Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan küçük ağa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 65
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,210
Mesajlar
1,865
Tepkime Puanı
2
Yer
İskenderun
SAC KÖMBESİ YAPIMI

Hatay mutfağının şöhreti herkesçe bilinmektedir. Off road sporu yapan arkadaşlarımız genelde arazide mangal ve ızgara türü yemekler hazırlamaktadırlar. Ben alternatif olarak yöremize has sac kömbesinin de arazide rahatlıkla yapılabileceğini, kısaca sizlere göstermek istiyorum. Hamur yoğrulması, yufka açılması, içinin hazırlanması, tepsiye yerleştirilmesi görüntülerini Cuma dolayısıyla evde olmadığımdan resimlerini çekemedim affınıza sığınıyorum. Ancak pişirme anının resimlerini çekebildim. Umarım beğenirsiniz.

Gerekli Malzemeler :
Hamur için : Karabuğdaydan çekilmiş elenmemiş kepekli un, yoğurt, tuz,zeytin yağı
Etli Kömbe için gerekli malzemeler: Küçük yağsız kuşbaşı et, kuru soğan, biber Salçası, karabiber, zeytinyağı,yoğurt,tuz
Sebzeli Kömbe için gerekli malzemeler: Ispanak, biber salçası, taze çökelek, zeytin yağı , tuz, yoğurt.

Hazırlanışı: Hamur için gerekli olan malzemeler leğende karıştırılır ve yufka açılacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur. Yufka açılır. Açılan yufka tepsi içerisini dolduracak kadar yapılır ve 1. Kat yufka tepsiye yerleştirilir. Üzerine hazırlanan sebzeli veya etli kömbe içi yeterli miktarda serilir. Üzerine tekrar yufka konulur. Tekrar sebzeli veya etli kömbe içi yufka üzerine serilir. Son kat yufka üzerine serilir. Dilim dilim kesilir. Üzerine yoğurt ve zeytin yağı sürülür. Kömbemiz çalı ateşinde pişirilmeye hazırdır.
Biz bir tepsi sebzeli, bir tepside etli kömbe yaptık.
 

Etiketler
Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Pişirilmeye hazır sac kömbesi tepsileri açık araziye getirilir. Sac ayağının altında bir miktar ateş yakılır. Kömbe tepsisi sac ayağının üzerine konur. Üzeri sacla kapatılır. Sacın üzerinde de ateş yakılarak pişirme işlemine başlanır.

Görüntü0898.jpg


Görüntü0899.jpg


Görüntü0900.jpg


Görüntü0901.jpg


Görüntü0902.jpg
 



Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Pişirme işlemi devam ediyor. Arada bir sacı kaldırıp pişme şekli kontrol edilir. Sacın üzerindeki ateş pişmeyen bölgeye kaydırılır.

Görüntü0918.jpg


Görüntü0919.jpg


Görüntü0920.jpg


Görüntü0921.jpg


Görüntü0922.jpg
 



Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Daha önce pişen sebzeli sac kömbesinden öğlen yemeğimizi afiyetle yedik. Sıra çay faslına geldi. Kadın erkek eşitliğine katkı sağlamak ve uymak için çay hazırlama görevide herzaman olduğu gibi tarafımdan yerine getirildi. İÇENBİLİR.

Görüntü0923.jpg


Görüntü0924.jpg


Görüntü0926.jpg


Görüntü0929.jpg


Görüntü0930.jpg
 



Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Hadi nar ekşisini getiriyorsunda kömbeyi napıcaz ;D ;D ;D canımızı çektir çektir :smiley:

neyse arık bunuda biz geldiğimizde yeriz :smiley:
 

Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Yemeğimizi yedik. YİYENBİLİR. Çayımızı içtik. İÇENBİLİR. Sıra bakmakla yükümlü olduğumuz köpeğimiz pamuk ve kümes hayvanlarımıza geldi. Onlarında yemeklerini önlerine koyduk. Günümüzü tamamladık.

Görüntü0944.jpg


Görüntü0946.jpg


Görüntü0947.jpg
 



Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Bu ara 2 tavuk GURK yatmış. Mart ayı başında çıkan civcivler sağlıklı olur. Unutmayın gurkun cücüğünü güzün sayarlar.

Görüntü0948.jpg


Görüntü0949.jpg
 


Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Tempus' Alıntı:
Hadi nar ekşisini getiriyorsunda kömbeyi napıcaz ;D ;D ;D canımızı çektir çektir :smiley:

neyse arık bunuda biz geldiğimizde yeriz :smiley:
Kürşat yapar göndeririz kargo şirketleri somaliye çorba götüdüğüne göre istanbula sac kömbesi rahat gider
 


Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

Görsel şölen için sağolun Sedat Bey. Her ne kadar birçok insanın canı çekmiş olsa da, yapılacak birşey yok!... Bu arada yapılışını da öğrenmiş olduk. :smiley:

Kömbe ile bilinçli olarak ilk karşılaşmam, on yıl önce Maraş'ta oldu. Etli olanını yapmışlardı ve sizinkinden biraz değişikti; beğenmiştik. Onlar, önce altını, sonra da çevirerek diğer tarafını pişiriyorlardı ve yanlış anımsamıyorsam bütün pişiyordu. Olsun, sonuçta aynı şey diyebilirim.

Herzaman söylerim, Toros'dan aşağıya indin mi, yemek kültürü çok gelişmiş ve ileri... :smiley:

Cavid Sezen
 



Ynt: Amanoslarda Sac Kömbesi Yapımı

cavit bey yenge hanım evde hazırlasın çıkın araziye çalı çırpı bulursunuz 15-20 dakikada pişer afiyetle yersiniz çok kolay
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst