Amatör Denizcilik Perspektifleri.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bluedreamms Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,895

bluedreamms

Kamp I
TEKNEDE YAŞAM
--------------------------------------------------

Geçenlerde başka bir web sitesinde bir arkadaş sormuştu.

Teknede eşle birlikte yaşamın zorlukları vb..... gibi bir soruydu...
Bence ideal olan da ailemizle birlikte teknede yaşayabilmektir...
Hemcins akadaşlarımızla teknede oldukça keyifli saatler, günler geçirmek mümkün .
Fakat teknenin halini gören eşiniz ne yapar bilemem . :smiley:
Neyse,
Asıl konumuza dönelim...
Teknede eşle birlikte yaşamın kişilere göre değiştiği, yani göreceli olduğuna kesin inananlardanım.
Kimi kişiler dar yaşam alanlarında rahatsız olurlar. Tekne boyu ne kadar büyük olursa olsun kişinin yaşam alanı darlığı fobisi varsa işi çok zordur.
Mümkünse böyle durumlarda teknede yaşamın alternatiflerinin düşünülmesini öneririm.

Bu konuyu aştık farzedelim...
Nasıl bir tekne asgari yaşam alanını rahat sağlayabilir sorusu gündeme gelir.
Bu soruyu cevaplamak bana göre üç aşamada mümkündür.
a) Tekne alımı için ayrılan bütçe,
b) Teknenin yıllık işletme masrafları için ayrılacak butçe,
c) Teknenin kullanılacağı bölge ve teknede yıllık kaç gün yaşanılacağı....

Bu soruların cevapları zaten bize aşşağı-yukarı bir fikir verir tekne konusunda.

Ben ne yaptım, nasıl uguladım dersek....

Benim için bir teknede asgari yaşam alanı nedir diye sordum kendime.

-Ayakta rahat durabilmek
-Kamara kapıları kapalıyken bile ayakta elbiselerimi değiştirebilmek
-Muttfak, buzdolabı, fırınlı ocak, duş, tuvalet, boyumun yeteceği kadar yatacak alan.
-Zorunlu hijyenik şartların oluşturulabilme imkanları (Su, atık su depoları gibi).
-Teknenin gerektiğinde kolay satılabilmesi (markalı tekne)
-Teknenin en fazla 10-15 yaş aralığında olması.
Tüm bunlar için üç sene önce bir 960 cm boyunda Jeanneau Sun Odyssey 32.2 yeterli geldi.
Eşim ilk başlarda dar alanda temizlik, yemek yapma konusunda bir hayli zorluk yaşadı.
Kısa bir müddet sonra uyum sağladı.
Hatta evden daha iyi bile demiştir.
Bir tek giyeceklerimiz konusunda yer darlığı zorluğu hiç bitmedi... :smiley:

Saygı ve sevgiler.

Etiketler
Ynt: Amatör Denizcilik Perspektifleri.

İlerleyen zamanda hiç olmazsa yazın 2-3 ay teknede ailecek yaşamayı hedeflemiş birisi olarak takip diyeyim.

Amatör Denizcilik Perspektifleri. Tekne Ve Barınma.......

Tekne ve Barınma

Bu yazıda teknede yaşamın biraz maliyet, biraz yaşam şekline değineceğim.

Tekne ve Barınma Konusu, teknede yaşamın en önemli maliyet sorunlarından biri olarak karşımıza
çıkacaktır.
Eğer, yaz kış teknede yaşanmıyorsa tabii.
Ayrıca yer bulma sorunu talep nedeniyle halen çözülmüş de değildir. Yani arz talebi karşılamakta güçlük
çekmektedir

Yılın en az onbir ayı teknede yaşanacaksa yerleşim alanlarının içinde veya yakınında kışı geçirmek
en makul alternatif oldugu gibi, nisbeten ucuz maliyetlidir de.
Çünkü bir çok tekne ( özellikle ticari çalışanlar) kışı karada geçirmek için çekek yerlerine giderler.
Bu da olası fırtınalardan, şiddetli yağmurlardan daha kolay korunma ve bakım, onarımın tüm kış sezonuna yayılması kolaylığı sağlaması nedeniyle tercih sebebi olarak görülmektedir. Boş kalan yerler nedeniyle
kış dönemi için barınak ve marinalar indirim yapmaktadırlar.
Amatör denizciler içinde bu tür hizmetler sunan özel ve yerel yönetimlerin oluşturduğu işletmeler vardır.
Örneğin Güney de Karacasöğüt, Orhaniye, Marmaris Belediye Marina, Bodrum Yat lift gibi bir çok doğal koy ve yerel işletme barınak ve çekek yerleri vardır.
Son zamanlarda barınaklar marinavari! hizmetler sunmaya başlasada bana göre güvenlik sorunu her daim vardır.
Bu barınaklar da talep nedeniyle neredeyse beş çıpalı marina fiyatına yaklaşmışlardır.

Bir diğer alternatif ise marinalardır.
Özellikle yazın üç ay tekenede yaşamak isteyenler, gerektiğinde kışın hafta sonları güzel havada
denize çıkmak vaya teknede gecelemek isteyenler için ideal bir hizmet paketi bütünlüğü sağlarlar.
Bu pakette;
-Yüzme havuzu
-Tenis kortu
-Spor salonları
-Duş, tuvalet
-Bulaşık, çamaşır yıkama olanakları ve bazı nadir marinalarda elektrik, su gibi imkanlar ucrete dahil
olmaktadır.
Marinadayken teknede bulaşık, çamaşır, wc gibi işler olamamaktadır.

Tabii bunun maliyet olarak yansımaları oldukça yükselmektdir.
Bir fikir vermek maksadıyla fiyat aralıkları, bölgesel farklılıklar göstersede ortalama 10 metrelik tekneler
için senelik 2500 ila 7000 avroluk bütçeyi sadece marina için ayırmak gerekmektedir.
Tabii, bu arada bakım, tamir ve çıkabilecek ufak tefek arızalar için de makul bir butçe kenarda avro bazında bekletilmesinde yarar vardır.
Kısmet olursa bu konulara ilerde ayrıntılı olarak değinceğim.

Şimdilik bu kadar....

Saygi ve sevgilerimle......

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri