Ynt: 2010 4x4 Ler 30 Km, 2011 Sonrası 80 Km'de 4x2 Ye Mi Geçiyor ?
off road runner' Alıntı:
Sağolun Olguncandan bey
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Şimdi de aklıma başka bir soru takıldı ( özellikle Ümit Erkan cevaplayabilir ). Duster ile off-road yarışlarına katılmış olsak (öyle bir şey yapacak değilim ama bu günlerde sıkça off-road yarışlarına seyirci olarak katıldığımdan merak ettim) hangi modda gitmek gerekir. Sürat gereken yerde 4x2 gidip, hızla giderken tam tepeye gelince durup 4x4 e mi alınacak yoksa hep auto modda gidilebilinir mi ?
Sevgili ümiterkan hep 4x4 demiş ama 4x4 te sağa sola keskin ve hızlı manevra pek önerilmiyor. Dolayısıyla yarış pisti düzse sorun yok da, bol dönüşlüyse sorun olur.
Ben olsaydım ne yapardım?
Bir kere, auto moddan hiç çıkmazdım. Ama güzergahın zorlu kısmında hemen 4x4 e geçer, yol biraz düzelince yine auto moda dönerdim.
Ümiterkan haklıdır, batıp kaldıktan sonra 4x4 kurtarmayabilir. Dolayısıyla batma tehlikesi olan yere girmeden 4x4 moduna geçmek gerekir. Ama normal hızda giderken de, sürprizlere karşı (beklenmeyen engellere) 4x4 ün devreye girebilmesi için auto mod idealdir.
Bu şekilde kullanım düşüncesine, profesyonel offroadcıların deneyimlerini okuduktan sonra vardım. Off roadcı olmayacağım... Siz de olmayacaksınız, doğru. Ama bu bilgiler bir gün işimize biyerlerde yarar diye düşünüyordum, halen düşünüyorum.
Geçmişte yaradı da... Bol yağışlı bir havada orman yollarında ihtiyarları gezdiriyordum, yolun zemini genellikle sert idi. Fakat bazı düz kesimlerde göllenme vardı ve riskliydi. Hep oralara girerken 4x4 e aldım. Uzmanların tavsiyesi üzere. Çoğu rahat geçilebilecekmiş...Ama bir tanesi vardı ki, araba/tekerlekler baya gömüldü, hafif patinaja düşer gibi oldu, o esnada -üstatların tavsiyeleri üzere ağır devirle girmiştim ve ağır devri hiç yükseltmedim- traktör gibi tırlaya tırlaya, hafif hafif kaya kaya yavaş yavaş çıktı. Şayet girerken 4x4 olmasaydı, auto modda olsaydı, çekiş sorunu başlayınca 4x4 e otomatik geçecekti ama zaten patinaja düşmüş olacaktı. Pek de çıkılabilir gibi değildi mesela...
Bilgi bilgidir ve taşınması hiç de yük/masraflı değildir.
Baki selam Kerim Bey.