemi olanlar için mutlaka bir çıkış yolu olmalı ???
Aramıza hoşgeldiniz. :smiley:

Yazımın altında 100Milyar yıldız yazıyor ama aslında son zamanlarda 300-500 milyar arasında olduğu tahmin ediliyor. ;D ;)

Yavaş yavaş aracınızdaki bütün sorunlar çözülecektir, çözüldükçe de karavanınızı daha çok seveceksiniz.
Sisteminizdeki sorun akünüzün uzun süre sarj edilmemesinden kaynaklanıyordur. Bir süre şarj ettikten sonra düzelebilir de düzelmezse, yenilemeniz gerekecek. Hidroforunuz aracınız çok yattığı için sorun çıkartmış olabilir. Uzun süre kullanılmadığı için yatakları sıkışmış olabilir. Bunlar küçük sorunlar, bundan sorası için keyifli geziler diliyoruz. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR