queensland
.The redness of the sky at dawn.
27'nci İstanbul Film Festivali
27'nci Uluslararası İstanbul Film Festivali, 5 Nisanda Emek Sineması'nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı ''Karamel'' isimli filmin gösterimiyle başlayacak.
Alınan bilgiye göre, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda 5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin programı açıklandı.
Programda, 2007 ve 2008'in en çok konuşulan yapıtlarının yanı sıra unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 20'yi aşkın bölümde 200 film yer alacak.
Festivalde, her yıl olduğu gibi ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, sergiler, partiler, konserler ve birçok ilginç yan etkinlik gerçekleşecek. Sinemaseverler, festival programına "www.iksv.org" internet adresinden ulaşabilecekler.
Festivalin açılış töreni, 4 Nisan'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak. Gecede, Türk sinemasına imzasını atan sanatçılara her yıl verilen "Sinema Onur Ödülleri" Ekrem Bora, İzzet Günay ve Ediz Hun'a takdim edilecek.
Festival kapsamında, Ekrem Bora'nın rol aldığı "Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu", İzzet Günay'ın rol aldığı "Vesikalı Yarim" ve Ediz Hun'un rol aldığı "Hıçkırık" adlı filmler gösterilecek.
Biletler 22 Mart'ta satışa sunulacak
Festival, 5 Nisan'da Emek Sineması'nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı "Karamel" isimli filmin gösterimi ile başlayacak.
Festival biletleri 22 Mart'ta, Beyoğlu'nda Emek ve Atlas, Kadıköy'de Rexx sinemaları gişeleri ile Biletix üzerinden satışa sunulacak. Bilet fiyatları tam 10 YTL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 YTL olurken, hafta içi seansları ve Türk filmleri 3,50 YTL'ye izlenebilecek.
Festivalin merkezi Akbank Sanat olacak. Bu yıl ayrıca Akbank Sanat'ın katkılarıyla festivalin internet üzerinden yayımlanacak bir de "Festival Gazetesi" yer alacak. Gazete, "www.festivalist.com" adresinden 1 Nisan'da yayına başlayacak.
Film gösterimleri, Beyoğlu'nda Emek, Fitaş 1, Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy'de Rexx sineması olmak üzere toplam 6 sinemada gerçekleştirilecek.
Festivalin 19 Nisanda gerçekleşecek kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alexander Sokurov'a "Sinema Onur Ödülü" verilecek. Alexander Sokurov'un Çeçen sorununa eğilen son filmi "Aleksandra" da festival programında gösterilecek.
Sanatçı ayrıca 19 Nisan'da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi'nde sinema dersi verecek.
En büyük ödül "Altın Lale"
Festivalin büyük ödülü "Altın Lale" için bu yıl 12 film yarışacak. Sanat ve sanatçının dünyasını sinemayla buluşturan ya da edebiyat eserlerini beyazperdeye taşıyan filmleri değerlendirecek "Altın Lale" jürisinin başkanlığını, ünlü görüntü yönetmeni Michael Ballhaus yapacak.
"Altın Lale" ödülünü almak için yönetmen Nic Balthazar'ın "Ben X", Christine Carriere'nin "Darling", Dennis Gansel'in "Tehlikeli Oyun", Michel Gondry'nin "Lütfen Başa Sarın", Baltasar Kormakur'un "Bataklık", Stanislaw Mucha'nın "Umut", Petter Nass'ın "Kadın Gibi Geçti", Lucia Puenzo'nun "XXY", John Sayles'in "Honeydripper", Jacop Thuesen'in "Okul Yıllarım" isimli filmleri yarışacak.
Bu bölümde, Türkiye'yi Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" ve Hüseyin Karabey'in "Gitmek" adlı filmleri temsil edecek.
Bu bölümde, yarışma dışı olarak "Gece Bekçisi", "Yaşasın Yönetmen" ve "Yılların Ötesinde" filmleri gösterilecek.
"En iyi Türk filmi"
Türk sinemasının son dönem yapımlarının bir araya geldiği bölümde ise "Ulusal Yarışma", "Yarışma Dışı" ve "Belgeseller" başlıkları altında 20'yi aşkın kurmaca ve belgesel film yer alacak.
Reis Çelik'in "Mülteci", Mehmet Eryılmaz'ın "Hazan Mevsimi - Bir Panayır Hikayesi", Mehmet Güleryüz'ün "Havar", Mehmet Güreli'nin "Gölge", Çağan Irmak'ın "Ulak", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Hüseyin Karabey'in "Gitmek", Kazım Öz'ün "Fırtına", Seyfi Teoman'ın "Tatil Kitabı", Ümit Ünal'ın "Ara", Derviş Zaim'in "Nokta" filmi, "En İyi Türk Filmi" ödülü almak için yarışacak.
"Yarışma Dışı" bölümünde Dersu Yavuz Altun'un "Münferit", Uygar Asan'ın "Kabuk", Cemal Şan'ın "Zeynep'in Sekiz Günü" ve Ömer Vargı'nın "Kabadayı" isimli filmleri seyirci ile buluşacak.
"Belgeseller" bölümünde ise "Yaşam Arsızı", "Bu Ne Güzel Demokrasi!", "Yavuz Turgul'un Dünyası", "Lilit'in Kızkardeşleri", "Dışarısı Nasıl?", "Otuz İki Kısım Tekmili Birden: Beyoğlu", "Alethea", "Şarkılarla Geçtim Aranızdan", "Aşk Filmleri Yönetmeni: Orhan Aksoy", "Küllerinden Doğmak", "Türk Sineması'nda İstanbul" ve "Anadolu'nun Kayıp Şarkıları", izleyicilerin beğenisine sunulacak.
Avrupa Konseyi ve Eurimages iş birliğiyle ilk kez geçen yıl verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), bu yıl da "Sinemada İnsan Hakları" bölümünden bir filme verilecek. Yarışma jürisinde, geçen yıl "Bamako" adlı filmiyle ödül kazanan Abderrahmane Sissako ve göçmenlerin sorunlarına eğilen ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif de yer alacak.
FACE ödülü için Ramin Bahrani'nin "Küçük Çırak", Nick Broomfield'in "Hadisa İçin Savaş", Amos Gitai'nin "Çözülme", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Li Yang'ın "Kör Dağ", Thomas McCarthy'nin "Misafir", Marc Munden'in "Kabil'in İşareti", Kiumars Pourahmad'ın "Gece Otobüsü", Michael James Rowland'ın "Talih Yolları", Spiros Stathoulopoulos'un "PVC-1" adlı filmleri yarışacak.
Festivalin kapanış gecesinde, seçilen film FACE ödül heykelciğinin ve 10 bin avroluk para ödülünün sahibi olacak.
Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 21.30 seanslarında Emek Sineması'ndaki "Akbank Galaları"na davet ediyor. Bu bölümde, "Sibirya Ekspresi", "Karanlığın Gölgesinde", "Duygusal Hesaplar", "Yitirdiğimiz Şeyler", "Boleyn Kızı", "Aşkın Peşinde", "Ölümcül Oyunlar", "I'm Not There", "Savage Ailesi" ve "Into The Wild" filmleri gösterilecek.
Ayrıca 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto'da "I'm Not There" filmi kapsamında gerçekleşecek konserde, Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın, Bob Dylan şarkılarını yorumlayacak.
Kıral'ın kayıp filmi 11 Nisan'da Emek Sineması'nda
Festivalde, bu yıl ilk kez başlatılan bir uygulamayla Türk sinemasının unutulmaz yapıtları restore edilerek yeni kopyaları Türk sinemasına kazandırılacak.
Emek Sineması'nda 11 Nisan saat 21.30'da gerçekleştirilecek özel gösterimde sinemaseverler, Erden Kıral'ın uzun zamandır kayıp olan filmi, 1979 yılı yapımı Orhan Kemal uyarlaması "Bereketli Topraklar Üzerinde"yi beyaz perdede tekrar izleme şansı bulacak.
Sinemaya yeni tarzlar, yeni akımlar, yeni yıldızlar kazandıran, 1990'lardan sonra iyice yaygınlaşan, Hollywood'a ve ana akıma meydan okuyan Amerikan bağımsız sinemasının en yeni ve çarpıcı örnekleri de festival kapsamında gösterilecek.
Dünya tarihi, kültürü ve siyasetinde çığır açan 1968 olayları "68 ve Miras" bölümünde 11 filmle anılacak.
Bahçeşehir Üniversitesi'nde 10 Nisan'da, 1968 kuşağını ve bu dönemin günümüze bıraktıklarını konu alan bir de panel düzenlenecek.
"40 yılın en iyileri"
Sinema Yazarları Derneği tarafından "40 Yılın En İyileri" seçilen Ömer Kavur'un "Anayurt Oteli" ile Francis Ford Coppola'nın "Apocalypse Now / Kıyamet" filmleri, festival kapsamında izlenebilecek.
Son 2 yıldır festival programında yer verilen çocuk filmleri, bu yıl da "Çocuk Mönüsü" başlığı altında devam edecek.
Uluslararası çocuk filmleri festivallerinde beğeni toplayan 5 film, festival boyunca hafta sonları 13.30 seanslarında Atlas 2 ve Rexx sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.
Festivalin "Yıllara Meydan Okuyanlar" bölümünde 7 saygın yönetmenin son filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Yaşayan en büyük sinemacılardan, bu yıl 100'üncü yaşını kutlayan Manoel de Oliveira'nın "Kristof Kolomb'un Gizemi", Claude Chabrol'un 50 yıllık kariyerindeki son filmi "İkiye Bölünen Kız", usta yönetmen Carlos Saura'nın fado müziği üzerine çektiği son filmi "Fadolar", Doğu Avrupa sinemasının kurucusu kabul edilen Andrzej Wajda'nın 2008 Oscar adayı son filmi "Katin", Ermanno Olmi'nin "Yüz Mıh", Jacques Rivette'nin "Baltaya Dokunma" ve Eric Rohmer'in "Astre ile Seladon'un Aşkları" izlenebilecek.
"Dünya Festivalleri"nden bölümünde sinemaseverlere, 2008'de Sundance, Berlin ve Rotterdam gibi büyük uluslararası film festivallerinde ilk gösterimleri yapılan filmleri de kapsayan 20 film sunulacak.
"Genç Ustalar" bölümünde ise genç yönetmenlerin Cannes, Berlin, Rotterdam gibi festivallerde ödüller kazanan yapıtları yer alacak.
Bu bölümde 2008 Berlin Film Festivali'nde büyük ilgi toplayan, yapımcılığını Fatih Akın'ın üstlendiği, Özgür Yıldırım'ın filmi "Chiko", Türkiye'de ilk defa seyirciyle buluşacak.
"NTV Belgesel Kuşağı"nda 17 belgesel yer alacak. Bunlar arasında 5,5 yıldan uzun bir sürede, 12 ülkede ve 9 dilde çekilen, Hintli yönetmen Parvez Sharma'nın ilk uzun metrajlı belgeseli "Aşk için Cihad" da yer alacak. NTV Belgesel Kuşağı filmleri, 7-14 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek.
Festivalin "Mayınlı Bölge" bölümünde, bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan sıra dışı 11 film gösterilecek.
Festivalin büyük ilgi gören "Gece Yarısı Sineması" gösterileri bu yıl da devam edecek. Filmler, festival boyunca cuma geceleri Fitaş ve cumartesi geceleri Atlas sinemalarında saat 00.00'da izleyiciyle buluşacak.
Bu bölümde, "Yetimhane", "Gözyaşlarının Annesi" ve "Karanlık Korkusu" isimli filmler izlenebilecek.
Dünyanın dört bir yanındaki kadınların bakış açılarını, dertlerini, yaşamlarını, toplumsal konumlarını, ilişkilerini inceleyen filmler, "Kadının Adı Var" adlı bölümde bir araya gelecek.
Kafkaslar ve Akdeniz sinemalarının son dönem filmlerine yer veren "Kafkaslardan Akdeniz'e" bölümünde bu yıl 9 film yer alacak.
Festivalin "canlandırma sineması" bölümü bu yıl tekniği, öykü kurgusu, renk ve kompozisyon bileşimiyle efsane olan Rus ressam ve yönetmen Alexander Petrov'a ayrıldı. Bu bölümde, Petrov'un "Aşkım" adlı 2008'de Oscar'a aday olan son filminin de bulunduğu tüm kısa canlandırma filmleri izleyicilerle buluşacak.
Filmlerindeki karelerin her birini cam plakalar üzerine parmaklarını kullanarak boyayan Petrov, "Yaşlı Adam ve Deniz" adlı kısa canlandırma filmi ile 2000 yılında Oscar kazandı.
Fransız yönetmen, tasarımcı, illüstratör, engin bir düş dünyasına sahip Marc Caro, 2007 tarihli en son yapıtı da dahil tüm filmleriyle festivalin konuğu olacak. Marc Caro, 12 Nisanda Akbank Sanat'ta saat 15.00'te sinema dersi verecek.
Festival, yeni Çek sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Çek mizahının sinemadaki en iyi temsilcilerinden Oscar ödüllü usta Milos Forman'a bu yıl özel bir bölüm ayırdı.
Festivalde, Forman'ın farklı dönemlerini simgeleyen 8 filmi ve kısa metrajları gösterilecek.
Uluslararası İstanbul Film Festivali, son bir yılda hayatını kaybeden usta yönetmen ve oyuncuları, en akılda kalan filmleriyle "Anılarına" bölümünde anacak.
Bu bölümde yönetmen Orhan Aksoy'un "Hıçkırık", Michelangelo Antonioni'nin "Macera", Ingmar Bergman'ın "Kurdun Saati", oyuncu Deborah Kerr'in rol aldığı "Kral ve Ben", yönetmen Alain Robbe-Grillet'in "Gradiva", Michel Serrault'un rol aldığı "Çılgınlar Kulübü", yönetmen Edward Yang'ın "Bir, İki" filmleri gösterilecek.
Bu bölümde, yönetmen Artun Yeres'in kısa filmleri de izlenebilecek.
27'nci Uluslararası İstanbul Film Festivali, 5 Nisanda Emek Sineması'nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı ''Karamel'' isimli filmin gösterimiyle başlayacak.
Alınan bilgiye göre, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda 5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin programı açıklandı.
Programda, 2007 ve 2008'in en çok konuşulan yapıtlarının yanı sıra unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 20'yi aşkın bölümde 200 film yer alacak.
Festivalde, her yıl olduğu gibi ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, sergiler, partiler, konserler ve birçok ilginç yan etkinlik gerçekleşecek. Sinemaseverler, festival programına "www.iksv.org" internet adresinden ulaşabilecekler.
Festivalin açılış töreni, 4 Nisan'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak. Gecede, Türk sinemasına imzasını atan sanatçılara her yıl verilen "Sinema Onur Ödülleri" Ekrem Bora, İzzet Günay ve Ediz Hun'a takdim edilecek.
Festival kapsamında, Ekrem Bora'nın rol aldığı "Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu", İzzet Günay'ın rol aldığı "Vesikalı Yarim" ve Ediz Hun'un rol aldığı "Hıçkırık" adlı filmler gösterilecek.
Biletler 22 Mart'ta satışa sunulacak
Festival, 5 Nisan'da Emek Sineması'nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı "Karamel" isimli filmin gösterimi ile başlayacak.
Festival biletleri 22 Mart'ta, Beyoğlu'nda Emek ve Atlas, Kadıköy'de Rexx sinemaları gişeleri ile Biletix üzerinden satışa sunulacak. Bilet fiyatları tam 10 YTL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 YTL olurken, hafta içi seansları ve Türk filmleri 3,50 YTL'ye izlenebilecek.
Festivalin merkezi Akbank Sanat olacak. Bu yıl ayrıca Akbank Sanat'ın katkılarıyla festivalin internet üzerinden yayımlanacak bir de "Festival Gazetesi" yer alacak. Gazete, "www.festivalist.com" adresinden 1 Nisan'da yayına başlayacak.
Film gösterimleri, Beyoğlu'nda Emek, Fitaş 1, Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy'de Rexx sineması olmak üzere toplam 6 sinemada gerçekleştirilecek.
Festivalin 19 Nisanda gerçekleşecek kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alexander Sokurov'a "Sinema Onur Ödülü" verilecek. Alexander Sokurov'un Çeçen sorununa eğilen son filmi "Aleksandra" da festival programında gösterilecek.
Sanatçı ayrıca 19 Nisan'da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi'nde sinema dersi verecek.
En büyük ödül "Altın Lale"
Festivalin büyük ödülü "Altın Lale" için bu yıl 12 film yarışacak. Sanat ve sanatçının dünyasını sinemayla buluşturan ya da edebiyat eserlerini beyazperdeye taşıyan filmleri değerlendirecek "Altın Lale" jürisinin başkanlığını, ünlü görüntü yönetmeni Michael Ballhaus yapacak.
"Altın Lale" ödülünü almak için yönetmen Nic Balthazar'ın "Ben X", Christine Carriere'nin "Darling", Dennis Gansel'in "Tehlikeli Oyun", Michel Gondry'nin "Lütfen Başa Sarın", Baltasar Kormakur'un "Bataklık", Stanislaw Mucha'nın "Umut", Petter Nass'ın "Kadın Gibi Geçti", Lucia Puenzo'nun "XXY", John Sayles'in "Honeydripper", Jacop Thuesen'in "Okul Yıllarım" isimli filmleri yarışacak.
Bu bölümde, Türkiye'yi Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" ve Hüseyin Karabey'in "Gitmek" adlı filmleri temsil edecek.
Bu bölümde, yarışma dışı olarak "Gece Bekçisi", "Yaşasın Yönetmen" ve "Yılların Ötesinde" filmleri gösterilecek.
"En iyi Türk filmi"
Türk sinemasının son dönem yapımlarının bir araya geldiği bölümde ise "Ulusal Yarışma", "Yarışma Dışı" ve "Belgeseller" başlıkları altında 20'yi aşkın kurmaca ve belgesel film yer alacak.
Reis Çelik'in "Mülteci", Mehmet Eryılmaz'ın "Hazan Mevsimi - Bir Panayır Hikayesi", Mehmet Güleryüz'ün "Havar", Mehmet Güreli'nin "Gölge", Çağan Irmak'ın "Ulak", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Hüseyin Karabey'in "Gitmek", Kazım Öz'ün "Fırtına", Seyfi Teoman'ın "Tatil Kitabı", Ümit Ünal'ın "Ara", Derviş Zaim'in "Nokta" filmi, "En İyi Türk Filmi" ödülü almak için yarışacak.
"Yarışma Dışı" bölümünde Dersu Yavuz Altun'un "Münferit", Uygar Asan'ın "Kabuk", Cemal Şan'ın "Zeynep'in Sekiz Günü" ve Ömer Vargı'nın "Kabadayı" isimli filmleri seyirci ile buluşacak.
"Belgeseller" bölümünde ise "Yaşam Arsızı", "Bu Ne Güzel Demokrasi!", "Yavuz Turgul'un Dünyası", "Lilit'in Kızkardeşleri", "Dışarısı Nasıl?", "Otuz İki Kısım Tekmili Birden: Beyoğlu", "Alethea", "Şarkılarla Geçtim Aranızdan", "Aşk Filmleri Yönetmeni: Orhan Aksoy", "Küllerinden Doğmak", "Türk Sineması'nda İstanbul" ve "Anadolu'nun Kayıp Şarkıları", izleyicilerin beğenisine sunulacak.
Avrupa Konseyi ve Eurimages iş birliğiyle ilk kez geçen yıl verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), bu yıl da "Sinemada İnsan Hakları" bölümünden bir filme verilecek. Yarışma jürisinde, geçen yıl "Bamako" adlı filmiyle ödül kazanan Abderrahmane Sissako ve göçmenlerin sorunlarına eğilen ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif de yer alacak.
FACE ödülü için Ramin Bahrani'nin "Küçük Çırak", Nick Broomfield'in "Hadisa İçin Savaş", Amos Gitai'nin "Çözülme", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Li Yang'ın "Kör Dağ", Thomas McCarthy'nin "Misafir", Marc Munden'in "Kabil'in İşareti", Kiumars Pourahmad'ın "Gece Otobüsü", Michael James Rowland'ın "Talih Yolları", Spiros Stathoulopoulos'un "PVC-1" adlı filmleri yarışacak.
Festivalin kapanış gecesinde, seçilen film FACE ödül heykelciğinin ve 10 bin avroluk para ödülünün sahibi olacak.
Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 21.30 seanslarında Emek Sineması'ndaki "Akbank Galaları"na davet ediyor. Bu bölümde, "Sibirya Ekspresi", "Karanlığın Gölgesinde", "Duygusal Hesaplar", "Yitirdiğimiz Şeyler", "Boleyn Kızı", "Aşkın Peşinde", "Ölümcül Oyunlar", "I'm Not There", "Savage Ailesi" ve "Into The Wild" filmleri gösterilecek.
Ayrıca 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto'da "I'm Not There" filmi kapsamında gerçekleşecek konserde, Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın, Bob Dylan şarkılarını yorumlayacak.
Kıral'ın kayıp filmi 11 Nisan'da Emek Sineması'nda
Festivalde, bu yıl ilk kez başlatılan bir uygulamayla Türk sinemasının unutulmaz yapıtları restore edilerek yeni kopyaları Türk sinemasına kazandırılacak.
Emek Sineması'nda 11 Nisan saat 21.30'da gerçekleştirilecek özel gösterimde sinemaseverler, Erden Kıral'ın uzun zamandır kayıp olan filmi, 1979 yılı yapımı Orhan Kemal uyarlaması "Bereketli Topraklar Üzerinde"yi beyaz perdede tekrar izleme şansı bulacak.
Sinemaya yeni tarzlar, yeni akımlar, yeni yıldızlar kazandıran, 1990'lardan sonra iyice yaygınlaşan, Hollywood'a ve ana akıma meydan okuyan Amerikan bağımsız sinemasının en yeni ve çarpıcı örnekleri de festival kapsamında gösterilecek.
Dünya tarihi, kültürü ve siyasetinde çığır açan 1968 olayları "68 ve Miras" bölümünde 11 filmle anılacak.
Bahçeşehir Üniversitesi'nde 10 Nisan'da, 1968 kuşağını ve bu dönemin günümüze bıraktıklarını konu alan bir de panel düzenlenecek.
"40 yılın en iyileri"
Sinema Yazarları Derneği tarafından "40 Yılın En İyileri" seçilen Ömer Kavur'un "Anayurt Oteli" ile Francis Ford Coppola'nın "Apocalypse Now / Kıyamet" filmleri, festival kapsamında izlenebilecek.
Son 2 yıldır festival programında yer verilen çocuk filmleri, bu yıl da "Çocuk Mönüsü" başlığı altında devam edecek.
Uluslararası çocuk filmleri festivallerinde beğeni toplayan 5 film, festival boyunca hafta sonları 13.30 seanslarında Atlas 2 ve Rexx sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.
Festivalin "Yıllara Meydan Okuyanlar" bölümünde 7 saygın yönetmenin son filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Yaşayan en büyük sinemacılardan, bu yıl 100'üncü yaşını kutlayan Manoel de Oliveira'nın "Kristof Kolomb'un Gizemi", Claude Chabrol'un 50 yıllık kariyerindeki son filmi "İkiye Bölünen Kız", usta yönetmen Carlos Saura'nın fado müziği üzerine çektiği son filmi "Fadolar", Doğu Avrupa sinemasının kurucusu kabul edilen Andrzej Wajda'nın 2008 Oscar adayı son filmi "Katin", Ermanno Olmi'nin "Yüz Mıh", Jacques Rivette'nin "Baltaya Dokunma" ve Eric Rohmer'in "Astre ile Seladon'un Aşkları" izlenebilecek.
"Dünya Festivalleri"nden bölümünde sinemaseverlere, 2008'de Sundance, Berlin ve Rotterdam gibi büyük uluslararası film festivallerinde ilk gösterimleri yapılan filmleri de kapsayan 20 film sunulacak.
"Genç Ustalar" bölümünde ise genç yönetmenlerin Cannes, Berlin, Rotterdam gibi festivallerde ödüller kazanan yapıtları yer alacak.
Bu bölümde 2008 Berlin Film Festivali'nde büyük ilgi toplayan, yapımcılığını Fatih Akın'ın üstlendiği, Özgür Yıldırım'ın filmi "Chiko", Türkiye'de ilk defa seyirciyle buluşacak.
"NTV Belgesel Kuşağı"nda 17 belgesel yer alacak. Bunlar arasında 5,5 yıldan uzun bir sürede, 12 ülkede ve 9 dilde çekilen, Hintli yönetmen Parvez Sharma'nın ilk uzun metrajlı belgeseli "Aşk için Cihad" da yer alacak. NTV Belgesel Kuşağı filmleri, 7-14 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek.
Festivalin "Mayınlı Bölge" bölümünde, bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan sıra dışı 11 film gösterilecek.
Festivalin büyük ilgi gören "Gece Yarısı Sineması" gösterileri bu yıl da devam edecek. Filmler, festival boyunca cuma geceleri Fitaş ve cumartesi geceleri Atlas sinemalarında saat 00.00'da izleyiciyle buluşacak.
Bu bölümde, "Yetimhane", "Gözyaşlarının Annesi" ve "Karanlık Korkusu" isimli filmler izlenebilecek.
Dünyanın dört bir yanındaki kadınların bakış açılarını, dertlerini, yaşamlarını, toplumsal konumlarını, ilişkilerini inceleyen filmler, "Kadının Adı Var" adlı bölümde bir araya gelecek.
Kafkaslar ve Akdeniz sinemalarının son dönem filmlerine yer veren "Kafkaslardan Akdeniz'e" bölümünde bu yıl 9 film yer alacak.
Festivalin "canlandırma sineması" bölümü bu yıl tekniği, öykü kurgusu, renk ve kompozisyon bileşimiyle efsane olan Rus ressam ve yönetmen Alexander Petrov'a ayrıldı. Bu bölümde, Petrov'un "Aşkım" adlı 2008'de Oscar'a aday olan son filminin de bulunduğu tüm kısa canlandırma filmleri izleyicilerle buluşacak.
Filmlerindeki karelerin her birini cam plakalar üzerine parmaklarını kullanarak boyayan Petrov, "Yaşlı Adam ve Deniz" adlı kısa canlandırma filmi ile 2000 yılında Oscar kazandı.
Fransız yönetmen, tasarımcı, illüstratör, engin bir düş dünyasına sahip Marc Caro, 2007 tarihli en son yapıtı da dahil tüm filmleriyle festivalin konuğu olacak. Marc Caro, 12 Nisanda Akbank Sanat'ta saat 15.00'te sinema dersi verecek.
Festival, yeni Çek sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Çek mizahının sinemadaki en iyi temsilcilerinden Oscar ödüllü usta Milos Forman'a bu yıl özel bir bölüm ayırdı.
Festivalde, Forman'ın farklı dönemlerini simgeleyen 8 filmi ve kısa metrajları gösterilecek.
Uluslararası İstanbul Film Festivali, son bir yılda hayatını kaybeden usta yönetmen ve oyuncuları, en akılda kalan filmleriyle "Anılarına" bölümünde anacak.
Bu bölümde yönetmen Orhan Aksoy'un "Hıçkırık", Michelangelo Antonioni'nin "Macera", Ingmar Bergman'ın "Kurdun Saati", oyuncu Deborah Kerr'in rol aldığı "Kral ve Ben", yönetmen Alain Robbe-Grillet'in "Gradiva", Michel Serrault'un rol aldığı "Çılgınlar Kulübü", yönetmen Edward Yang'ın "Bir, İki" filmleri gösterilecek.
Bu bölümde, yönetmen Artun Yeres'in kısa filmleri de izlenebilecek.