Ynt: 4x4 Terchi İçin Yardım Lütfen!
Sayin dogaberk,sabit gider rakami istiyorsaniz sadece yillik vergi,sigorta,kasko gibi degerleri baz alabilirsiniz.Alacaginiz aracin ikinci el olmasi nedeniyle yakit dahil cikarabilecegi masraflari isabetli bir sekilde kestirmek pek mumkun yada dogru degildir.Yapilacak yorumlar sadece tum sartlar elverisli ve aksilik veya surpriz cikmayacagi varsayilarak yapilabilir.Kaldi ki sifir km araclarda bile zaman zaman kullanicilarin bazi problemlerle karsilastigini,saticilarla nasil mucadele ettiklerini forum sayfalarinda okuyoruz.Bu durumda yillik gider sizin icin cok elzem ise aracinizi kaba kullanmak yerine direksiyonu her daga tasa kirdiginizda azicik dikkat etmeniz yillik gider hesabinizin fazla sasmasini engeller.Kullanicilarin cogu vur yollara ne olursa olsun hesabinda degilken bile kimi zaman aracin yorgunlugundan kimi zaman surucu hatalarindan bazen de adrenalin patlamasi nedeniyle kirilmalar yasaniyor.Hatta motor ve sanziman arizalari isin icine girince bir hesap tutturmak inanin mumkun olmuyor.Ayni araci iki ayri kisi kullaninca bile bazen buyuk farklar ortaya cikabiliyor.Ornek isterseniz dunya kadar siralayabilirim.Bu kadar uzun giristen sonra bahsettiginiz araclar icinde sehir ici kullanimda Defender nispeten sizi digerlerine gore park yeri ve manevralar yapilan dar sokaklar bakimindan zorlar.Digerleri bu konuda daha iyidir.Yine Defender konfor arayan biri icin uygun degildir.Bu konular sizi etkilemiyor ise en az masraf cikartabilecek dayaniklilikta olan Defender'dir.Fakat bu sefer uzun yolda musaade edilen maksimum hizlara ulastiginiz zaman digerlerine nazaran fazla yakit sarfiyati ortaya cikar.Yani Defender dediginizde orjinal hali ile sizin aradiginiz kaba saba kullanima dayanabilen ama yakit,konfor gibi tavizler veren bir tercih yapmis olursunuz.Diger seceneklerinizden Disco ise saglamlik acisindan Defender'a yakin olmakla beraber konfor acisindan cok daha fazla luks sunar.Park etme ve dar sokak manevralari bakimindan daha elverslidir.Isletme maliyeti olarak aksesuar,elektronik ve mekanik parcalarda biraz daha yuksek rakamlar odersiniz.Yakit olarak aralarinda cok buyuk farklar olacagini sanmiyorum.Ancak her ikisinde de oynandigi taktirde yakit rakamlari cok degismektedir.Cherokee tercihinizde ise yakit ve vergi olarak ekonomik,konfor olarakta diger seceneklerinizden daha konforlu olacagi kesindir.Park etme,dar sokak manevralari konusunda artilari vardir.
2.7 dizel motorla ilgili olumlu yada olumsuz yorumlarim yoktur.Isletme maliyeti acisindan en dusuk secenek gibi durmaktadir.Arazide gerekli modifiyeleri yapmadan kaba kullanima pek uygun olacagini soyleyemem.
Sonuc olarak eger ikinci el bir arazi araciniz varsa ve ben bunu hem sehirde hem arazide tek arac olarak kullanicam derseniz,kaba saba kullanip hafta sonu kirmaniz mumkundur.Arazide fazla yakit harcamaniz normaldir.Kirildigi zaman bazen bir kac gun aracsiz kalmaniz,parca beklemeniz dogaldir.Anladigim kadariyla iyice arastirip diger araclari eledikten sonra bahsettiginiz uc araca indirgemissiniz.Bunlar hakkinda bildiklerimi yukarida paylastim.Her ucununde bazi modellerini kullandim ama hic sahibi olmadim.Land Rover'larin bir artisi hemen hemen tum yedek parcalarinin yurt icinde bulunmasi eger yoksa bir kac gun icinde temin edilebilmesidir.Arac sayisi ve servislerinin fazla olmasi nedeniyle.Defender ise daha da cok parca sunmakta cunku askeriye de kullandigi icin cikma vs mutlaka bulunmaktadir.
Ben tercihimi Japon'lardan yana kullandim.Parca vs konusu biraz zorlansakta memnunum.
Uzun bir yazi oldu ama aklinizi karistirmamisimdir umarim.Yardimi olursa ne mutlu.