Ynt: Aladağlar - Cıngıllıbeşik Kuzey Yüzü İlk Kış Tırmanışı (26 - 28 Aralık 2009)
Aladağlar - Cıngıllıbeşik Kuzey Yüzü İlk Kış Tırmanışı (26 - 28 Aralık 2009)
2010 Kış sezonuna Cıngıllıbeşik Kuzey Yüzünde merhaba dedik!
Kış dağcılığına özlemle geçen uzun bir aradan sonra tekrar Aladağlar’a dönme imkanı buldum. Hemde dağda birlikte olmaktan en çok keyif aldığım insanlardan ikisiyle. Boulderhane İbrahim Akçay İstanbul’dan, büyük kaptan Yenal Ege’de Bodrum’dan teşrif etmişlerdi. Kayseri’de buluşup hazırlıklarımızı tamamladık ve Dipsiz Göl tarafı için yaptığımız planlarıi değiştirerek Sarı Memedin Yurdu’nda kampımızı kurduk. Bu kamptan hareketle, benim iki yıl önce yılbaşı zamanı, Eznevit sırtlarında yürürken gözüme çarpan ve çıkmayı istediğim Cıngıllıbeşik Kuzey Yüzü'nü deneyebilirdik.
27 Aralık 2009 Pazar günü, sabah saat 03:30 gibi kampı terkettik ve 3 saatten biraz daha fazla bir süre sonunda Cıngıllıbeşik Kuzey Yüzü'nü sağdan sola çapraz bölen, oldukça haşmetli bir kulvar/koridor sisteminin başına varmıştık. Buradan başlayan kulvar sistemi oldukça net bir şekilde yüzeyin üst kısımlarında ki bir açıklığa kadar yükseliyordu.
Kar, yer yer oldukça derin, hava inanılmaz sekilde ilik ve guzeldi. Tüm gün tırmandık ve zirve sırtının 30 m. kadar altıinda, tulumsuz matsız vaziyette bivakladık.
Ertesi sabah, kalan son etabı da tırmanarak yüzeyi bitirdik. Buradan zirveye gitmemeye karar verdik çünku bu epey zamanımız alacaktı, çok kötü bulutlar üzerimize doğru gelmekteydi ve inişi zirveden sonra yapmaya çalışmanın bize neye patlayacağına dair hiçbir fikrimiz yoktu. İnişi tırmandığımız yüzeyden yapmaya karar vermiştik ve vakit geçirmeden bu işe girişmenin önemli olduğunu da anlamıştık. Hem Yenal’in da otobüsüne yetişmesi gerekiyordu.
Doğru bir karar verdiğimizi, ilerleyen saatlerde yağan kar ve iyice iğrençleşen zemin yapısı ile anladık.
Bu yüzün ilk kış tırmanışı olduğundan eminiz. Yazın çıkılıp çıkılmadığını bilmiyoruz, daha evvel çıkılmamış dahi olabilir.
Netice de, çok sevdiğim süper arkadaşlarımla harika bir hafta sonu geçirdim. Tesekkürler beyler!
Nurettin ÖZCAN
Alıntı Adres ; http://nurettinozcan.blogspot.com/
[attachment=1]