Alevilik Kavramının Tarihçesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,954

konu hakkında

  • begendim

    Kullanılan: 2 33.3%
  • beğenmedim

    Kullanılan: 1 16.7%
  • ne gergi var tartışma çıkıyor

    Kullanılan: 3 50.0%
  • beni ilgilendirmez

    Kullanılan: 0 0.0%
  • çekimser

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    6
Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Nejat Bey serzenişlerinizde haklısınız ama çözüm ortada. Osmanlının son dönemlerinin kahreden düzenini yok etme gayretleri İttihat terakki ile başlamış olmasına rağmen Atatürk'ün çözümü onlardan çok farklı idi. İttihat terakki işin merkezine devleti oturtmuştu. Yani her şey devlet içindi. Ama Atatürk merkeze halk'ı oturttu ona göre her şey halk için yapılmalı idi. Bunda da başarılı olunmuştu. Cumhuriyet döneminin ilk 10 yılına bakıldığında görülen dinamizm ve üretkenlik elde edilmişti. Ama ne yazık kı Atatürk'ün ölümü ile onun fikirleri bedeni ile birlikte toprağa verildi.
O zaman yapılacak tek şey var Türk milletine o dinamizmi ve üretkenliği kazandıran fikirleri iyi çözümleyip bu günde uygulanabilmesi için mücadele etmek.

Bu günkü doğu meselesinin kaynağını ise daha önce Osmanlı hanedanı ve saray kadınları başlıklı yazımızda incelemiştik. O yüzden tekrardan kaçınmak adına bu konuya girmeyeceğim.
 

Etiketler
Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Sayın Mete bey,
Tesadüfen,çok değerli bilgiler içeren yazınızı okudum.Çok yararlandım.Dahada yararlanmak için bir şeyler sorma ihtiyacı duydum.
Alevilik bir Din midir?
İslamiyetle ilişkisi nedir?
Yazınızdan anladığım, siyasi kaygılarla kullanılan bazı gurupların,kaygılarını yada amaçlarını gerçekleştirmek için,siyaset din ilişkisini,bazen din bazen siyaset olarak kullandıklarını çıkarabilirmiyiz?
Benim merak ettiğim bir şeyde, son yıllarda bir çok kendini yetkin sayan insanları Aleviliği dinselleştirmeleri.
Önce adı başkaydı bilinmiyormuydu, yeni isim verme ihtiyacı mı doğdu,Hz.Ali yle başladığı bilgisi kasıtlı şaşırtmacamıydı?
Birde Bektaşiliğin ve Mevleviliğin ortaya çıkış serüvenini çok merak ediyorum.
Kafamı karıştıran bir şey de,Bu üçlünün,(Alevi,Mevlevi,Bektaşi) benzerlikleri yada ortak yanları neler acaba?
Bunu sormamın nedeni, ziyaret ettikleri ortak mekanlar.
Şunu peşin belirteyim ben çok dini bütün biri değilim.Hiç kimsenin kide beni ilgilendimez.Merakım dini yönden değil,siysi yönden.
Siyasi görüşüm se ATATÜRK.
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Hasan Bey,
Sorularınızın bir kısmının cevabı yukarıdaki yazılarda var. Ancak bu sorulardan konuyu yeterince açık anlatamadığımı anlıyorum.

Bu üçlünün,(Alevi,Mevlevi,Bektaşi) benzerlikleri yada ortak yanları neler acaba? Sorusuna cevap verdiğimizde üç aşağı beş yukarı sorularınızın tamamı cevaplanmış olacaktır.

İslamiyetin kabulünden sonra Türkler uzun süre Ahmet Yesevinin islam öğretileri ile yollarına devam etmişlerdir. Bu anlayış Türk töreleri ile İslamın yorumlanmasıdır. Mevlevilik, Bektaşilik ve Alevilik bu anlayışın devamıdır. Ancak .Selçuklu Devletinin merkezi idaresi Arap İslam anlayışının etkisine girmiş saray ve halk bu noktada ayrılmıştı. Sarayda ve sosyete çevresinde Arap Töreleri ile yorumlanan bir İslam anlayışı, halk arasında ise Türk töreleri ile yorumlanan İslam anlayışı hakimdi. Bu dönemde Devlet yönetimi Acemlerin eline geçmişti sarayda Farsça konuşuluyor bürokrasi tamamen Farsların elinde idi.Mevlevilik Ahmet Yesevi Anlayışının Saray tarafından hoş görülen devamı idi. (Dikkat ederseniz Mevlananın bütün eserleri Farsçadır). Anadolu da Türkçe konuşan halk dışlanıyordu. Bunun üzerine Baba İshak isminde bir din adamı bütün taraftarlarına ellerindeki malları satarak silah almalarını söyledi. Bu devleti biz kurduk biz yönetmeliyiz dedi Selçuklu merkezi idaresine başkaldırdı. İşte bu Baba İshak taraftarları Savaş esnasında kendilerini merkezi idarenin askerlerinden ayırmak için kızıl börkler giymişlerdi. Savaşta mağlup olduklarında Merkezi idare nerede bir kızıl börklü görülürse öldürülmelidir dendi. Yukarıda anlatıldığı gibi zamanla bu taraftarlara Kızılbaş dendi daha Sonrada Alevi. Ancak alevilik inancında bir insan sonradan alevi olamaz ancak alevi anne veya babadan doğmalıdır anlayışı gelişti. İşte Bektaşilik bu noktadan sonra gelişti. Bektaşilik Aleviliğin okumuş, şehirli kesimidir. Bir insan sonradan alevi olamaz ama bektaşi olabilir. Tabii bu arada merkezi idare tarafından dışlanmış denetimden uzak bu kesimin İslam anlayışları bir çok farklı etki altında kaldı. Bölgesel liderler olan Dedeler tarafından yönlendirildi. Dede bilgili biri ise bölgesindeki insanları doğru yönde etkiledi bilgisiz biri ise yanlış yönlere doğru götürdü. İşte bu sebeple bölgelere göre alevilik anlayışı, birbirinden farklıdır.
Görüldüğü gibi Aleviliğin Hz. Ali ile bir ilgisi yoktur. Ancak Hz. Ali, Şiilerin anlayışına göre haksızlığa uğramış, merkez tarafından hakları gasp edilmiştir. Kızılbaşlarda haklarının merkez tarafından gasp edildiğini düşünüyor. Bu sebeple kızılbaşlar bir müddet sonra kendi serüvenlerini Hz. Alinin serüvenine benzetmişler ve onu sayıp saygı ile anmışlar onu bir lider olarak yüceltmişlerdir. Ve sonraları kızılbaşlara Ali taraftarı manasına gelen alevi denmiştir.
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Sevgili Mete Hocam ;

Güne senin güzel yazılarını okumakla başlamak ayrı mutluluk, verdiğiniz bilgilere ve bu içeriğe katkıda bulunan arkadaşlarımıza teşekkür ederim,

Sevgi ve Saygılarımla,

MKG
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Sevgi Saygı bizden Mustafa Bey, sizlerden bu cümleleri duymak inanın çok daha güzel. Teşekkür ederim.
 



Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Sayın Mete bey,
Öncelikle nezaketiniz ve duyarlılığınız için minnetarım.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılar.
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

cakir0203' Alıntı:
Sayın Mete bey,
Öncelikle nezaketiniz ve duyarlılığınız için minnetarım.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılar.

İlginiz için ben teşekkür ederim.
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Kıymetli yazarlar , alevilik ve bektaşiliğin tarihi serüvenini pek güzel ve anlaşılır biçimde anlatmışlar, teşekkür ederim. Doğum yerim sivastır ve ekseriyet alevi vatandaşlarımızın yaşadığı alibaba adlı bir mahallede bulundum, aleviliğin ne olduğunu , inanç esaslarını çocuk aklımla alevi komşularımızdan öğrenmeye kalktığımda ise söylenceden öteye gidemeyen , masal tadında anlatımlarla karşılaşıyordum. sünniler ve aleviler beraber komşu evlerde yaşadıkları halde arada görünmez bir duvar vardı , biz ve onlar olarak ikiye ayrılmıştık, üzücü ama gerçekti . Merak edenler için Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından hazırlanan bu inancın esaslarını anlatan bir kitapcık ektedir, yorumsuz olarak sunuyorum.Saygılarımla ..
 

Ekli dosyalar

  • Alevilik.pdf
    695 KB · Görüntüleme: 256

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

mete' Alıntı:
Görüldüğü gibi öz be öz Türk olan Kızılbaşlar, sırf siyasi sebeplerle Selçuklulardan itibaren Devletten dışlanmış, merkezi otoriteden uzak, varlıklarını sürdürmeye çalışmıştır.
Bir kısmı da Osmanlının yetkilendirdiği Kürtlerin baskısından kurtulmak için, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Kürt kimliğini benimseyerek asimilasyona uğramış ve Kürtçe konuşmaya başlamıştı.
Bu kadar uzun yıllar merkezi otoriteden uzak yaşamanın verdiği olumsuzluklar sebebiyle de bölgesel olarak dini görüş ayrılıkları doğmuştur.
Dini otorite konumundaki dedelerin yönlendirmesi ile bu güne kadar gelmişlerdir.
Alevilik, kavram kargaşasının sebep olduğu en önemli sosyal problemlerimizden biri olmaya devam etmektedir.

Birinci sayfadan alıntı.

mete' Alıntı:
Aynı fetvada birde “Padişah buyruğu ile Kızılbaş topluluğu kılıçtan geçirilip büyüğü küçüğü tutsak alındığında, yakalananlardan bazıları Ermeni olduklarını söylerse bu durumda kurtulurlar mı?” sorusuna verilen cevap: “Ermeniler kurtulur”

Buda başka bir konudan alıntı.

Alevilik adı altında toplumu bozan, yada ikilik yapan insanlarıda serbest bırakalım gerçek kimliklerine kavuşsunlar.

http://www.dersimnews.com/Insan-Yasam/Dersimli-Ermeniler-Kimliklerini-Ariyor-1145.htm

http://www.habervitrini.com/bakan_alevilere_kizdi_ne_derdiniz_var_din_dersiyle-489881.html
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Aylar önce okumuştum bu yazınızı o zamandan sonra baya bir araştırdım,bir çok insana yazılarınızı ve bulduğum yazıları yolladım,paylaştım,40 yaşına kadar bu konu hakkında hiçbirşey bilmediğimi anladım, öğrendiğimde de utancı yaşadım.Yıllarca ötekileştirdiğimiz insanlara artık çok daha yakın hissediyorum kendimi.
Bana ezberleri bozan ve kapılar açan bu yazınız için teşekkür ederim,aylardan beri gözükmediğinizi az çok nedeni bildiğim halde,Mete bey dönme ihtimalinizz yok mu yada Mete bey i döndürebilecek kimse yokmu ?
 



Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Hayret burası DOĞA SPORLARI VE GEZİ PARLAŞIM PORTALI diyen arkadaşlar çıkıp doğa sporlarıyla ilgili resim koymamışlar çok şaşırdım
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

simurg2' Alıntı:
Hayret burası DOĞA SPORLARI VE GEZİ PARLAŞIM PORTALI diyen arkadaşlar çıkıp doğa sporlarıyla ilgili resim koymamışlar çok şaşırdım

Kusura bakmayın ,böyle bir cümleyi niye kullanma ihtiyacı hissettiniz.Kaçırdığım bir şey mi var acaba.
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Bülent bey sitede nezaman bir arkadaş böyle bir konu açsa bazı arkadaşlar burası doğa gezi portalı bu tür konular tartışılmaz denilerek çeşitli etkinlik resimlerini koymuşlardı o yüzden şaşırdım
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Burası tabi ki doğa ve gezi platformu ama tarihi bilmek bir gereklilik,düşüncen ne olursa olsun yada ırkın mutlaka tarihi bilmek zorundayız tıpkı sanat bilgimizin(az-çok) olması gerektiği gibi.
Konunun çok hassas bir konu olduğunun da farkındayım ama şu ana kadar o kadar düzeyli gitmiş ki takdir ediyorum.Dediğiniz gibi biri çıkma riski her zaman var ama yinede dediğim gibi bu herhangi bir konuyla karıştırılacak bir konu değil,herkesin herşeyin üstünde.Yani sen i sen yapan parçaları yalnızca tarih bilgisiyle kavrayabilirsin.Din gibi siyaset gibi birşey değil.Sanırım arkadaşlarda bunun farkındalar.
 

Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Konu ile ilgili bir yazı: http://haber.gazetevatan.com/alevilik-sah-ismaille-kimlik-kazandi-sultan-yavuzla-o-kimlige-hapsoldu/346803/1/Gundem

Cavid Sezen
 



Ynt: Alevilik Kavramının Tarihçesi

Cavid hocam çok sağol.
Burdan da anlaşılacağı gibi Mete hocamı bir şekilde döndürebilirsek cahilliğimizi azaltacak.
Mete hocam size sesleniyorum umarım okuyorsunuzdur,insanlar cahil bırakmaya hakkınız yok :smiley:.Misafir olarak katılın isterseniz ama bilgilerinizi esirgemeyin.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst