Akülerinin Kapasitelerine Göre Doldurulma Yüzdesi Ve Dolum Kalitesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,465

EvliyaCelebi2

Söz insanın aynasıdır..
Mesajlar
2,218
Tepkime Puanı
2,198
.

Kurşun sulu akü ve onun türevleri olan AGM ile jel akülerin şebeke dolum aletleri için %10 olarak verilen dolum yüzdesini , fiziksel bir sınır olarak değil, gerçekci ideal bir değer olarak düşünmek gerekiyor.
Çünkü aslında aküler ne kadar küçük değerlerle doldurulurlarsa, yaşamları o kadar uzamakta.

Gerekçe;
Akülere dolum için verilen akımın önemli bir miktarının ısı olarak kaybının yanında elektrolit ve kurşun plaklarda kimyasal değişime sebep olarak depolandığını biliyoruz.
Fakat bu değişimin plakların içine kadar erişebilmesi için belli bir hızı bulunmakta. Yüksek akımlı dolum ise bu plakların üst yüzlerinde hızla yaptığı ilk yoğun yüklemeyle (Yüzeysel dolum) işlemin folyenin iç kısmına geçmesine mani olabilmekte ve akü istenen dolum değerlerini kısa zamanda gösterse de aslında tam randımanlı dolum gerçekleşmiş olamamaktadır. Böylelikle kırılamamış sülfat kristalleri zamanla bir anlamda kemikleşip akü ömrünü kısaltmaktadırlar. Dolumun yavaş olması bu açıdan avantajımıza.

Diğer taraftan akü ömrünün kısalması, sadece alternatör ve bazı solar regülatörleri gibi tek fazlı dolum yapan aletlere bağlı akülerde, tam dolumun gerçekleşememesi yüzünden de görülmekte olduğundan, onların da tam doldurulmaları gerekmekte.

Sonuç:
Akülerin en geç ayda bir elektronik işlemli çok fazlı şebeke dolum cihazlarıyla doldurulmaları, her durumda oluşabilen bu kristallerin kırılması ve yaşamlarının uzatılması için kaçınılmaz. 2000 li yılların başından beri bu cins aletlerin, dolum için uygun zaman ayarı, akım, gerilim ve bazen canlandırmayı da bizim kontrolumuza gerek bırakmadan ayarlayarak gerçekleştirmesi, ücretlerine rağmen sonuçta kazancımıza olmakta.

Kısaca seçilecek şebeke dolum cihazının yukarıdaki özellikleri yanında akü kapasitemizin %10 u kuvvetinden, hatta dolum zamanı ile ilgili bir sorunumuz yoksa daha azı bir değerden seçilmesi yerinde sayılmalı.

Benim aktif 2 sene üzeri kullanımla 8. senesine giren 140Ah jel akümü, her ay 2 gün boyu şebekeye bağladığım çok fazlı dolum cihazı, sadece 10 Ah kapasiteli !
Yani ona gösterdiğim bu şefkat, bana sadakat olarak geri dönüyor. :yum:
Seçilecek aletin kullanma kılavuzunda en az IUoU fazlı dolum yapmasına dikkat edilmeli. CTEK, çok fazlı elektronik işlemli şebeke dolum cihazlarına iyi bir örnek olarak gösteriliyor.

Uygulama:
Kurşun akülerde dolum akımının ısı olarak kaybı cinsine bağlı olarak %30-50 arası dense de bu değeri %40 olarak almak yerinde bulunuyor. Hatta Exide kendi jel aküleri için bu değeri %30 olarak vermekte.
Diyelim benim alternatör ve solar destekli olduğu halde 140 Ah akümle yarısı boşalmış olarak bir kampinge girdiğimi düşünelim. Bu durumda %40 ı baz alsak bile, 70x1,4=98Ah akıma ihtiyacım var demektir. Bu açığı 10 Ah kapasiteli şebeke dolum aletiminin bir gecede kapatması zaten sorun değil. Tabi dolum linear olmuyor ama bu yüzde içersinde kademeli dolum için gerekli gerekli zaman toleransı da bulunmakta.

Yani dolum cihazlarının günlük kullanımda, yüksek akım değerli olmasından ziyade, çok fazlı olarak doğru dolum yapması daha önemli !

Aylık dolumun 48 saat gibi uzun sürmesi ise aküyü istenmeyen kristal oluşumundan ve yapılan dolumu korumak için uygulanan fazla ilgili diye biliyorum. Yani bir çeşit cila denebilir ?


...
* Fakat kaideler istisnasız olmuyor.
Kurşun akülerin devamlı %5 den az boşaltılmaları, plak yüzlerinde başlangıçta oluşan sülfat kristallerinin amorf özellikleri yüzünden, akü yaşamını beklenenin üzerinde kısaltmakta. Tuhaf ama üreticilerce bilinen bir fenomen bu. Tabi bizim için pratikte pek bir önemi yok.

* Kalitesiz dolum cihazlarıyla yapılabilen taşkın dolgu da akünün yaşamını kısaltmakta hatta bazı akülerin tam boşalımında olduğu gibi bitirebilmekte.

* Jel aküler yüksek doluma diğerlerine göre çok daha hassas. Sıklıkla dikkatli olunması istenmekte. AGM aküler bu açıdan daha avantajlı. Yine Optima gibi spiral yapılı AGM aküleri ise neredeyse sorunsuz olarak tanımlanmakta.

Size ve akünüze uzun ömürler dileğimle..:smiley:

.
 
Son düzenleme:

Etiketler


.

Sınır %10 dan aşağıya çekilirken; dolum süresinin kısalığı ve devam eden tüketimin dolum yetersizliğene sebep olmamasına da dikkat etmek lazım.

Yani aletin dolumu şebekeye bağlantı zamanı içinde tamamlayabilmesi ve buna parelel olarak tüketicilerin bu zaman içindeki sarf ettikleri akımı da karşılayabilecek durumda olması lazım.

Tabi bu yaşam aküsünün ne kadar boşaldığı yada diğer bir deyişle, herkezin kamp yapma tarzına göre az da olsa farklı bir yüzde anlamına gelmekte.

Yollarda her üç gündebir yapılan yarım günlük şebeke bağlantısının herkez için bu oranı % 7 seviyesine çekmesi asla sorun olmamalı ki benim 8 senelik pratiğim de aynisini söylüyor.
Bu arada tv ve benzeri diğer elektrikli aletlerimin olmadığını da söylemeliyim.

...
Solar ve alternatörden alınan yardımlar da unutulmamalı..

.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:





TOSHIBA, çok daha hızlı şarj edilebilir ve lityum akülerden bile 3 kat uzun dayanabilen yeni nesil aküler üretmiş;

Japonlar başardı! Otomobil sektöründe devrim yaratacak

Haberi okudum, etkileyici gerçekten, hatta müthiş.

Henüz "RV" sektörü bile Lithium akü sistemine çok az bir ölçüde geçmiş bulunmakta. Bazı büyük markaların Lithium akülere özel şarz cihazları bile yok, buradan piyasadaki yaygınlığını tahmin edebiliyoruz.

Tahminen bu Toshibanın buluşunu görmeye benim ömrüm zar zor yeter gibi))
 







Yukarıda sizn söylediğinizden farklı anlatılmış sanki siz minimum %10 olsun diyorsunuz ama yazılanlar %10 un altında olması gerektiği yönünde. Yanlış mı anlıyorum yoksa?
Solar şarj veya 220 v üzerinden şarj ? Hangisinden bahsediyoruz , konuya açıklık getirelim
 


Şebeke yada solar yada alternatör farketmez. Sarj (yada şarz) cihazlarının üzerinde yazan, misal 50a, rakam sizin akünüze verebileceği en yüksek DC akımı temsil eder. Şarj cihazınızın Voltajı ile akü sisteminizin aynı değerde olması gerek. Her tip akü şarj cihazında, solar yada DC-DC yada Şebekeden, açıkça yazar 12V-50a yada 24V-30a gibi.

Lithium akü kullanmıyorsanız, akü sisteminizin amper kapasitesinin %10'u amper sağlayan şarj cihazı idealdir, daha az olursa daha uzun sürede ama daha az yorularak şarj olur akü (iyidir). %10'u optimum gibi düşünürsek nekadar üstüne yada altına inerseniz akünün şarj olurken yorumlası diyelim okadar + yada - olarak artar. Bazı Jel ve AGM akülerde optimum şarj değeri %15~%20 civarlarında verilir üretici tarafından. Ama mantık aynıdır, yüksek amperde şarj aküyü "yorar" (teknik olmayan terimler ile )))

Siz 2x200a demişsiniz, bunlar 12V luk aküler galiba. Bunları seri bağladınız ise 24V x 200a sisteminiz var demektir, size 24V / 20a şarj cihazı uygun olacaktır. Paralel bağladıysanız 12V x 400a akü sisteminiz vardır, ozaman 12V / 40a şarj cihazı uygundur.

En önemli şey ise akü üreticisinin verdiği değerleri, şarj voltaj ve amper değerlerini, bilmek ve uygulamaktır. Akünün ömrünü biraz daha uzatmak istiyorsanız tavsiye edilen amper değerini biraz düşürebilirsiniz. Ayrıca aküden çekilecek yükleri de düşük tutarsanız yine ömrü uzar ancak şuan sadece şarj kısmına değinmek istedim.
 




Ctek MXS 5,0 kullanıyorum. Şarj için max 110 amp bakım için 160 amp tavsiye ediyor.
Çok memnunum. Herkese tavsiye ederim.
Sitesine girerseniz akü kapasitenize göre model önerisi geliyor.

Products
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst