www.tolgayarici.com
doğadan çektiğin fotodan başka bir şey götürme
26-27 temmuz 2008 tarihinde darkay dağcılık kulübünün 1.şenliğine katılmak ve medetsiz dağına zirve yapabilmek amacıyla izmir'den 25 temmuz 2008 tarihinde saat 20:30 da yola çıktım yolculuğum 13 saat sürdü. niğde ili ulukışla otobüs terminali denen yerde gidiş yolculuğum son buldu. terminal olarak isimlendirilen yer yol üzerinde ulukışla otobüs terminali. hemen karşısına geçtikten sonra asfalt yol üzerinden sol tarafa doğru yürüdüğünüz taktirde ulukışla ilçe merkezine ulaşıyorsunuz. 100 metre şehir merkezine doğru hareket ettikten sonra etkinlik programında belirtildiği üzere katılımcıları kamp alanına taşıyacak servis aracının hareket noktası olan ulukışla belediyesi önüne vardım. 100 metre mesafede yerlisi halkın yakın ilgisi ve canı gönülden yardım gayretleri oldukça moral verdi. (bu aktivite öncesi kızlar sivrisi tırmanışı,kaz dağları, erciyes, tırmanışları, gülanar daki orman yangınına söndürmede destek çalışmaları fiziksel yorgunluğum hat safhadaydı ayrıca çantamı kendim hazırlayamadım sadece içerisine konulmasını istediğim malzemler listesini verdiğim bir arkadaşımın yardımıyla hazırlandı. bu aktiviteye 4 kişi katılacağız 3 kişinin malzameleride bu çanta içerisinde ve yaklaşık 45kg bir ağırlık bu ağırlıkta benim sinirimi ve performansımı bozdu). yurtdışından gelecek takım arkadaşım ile diğer takım arkdaşlarım adana havalimanından bu tarafa geliceklerdi ilk süpriz otobüste telefonumunu kapattım bu arada sonradan gelecek bu arkadaşlar izmirden kayseri'ye uçmuşlar çok kötü yabancı asıllı arkadaşlarımız emin olmak için izmir'havalimanında internete girip dağcılık şenliklerine bakıyorlar ve erciyes taraflarında bir dağcılık aktivitesi ile karıştırararak erciyese uçuyorlar. tırmanış öncesi gelmeye çalışacaklar adana'dan sonrası kolay orada özel arac var ama yetişebileceklermi.) bu görüşme esnasında karşımda duran kahvehanede bir kaç çanta gördüm. SAAT 08:30 kahve de oturan bir grup dağcı arkadaş, mustafa önen ve nazif ünsal tarafından karşılanmışlar bu iki arkadaştan nazif ünsal kamp sorumlumuz ve faaliyet boyunca rehberliğimizi yapıcaklar ikiside buradaki kısa sohbetden bile bölgeye ne kadar hakim olduklarını belli ettiler. ayrıca masada ulukışla belediye başkanıda var. çok sıcak bir karşılama diğer arkadaşlarımının yaşadığı aksiliği bile unuttum. istanbul'dan gelecek olan bayan arkadaşımda gelmiş ancak o biraz ilerideki meydandaki çay bahçesinde nafiz ile birlikte onu aldık. servis aracı biraz geç hareket edicek gelenler olabilir. bu arada darkay kulübü başkanı ve yardımcısı tülin ulusoy ve mustafa ulusoy'da gelmişler. yavaş yavaş herkes toplanmaya başladı. ilçenin otogar denilen yerinde ulaşım için tek sorumlusu olan aslan bey geldi ve 10-15 dakikada tüm katılımcıların dönüş saatlerini ayarladı eve dönüş biletlerimizi ilçeye dönüşte ondan alıcaz. (bu bölgeye gidecek kişiler gitmeden önce ve sorasında aslan aytaş dan biletlerini almak zorundalar ayrıca otogar denilen yerde yazıhanesi var telefonları 0,388 511 22 46 cep 0537 244 97 63) servis aracının hareketi 09:30'u buldu. Serviste tahmin edeceğiniz üzere sohbet eski dağcılık anıları, bölgenin tanıtımı, dağlar taşlar. Bolkar dağlarına ilk giriş manzara harika. Meydan yaylasına varıyoruz şenlik alanı hazırlanmış. Karşılama toplantsı katılım belgeleri kumanyadan ( bu arada yukarıda yazdığım yorgunluklar üzerine tırmanış öncesi ilk hatam meydan yaylasında açgözlülük yaparak yüksek irtifaya çıkacağımı umursamadan kurulu olan kasap çadırında mangalda pişmiş et yiyorum) sonra kamp kurulumu karagöl alanı seçiliyor. bu kamp alanı ile meydan yaylası arası mesafe yaklaşık 3-4 km ancak çantam aşırı ağır yolda yavaştan hareketler ile tırmanış bölgesinde ekibin en sonunda benim bir süre sonra 4,9 kg olan çadırı darkayda fatih sırtlanıyor bundan sonra rahatlıyorum diğer arkdaşlarda gelir diye 3 kişilik extrem bir çadır. kamp alanı muhteşem bir yer. kampı kurduktan sonra feyiz rehberliğinde yukarıda kalan bir ikinci göl olan çinili göle doğru diğer katılımcı arkdaşlar ile trekkinge çıkıyoruz saat 15:00 gece 03:00 de medetsiz zirve tırmanışı başlıyacak. çinili göl ve bir kaç alt zirveyi dolaştıktan sonra meydan yaylasına geçiyorum akşam kumanyası için meydan yaylasında da bir başka grup kamp atmış onlardanda belki eski arkadaşlardan birini görürüm diye . dönüş yolunda ilginç bir olay 2100 metre irtifada bir kayaya yaslantığımda bir atmaca yanıma konuyor. çok ilginç bileğinde halka var evcil sonra düşününce kesin artvin yöresindeki atmaca besliyenlerin saldığı bir kuş insanlara yabancı değil fotoğraf makinesi ile bir kaç görüntüsünü alıyorum. meydan yaylasındayım 19:00 yemek çay sohbet, yemek üzeri dayanamıyorum çadırdaki kasaptan yarım ekmek çiğerde yiyorum (işte ikinci hata) bu alanda nazif ve feyiz ile sonradan gelen katılımcıları alıp karagöldeki kamp alanına hareket ediyoruz saat 21:00 treking üzeri yemek ve yorgunluk yediğim etleri öüğtümek için vücudum aşırı efor sarf ediyor bu saatlerde fark ediyorum .. kamp alanına giriyoruz 22:30 çadırımdayım hava ılık göl kenarı nemli ama çadırlarımız extrem özeliklerde nefes alabiliyorlar nem çok etkilemiyor. kurbağ dolu heryer ama çıt yok çünkü dünyada tek burada yaşayan toros kurbağası ve özelliği hiç ses çıkarmamaları. huzur dolu bir uyku gece 01:30 ilk rahatsızlığım yorgunluk, vucudumun eritemediği etler ve sonucunda yüksek irtifa çarpması ufak bir istifrah. dua ediyorum 03:00 e kadar iyileşmeliyim. uyku buraya kadar dışarı çıkıyorum turluyorum. ikinici süpriz bir baykuş gece karanlık makinam çantamda aramızda 5-6 metre var. bir taşa oturdum bir süre bakıştık. üzerimden havalandı gitti. yedi uyurlar diye bir fare türü buranın endemik türlerinden ve baykuşlar onları avlayabilmek için gece mesaisinde. çadıra giriyorum kimseyi rahatsız etmemem gerekiyor. uyku herkes için önemli. geceyi gece ediyorum:.03:00 kamp sorumlusu nazif ünsal sabah kumanyalarını dağıtmak için uyanıyor. ve bu dakika zirveye gidemeyeceğimi anlıyorum aslında bu rahatsızlığı yolda atarım ama diğer tırmanışcılara yük olmak istemiyorum onları yavaşlatmak etkinliklerin tadını kaçırmak anlamına gelir. saat 03:15 midemden yukarı çıkanları hissediyorum ve 50 metre uzaklaştığımda tüm içerdekiler yediklerim herşey dışarı çıkıyor istifrah ediyorum. karar veriyorum bu aktivitede yaptığım tüm tırmanış gün ışığındaki trek ve bu alandaki kamptı. gruba iyi aktiviteler dileyip çadırıma geçiyorum sinirlerim çok bozuk ve üzgünüm. gün ışıyor sabah 07:30 aman allahım göl harika bir kaç kampçı olan dostlar ile kahve kahvaltı grup zirveden 13:30 gibi dönecek 18:00 de ulukışlada olacağız oradan herkes evine hareket edecek. kahvaltı sonrası kendime geliyorum kampçılardan bir dost emin bey niğdeli bir gazeteci . yerimde duramıyorum çinili göle gidiyoruz frucktion'larımı alıyorum çünkü dün çinili gölde bir kaya vardı kaya tırmanışı için ideal bir kaya daha el değmemiş , çinili göle varıyoruz göle giriyorum içinde 70 cm derinlikte yürüyerek kayaya varıyorum bir kaç deneme tırmanışa uygun ancak teknik malzeme olmadığı için bir yerde duruyorum. fotoğraflıyorum blok kaya +5 den +9 da kadar çok değişik rotalar var bünyesinde +5 lik bir rota ve bu rotanın adını anacık koyuyor emin abi ..toroslar kurbağlarının fotoğraflarını çekiyorum. biraz gölde yüzüyorum ve kamp alanı 15:30 da toplanıyorum 16:00 de hareket meydan yaylası ve ağır çanta ile cebeleşerek meydan yaylası hepimiz vedalaşıyoruz 18:30 da ulukışladayız ve izmire hareket ediyorum bu etkinlikte bizleri canı gönülden ağırlayan tüm darkay üyelerine teşekürler.