5.25 Çekme Karavan Ile Gezilir Mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mesuduz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,343
Selamlar,
Hazır konu bulmuşken, kafamdaki bir kaç soruya tecrübeli arkadaşlardan yanıt almak isterim. Artık emekli olma vaktim geldiğinden ve büyük şehirden kaçma hayalim olduğundan, Güneyde uygun bulduğum herhangi bir arazi üzerinde uzun süreli yaşamak istiyorum. Bu düşüncemi açtığımda kuzenim Asos'taki yazlığından ve arazisinden bahsetti, getir karavanı, elektrik su var, direk çekip kullanırsın demişti, aynı şekilde Bodrum ve Marmaris'te de akrabalarım var, ilerde belki beğendiğim bir yerde sırf bu yüzden arazide alabilirim. Aracım Suzuki Grand Vitara 1,9 DDiS 139bg 300nM torklu, chip atarak 170bg 370nM 'ye getirme şansımda var. Araç aynı zamanda arazi donanımlı, normalde 1670kg ve 2070 kg karavan çekme kapasiteli ama üzerindeki ağırlıklar yüzünden herhalde 150-200kg altında çekme kapasitesine sahip olacak(1670+150/200kg). Çoğu karavanda 485 ve 560 denilen boyda karavanlara baktım. İstediğim karavan ev ortamını aratmayacak, sabit fransız yatağı denilen ve oturma grubu ayrı, adria 522up benzeri, full donanımlı bir araç, ayrıca bekarım ve bir köpeğim var, yani 1,5 kişiyiz :smiley:. Dolayısıyla normal standart boydakilerden bir 200-250kg daha ağır olacak. Ama ben bir nevi mokamp yapma derdindeyim, ama karavanı istediğim yere sıkıntısız olarak ta götürmek istiyorum. Ne kadar ağırlıkta bir karavan bakmalıyım. Cevap ve tavsiye veren herkese şimdiden teşekkürler.

Selamlar öncelikle emekli hayatınızın şimdiden keyifli ve güzel olmasını dilerim. Karavanda sabit yaşamayı planladığınızdan dolayı ve bahsettiğiniz aracınızın motor ve tork değerlerine göre de 5.25 karavan sizin için uygun olacaktır. 1,5 nufüsa göre büyük olacağını düşünmeden 5.25 karavanın 1350-1500 kg olarak ortalama ağırlığını da hesaplayarak benim size önerim bu tür bir karavan olacaktır. Karavanda 1,5 kişi olsanızda karavan hayatına geçtiğinizde eşiniz, dostunuz sizi ziyaret etmek isteyecektir. Siz ve köpeğiniz için karavan uzun zaman geçireceğiniz bir ortam olacaktır. Bu gibi durumlar rahat hareket edebileceğiniz bir karavana ihtiyaç duyma olasılığını ortaya koymaktadır. Bende yeni donanımlı 5.25 bir karavan yaptırdım, 4 kişi rahat kalabilecek kapasitesi var, yavaş, yavaş içinde yaşama denemelerine başladık ilk izlenimlerimiz 5.25 karavan bile 2 kişi için ideal 4 kişi için sıkıntılı..

yavaş, yavaş içinde yaşama denemelerine başladık ilk izlenimlerimiz 5.25 karavan bile 2 kişi için ideal 4 kişi için sıkıntılı..

Aykut Bey merhaba..
ben bu sıkıntıları yıllarca yaşamış bir gezgin olarak, yeni karavanımı 4 kişilik yatak + ayrıca masa teşkilatı olarak yapıyorum.

Çok tercih edilen sizin aldığınız karavanda var olan yerleşim sisteminde, önde iki kişilik sabit yatak var.
Ötesi gece kur yatak yap, gündüz aç masa olsun kullan.
Bu uzun gezilerde 4 kişinin gezmesinde sıkıcı oluyor.

Şimdiki karavanınız işi öğrenme faslı için uygun.
Seyehatler ve gezginlik ilerledikçe, Adria Aviva 4.72 tipi bir karavan
alırsanız, yataklar hep yatak, masa da hep masa kalır.
İhtiyaç duyan gece de masayı kullanır.

Ben tamamlayıp, ruhsat alabilirsem bu tip bir karavan kullanacağım.
Yerleşimi de 3-5 karavan kullanmış biri olarak Adria'dan da iyi yaptım.

Bakalım..
------------------------------------------------

İyi gezmeler diliyorum

Genellikle sabit kalacaksanız, karavanı çektirtmeniz, alternatif olamaz mı ?
Tabii olanaklar önceden açığa kavuşturulmalı.

Selamlar,
Hazır konu bulmuşken, kafamdaki bir kaç soruya tecrübeli arkadaşlardan yanıt almak isterim. Artık emekli olma vaktim geldiğinden ve büyük şehirden kaçma hayalim olduğundan, Güneyde uygun bulduğum herhangi bir arazi üzerinde uzun süreli yaşamak istiyorum. Bu düşüncemi açtığımda kuzenim Asos'taki yazlığından ve arazisinden bahsetti, getir karavanı, elektrik su var, direk çekip kullanırsın demişti, aynı şekilde Bodrum ve Marmaris'te de akrabalarım var, ilerde belki beğendiğim bir yerde sırf bu yüzden arazide alabilirim. Aracım Suzuki Grand Vitara 1,9 DDiS 139bg 300nM torklu, chip atarak 170bg 370nM 'ye getirme şansımda var. Araç aynı zamanda arazi donanımlı, normalde 1670kg ve 2070 kg karavan çekme kapasiteli ama üzerindeki ağırlıklar yüzünden herhalde 150-200kg altında çekme kapasitesine sahip olacak(1670+150/200kg). Çoğu karavanda 485 ve 560 denilen boyda karavanlara baktım. İstediğim karavan ev ortamını aratmayacak, sabit fransız yatağı denilen ve oturma grubu ayrı, adria 522up benzeri, full donanımlı bir araç, ayrıca bekarım ve bir köpeğim var, yani 1,5 kişiyiz :smiley:. Dolayısıyla normal standart boydakilerden bir 200-250kg daha ağır olacak. Ama ben bir nevi mokamp yapma derdindeyim, ama karavanı istediğim yere sıkıntısız olarak ta götürmek istiyorum. Ne kadar ağırlıkta bir karavan bakmalıyım. Cevap ve tavsiye veren herkese şimdiden teşekkürler.
selam. doğru anladıysam önerim şu olacak : seçtiğiniz arsa sabit yaşam için konteynır 3×4m veya 3x7m (8KTL-12KTL) dilediğinizde gezmek için pino2010, güney midi.
sağlıklı mutlu bir emeklilik dilerim.
saygılar

Fazla gezmeyecek
insanların karavana para bağlamalarını
hiç makul bulmuyorum.
Konteynerler bu iş için çok daha uygun.
Kayseride Harika Karavan tekerlekli konteyner yapıyor.
300x700, 300x 800 akslı karavanları var.
İki oda, bir hol, mutfak, banyo..
Karavana göre çok çok ferah.

Tabii bunlar kısa mesafe karavanları,
uzun yol karavanı değil ,
ama uzun sabit yaşam için karavandan çok çok rahat.
Seçtiğiniz arazi içinde kısmi yer değiştirmeler yapabilirsiniz.
Gezmek için de Güney in ucuz basit karavanı mini alırsanız,
gezi işini de karavanın dörtte bir fiyatına halledersiniz.
Hayırlı olsun.

Son düzenleme:

Sn. dafr..
Adria Alpina 753 .. 215.000 TL
Sizi bu kadar ucuza kurtardığımız için,
bizlere teşekkür borçlusunuz... :smiley:
;) Ben+ EvliyaÇelebi2

Öncelikle cevap yazan herkese teşekkürler. Aykut bey tavsiyeniz için teşekkürler; bende o civarlarda bir karavan düşündüğümden "Adria 522up"ı örnek vermiştin. Yalnız bunlar full donanımlı olduklarında üzerindeki ağırlık standart donanımlı olduklarından çok fazla oluyorlar herhalde!? Örneğin towcar.info sitesinde yaptığım karşılaştırmalarda aynı boyutta olmasına rağmen "Hymer Nova S 545" aracımın maksimum limitlerin de veya biraz üstünde olduğunu gördüm. Aynı markaların 472(adria) veya 495(Hymer, Hobby vs) boyutlarında olanlarının da zamanla yetersiz geleceğinden korkmaktayım. Aslında araştırmalarımda beni tatmin eden Hobby markasının 495 WFB veya 560 WFU modelleri, ama aracımın ağırlık ve çekme performansları beni düşündürüyor, özellikle istediğim donanımlar bunların standart ağırlığına eklendiğinde(tamboy buzdolabı, fırın, kompak bulaşık makinesi, klima, Alde ısıtma , ekstra su tankları vs....). Yerli karavanlara istediğim özellikleri eklenince çıkan fiyat ve kalite olarak ta zaten hiçbir şekilde düşünmemekteyim, astarı yüzünden pahalı oluyor(kelimenin tam anlamıyla). Sadece gezi için ise araç üstü bir çadırın beni karavandan hem pratiklik hemde maliyet açısından daha tatmin edeceği kanısındayım.
Konteyner olayına gelirsek, 30 yıllık mimar ve endüstri ürünleri tasarımcısıyım,ilk başta mantıklı gelmesine rağmen 3-4 sene bu mekanlarda işim dolayısıyla konakladıktan sonra dezavantajlarını çok iyi biliyorum. Tamam ilk başta ucuz olmasına ucuz ama eksileri, hele hele yazın ne kadar izolasyon yaptırsanız da klimalı bile hiç çekilmiyor (yazın tam bir fırın, zoraki girip yatarsınız, bir önce uyanıp kendinizi dışarı atmak istesiniz, bırakın kendi kokunuzu hele yanınızda birde köpek varsa hiç çekilmez, ne kadar havalandırırsanız havalandırın 3. gün ikinci bir kişi varsa onun kokusu sizi hasta eder, bir haftadan sonrada her gün duş alsanız içeriye sinen kendi kokunuz sizi rahatsız etmeye başlar, kokuya alışıp duymasanız bile, hele o duşun havalandırması bile olsa çıkan rutubet, çeken bilir çekmeyen mantıklı görür ! :smiley: yemek yapmak, ne kadar temiz tutsanız da tuvalet kokusu falan filan illallah dedirtir, kışın ise tam bir buzdolabı, dışarıda kışlık bir çadırda kalın daha az üşürsünüz, ısıtmak ayrı bir dert! ) ve sıkıntıları yanında gider maliyeti de hiçte ucuz değil; bir an önce içinden çıkıp kurtulmak istiyorsunuz; havasızlığı, belli bir süre sonra içer de biriken pis atmosfer emin olun ki sabah kalktığınızda kendinizi dışarı atmanıza yetiyor. Halbuki ben dışarıda hava ne olursa olsun ister 50 derece ister -25 derece karavanım dan çıkmayı düşünmüyorum, aynı evimde olduğu gibi; oturduğum yerden görebileceğim güzel bir yaz veya kış manzarası bana yeter. Ayrıca niyetim sadece yurt içi değil yurt dışında da uzun süreli konaklama, yani ikamet ettiğim karavanın zorda olsa(!?) aracımla çekilebilir olması lazım. Bu yazdıklarımı yeni konteynerlerde belki ilk 3 ay hissetmeyebilirsiniz ama 3.aydan sonra ne hikmetse bunları çözüp önleyemiyorsunuz, yani bırakın daimi ikametgah olarak geçici olarak bile hiç te uygun değiller! Ama çok rahat ve güzel çalışma mekanı ve depo olabiliyorlar.
Sayın "Yüksek mühendis", eğer biraz mühendislik hesabı yapsaydınız bahsettiğim aracımın o karavanı çekemeyeceğini bilirdiniz, ayrıca o fiyata arazi(kaldı ki 40-50 bin tl ye güneyde olmasa bile, İznik gölü etrafında 1-2 dönümlük arazilerin olduğunu gördüm) olduktan sonra o karavanın en az 2 katı ve çok daha konforlu ahşap bir kulübe inşa etmek hiçte zor değil!. Yani söylediğiniz rakkam ne mantıklı ve hiçte ucuz değil! :smiley: Bu arada o karavanda maşallah karavan değil ev mübarek! :smiley: Herşey istediğimiz gibi olsaydı bende o söylediğiniz karavan yerine "Bucanneer Barucuda" serisi bir karavanı tercih ederdim. Basettiğiniz 472up seriside düşündüğüklerim içerisinde, ama tek endişem aldıktan sonra, "keşke biraz daha büyüğünü mü alsaydım yada bir ufağını alıp daha rahat mı çekebilirdim" konusu!?
Genede alakanız için teşekkürler.

Son düzenleme:

Bu arada bu ebatlarda Türkiye'de pazarlanan hangi yabancı markaları önerirsiniz(Adria, Bürstner,Hymer(eriba), Weisenberg vs..)
Teşekkürler.

eğer biraz mühendislik hesabı yapsaydınız

Sayın dafr,
eğer biraz dikkatli okusaydınız ve gelişkin bir mizah anlayışınız olsaydı,
cümleyi doğru anlardınız.

Rahat, ferah bu emsal 215.000 TL lik bir karavandan daha ferah ve sabite yakın konaklamaya uygun bir bir satın almayı, 3x8 karavan yaklaşık 8-10 bin TL + Mini veya midi karavan, yaklaşık 10-12 bin TL ye, toplamında sistemi, size 20 - 22 bin TL ye önerdiğimizi anlayabilirdiniz!
O zaman Sn. Çelebi ile benim size yaklaşık 195 bin TL kazandırdığımızı :smiley:
görebilirdiniz... ::tearsofjoy: (NOT: Bu cümle hikayeden kazancı kastetmektedir..)

Neyse benim için önemli değil..
Çelebide olgun bir arkadaşımızdır..

Bir başka konu da,konteyner konusunda epey tecrübeli imişsiniz.
Ben 46 senelik meslek yaşamımda hamdolsun genellikle hep işveren
konumunda olduğum için konteyner yaşamını tecrübe etmedim.
Bir kaç günlük büyük iş teslimlerinde de, büyük bir zevkle 4 -4.25m lik
karavanlarımda kaldım.
Konteyner açıklamalarınızdan istifade ettim.

Emeklilik yaşamınız gönlünüzce geçsin,
Yük.Müh. E. AKIN

Son düzenleme:

Ben sadece teorik olarak beğendiğim bir cevabın tecrübesi farklı imiş, onu öğrendim..:yum:

Fakat diğer taraftan, az bile olsa devamlı havalandırılmayan ve zaten hacımca daha küçük tüm karavanlarda da sorun ayni. Hem de mislisiyle..
Karavanların prensipte, konteynerlerden çok farklı olduğu beklenmemeli.

Soğuk mevsimlerde içerdeki ısıyı kaçırmamak için kapalı tutulan karavanlarda bu sorunun kolaylıkla yoğunluk kazandığı da bilinmekte. Bu bana yaşı tutan bilir, altmışlı yılların naylon gömleğini hatırlatıyor. Teri tutup kokuya sebep olması nedeniyle hemen vaz geçilmişti. (Yetmişli yılların başı da olabilir ? Artık bu hanımın adını unutuncaya kadar gidecek galiba ? :yum:)

İnsanın içinde yaşadığı şeylerin dolayısıyla duvarların da nefes alıp vermesi lazım. Konteynerlerde de durumun ayni olmasını ise atladım.:smirk:

Kısaca yukarıda konuşulanların buna cevap verecek, ne nemi yeterli değerde alıp-verecek miktarda kütlesi ve kabiliyeti ve ne de geçirgenlikleri var. Tek kısmi çözüm ise devamlı havalandırılmaları, hem de hiç ara verilmeden ! Sonuç ise soru işareti...
Almanya’da ikinci el çekme karavanların içinde, kullananların ruhunu (?) çoğu zaman istenmeyen ölçüde kokladığımı da ilave edeyim. ;)
Satıcıları, ısıtılmış salonlarda sergilenen bu kapıları devamlı açık karavanlarda, ekstra portatif kalorifer yanında, nem çekiçi cihazları, küf ilaçları, karbonat ya da kokusu farkedilemeyecek deodarantları kullansalar bile netice nafile oluyor. Tabii derecesi, karavanın ne kadar, ne zaman ve ne şekilde kullanıldığı ile orantılı.

Yerleşikliğe yatkınlık her durumda bırakın evi, duvarlı küçük bir kulübeyi bile daha ideal kılıyor olmalı ?

NOT
Belki daha yüz yüze tanışmadan bile hemen konuşmaya başladığımız bu sanal dünyanın verdiği yalancı rahatlığa kapılmadan, kişinin bir taraftan mesleğine ve diğer taraftan da işinin mevkiine gönderme yapmaktan imtina edersek, başlığı izleyenlere de bekledikleri tatlı bir muhabbeti layık görmüş olmazmıydık ? :yum:

Herneyse, umarım kimse, tenkide dayanıklılığını test ettiğim sanısına kapılmıyordur ? :yum:

Bölmemiş olayım, lütfen devam...

.

Son düzenleme:

Selamlar,
Çok gezmeyeceksiniz ama karavanı ara ara kolaylıkla yer değiştireceksiniz,
O zaman size en uygun seçenek
Erba 5.25 yada ortiz 5.25
Hem geniş hem fiyat olarak da uygun
Aracınız bu karavanı çeker

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sayın dafr,
eğer biraz dikkatli okusaydınız ve gelişkin bir mizah anlayışınız olsaydı,
cümleyi doğru anlardınız.

Rahat, ferah bu emsal 215.000 TL lik bir karavandan daha ferah ve sabite yakın konaklamaya uygun bir bir satın almayı, 3x8 karavan yaklaşık 8-10 bin TL + Mini veya midi karavan, yaklaşık 10-12 bin TL ye, toplamında sistemi, size 20 - 22 bin TL ye önerdiğimizi anlayabilirdiniz!
O zaman Sn. Çelebi ile benim size yaklaşık 195 bin TL kazandırdığımızı :smiley:
görebilirdiniz... ::tearsofjoy: (NOT: Bu cümle hikayeden kazancı kastetmektedir..)

Yük.Müh. E. AKIN
Sayın yük. mühendis, 30 yıllık mimar ve endüstriyel tasarımcı olduğumu yazmıştım, yani 30 yıldır ekmeğimi milletin sabit konaklaması için gerekli işleri hem ergonomik, hem konforlu, hem hijyenik hemde olabildiğince makul fiyatlarla yaparak çıkardım. Emin olun ki sizin sunduğunuz çözümün 3 te hatta 4 te biri fiyatına çok daha konforlu ve hijyenik çözümleri size sunabilirim. Ayrıca bu konuda buraya veya herhangi bir yere başvurup soru sorma gereği de duymam. Gezi içinde bence off-road kullanımına daha uygun bir araba üstü çadır işimi hem daha iyi hemde daha ucuza görecektir. Bu yüzden sizin yüksek mizah anlayışınız bana komik gelmediği ve anlayamadığım için kusuruma bakmayın lütfen! :smiley: Diğer temenni ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, burada birbirimizin fikirlerine katılmadığımız için birbirimize rencide edecek yazılar yazmamıza gerek yok ama ilk başta hiç tanımadığınız birine niye böyle( adria alpina 573 gibi) agresif imada bulunduğunuzu da anlamış değilim, ben sadece düşündüğüm yaşam şekline en uygun karavan hangisi olabilir diye tecrübeli arkadaşlara danışmak istemiştim.
Saygılar.

Çok gezmeyeceksiniz ama karavanı ara ara kolaylıkla yer değiştireceksiniz,
O zaman size en uygun seçenek
Erba 5.25 yada ortiz 5.25
Hem geniş hem fiyat olarak da uygun
Aracınız bu karavanı çeker

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Murat bey, cevabınız için teşekkürler, ancak mesleğim gereği detaylara olabildiğince takıntılı biriyim, yerli karavanları da epey bir araştırdım ve yabancılarla karşılaştırdım, gene mesleğim gereği de keşke böyle değilde böyle yapsalardı dediğim birçok yönlerini gördüm. Bunları bazılarını yabancı karavanlarda da gördüm ama daha az. Ayrıca bahsettiğiniz karavanlar neredeyse sadece mobilya ile geliyorlar, üzerine olması gereken veya istediğim ekipmanları ilave edince hem yabancıların fiyatlarına erişiyor hem de nispeten emsallerinden kalitesiz ve ağır oluyorlar, o yüzden tercihim avrupa karavanlardan yana. Bu karavanlardan kalite ve f/p konusunda önerebilecekleriniz varsa memnun olurum, teşekkürler.

Son düzenleme:

Sayın yük. mühendis, 30 yıllık mimar ve endüstriyel tasarımcı olduğumu yazmıştım, yani 30 yıldır ekmeğimi milletin sabit konaklaması için gerekli işleri hem ergonomik, hem konforlu, hem hijyenik hemde olabildiğince makul fiyatlarla yaparak çıkardım. Emin olun ki sizin sunduğunuz çözümün 3 te hatta 4 te biri fiyatına çok daha konforlu ve hijyenik çözümleri size sunabilirim.

Nazik cevabınıza teşekkür ederim.
Başlangıçta,farklı anlamalardan doğan rahatsızlıklar olabiliyor.
Sonucu önemli.

Bahsettiğiniz ihtisas konunuzda bizleri tatbikat resimlerinizle de bilgilendirirseniz,
şahsen ben çok mutlu olurum.

Ben 1 yıla yakındır, Alaçatıda kiraladığım bir dublekste ailece yaşıyorum..
Burası çok güzel, ama bu yaştan sonra buralarda mülk satın almayı
gereksiz bir yatırım olarak görüyorum.
Hiç kira evde oturmadığımız için de, şimdiki durum
özellikle eşimde tedirginlik yaratıyor bazen.

İki ucu sorunlu durum; mülke para yatırmıyorsun, kirada oturmaktan tedirgin oluyorsun.
Bir arkadaşım,bu tip yerlerde belediyeler belli bir işgaliye ile,
prefabrike evlere kısmen müsade edebiliyor, diye bahsetmişti bir kere.
Belediyeye gidip bu konuyu konuşmadım.
Olmayası işlere pek girmem.
Alaçatı gibi, heryeri çok değerli bir yerde pek mümkün görmüyorum ama..

Bu bahsettiğim konudaki görüş ve önerilerinizi merakla bekliyorum.
Siz benzeri olayları yaşamışsınızdır zannederim.
Büyük ihtimal, olma ihtimali yoka yakın ama,
olsun bilgi sahibi olmakta yarar var.

Ön teşekkürlerimle.

Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR