Amatör Telsizcilik Hakkında Yardım.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan suatemretezer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,340

suatemretezer

Yeni Üye
Yer
izmir
Herkese 73,

Uzun yıllardır Türkiye Otomobil Sporları Federasyonunda görev yapıyorum. Yarış organizasyonlarında görev aldığımızda federasyona ait 4 adet röleyle haberleşicek şekilde İcom araç, İcom El telsizlerini (modellerini bilmiyorum) ve kısa mesafe haberleşmeleri için Aselsan Cobra telsizleri kullanıyoruz. Önümüzdeki dönemde açılacak olan KEGM - Amatör Telsiz Lisansı sınavına girmeyi planlıyorum. Öğrenmek istediğim bazı şeyler var ve şimdiden yanıtlarınız, bilgilendirmeleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim.

1) Öncelikle kullanmak için Baofeng UV-B5 veya UV-B6 almayı planlıyorum. internetten yaptığım araştırmalarda 5W çıkış alabileceğimi belirtiyor. Buda benim kullandığım İcom el telsizleri ile eşdeğer. Bu modellerden hangisini alacağım konusunda kullanan arkadaşlar var ise önerilerini veya başka model önerilerini paylaşmalarını rica ederim.

2) Amatör Telsizcilik lisansında soru bankasından rasgele sorular geleceği belirtilmiş, "C" lisans benim işimi görüyor ama "B" lisans alımı yapmam bu hobiyi ilerletmem amacı ile daha mı doğru olur? "C" ile "B" lisans arası geçiş (sınav olarak) zorluğu çok mudur ?

3) Önerileriniz doğrultusunda satın alacağım el telsizi ile hem federasyona ait röleler, hemde Aselsan kobra telsizlerle görüşme yapabilir miyim? (aynı anda değil tabiki kanal değiştirerek ) ?
(((( PMR telsiz frekanslarını temin edince eklenebildiğini öğrendim.)))

4) Alacağım 5w çıkışlı el telsizi ile "C" lisansı sınırlarından farklı olarak "B" lisansında neler yapabilirim?

Yanıtlarınızda çok fazla terimsel anlatım yapmazsanız sevinirim. Sonuçta daha Amatör telsizci aday adayıyım :smiley:

Ynt: Amatör Telsizcilik Hakkında Yardım.

İyi günler,

Sorularımla ilgili bütün bilgileri araştırmalarım sonucu edindim. Bilgi edinmek isteyen arkadaşlara amatör telsizciliğe başlangıç konusunda yardımcı olabilirim.

bende telsiz sınavlarına hazırlanıyorum fakat soru bankasındaki soruları ezberleyerek olmuyo.

soru bankası dışında nasıl çalışabilirim

İyi günler hakan075,

Soru bankasındaki sorulardan İşletme - 20, Ulusal - 15 ve teknik kısımlardan 15 soru geliyormuş. Ben ilk olarak Ulusal ve İşletme kısımlarını ezberledim toplam 218 soru. 218 sorudan 35 adet soru gelecek. bunların hepsini doğru yaparsak 70 puan alıp B sınıfı amatör telsizcilik belgemize sahip oluyoruz. İşletme kısmından da minimum 3 soruyu doğru olarak yanıtlarsak 75 puanlık A lisans sınırını çok rahat geçiyoruz. Soru bankası dışında sınavla ilgili başka kaynağa başvurmanı önermem. Ama bu işi öğrenmek istiyorum diyorsan benim gibi internette TRAC eskişehir Şubesi ve TA2KF' nın değerli katkıları ile hazırladığı Amatör telsizcilik kurs notları mevcut.

Şimdiden sınavda başarılar dilerim. Aynı frekansda görüşmek dileği ile...

Merhaba Suat Bey,

KEGM sitesinde ve güvenli sitelerdeki soru bankası linki kaldırılmış durumda. Güvenli soru bankasına nereden erişebilirim acaba?
Bir diğer sorum da, başvuru aşamasında A,B veya C türünden bir seçimle mi başvurmam gerekiyor? Yani B başvurusu ile C'ye hak kazanılabilir mi? Ya da A başvurusu yapan birisi yeterli puanı alamaz ise B ye hak kazanır mı?

Teşekkür ederim.

İyi günler muratsandalci,

K.E.G.M. resmi sitesinde soru bankası şuan aktiftir (http://www.kiyiemniyeti.gov.tr/Index.aspx).

SORU BANKASI LİNKİ : http://www.kiyiemniyeti.gov.tr/Default.aspx?pid=22

Bu adresdeki "AMATÖR TELSİZ SINAV SORU BANKASI" linkinden dosyaları *.zip formatında indirebilirsiniz.

Lisans başvurusu ile ilgili olarak C için ayrı A-B için ayrı başvuru yapılmakta. Benim tavsiyem önceki iletimde de yazdığım gibi sadece A-B ye başvuru yaparsanız eminim sadece Uluslararası ve işletme soruları ile B lisans alman için gerekli 60 net puanı alabilirsiniz. Eğer 75 ve üzeri bir puan alırsanız A lisans sahibi olarak Amatör Band Planında görünen bütün bandlarda alma ve gönderme yapabilirsin. (Amatör Band Planı : 18 Temmuz 2009 Cumartesi, 27292 sayılı Resmi Gazete, Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği, EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları, Tablo:1 olarak yayımlanmıştır.)

Şimdiden başarılar dilerim.

73's...

Herkese iyi günler,
Amatör telsiz hobimizin ilk adımını atabilmemiz için sınav başvuruları başlamıştır.
Başvuru adresi ve bilgilendirme : http://www.kiyiemniyeti.gov.tr/Default.aspx?p=Duyuru&pid=10
Şimdiden herkese sınada başarılar dilerim.

Merhaba,

Öncelikle sınav için başarı dileklerimi ileteyim. İnşallah bu güzel ve faydalı camiaya dahil olursunuz.

Baofeng UV-B5 modelini kullanmaktayım. Kompakt ve basit bir cihaz olmakla beraber beklentiler neticesinde giriş seviyesinde bir amatör için gayet uygun. Lakin bir zaman sonra, bende olduğu gibi, daha üst düzey bir cihaza geçme isteği yaşayabilirsiniz.

Amatör telsizcilikte üç sınıf var, A/B/C. C sınıfı teknik olarak amacınız için yeterli, 2m(VHF) ve 70cm bandında azami 5W çıkış gücü ile çalışma yapmanıza olanak veriyor. Lakin soruların genelde aynı kalıplarda farklı değerlerle sorulduğunu ve çeşitli ortamlarda bulunan notların konuyu fazlasıyla kapsadığını düşünürsek, hedefi direkt A yada B sınıfı olarak belirlemenizde fayda var.

Evvela A/B'nin C'den farkı, yukarıda bahsettiğim gibi 5W gücün üzerine çıkmaya olanak verir. Bu da şu demek, sabit bir istasyon kurabilir ve çok daha uzun mesafelerle sağlıklı görüşmeler yapabilirsiniz. B sınıfının C'ye göre farkı, kısa dalga yani HF bandında haberleşme yapabiliyorsunuz; lakin A sınıfında olduğu gibi, 5W çıkış gücü kısıtlaması bulunmakta. Yanınızda bir A sınıfı ehliyetli bir amatör olması durumunda ise 5W üzeri çalışma yapmanız mümkün. A sınıfı ehliyet sahibi olduğunuzda da anlaşılabileceği üzere amatörlere tahsis edilen tüm bantlar üzerinde belirlenen çıkış gücü aralıkları dahilinde serbestçe haberleşme yapabiliyorsunuz.

PMR frekansları aslen 446 MHz bandında olup amatörlere tahsis edilen aralıkların dışında kalıyor. Cihazınız açık bant olduğu takdirde frekanslara girip haberleşme yapabilirsiniz lakin bu sizin sorumluluğunuzda bir konu.

Umarım aklınıza takılan konular için biraz fikir sahibi olmanıza ön ayak olabilmişimdir. Lütfen merak ettiğiniz başka hususlar olursa paylaşmaktan çekinmeyin, sorularınıza muhakkak cevap bulursunuz.

Selamlar(73!).

mogzilla ceyar' Alıntı:
Merhaba,

Öncelikle sınav için başarı dileklerimi ileteyim. İnşallah bu güzel ve faydalı camiaya dahil olursunuz.

Baofeng UV-B5 modelini kullanmaktayım. Kompakt ve basit bir cihaz olmakla beraber beklentiler neticesinde giriş seviyesinde bir amatör için gayet uygun. Lakin bir zaman sonra, bende olduğu gibi, daha üst düzey bir cihaza geçme isteği yaşayabilirsiniz.

Amatör telsizcilikte üç sınıf var, A/B/C. C sınıfı teknik olarak amacınız için yeterli, 2m(VHF) ve 70cm bandında azami 5W çıkış gücü ile çalışma yapmanıza olanak veriyor. Lakin soruların genelde aynı kalıplarda farklı değerlerle sorulduğunu ve çeşitli ortamlarda bulunan notların konuyu fazlasıyla kapsadığını düşünürsek, hedefi direkt A yada B sınıfı olarak belirlemenizde fayda var.

Evvela A/B'nin C'den farkı, yukarıda bahsettiğim gibi 5W gücün üzerine çıkmaya olanak verir. Bu da şu demek, sabit bir istasyon kurabilir ve çok daha uzun mesafelerle sağlıklı görüşmeler yapabilirsiniz. B sınıfının C'ye göre farkı, kısa dalga yani HF bandında haberleşme yapabiliyorsunuz; lakin A sınıfında olduğu gibi, 5W çıkış gücü kısıtlaması bulunmakta. Yanınızda bir A sınıfı ehliyetli bir amatör olması durumunda ise 5W üzeri çalışma yapmanız mümkün. A sınıfı ehliyet sahibi olduğunuzda da anlaşılabileceği üzere amatörlere tahsis edilen tüm bantlar üzerinde belirlenen çıkış gücü aralıkları dahilinde serbestçe haberleşme yapabiliyorsunuz.

PMR frekansları aslen 446 MHz bandında olup amatörlere tahsis edilen aralıkların dışında kalıyor. Cihazınız açık bant olduğu takdirde frekanslara girip haberleşme yapabilirsiniz lakin bu sizin sorumluluğunuzda bir konu.

Umarım aklınıza takılan konular için biraz fikir sahibi olmanıza ön ayak olabilmişimdir. Lütfen merak ettiğiniz başka hususlar olursa paylaşmaktan çekinmeyin, sorularınıza muhakkak cevap bulursunuz.

Selamlar(73!).

İyi günler Can Bey,

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Bende ilk başta işim görülsün diye C lisans hedefine odaklanmama rağmen, bu hobi ile ilgili araştırmalarım arttıkça A lisansına sahip olmanın ilerki dönemlerde kendimi geliştirmem için avantaj sağlayacağını öğrendim. İnşallah 2 Kasımdaki sınavı başarı ile geçerek çağrı işaretimi alacağım ve amatör telsizcilik ailesinin bir ferdi olacağım.

QsOlar da görüşmek dileği ile...

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,903
Kayıtlı Üye Sayımız
166,705
Kaydolan Son Üyemiz
cekmeceli

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR