Ynt: 4x4 Araçlar İçin E.Bay Sitesinde Satış Yapan Bir Türk
tameray' Alıntı:
Arkadaşlar ben hesapta bu siteye üye olmama rağmen bir türlü alış-veriş yapmayı beceremedim. Bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Bu sitenin biyerlerinde bunun hakkında bayağı eski fakat çok verimli bi konu var...
Bulup incelerseniz çok faydalı olacak size...
*sanal alışveriş için, sanal kredi kartı kullanmanızı ısrarla öneririm...
*İyi ingilizce şart...
*Cincin' in söylediği gibi, paypal' a üye olursanız oldukça güvenli. banka gibi çalışıyor paypal ama sizden para kazanmıyor. sadece ilk başta 2usd' yi geçmeyen kadar bi tutar kredi kartınızın onayı için charge ediyor, 1 kaç gün v.s. zarfında bunu hesabımıza iade ediyor. Ama paypal türkiyedeki sanal alışveriş siteleri gibi çalışmıyor, yani aldığınız malın parasını ödediğinizde bunu havuzunda tutup, ürün size geldiğinde, sizin onayınızla parayı satıcıya verme gibi bi misyonu yok.
Daha çok teknik bi güvenilirlik sağlıyor ve her satıcı paypalla satmıyor, dolayısı ile paypalla satış yapan satıcılar daha güvenlide denebilir.
*alışveririş yaptığınızda, amerikanın posta sistemi USPS' nin standart postası (priority mail) ile gönderilmesini istediğinizde, satıcı size kargo takip numarası vermiyor, veremiyor. dolayısı ile mal dünyanın herhangi biryerinde kaybolduğunda takip şansınız yok.
ben alışverişlerimde satıcıdan paketin post barkotun, form felan olan ön yüzünü tarattırıp bana maillemesini istiyorum... ne derece işe yarar bilmiyorum ama en azından kendimi daha rahat hissediyorum. riskli ve ucuz olan priority mail dışında, gene USPS' nin garantili (türkiyede kayıtlı posta diye geçer) posta sisteminde ise USPS Fedex ile çalışıyor ve oldukça pahalı. 3' e 4'e katlanabiliyorshipping.
*priorty mail 7 gündede gelebilir 1 aydada, 5 aydada belli olmaz. ama genelde en geç 15 20 gün içinde elinize geçer...
*fedex, dhl ve ups gönderileri ise max 8 gün...
*gümrükten çok korkmayın... genelde standart posta, paket küçükse hiç gümrüğe takılmaz, takılırsa bile : eğer türkiyede benzeri üretilen bi parça değilse, gümrüğe tabi bişeyse, 100 euro' yu kargo dahil geçmiyorsa, elektronik ve ilaç gibi gümrükte sıkıntı yaratacak bişey değilse en fazla %10 gümrük öder, alırsınız...
*telsiz gibi alektronik ürün geçmez diyorlar. gümrüğe telsizin araç radyosu olduğuna ikna edip, sadece bandrol ve gümrük ödeyip alan arkadaşlarım var...
*bi arkadaşım, ihalede 1usd' ye racing motoruna zincir kazanıp, almış... gümrükteki görevli, türkiyede zincir üretimi var diyip, benzer bi ürünün kendilerindeki listedeki fiyatı üstünden gümrük uygulamış... (Türkiyede Kawasaki racing zinciri üretilmiyorki ;D ;D ;D )
*Aynı gümrük, bi süre sonra, bi kamyonet dolusu motor grenaj parçasına gümrük uygulamamış... uygulasada max. %10 olurdu...
*ben bayağı alışveriş yaptım, bi kere bi uzaktan araç kumandası aldım. 35 dolarlık şey, standart posta eklenince bana 90 lira gibi bi rakama mal oldu. Olsun, türkiyede yoktu, getirenlerde 150 euro istiyordu. 3 ayda gelmedi, en sonunda amerikadaki satıcıya telefon edip konuştum, gelmediğine ikna ettim. hiç para almadan (shippingde almadılar) ikinciyi gönderdiler, 7 günde alime geçti std shipping ile
*texas houston' dan araç sterosu için bi plastik bi parça ve sis farı düğmeleri aldım. herşeyide çifter çifter aldım. 15 günde geldi. kutu içi eksikti, telefon ettim, hatalarını kabul ettiler, şimdi eksik gönderdiklerini gene hiç para almadan gönderiyorlar....
*satıcılar genelde güvenli ama historylerine bakın, ÇOK sayıdaki faaliyeti içinde pozitif feedback oranı en az %97 gibi olmalı. Bunlar, siz söylediğinizi kanıtlayamasınız bile, ticari ahlak açısından, hatalarını telefi ediyorlar...
*10 15 kere alışveriş yaptım yurtdışından. bundan iki tanesi e bay dışı amerika, iki tanesi taiwan... sadece yukarda anlattığım problemleri yaşadım...
*satın alacağınız ürünü bi şekilde türkiyeden alma şansınız varsa, yurtdışından gelecek olan 3/4' ten ucuz olmıyorsa. burdan alın, strese girmeye ve riske değmez.... pahalı alın garanti olsun...
*e bay, alıcı lehine çalışan bi garanti sistemi başlattı bi sğre önce, okuyup incelemedim, ama sağlammış/işe yarıyormuş...
Umarım bu tipler fayalı olmuştur, çok düzenli yazamadım, kusura bakmayın...
sağlıcakla...