2003 Model L200 Magnum Ön Fren Diskleri Çok Pahalı !

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VoDaFoNeCeLL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 53
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,353
Ynt: 2003 Model L200 Magnum Ön Fren Diskleri Çok Pahal? !

Blok muafiyeti kanunumu ?
Aciklama yapabilir misiniz?

Etiketler
Ynt: 2003 Model L200 Magnum Ön Fren Diskleri Çok Pahalı !

Otomotiv sektörünü kırıcı rekabet koşullarından ve kanunlarından muaf bırakan bir düzenlemenin 20 yıl sonra Avrupa'da sonlanması ve Türkiye'nin bu duruma adaptasyonu ile ilgili bir düzenlemedir.

Kısaca, artık üretici firma kendisine bağlı açılan Yetkili servisler için kısıtlayıcı koşullar koyamıyor, aynı zamanda önceden belirlediği koşulları sağlayan tüm servislere de yetki veriyor. Bu sayede önceden X markanın yetkili servisi olan bir servis diğer taraftan Y markayı, z markayı da garanti koşulları değişmeyecek biçimde tamir edebiliyor. SAdece orijinal yedek parça kullanma zorunluluğu da kalkıyor bu sayede, gerekli teknik şartları sağlayan her ürünü müşterisine önerebiliyor.

Müşteri yönünde önemli bir avantaj sağlıyor aslında ancak pek bilinmiyor, zaten ülkede rekabet olayı pek desteklenmiyor :smiley:

Blok muafiyeti: yazılı olarak var olan ancak pratik uygulaması görülmeyen kanun ;D Disk tornalama işlemi yetkili servislerde de her fren balatası değişiminde yapılan / yapılması gereken bir işlemdir. Disklerin min. değerleri üretici tarafından belirlenmiştir ve tornalama sonrasında bu değerler aşılacaksa disklerin değişmesi gerekir... 2001 model L200 için 22,4 mm.dir mesela bu min. değer...

Aslında yavaş yavaş uygulamaya alındı, yani bir yetkili serviste size fren diski 600 YTL diyorsa, daha uygunu var mı derseniz, ilgili üreticinin ilgili ürününde kullanılabilecek alternatif ürün önerebiliyorlar. Bu serbesttir.

Ama tabi yine de belirli kalite değerleri arandığı için piyasa rakamına inemezler.

LRTD5' Alıntı:
Aslında yavaş yavaş uygulamaya alındı, yani bir yetkili serviste size fren diski 600 YTL diyorsa, daha uygunu var mı derseniz, ilgili üreticinin ilgili ürününde kullanılabilecek alternatif ürün önerebiliyorlar. Bu serbesttir.

Ama tabi yine de belirli kalite değerleri arandığı için piyasa rakamına inemezler.

:smiley: peki bi şey sorucam size orjinal diyorsunuz mesela landorverın disk üreten fabrikasımı var? yoksa landorver bir disk üreticiyle anlaşıp ondan mı alıyor disk ürünlerini ?? :smiley:)) landorverı ayırdım mesela tofaş ın orjinal parçası ne opar.. oparın yedek parça üretimi yapan fabrikasımı var?
Mesela devam ediyim Mitsubishi l-300 ler gemiyle mersine geliyor emniyet kemerleri , koltukları Türkiye de takılıyor Türk malı ürünler ozaman Mitsubishiler sıfırdan orjinal araba değil :smiley:

Yok yan sanayi kavramına karşı değiliz, zaten aksi mümkün değil. HEr parçasını kendisi üreten bir şirket pek mümkün değil zaten işletme bilimi açısından. Bu konuda kimsenin hiç tereddütü olamaz. Aklı başında biri için bu çok olağan bir gerçektir. Sorunun amacını da anlayamadım. Yan sanayi ürünlerle ilgili kötü düşünce de yok, sadece aracınızda uygun özellikleri sağlayan parça kullanılması gerekliliği söz konusudur.

Takdir edersiniz ki, her markaya servis hizmeti sunan bir kişinin, tüm araçların özelliklerini tam anlamı ile bilmesi mümkün değildir.
Ben pek açıp parça önerirken kılavuza bakan birilerini de görmedim, genelde daha önce kullanılan ama memnun kalınan parça tekrar önerilir bu kişilerce. Fren sistemi ile ilgili parçalarda ise böyle bir güven oluşmasının yanında bilinen tanınan Dünyaca kabul görmüş üreticilerden birinin tercih etmek doğru olur diye yönlendiriyoruz. Güvenlik öncelikli parça kategorisinde bir malzeme olduğundan...

Ancak dikkat edilmelidir ki bazen, aracın alt modelinde kuıllanılan parça teknik olarak uygun görülebiliyor ve bilinçsizce önerilebiliyor. Oysa ki üst modelde aranılan nitelikler daha farklı olabiliyor. Uymaması veya uyarı olması gerekir bu konuda ama bazen bu atlanabiliyor.vs.vs.

Ben kendim her zaman orijinal parça yerine mevcut ise Bearmach ürünlerini (markasını taşıyan) tercih ederim.
Bence, mühendislik bilgileri tam olan bir firmadır vs... Tabi ki Land Rover yazıyor diye bir disk'e %50 fazla para vermeyeceğim ama
sonuçta çok ucuza kaçacağım diye merdiven altı malzemede almamak lazım.

Mitsubishi canter araclarinin kampanasi 50 nc lerle uyuyar diye biliyorum.$
Bir parca birden fazla marka icin uretiliyor olabilir.

bu konuda anlaştık :smiley: size tamamen katılıyorum yan sanayi derken bende dünyaca kabul görmüş firmalardan markalardan bahsediyorum. İlk başlardaki mesajlarınızda illaki orjinal dedinizde o yüzden sordum soruyu ben :smiley: Sonuçta aracınıza bir ürün alırken illaki yetkili servise gerek yok.

Saygılarımla

vosdost' Alıntı:
Mitsubishi canter araclarinin kampanasi 50 nc lerle uyuyar diye biliyorum.$
Bir parca birden fazla marka icin uretiliyor olabilir.

Dostum zaten kasalarda öyle mesela opel movano renault master mesela peugeot ve citroen maliyet açısından ortak kasa kullanıyorlar. doğal olarak da parçalarıda uyuyor birbirine. Mesela Kia / Hyundai motorları aynı parçaları aynı.
Kia sorento ile hyundai starex motoru aynı gibi

Şimdi mesela, güncel durumda Pick-up araçların 2 tip versiyonu oluyor. Chipli araçlar daha güçlü ve seriler.
Bu durumda aynı parçalar tabi ki kullanılabilir ve uyar ama belki de üst versiyon için daha büyük bir disk gereklidir.
Daha büyük bir jant, daha büyük bir disk filan....
Her zaman şasi numarası girilerek önerilen parçanın özellikleri ile satın alınan parçanın özellikleri karşılaştırılmalıdır.
Diğer türlü fark edemeyeceğimiz bir nüans, bizlerin söz konusu parçadan verim alamamasına sebep olabilir.

Uygunluk zaten otomotiv sektörünün en temel özelliklerinden, ancak bu konuda şüpheci olmaya devam etmek gerekir.
Uydu ve araca takıldı diye her zaman uymuş olmayabilir :smiley:

Bizim ulkemizde oyle ustalar varki uymasada uydururuz der cekilir kenara.
:smiley:
Teknik anlamda dusunen kac usta var ki :smiley:

vosdost' Alıntı:

Bunun tam tersi olanlarda var, yani yedek parça işini bilmeyenler; onlarda git yetkili servisten al gel derler ne olursa olsun, orjinalcidirler ;D işini bilen usta müşterisini aynı kaliteyi sağlayabilen yan sanayi diyebileceğimiz ama gerçekte aracın üstünde ki parçaları da üreten markalara yönlendirebilendir. ;)

MC' Alıntı:
Bunun tam tersi olanlarda var, yani yedek parça işini bilmeyenler; onlarda git yetkili servisten al gel derler ne olursa olsun, orjinalcidirler ;D işini bilen usta müşterisini aynı kaliteyi sağlayabilen yan sanayi diyebileceğimiz ama gerçekte aracın üstünde ki parçaları da üreten markalara yönlendirebilendir. ;)

Yaşasın öyle usta o zaman :smiley:

MC' Alıntı:
Bu araçlarda 276,5 mm çaplı disk görünüyor, ilginç verdiğiniz değerler. OEM numarası var mı parçanın elinizde?

acaglar' Alıntı:
bende baktım kataloga 276 gozukuyor cap sordum boyle bır dısk aynası yok dedıler.

arkadaşlar, açıklamalarınız için çok teşekkürler. çatlak bir diskle dolaşmanın belki aracını çok fazla kullanmayanlar için çok fazla önemi olmayabilir. ustanın söylediğine göre ford transit minibüslerin disklerinde 3 çatlağa bile rastlanıyormuş. henüz patlayanını görmemişler. fakat ben neredeyse günümün büyük bölümünü dağ tırmanışları, inişleri, çamur, dere geçişleri ile geçiriyorum.
dolayısıyla fren en çok kullandığım pedal. diskin neden çatladığı konusunda bir fikrim yok. ama sanırım dağ inişi sonrası dereden geçerken oldu.

bir çok katalogda görünmüyor bu diskler. yetkili serviste de şase numarasından bakarak çıkardılar. tam olarak 315 mm çapında. 6 bijonlu. hava soğutmalı bir disk. ve sadece yetkili servis yani temsa da var. muadili yok. yani yok galiba.

ama bu mitsubishi her anlamda, çabuk zarar görebilecek her parçasını pahaı satıyor. orjinal amortisör 275 ytl/adet. orjinal disk 350 ytl/adet. dahası, jantın göbeğindeki aksesuar sayılabilecek göbek kapağı 106 ytl/adet. bu kapağı tutan segman 45 ytl/ adet.

ama aracın komple motorunun yapım maliyeti 1500 ytl. yani dört fren diski fiyatına motoru yenile!

bulamadım diskleri. birazda karadeniz inadım tuttu, patlayana kadar bu diskleri kullanacağım.

ama siz yine de denk gelirseniz ve beni haberdar ederseniz çok sevinirim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR