Ynt: 6kva Kesintisiz Güç Kaynağı Tavsiyesi
Önce akü destekli çözümler için;
* dolum için ekstra cihazlara ihtiyac duyulacağı,
* diğer bütün alternatiflere göre yıpranma hızları dolayısı ile de özellikle pahalı,
* devamlı doluluğu ve bakımının kontrol altında olması açısından da meşekkatli olması ve
* zamanla öngörülemeyen kapasite kaybı açısından diğer çözümlere göre daha istikrarsız olduklarından, yeni bile olsalar, bence ideal çözüm değiller.
Üstelik bahsettiğiniz kapasite pek küçük de değil !
Halbuki dünyada resmen kabul gören, sağlıkla ilgilenen teşkilatların bildiği, desdeklediği ve geliştirdiği emin, uygun ve sizin özel durumunuz için çok daha ucuz yöntemler var.
Sizin ana sorununuz, çalışmayan agregatınız yüzünden dolap içi optimal +4℃ olan ısının +8℃ nın üzerine çıkması. Herşeyden önce bunun en azından yavaşlatılması lazım. Tesadüfen en kolay ve ucuz önlemde tam bu noktada. Hatta ısının sadece 2℃ fazlası ile saatlerce +6℃ de sabitlenmesi mümkün. Senede dünyada onlarca milyar dolarlık aşılar çöpe atılıyor. Sorununuz halihazırda üzerinde çok düşünülmüş durumda. Bu yüzden WHO, UNİCEF, UNEP, Greenpeace ve İWF desteği ile oluşan "SOLARCHİLL" projesine bakmakta fayda var.
Bu aküsüz, 12Volt, alarm ve termometreli son jenerasyonu 42℃ sıcaklarda da işlev gören sistemin kaliteli bir izolasyon dışında iki ana özelliği var.
* Uygun Danfoss kompresörü ile solar enerjiyi regülatörsüz elde etmek.
* Ekvator bölgelerinde 12 saate varan enerjinin olmadığı geceleri atlatmak için, +6℃ de donan özel sıvı ile doldurulmuş plastik buz aküleri. ( Bu basitlik özellikle Afrika, Hindistan, Endonezya, Orta Amerika ülkeleri için; solar, akü ve akü dolum regülatörü ile sistemi komplike hale getirmek istemediklerinden olacak. )
Hemen söyliyelim sizin solara ihtiyacınız yok. Sorunlu olduğunuz ve bu sistemden çözüm olarak faydalanacağınız yer, elektriğin kesik olduğu ve ısıyı korumak istediğiniz 8-10 saatlik zaman aralığı.
Daha evvel forumda
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=101774.0
başlığında Hüseyin ile bu özel "
ÖTEKTİK AKÜ" lerden kapsamlıca bahsettik. Göz atmakta fayda var.
+6℃ de donan bu ısı aküleri, dolabın kalitesi, çevre sıcaklığı, malzemenin kütlesi ve zamanla orantılı olarak, katı halden sıvı hale geçişte ilk bakışta inanılamıyacak kadar enerji ihtiyacı yüzünden ısıyı bu noktada yine uzun zaman aralığında sabitliyorlar.
Dikkat bunlar su ile dolu değiller ve o yüzden ısının istemediğiniz +2℃ altına düşmesi de söz konusu değil !
Bu durumda benim tavsiyem, her çözümden önce, bu akülerden yeteri kadar edinerek, en sıcak günlerde dolabınızın başında gerekli sayısını istediğiniz zaman aralığı için deneyerek tesbit etmek şeklinde. Aküler dolaba girmeden donmuş olmalı. En kötü ihtimalle başka çözümlere geçseniz bile onları desteklemeye devam ederler. Ama ben başarılı olacağınızdan eminim. Bütün dünya aynisini yapıyor çünkü.
Bu çözüme rağmen 3 yönlü buz dolapları akla gelebilse de yeni yatırımın maliyeti, hacım, yüksek sıcaklardaki performansı ve ayar hassasiyeti acısından belki sorunlu olmalı ?
Jeneratör çözümü ise performans değil gürültü açısından ele alınırsa, Türkiyede genelde gürültü kirliliğine yaklaşımımız düşünülürse, en hakkiyane tarz olmalı. Çünkü, işin içinde insan hayatı var. Gece yarısı bira içip yüksek sesle açtığı oto radyosundan çaldıklarına eşlik etmek değil.
Bu olasılık belki de ikinci sırada yer alabilir ?
Tabi kastım jeneratör, gazel atmak değil.
Zaten aşılara bir faydası da yok !