Alahan Manastırı 2009

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AKPINAR07 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,123

AKPINAR07

GEZGİN ÇELEBİ
Mesajlar
293
Tepkime Puanı
3
Yer
ANKARA
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

TALEP OLURSA DEĞİŞİK AÇILARDAN ÇEKİLMİŞ DAHA BİRÇOK FOTOĞRAF VAR. YÜKLEYEBİLİRİM.

MUT ALAHAN MANASTIRI220.jpg


MUT ALAHAN MANASTIRI169.jpg


MUT ALAHAN MANASTIRI194.jpg


MUT ALAHAN MANASTIRI223.jpg


MUT ALAHAN MANASTIRI203.jpg
 

Etiketler
Ynt: Alahan Manastırı 2009

İsmail bey, başlıklarınızı takip ediyorum çok güzel kareler, elinize sağlık. Ancak fotoğrafladığınız yerler hakkında biraz da tarihi bilgiler verirseniz biz de bilgilenmiş oluruz, bölüm de amacına ulaşır..
 

Ynt: Alahan Manastırı 2009

İlginize teşekkür ederim. Açmış olduğum konulara kısa bilgiler vermeye çalışıyorum. İzlemeye devam......
 

Ynt: Alahan Manastırı 2009

Evliya Çelebi'nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" diye anlattığı Alahan Manastırı binlerce yıldır ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Karaman - Mut karayolu üzerinde, Orman ürünleri deposunun yanından sola sapılan ve 4-5 km. içeride Geçimli (Malya) köyü civarında, 1000-1200 m. yükseklikte ve Göksu Vadisine bakan dik bir yamaca kurulmuş Alahan Manastırı binlerce yıldır doğal afetlere, savaşlara ve tahribata dayanmaya çalışıyor.

Hristiyanlığın Kapadokya ve Likonya (Konya)' da yayılması sırasında bu yeni dini kabul edenlerin takibe uğraması, inanmayanlar tarafından öldürülme korkusu, Hz. İsa'ya inananları dağlık bölgelerdeki mağara kaya oyuklarında ibadete zorlamıştır. İsa'nın havarilerinden St. Paul ve yine Tarsus'ta yaşamış Hristiyan öncülerinden Barnabas 441 yılında Hıristiyanlığı yaymak için Konya-Kapadokya ve Antalya-Antakya'ya kadar maceralı yolculuklar yapmıştır.

Ayasofya Müzesi ile Ortak Mimari özellikler Taşır

İşte bu iki Hristiyan Aziz'in gezileri sırasında konakladıkları her yerde anılarına mabetler yapılmıştır. Alahan Manastırı bunlardan biridir. 440-442 yıllarında yapılmış olduğu tahmin edilen Alahan Manastır Külliyesi, Batı Kilisesi, Manastır, Doğu Kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odacıkları ve çevredeki mezarlardan oluşmaktadır. Kilise binaları, Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşımaktadır.
 




Ynt: Alahan Manastırı 2009

AKPINAR07, başka açılarından olan fotoğraflarını da yüklerseniz seviniriz, çok güzel bir yermiş...
 







Ynt: Alahan Manastırı 2009

İsmail Bey, çok güzel kareler. Gezi defterime burayıda ekliyorum, en kısa sürede burayıda gezeceğim. Alanda daha eski bir yerleşme söz konusumu ?

Bu arada çevre kam için güvenlimi bilginiz varmı ?
 

Ynt: Alahan Manastırı 2009

Burada kamp yapılmıyor, ama ana yol üzerinde Sertavul yaylası var. Burada kamp yapılabilir.
 

Ynt: Alahan Manastırı 2009

Teşekkürler. Silifkeden ortalama kaç km acaba bilginiz varmı ? Bu arada sanrım yer köprü şelalesine yakın bir yer. Yanılıyormuyum ?
 

Ynt: Alahan Manastırı 2009

bu iyi oldu perşembe mersine araba almaya gideceğim buralarıda gezerim tam adres bilgisini alabilirmiyim buranın
 




Ynt: Alahan Manastırı 2009

Alahan manastırı Mersin’i Karaman’a bağlayan devlet karayolunun 2 km kadar doğusunda ve Mut ilçesinin kuş uçuşu 15 km kadar kuzeyinde yer alır.
Toros Dağları üzerinde ve yaklaşık olarak 1200 m. rakımındadır.
Manastırın yolu hemen hemen her mevsim açıktır ve ana yoldan ulaşım 10 dakika sürmektedir. Yolda yön levhası mevcuttur.


Alahan Manastırı geniş bir alana yayılan bir komplekstir. Bu kompleks, Batı Kilisesi (Evangelist Bazilika), Manastır ve Doğu Kilisesi, kaya oyma keşiş odaları ile çevredeki mezarlardan oluşmuştur. Kompleksin taş işçiliği ve motiflerle bezeli zengin süslemeleri dönemin en usta ellerinden çıktığını göstermektedir. Ne var ki, Batı Kilisesi yıkılmıştır. Doğu Kilisesi ise bir ören olarak varlığını sürdürmektedir.

Yıkılmış Batı kilisesinin girişi olduğu sanılan bir mekanda aralarında Cebrail ve Mikail'in de bulunduğu kanatlı melek ve çeşitli hayvan tasvirleri ve Hazreti İsa büstü vardır. İki yapı 115 m uzunluğunda kolonlu kemerli bir galeri-terasla birbirine bağlanmıştır. Galerinin ortasında kabartma süsleme ile her yanı işlenmiş büyük bir niş yer alır. Aynı galeride apsisli bir vaftizhane bulunmaktadır. Vaftizhane içinde haç biçimli bir havuz vardır. Vaftizhanenin karşısında kaya mezarları oyulmuştur. Mezarlardan birisi Manastır grubunun kurucusu Tarasis’e aittir. Kitabesi şöyledir: Burada çok mümtaz Flavius Severinus ve Flavius Dagalaiphus’un konsüllüğünden sonra İndiktionun 15. yılının 13 Şubatında kutsal oruçların ilk haftasının salı günü ölmüş olan hatırası kutsal kurucu Tarasis yatıyor.

Doğu kilisesi özenli bir işçilikle kesme taşlardan inşa edilmiştir. Kilisenin değişik yerleri kabartma süsler ile dekore edilmiştir. Dikdörtgene yakın planlı kubbenin binayı aşan duvarlarında her cephede birer adet olmak üzere dört pencere bulunmaktadır. Kilise altmış yetmiş yıl sonra (532-537) inşa edilecek olan İstanbul'daki Ayasofya kilisesi ile ortak özelliklere sahiptir


Diğer bir konu Yerköprü şelalesinden bahsetmiştiniz. Mut'dan Ermenek'e giden bir yol üzerinde yer alan şelaleye ulaşım oldukça zahmetlidir. Aracınızı çok yukarıda bir yere bırakarak şelaleye inmeniz gerekiyor. Mut'dan çıkarak şelaleye varış ve iniş-çıkışlarla birlikte tam bir gününüzü alr.
Ben öğleden sonra biraz geç bir vakitte oraya gittim. Fakat şelaleye inmem riskliydi. Hava kararacaktı. Bu yüzden iptal ettim. Oldukça uzun bir zamanınız varsa gidilebilir. Burası çok sık ziyaret edilen bir yer değil. Dolayısıyla yerini bulmak da zorlanabilirsiniz. Gittiğinizde in cin top atıyor olacaktır bu mevsimde
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst