5000 km' de Karadeniz Gezisi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PASIFFLORA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 86
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 36,111
Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Aslında en çok görmek istediğim yerlerden biri dağ gölleriydi, ancak o zamanlar opel vectra kullandığımdan hararet yapar diye endişelenip çıkamamıştım. :-[ :-[ :-[

SL270877.jpg



Her yerin ayrı ayrı keyfini çıkarmak niyetindeydik.

SL270885.jpg
 

Etiketler

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Ertesi gün dinlendikten sonra Zigana’dan geçerek Gümüşhane Karaca Mağarası’na gittik. Giderken ve dönüşte sisler dağılmağından manzarayı göremedik Zigana’da.

1.jpg


2.jpg




Zigana Dağı ve Zigana Geçidi'ne; Doğu Karadeniz Sıradağları’nın, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane il sınırlarının birleştiği mevkiden doğuda Değirmendere’ye olan bölümüne adını vermiştir [1]. 2007 yılından itibaren her yıl Zigana Dağı'nda 25-26 Ocak tarihleri arasında "Zigana Kış Şenlikleri" adlı organizasyon düzenlenmektedir.

Köyün adı bir kadın ismidir. Antik çağlardan beri ticaret yolları üzerindeki bir geçit olarak önemini korumuştur. Bugünkü Zigana Köyü yerleşim merkezi 1071 Malazgirt savasinın hemen ardından Selçuklu karakolu olarak kurulmuştur. Köyün ilk yerleşimcileri Saltuklulardır. Kurulan ilk caminin kitabesindeki tarih 1075 yılını (Hicri 29 Zilkade 467) göstermektedir . Birinci ve Dördüncü Haçlı Seferleri; Eretna Devleti; İlhanlılar Devleti köyün tarihini etkiliyen olay ve dönemleri tanımlıyor olmalarına karşın, İpek Yolu'nun kuzey geçidi olan köy sunduğu konaklama ve güvenlikle varlığını sürdürmüştür. 1295 Yılında ünlü gezgin Marko Polo'nun yolu bile Zigana'ya uğramıştır.Köyün tarihi 1461'den sonra Osmanlı Devleti tarafından yazılmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon seferi sırasında inşa edilen (Hicri 865), 1509 Depreminde (Hicri 915) ve Celali Ayaklanması sonrası (Hicri 1010) iki kez restore edilen cami köyün Maruflu Mahallesindedir.
 


Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Gümüşhane ilinin Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde barındırdığı Karaca Mağarası şehir merkezine 17 km. mesafede, denizden 1550 m. yükseklikte olan ve Gümüşhane turizminin lokomotifi durumunda bir mekandır.

Mağaraya Gümüşhane-Trabzon karayolunun yani ana güzergahının 12.km.'nde kuzeye ayrılan 4 km.'lik yolu takiben ulaşılıyor. Ana güzergahtan sonraki 4 km.'lik yol çift şerit ve asfaltlanmış, araçların rahatça gittiği bir yol.

Ne yazıkki Karaca Mağara’sında da fotoğraf çekmek yasaktı. Bu yüzden içerideki muhteşem şato görünümündeki sarkıtların fotoğrafını çekemedim.

12.jpg


8.jpg


9.jpg
 



Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Dolomitik kireçtaşları içersinde gelişen Karacaköy karstik mağarası daha önceleri yöre halkı tarafından bilinmesine rağmen, ilk bilimsel anlamda Karaca Köyü'nden ( Masura Köyü ) Jeoloji Mühendisi Şükrü Erüz'ün 1983 - 1990 yılları arasında yapmış olduğu çalışmalar ile turizme kazandırılmıştır.

Özellikle 1990 yılında yapmış olduğu Karacaköy Karstik Mağarası ve Hidrojeolojisi adlı bitirme çalışmasıyla 30 km.lik alanda çalışmış ve Karaca Mağarası benzeri irili ufaklı mağaralara rastlamıştır.

Karaca Mağarasıyla ilgili bilimsel çalışmalarda Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji bölümünden Prof. Dr. Remzi Dilek ve ekibinin yoğun çabaları olmuştur. Mağara, Gümüşhane İl Turizm Müdürlüğü'ne bildirilerek tescili yapılmış ve fiili olarak tescili yapılmış ve fiili olarak turizme açılmıştır

6.jpg


5.jpg


11.jpg


10.jpg
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Dönüş yoluna geçmiş ancak henüz gezimizi tamamlamamıştık. Sıradaki durağımız Borabay Gölü’ydü.


Borabay Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine 15 km, uzaklıkta olan, doğal bir heyelan gölüdür. Denizden 800 m. yüksekte bulunan gölün,en derin yeri 11 m.'dir.Boyu 500 m olan Borabay Gölü'nün,genişliği 40-110 m arasında değişmektedir.Borabay gölü'nün oluşumunu hazırlayan heyelan fay hattı ile de ilgilidir..Bu fayın oluşturduğu zayıf zon kırık hattı boyunca derine sızan sular üzerinde meydana gelen kütle hareketini kolaylaştırmıştır.

SL271193.jpg


SL271190.jpg


SL271177.jpg
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Göl çevresinde konaklamak için isterseniz bungalowları kullanabilir, isterseniz çadır kurabilirsiniz.

SL271205.jpg
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Gezimizin son durağı müze kent olan Amasya oldu.


Amasya Müzesi; Kalkolitik Çağ'dan itibaren Tunç Çağı,Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 12 aynı medeniyete ait Arkeolojik, Etnoğrafik, Sikke, mühür, El Yazması ve Mumyalar olmak üzere, Hazeranlar Konağı ve Kral Kaya Mezarları Örenyeri ile birlikte üç birim halinde bölgenin en modern müzesi olarak ülkemiz kültür ve turizmine hizmet etmektedir.
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Amasya’daki ilk gezimiz Kral Kaya Mezarlarına oldu.

Helenistik dönemde, Amasya’yı İÖ.333 den İÖ.26 ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral kaya Mezarları, Harşena Dağının güney eteklerine, kalker kayalara oyularak yapılmıştır. Hatuniye Mahallesinin dar sokaklarından ve tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmaktadır. Yeşilırmak Vadisi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze gelebilmiştir. Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Bu bölgedeki büyük mezarlardan birinin yanında, nehre kadar uzandığına inanılan bir tünelin başlangıcı bulunmaktadır. Kalker kayalara oyularak yapılan bu mezarlar yapı ve büyüklükleri itibarıyla kente hakim bir noktadadırlar.


SL271226.jpg


hazeranlar6.jpg


SL271260.jpg
 



Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Kral Kaya Mezarlarının en büyüğü, galeri ve merdivenlerle çıkılan, batı yönündeki en son mezardır. Bu mağaranın yüksekliği 15m, genişliği 8m, derinliği ise 6m dir. Mezar odasına girişi, diğer mezarlardaki kapılardan daha yüksektir. "Büyük Kral Mezarı" olarak da adlandırılan mağara, cephe itibariyle pek çok tahribata uğramıştır.


SL271264.jpg


SL271276.jpg


SL271275.jpg
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Kızlar Sarayı üzerinde yer alan üçlü kral mezarı birbirine çok yakın oyulmuştur. En solda yer alan mezar, ortadaki mezar sahibini gölgede bırakmak amacıyla ön plana çıkarılmıştır. Kızlar Sarayının alt kısmında ve Demiryolu tünelinin hemen üzerinde bulunan mezar da, diğerleri gibi, blok kaya oyularak yapılmıştır. Diğer kaya mezarlarından farklı olarak, etrafı oyulmamıştır. Ayrıca mezar odasına çıkmayı kolaylaştıracak taş merdivenler de yapılmamıştır. Mezar odasının sağ ve sol kenarlarında yapılan sütunlar daha sonra kırılmıştır. Mağaraların bütününde görülen kapaksız, 2-3 metre arasında değişen yükseklikte, kapıya benzeyen girişler, bu mağaraların ortak özelliğidir. Mağaraların etrafı geniş biçimde boş bırakılmasının amacı da, bazı mezarların tavaf edilmesi, bazılarında da kayalardan sızan suların hava ile temasını ve mezar odasının korunmasını sağlamaktır.


SL271257.jpg
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Kral Kaya Mezarları bazı dönemlerde hapishane ve cezalandırma mekanı olarak da kullanılmışlardı. Örneğin VI. Mithridates, kendisi ile yapılan barış görüşmelerinde zorluk çıkaran Romalı elçileri, Demiryolu geçidinin hemen üzerinde yer alan mezara hapsetmiştir.
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

1075 te Amasya’yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarların içindeki Pontus devrinden kalma gömüleri kaldırtmış. Yine o dönemde, Hıristiyan keşişlerin bu mağaralarda inzivaya çekildikleri bilinmektedir


SL271227.jpg
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Amasya’daki ikinci durağımız etnoğrafya müzesi olan Hazeranlar Konağı oldu.


Hazeranlar Konağı teşhirinde 19.yy. yaşantısını yansıtan giysiler,halı ve kilimler,günlük konakta kullanılan mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler yer almaktadır.

Konak teşhirinde yer alan etnoğrafik eserler arasında, özellikle kitabeli olan halılar, bindallılar gümüş takılar ve altın renkli sırma işlemeler dönemin özelliklerini yansıtması açısından önem arz etmektedir. Konak bugünkü hali ile üst katlar Müze Ev,bodrum katı ise Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılmaktadır.

hazeranlar.jpg


hazeranlar2.jpg


hazeranlar4.jpg


hazeranlar5.jpg


hazeranlar3.jpg


hazeranlar7.jpg



Hazeranlar Konağı 1979 yılında kamulaştırılarak restorasyonu yapılmıştır.
 



Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Amasya’daki son gezi yerimiz olan Açık Hava Teşhiri (Bahçe)nde bir parça ürperdik aslında. :eek: :eek: :eek:


Müzedeki mumyalar, müze bahçesi içerisinde yer alan Selçuklu Sultanı I.Mesud ‘a ait türbede teşhir edilmektedir.

Müzede sekiz adet mumya bulunmaktadır. İşbuğa Nuyin, Cumudar İzzettin Mehmet Pervane Bey, Cariyesi,kız ve erkek çocuklarına ait oldukları sanılmaktadır. 14.yy. İlhanlı'ların Anadolu’daki hakimiyetleri döneminde nazırlık ve emirlik yapmış şahsiyetlere aittir.

amasyamumya-1216839111.jpg


amasyamumya3-1.jpg


amasya_muzesi_mumya.jpg


amasyamumya3.jpg


amasya-muzesi-mumya2.jpg



Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde Hitit, Hellenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler teşhir edilmektedir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,675
Mesajlar
1,521,971
Kayıtlı Üye Sayımız
166,526
Kaydolan Son Üyemiz
Tuncaytuna02

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst