3.700 Yıl Önceki Hitit Çalgılarıyla Konser

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pesehodka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,056

pesehodka

Işık kalbinden eksik olmasın
Mesajlar
616
Tepkime Puanı
1
Yer
Tekirdağ
Binlerce yıl önce, insanoğlu'nun Anadolu'da kayalara çizdiği çalgı resimlerinin bir gün tabiri caizse ete kemiği bürünüp ses vereceği kimin aklına gelirdi! Bu uzak hayal gerçekleşti ve yaşadığımız toprakların eski sakinlerinden Hititler'in müzik aletleri, bize seslerini duyurmak için gün sayıyor.



'KaleidoscopEurope' projesi kapsamındaki Hattuşa etkinliği ile 3 bin 700 yıl öncesine ait unutulmuş 11 Hitit çalgısı yeniden ses verdi. Büyük-küçük lir, arp, bağlama-tar, davul, darbuka, çalpara, kaval, çifte kaval, boru çalgıları arkeolojik belgelerden tespit edilerek yeniden tasarlandı. Ayrıca bu çalgılardan çıkan özel seslere göre Ertuğrul Bayraktarkatal tarafından bir de senfonik bir beste yapıldı. Yeniden yapılan çalgılar ve senfonik beste, 26 Eylül'de Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde verilecek konserle dünyaya tanıtılacak. Türk, İtalyan, Macar ve Portekizli müzisyenlerden oluşan 'Hattuşa Orkestrası' 28 Eylül'de Hitit kalıntılarının bulunduğu Çorum'da ve 2 Ekim'de de Portekiz'de bir konser verecek. Hattuşa etkinliğinde ayrıca Anadolu'da (M.Ö. 1720-1190) yılları arasında hüküm süren Hititlerin, dünya kültür hayatına kazandırdığı değerleri konu alan atölye çalışmaları ve sergiler de düzenlenecek.

12 YIL SÜREN HAZIRLIK

Hattuşa adlı etkinlik, müzik tarihçisi Oğuz Elbaş'ın yaklaşık 12 yıldır sürdürdüğü Hitit müziği araştırmaları temel alınarak hazırlandı. Hattuşa'yı hazırlayan da yine Oğuz Elbaş. Ona bu çalışmada, Okan Murat Öztürk, Cihat Aşkın, Ertuğrul Bayraktarkatal, Ertuğ Korkmaz gibi isimler eşlik ediyor. Oğuz Elbaş, projeyi şöyle anlatıyor: "Hattuşa'ya müzik tarihi ve çalgı bilimi açısından oldukça önemli deneysel bir çalışma diyebiliriz. Bu tür çalışmalar, tarihsel süreci daha iyi algılamamızı sağlamaktadır. Bu sayede 3 bin 700 yıl öncesine ait çalgılar yeniden hayat buldu."

Çalgılar üretilirken aslına sadık kalınmaya çalışılmış, bir taraftan da senfonik yapıdaki bir orkestra ile birlikte çalınacakları göz önüne alınmış. Öncelikle ODTÜ'de görevli bir grup akademisyen tarafından kabartmalı vazolar, ortostatlar ve orijinal örneklerden yararlanarak çalgıların orijinal boyutları belirlenmiş. Daha sonra İTÜ Türk Müziği Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü hocalarından Tunç Buyruklar, Şafak Köksal, İbrahim Coşkun büyük-küçük lir, arp, kaval, davul, çalpara ve borunun; çalgı yapımcısı Özay Önal ise bağlamaların projelerini hazırlamış ve imalatlarını yapmış. Davul, arp, çalpara ve borunun imalatları ise Feridun Obul tarafından gerçekleştirilmiş. Hitit çalgıları için hazırlanan müziklerde Hattuşa'nın günümüzdeki yüzü Çorum'un geleneksel müzikleri temel alınmış. Elbaş, elimizde bir Hitit müziği kaydı ya da notası olmadığı için bölgede günümüze kadar yaşama imkanı bulan geleneksel şarkıların, özel düzenlemelerle Hitit çalgıları ve modern çalgılarla seslendirildiğini ifade ediyor. Dönemin daha iyi anlatılması amacıyla orkestrada görev alan müzisyenler için özel Hitit giysileri üretilmiş.

Bu çalgılardan çıkan seslere göre hazırlanan beste için şair ve edebiyatçıların da desteği alınarak sözler de yazılmış. Bestelenen eserin birinci bölümünde, Hititlerin dünya için önemi vurgulanıyor. İkinci bölümde, Hitit kültürü ve günümüz modern dünyasına yansımaları işleniyor, üçüncü bölümde Hitit yaşamından kesitler veriliyor ve son bölümde ise yok oluşları anlatılmaya çalışılıyor. ZAMAN

ALİ PEKTAŞ İSTANBUL
 

Etiketler
Ynt: 3.700 Yıl Önceki Hitit Çalgılarıyla Konser

Çok muhteşem bir çalışma bütün emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu çalışmalar sayesinde bastığımız toprağın kıymetini daha iyi anlıyoruz
 

Ynt: 3.700 Yıl Önceki Hitit Çalgılarıyla Konser

Geçtiğimiz cumartesi akşamı konseri izleme ve Oğuz Bey'i tebrik etme şansını bulduk. Şans diyorum çünkü, kendi alanlarında en iyi olan birçok ülkeden müzisyeni içinde barındıran bir orkestra kurmak ve konser vermek hiç de kolay bir iş değil. Oğuz Bey Türkiye'nin en iyi müzik tarihçilerinden biri ve bu işi zevkle yapan bir insandır. Onun sayesinde nefis bir müzik ziyafeti ortaya çıkmış.
 

Ynt: 3.700 Yıl Önceki Hitit Çalgılarıyla Konser

Eminim ki inanılmaz bir müzik ziyafetiydi. Evet bencede şanslılardansınız
 

Ynt: 3.700 Yıl Önceki Hitit Çalgılarıyla Konser

Haberi buradan izleyebiliriz.

http://www.gencturkhaber.com/video/Tarihten-Gelen-Sesler-Hitit-Calgilari-video.html,020451
 



Ynt: 3.700 Yıl Önceki Hitit Çalgılarıyla Konser

figo' Alıntı:
Haberi buradan izleyebiliriz.

http://www.gencturkhaber.com/video/Tarihten-Gelen-Sesler-Hitit-Calgilari-video.html,020451

Teşekkürler Ömer
Çalınan müziği dinlerken sanki Orta Asya müziğini uygulasalar daha bir uyumlu olacakmış hissine kapıldım nedense.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,475
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON KONULAR



Geri
Üst