Anıtkaya (Eğret) Şehitliği ve Höyük

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,871

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
1 9


İli: Afyon

İlçesi: Afyonkarahisar Merkez

Kasabası: Anıtkaya

Mevkii: Anıtkaya Beldesinin 1 km kuzeybatısı

Konumu: Anıtkaya Beldesinin 800 m kuzeybatısında Afyonkarahisar-Kütahya karayolundan ayrılan Anıtkaya yol kavşağının 700 m kuzeydoğusunda bulunmaktadır.

Grubu: Şehitlikler

2 9


Nasıl Ulaşılır?

Afyon-Kütahya-Anıtkaya yolundan

3 8


Anıtkaya beldesinin 1 km kuzeybatısında, Afyonkarahisar-Kütahya karayolunun bitişiğinde olup yaklaşık 100 m çapında ve 15 m yükseklikte bir höyüktür. Eski Tunç Çağı'na ait olup çanak çömlek parçaları bulunmaktadır.

4 8


Yol yönündeki eteğine Kurtuluş Savaşımızdaki 13. Alay Şehitleri adına anıt dikilmiş ve park yapılmıştır. Üst üste setler halinde duvar çekilmiş ve ortaya merdiven koyulmuştur. Höyük eteğinde elde edilen düzlüğe altıgen beton olan ortasına basamaklı yükselen piramidal dört yüzü eski yazılı bir anıt dikilmiştir. Bu anıtın doğusuna daha sonra 1972 yılında yapılan set üzerine konulan mermer plakalara eski yazıların bugünkü yazılara aktarılması yazılmıştır.

Yazıtta:

Üstte: Anıtkaya (Eğret) : Kurtuluş Savaşımızı eşsiz bir zaferle düğümleyen, Kocatepe’den gürleyerek ve coşarak bir sel gibi bu topraklardan Akdeniz’e akıp giden, Büyük Taarruzda yoğun düşman kuvvetlerinin içine baskınla dalan ve boğaz boğaza amansız savaşlarla Büyük Zafer’in yaratıcıları ve bu uğurda vatanları, onurları ve yurttaşları için canlarını feda eden, sayısız kahramanların şehitliğidir.

A.B.R.M.E. 28 Ağustos 1972

B. ALPKAN

Şehitlik Kaidesi Üzerindeki Yazı Metni:

Bu Taş;

28 Ağustos 1922 Muharebesinde düşman hattı ricatını keserek arkalarından taarruz eden Türk Süvari Kolordusunun bu civarda verdiği şehitler adına dikilmiştir. Kendilerine Cenabı Hakkın rahmeti niyaz olunur.

Şehit Subaylar :

13. Alay Komutanlarından Binbaşı Galip

13. Alaydan Yüzbaşı Hasan Hüseyin

20. Alaydan Üsteğmen Ahmet Nisai

13. Alaydan Teğmen İshak

13. Alaydan Asteğmen Atıf

20. Alaydan Asteğmen Hüseyin

Şehit Erat :

2. Alaydan Mehmet Köse

2. Alaydan Mustafa Emin

2. Tümenden Mehmet Durmuş

13. Alaydan Halil Ömer

13. Alaydan Mehmet Sait

13. Alaydan Galip Mustafa

Eski Tunç Çağı’na ait Höyük üzerine Şehitlik Anıtı yapılmış ve ağaçlandırılmıştır.

5 5



Afyonkarahisar Valiliği Acil Durum Yönetimi ve Bilgi İşlem Merkezi (ADUYBİM)
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst