2014 Mtv Sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan monte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,597

monte

Kamp I
Merhaba,
MTV'yi indirimli ödemek için vergi dairesine gittiğimde bir sürprizle karşılaştım.2013 yılında vergi dairesinin listesinde, hem de ilk sırada yer alan Land Rover Discovery V8i, 2014 listesinde yer almıyor.Sanırım exceli süper kullanan birileri bize güzel bir sürpriz yapmış...
2014 yılında güncellenen kasko değer listesinden değer tespiti için Türkiye Sigortalar Birliği Levent merkezine başvurdum, yoğunluk var, haftaya emaille yazı yollarız size dediler.Bakalım bekliyoruz...

Etiketler
Ynt: 2014 Mtv Sorunu

Selam, paylasim icin tesekkurler. Bugun ben de listeyi indirip baktim ama goremedim. Umarim yanit cok gec gelmez. Konuyu takip ediyorum.

Bir ihtimal; baska bir cozum bulan var mi?

ben de bu gün dilekçe verdim ve sağlam bir sürprizle karşılaştım : )) eskiden aracınızın motor hacmi aynı olarak ele alınıp bir alt yaş dilimine düşürülürken şimdi motor hacmini bir alt dilime düşürüp yılı aynı dilimde ele alıyorlar, kısacası yaşanmış örnek olarak; 2003 4.7 WJ cherokee için yasal görünen vergi 3900 küsür, kaskodan dolayı 4701 cc nin sabit kalıp yaşın 16-99 a düşmesi ve 757x2 1500 küsür ödeniyordu geçen seneki yönetmeliklere göre, şimdi ise yaşı 12-15 aralığı olarak esas parametre alıyor ancak motor hacmini 3000-4000 cc aralığından hesaplıyorlar : )) o da 1355x2=2710, bize zararı 1200 TL, maliye vatandaşın lehine ne varsa anında kanırtmayı hizmet olarak görüyor maalesef, durmak yookkk böyük ustaaa, yolmaya devamm!! : ))

Geçen senelerde ben hep motor dilimi düşerek ödemiştim. Yani yaş sabit kalıyor ve motor hacmi bir alt dilime iniyordu. Yani önceki ödemenizde bir yanlışlık yapılmış olabilir? Bahsettiğiniz bu sene ki uygulama doğru olan olması lazım. Aksi taktirde 16 yaş üzeri araçlar bu kasko indiriminden faydalanamazdı..

Nihayet TSB'den kasko değeri, 2014 yılı için 18bin TL'dir diye yazı geldi ve vergi dairesinde hallettim.
Yıllık 1080 TL yerine, 755 TL ödeniyor.

monte' Alıntı:
Nihayet TSB'den kasko değeri, 2014 yılı için 18bin TL'dir diye yazı geldi ve vergi dairesinde hallettim.
Yıllık 1080 TL yerine, 755 TL ödeniyor.

TSB'DEN resmi yazı mı aldınız ve vergi dairesinde nasıl hallettiniz detaylı anlatabilirmisiniz ,benim aracımın da modeli maliyenin listesinde yok ve bu yüzden indirimden faydalanamıyorum.vergi dairesi aracınızın degeri bizim listemide bulunmalı dedi ve TSB'nin yazısını kabul etmedi.sizin aracın kasko değerini maliyenin listesine mi eklettiniz ,takip ettiğiniz yöntemi yazarmısınız.

Hem TSB'den resmi yazı aldım hem de sigortacımdan EK2 doldurttum (zaten TSB kasko değeri ne diyorsa onu sigortacı yazıyor).
Vergi İdaresi kendisi değer tespiti yapmıyor ki; TSB'nin yaptığı değer tespitini geçerli kabul edip ya listeyi aynen databankına aktarıyor ya da bu vakadaki gibi ayrıca evrakla işleme sokuyor.
İlk başta yazdığım gibi bu işin kaynağında biraz excel kullanmayı bilen bir memur olsaymış, zaten bizim araçlar 2013e dek olduğu gibi vergi listesinde otomatikman yer alacaktı...
Halledersiniz siz de umarım bugün-yarın.

Selamlar.

Türkiye Sigorta Birliğine, yazılı açıklama ile birlikte ruhsat taramasını e-posta atarak (genel@tsb.org.tr) gönderdiğinizde kasko bedeline ait pdf size geri gönderiliyor. Bana da 4 gün sonra geldi. Şimdi de bir sigortacıdan kaşeli EK2 doldurtma ve motorlu taşıtlar vergi dairesine gitme sırası..
Son güne kalmayaydı iyiydi :-\

Bu arada Ocak ayındaki vergiyi indirimli ödemeyenler, Temmuz'da ki ödemede indirimden faydalanabiliyor ve kalan kısmını ödüyor sadece. Daha önce başıma geldi ve 2. taksiti epey düşük ödemiştim. Bilmeyenler varsa rahatlatalım..

Merhaba.

2003 Liberty 2.8 crd sahibiyim.
Normal MTV hesapladığımda 2711 lira çıktığı için sigortacıma belge hazırlattım.
Ancak ödeme ekranından kontrol ettiğimde bir alt dilimde olduğumu görüyorum.

Aracı aldığımda vergi dairesine başvurmuş, düşüm yaptırmıştım. Orada bana söylenen her sene bu işlemin yapılması gerektiği idi.
Ancak şu anda bu işlem otomatik yapılmış gibi.

Bu konuda bir değişiklik mi oldu?

Konuyla ilgili olarak GİB Nakil Vasıtaları Vergi Müdürlüğü'ne mail atmıştım, sistemde eksiklik/hata var diye.Bugün emaille cevap yazmışlar, mailiniz dikkate alındı sistemde güncelleme yapıldı diye.
Hakikaten de vatandaşın uyarısı işe yaradı, MTV listesinde var artık araçlarımız :smiley:

benim merak ettiğim bir alt dilim vergi de değerin % 5 'inden yüksek çıkıyorsa tekrar bir alta indiriyorlar mı ? bazı siteler indirildiğini bazı siteler ikinci bir indirim olmayacağını yazmış. ya da şöyle bir şey olabilir mi örneğin ben bu sene bu dilekçeyi verdim düşürdüler, seneye tekrar dilekçe versem yine % 5 üstünde olduğu için bir alt dilime düşerler mi yoksa tekrar faydalanamazsın daha önce başvurdun denilip bu miktarda kalır mı ?

Her sene faydalanabiliyorsunuz. Bir seferlik değil. Ocak ayını kaçırdıysanız Temmuz için de dilekçe verip kalan borcu ödeyebiliyorsunuz. Yani fırsatı kaçırdım dememek gerek.

Sadece tek motor basamağı düşüyor. Düştüğü basamak hala %5'ten büyük olsa bile sadece tek basamak indiriyorlar.

zrtn' Alıntı:
Her sene faydalanabiliyorsunuz. Bir seferlik değil. Ocak ayını kaçırdıysanız Temmuz için de dilekçe verip kalan borcu ödeyebiliyorsunuz. Yani fırsatı kaçırdım dememek gerek.

Sadece tek motor basamağı düşüyor. Düştüğü basamak hala %5'ten büyük olsa bile sadece tek basamak indiriyorlar.

Bu kötüymüş. Henüz almadım ancak alacağım aracın motor hacmi normalinden yüksek görünüyor. 3.5 olması gereken rrc 4000 cc yazılmış. Yani ancak normal vergisine dönebileceğiz anlaşılan. Ruhsatta önce onu düzelttirmek külfetli iştir muhtemelen. Yapabilirsem önce ona başvurayım.

eğer bundan faydalanmadıysanız üzülmeyin vergi usul kanununa göre fazladan ödemiş olduğunuz vergileri 5 yıllık zaman aşımı geçmediyse geri alabiliyorsunuz.Yani aracınızın kasko değerinin %5 ini geçen vergiyi 5 yıl geriye dönük olarak alabiliyorsunuz.2009 yılı ve sonrasında ödemiş olduğunuz fazla verginin fazlalık kısmını geri alma hakkınız var.

merkezci' Alıntı:
eğer bundan faydalanmadıysanız üzülmeyin vergi usul kanununa göre fazladan ödemiş olduğunuz vergileri 5 yıllık zaman aşımı geçmediyse geri alabiliyorsunuz.Yani aracınızın kasko değerinin %5 ini geçen vergiyi 5 yıl geriye dönük olarak alabiliyorsunuz.2009 yılı ve sonrasında ödemiş olduğunuz fazla verginin fazlalık kısmını geri alma hakkınız var.

benim durumum için maalesef... henüz aracı almadığım için.eğer vergi işini bütçeye uydurabilirsem alacağım. bir alt dilimden ödemekten öte bir şansım yok görünen. şu %5 i yine geçiyorsa tekrar düşseymiş iyiymiş.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.