.
Yukarıda .pdf dosyası olarak verilen yazıdaki formülleri çözmenin benim için hiyeroglifi anlamaktan daha zor olmasını bir kenera bırakırsam, sonuç bildirisinde;
Özetle, paralel bağlanan aküler üzerinde farklı bir yükün olduğu ve sabit voltaj şarjı sırasında da nispeten kısa sürelerde farklı şarj durumları mevcut olacağına dikkat çekilmekte.
Böylelikle, homojen olmayan akım dağılımlarının, belirli koşullar altında şarj durumlarının farklılaşmasına yol açabilecek çalışma modlarıyla sonuçlandığı belirtilerek, bağımsız solar sistemlerde akülerin paralel bağlantısından kaçınılması tavsiye edildiği yazılmakta..
Fakat dikkat !
Yazı; akülerin
ayni değerlerde olduğu Off-Grid solar sistemler için, hem de çeşitli bilimsel literatür dip notlarıyla kaleme alınmış..
Halbuki burada konuştuğumuz farklı değerlerdeki akülerin parelel bağlanması olduğundan, kısaca sonucu baştan “Battı balık yan gider” olarak düşünmeli..
Yani durum bence , değil bu başlık adının formülasyonunu anlamsız kılmayı, prosesin,
@ceremcem2 nin bidon örneği dahil, her çeşit düz mantık açıklamalarının da maalesef yetersiz kaldığına işaret etmekte.
En azından akademik açıdan durum bu olmalı.
Umarım burada sadece açıklamaların kendisini hedef aldığımdan, yazdıklarımı kimse kişisel olarak üzerine almaz ?..
Zaten yine Cem beyin gönderdiği yazının detaylı bilgileri de, bu prosesin karmaşıklığına ve parelel bağlamanın beklenmeyen olumsuzluğuna ışık tutmakta.
Herneyse, benim bakış açım olan karavancı pratiği ile olaylara yaklaşmamı anlatmama izin verirseniz..
Reimo ve Banner gibi kalite ve sorumluluğu karavancılarca bilinen firmaların tavsiyelerini birimler olarak hiç gücenmeden ezberleyerek dağarcığıma yerleştiriyorum. Hatta forumlarda özellikle sahadan yazılan bilgileri tabii diğer bir kaç kaynaktan da doğrulandırdıktan sonra, onlara ilave ederek ilerdeki kullanmaya hazır hale getiriyorum.
Zaten elektrikle yakından uzaktan ilişkisi olmayan bir meslekten dokuzuncu senesiyle emekli olmuş birinden, başka şey de beklenmemeli ?..
Tabii bazen “Solar Hesabı” dosyası gibi cümrünü aşan ayak kaymaları oluyor ki umarım hoş görülür ?
Zaten bu platformda da herhangi bir elektrik forumunda karavancı sorunlarına çözüm bulmayı değil, sadece bir karavan forumunda elektrik sorunlarına yeterli ve sahada da doyurucu olacak cevaplar aramaktayız..
.........
Bunları yazarken, benim açımdan, elektrikte karavancı pratiğinin son güven noktası olan Ferhat beyin konuya yaklaşımı gelmiş. Sanırım bu şekilde daha evvel de düşüncesini aktarmıştı.
Konunun nereden bakıldığıyla ilişkili değişken olabileceğini unutmamak için, onun tespitini de dağarcığıma alıyorum.
Fakat işin acayip yanı, böyle bir seçimle ne karşılaştım ne de baştan tüketimimi hesaplamadan sallapati karavancılığa başladım..
Yani başlığın pratikte benim için aslında hiçbir önemi yok !
Konu geyik olsun diyelim..
Hiç inkar etmeye gerek yok, foruma biraz da bunun için girmiyor muyuz ?..
.