kartalveat
Zirve
Benim arabada 20 kiloğram üzüm olduğu için yapmadıklarını bırakmadılar yol kenarı kontrol istasyonunda.(Kantarda)
Bahsettiğim husustaki ,şansız kişilerin en canlı örneği siz olmuşsunuz.Tekrar geçmiş olsun size.
Benim arabada 20 kiloğram üzüm olduğu için yapmadıklarını bırakmadılar yol kenarı kontrol istasyonunda.(Kantarda)
Arac sahibi sahis ise kendi esyasini sadece ikametgahi olan sehir icinde tasiyabilir.
Aksi takdirde K belgesi almak zorunda. Cezasi cok fazla.
Arac sahibi firma ise K2 belgesi ile sadece kendi sehri icinde tasir. Sehir disi icin farkli K belgesi almasi lazim.
Bir de yolcu tasima isi var, ona girmiyorum. Normalde yolcu tasima icin farkli K belgesi var.
Sahis ise aileden, firma ise sirket calisani disinda yolcu yasak esasinda ama bu konuda kontrol yok.
AB uyum yasalari gelmisti zamaninda.
Kanun taşıyamazsın diyor.
Kendi adınıza faturalı olması bir şeyi değiştirmiyor.Görevli sizin o kendi adınıza faturalı mal ile ticaret yaptığınıza hükmederse ki kanun buna da izin veriyor;basıyor cezayı.Arac hususı ıse tasıdıgınız yukde kendı adınıza faturalı ıse ıstedıgın yere tasırsınız dıye bılıyorum
.
Gerçi ben konunun virajını biraz zengin aldım ama demek gerçekten yasal olup da uygulanan bir karşılığı varmış..
Bu arada cevaplar yüzünden Burak beyin de sesi soluğu kesildi galiba ?
Zaten açıkcası böyle birkaç çözüm görsem de hiçbirisini yakışıklı bulmadım.
Üstelik böyle bir çözümün size de yakışacağı oldukça şüpheli Burak bey.
Gezilerimde iki ülkede panelvan tipi veya daha küçük ve yük taşımaya elverişli araçların polis tarafından sık durdurulduğuna şahit oldum. Italya ve Türkiye. Galiba vergi kaçakçılığına engel olmak isteniyor. Yıllar önce bir maliye müşaviri, bu parayı nereden kazandın (nerde buldun) yasasına ihtiyacımız var demişti. Yasa çıktımı bilmiyorum ama araçların kontrolü iyi yürüyor.
Kontrollerde herhalde K belgelerine de bakılıyor.
K belegeleri ile ilgili bu bilgiyi aşağıdaki linkten aldım:
K1 yetki belgesi: Araç şehir içinde eşya taşırken kullanılacak ve bu bir ticari faaliyet kapsamında yapılacaksa K1 yetki belgesine sahip olunmalıdır.
K2 yetki belgesi: Araç ticari niteliği olmadan kişisel işlerde eşya taşımak için kullanılacaksa K2 yetki belgesine sahip olunmalıdır.
K3 yetki belgesi Ticari amaçla yurt içinde ev ve büro eşyalarını taşımak için K3 yetki belgesine sahip olunmalıdır.
K1-K2-K3 Yetki Belgesi Nedir? Nereden Alınır?
.......
2500 TL vererek (kamyonet olduğu için 10.000TL nin %75 indirimli hali) K2 belgesine sahip olduktan sonra, kamyonetimize çekme karavan sabitleyerek orası senin burası benim şeklide gezebiliyor yani..? Ve ruhsatımız da (sanırım) ticari kamyonet kalarak..?
K belgesi alabilmeniz için vergi kaydınız olmalı(en azından şahıs firması olmalısınız )
kaydınız yoksa K belgesi alamazsınız.Önceki mesajın ekinde verdiğim linkte belirtilen açıklamayı buraya alıntılıyorum.
"Yetki belgeleri, vergi mükellefleri içindir. Hususi kamyonetinizle, vergi mükelleflerine ait ticari emtiaları taşımayınız. Bu amaçla kullandığınız sürece ne aracınız ne de aracınızı kullanan sürücülerden herhangi bir belge istenmez. Diğer konu K2 yetki belgesi araca alınmaz, vergi mükellefinin adına alınır, araçlar için taşıt kartı düzenlenir, yetki belgesinin eki olan taşıt belgesine kaydedilir."
Eğer K belgesi alma şartlarına haizseniz,araç kasasına koyacağınız yaşam kutunuzun yada karavanın size ait olduğunu belgelemelisiniz ki ticari taşımacılık yapmadığınızı, bu karavanı, x yerdeki kampingime konaklama amaçlı taşıyorum vs.. bahanesi ile görevlileri ikna edebilirseniz ceza almadan dolaşabilirsiniz.
Burası Türkiye ; her çözüme ,bir sorun ve yasaklayıcı kuralları itinalı şekilde bulan bir görevli karşınıza çıkabileceğinide unutmayınız.
Çok uzun ve derin oldu, yeni bir konu açsaydım mı acaba Amaaan olmadı cevap gelmezse çay demler içeriz )))
Sonuçta bir araç alımı ihtiyacınız olacak.İster kasasız kamyonet isterse panelvan/minbüs (yada dönüşüme uğramış motokaravan)- Bu mobil yaşam alanını oradan buraya taşıyacak kendime ait bir araç (bu arada kasasız kamyonet düşünüyorum ["cap" de denilen], bağlantı şaseye olacak direk, mevcut kasanın içinde taşınan koca bir kuruyemiş kutusu planlamıyorum )
Sizce de bir sonuç tablosu çıkartıp, + / - 'ler şeklinde olaya bakmak daha net bir karar vermemizi sağlayabilir mi ?
Son olarak eklemek istediğim, "yahu ne kasıyorsun arkadaş, onun yerine şunu...." diyebilirsiniz, haklısınız )) Bu kafamdaki taslağa gelene kadar BAYAA bir alternatif düşündüm aslında.
Belki 15m3 lük bir panelvana sığabilirim ama bu durum hiç de ucuza gelmiyor.
Kendin yapsan dert, zahmetli ve zaman&beceri gerektiriyor, başkasına yaptırsan paranla rezil oluyorsun çoğunlukla ve fiyatını haketmiyor.