01 Ocak 2017 TARİHİNDEN GEÇERLİ YEŞİL KART SİGORTA TARİFE VE TALİMATI'na göre karavan araç grubu araçlar Özel Amaçlı Taşıt katogorisinde yer almakta ve yıllık prim tutarı 700 EUR.
Kısa süreli sigortada prim tutarı, aşağıda belirtilen oranlara göre tespit edilir.
15 güne kadar sigortalarda yıllık primin %20'si
1 aya kadar sigortalarda yıllık primin %25'i
2 aya kadar sigortalarda yıllık primin %35'i
3 aya kadar sigortalarda yıllık primin %45'i
(700 X%45= 315 EUR)
4 aya kadar sigortalarda yıllık primin %55'i
5 aya kadar sigortalarda yıllık primin %65'i
6 aya kadar sigortalarda yıllık primin %75'i
6 ayı geçen sigortalarda yıllık primin tamamı alınır.
Size verilen fiyat; indirim veya artırım içermeyen 4 üncü basamağa göre verilmesi gereken fiyattır.
Prim tutarının belirlenmesinde aşağıdaki indirim veya artırım uygulanır.
HASARSIZLIK İNDİRİMİ / HASARLILIK ARTIRIMI
Hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı bu maddede yer alan basamak esasına göre uygulanır.
Basamak No Hasarsızlık İndirimi (%) Prim Artırımı (%)
7 20 -
6 15 -
5 10 -
4 - -
3 - 20
2 - 40
1 - 60
İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için prim artırımı ve indirimi içermeyen dördüncü basamak uygulanır.
Biten yıllık sigorta dönemi içinde herhangi bir tazminat talebinin yapılmadığı durumda, yenilenecek sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirim oranı, biten sözleşmeye göre bir üst basamaktan belirlenir.
Diğer taraftan, sona eren sigorta sözleşmesinin süresi içinde meydana gelmiş her bir ayrı tazminat talebi için, yapılacak yenilemede uygulanacak prim artırımı, biten sözleşmenin bir alt basamağına göre belirlenir.
Prim basamağının tespitinin ardından poliçenin yürürlükte olduğu dönem içinde biten poliçe dönemine ilişkin hasar bildiriminin yapılması halinde; yürürlükteki poliçe, söz konusu duruma göre primsiz olarak düzeltilir ve bu durum yenileme poliçede bir alt basamaktan işlem yapılmak üzere dikkate alınır.
Prim indirimi veya tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim artırımı uygulaması işleteni takip eder.
Bir araç işletenine ait birden fazla motorlu aracın bulunması ya da birden fazla motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, her bir araç için ayrı sigorta sözleşmesi yaptırılır ve uygulanacak olan prim basamağı her bir araç için münferit olarak tespit edilir.
Prim basamağının tespiti amacıyla, sigortalı; adına tescili yapılmış araçlarda araç ruhsat suretini, satışı gerçekleşen ancak henüz adına tescil edilmeyen araçlarda noter satış senedini veya faturayı veya sigorta şirketi tarafından talep edilecek gerekli belgeyi ibraz etmekle yükümlüdür.
Sigortalıya ait son poliçe bilgilerinin sigortacı tarafından SBM veri tabanından kontrol edilememesi durumunda sigortalı, son poliçe örneğini sigorta yaptıracağı şirkete ibraz eder.
Sigorta şirketi, sigortalı tarafından ibraz edilen belgelere ve SBM’ den alacağı hasar durum belgesine bağlı olarak sigorta sözleşmesine uygulanacak indirim ve artırım oranlarını belirler.
Prim basamağının tespiti amacıyla araç satış işlemini gösterir belgenin veya araç ruhsat suretinin ve gerekli durumlarda son poliçe örneğinin ibraz edilememesi durumunda prim basamağı, prim artırımı en yüksek olan basamakta yer alan prim oranına göre hesaplanır.
Sigorta şirketleri, hasarsızlık indirimi veya tazminat ödemesi nedeniyle prim artırımı uyguladıkları takdirde, sigorta sözleşmesinin üzerine hasar durum belgesinin tarih ve sayısını yazmak ve hasar durum belgelerini belge olarak veya elektronik ortamda en az üç yıl saklamak zorundadır.
İndirim ve artırım oranları, sigorta primine toplanarak uygulanmayıp ardı ardına uygulanır.
Kısa süreli sigorta ve kısa süreli sigorta sözleşmesini müteakip düzenlenecek yeni sigorta sözleşmesinin yıllık olması durumunda hasarsızlık indirimi uygulanmaz. Ancak, bu sözleşmelere hasar nedeniyle prim artırımı uygulaması yapılır.
Kaynak : TÜRKİYE MOTORLU TAŞIT BÜROSU internet sitesi
TARİFE - TALİMAT - Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu