Ynt: 6 Mayıs Sabaha Karşı . . .
Sayın Cavid Bey,
Çok Teşekkürler...
Bende neti araştırdım fakat Anıtla ilgili sizin verdiğinizden daha kapsamlı bişey bulamadım...
Fakat Anıtı çok çok anlamlı buldum.
Araştırırken gördüğüm eserin bir kısım fotoğraflarından anladığım kadarıyla;
Sanatçı Sn.Eşber Karayalçın büyük bir Peace (Barış) işaretinin çizgilerini beyaz taşlarla doldurmuş, çevrelerinde siyah kullanmış.
Bu "Siyah-Beyaz Kontrastın" "Barış" işaretinde birlikte yer alması, bence anlamı kuvvetlendirmesi açısından çok akıllıca kullanılmış iki karşıt renk değerleri.
Bu "Peace" işareti, aynı Ağabeylerim gibi emparyalizme karşı ve özgürlük yanlısı hippie (çiçek çocuklar da denir) akımının ortaya çıktığı 1968 yılında yaratılmıştır.
Gene aynı yıl -1968- Türkiye' de öğrenci hareketlerinin başladığı yıl iddia edilmektedir.
1968 yılında ortaya çıkan bu sembol, o zamandan beri tüm dünyada Barışın, Özgürlük ve Bağımsızlığın Enternasyonel Sembolü haline gelmiştir.
Sanatçı,
Gene Emparyalist ülkelerin vatandaşı olan sevgi insanlarının benimsediği; emparyalizme ve faşizme karşı olan akımın sembolü "Peace"' in ortaya çıktığı yılıda dikkate alarak müthiş bir bağ kurmuştur.
( Eklemek isterim ki, Üç FiDaN' nın mahkemedeki suçlanma iddialarının biride "1968 yılında Türkiye' de öğrenci hareketlerini başlatmış olmalarıdır" .
Oysaki,
-Deniz Gezmiş' te bunu mahkemedeki savunmasında ifade etmektedir ki-
"Türkiye' de Öğrenci Hareketleri" osmanlıda, "II.Mahmut' un Tıbbiye Öğrencilerini Denize Attırması ile başlamıştır"
Yani,
Türkiye' de "Öğrenci Hareketleri osmanlı döneminden beri süre gelmektedir" ve önemli sesler getirmektedir.
Sonuçta,
Ağabeylerimin haklarındaki bu İDDia Da, DiĞeR İddiAlaR GiBi HaksIz ve YaNLıŞtıR )
Eserde gürdüğümüz;
"Barış" işaretinin üç alt çizgisinin/ayağının sonundaki soyut figuratif çalışmalar Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan' ı,
boyunları bükük / boyunları kırık / asılmış şekilde sembolize ediyor.
Yani, "Barış ve Hürriyet Yolundaki Yürüyüşün" sonu acı, ölüm ve yaşamların katledilmesiydi.
Ama,
Bu ağabeylerimizi soyutlayan eserlerdeki figürler, dolu değil. Aksine, karşılaştığımız engelin
içinden geçilebilir şekilde DeLİk....
Dolayısı ile,
Bence;
"Üç Fidan Anıtı" adlı eser,
"Halk, Siyah ve Beyazın Dahi Birarada Bulunduğu Barış ve Özgürlük Yolunda Yürüdükçe, Üç Net Gözdağı Amaçlı Katliamla Karşılaşacak.
Ama,
"Bu Gözdağı Katliamları Halkın Yürüyüşünü Durduramaz. Çünki, Katliamların İçlerinden -Hatırlanarak-Anılarak- Geçebilebilir ve Barış-Özgürlük Yolundaki Yürüyüşe Devam Edilebilir"
anlamını taşıyor...
Yazımı sabırla okuyana da, okumayana da;
Saygılar, Sevgiler...
( Zamanında plastik sanatlarla bayağı bi uğraşım, hatta çalışmalarım oldu.
İnanıyorum ki, zamanında sanat hocalarımdan aldığım eğitimlerimde öğrendim ki,
"Özellikle soyut ve soyut figüratif eserledeki görsel değerlerden çok, taşıdıkları anlamı yakalamaya çalışmak Önemlidir"
Keşke sizlerle eserin tam bi görüntüsünü paylaşabilseydim.
Fakat, aradım ama eserin tam bi görüntüsünü bulamadım.... )
Selamlar...
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]