2000 Md Vitara 1.6 JLX 5K Düz Vites 215-80-15 AT Lastik İzlenimleri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,394

veteriner

www.bagbasiveterinerklinigi.com
Yer
DENİZLİ
Web
www.bagbasiveterinerklinigi.com
Arkadaşlar aldığımdan beri her şeyi standart olan aracımın eskiyen 195-80-15 lastikleri yerine uzun araştırma düşünme sonucu 215-80-15 AT lastik aldım.
Uzun araştırma-düşünme diyorum. Çünkü araç tek aracım ve benzinli. Hal böyle olunca ne kadar %100 olmasa da insan iki karpuzu bir koltuğa sığdırmak istiyor.
Bir yanda içimdeki engellenemeyen arazi tutkusu- aracı yükseltme hevesidiğer yandan asfalt konforu-güvenliği -şehir içi-uzun yol sürüş rahatlığını bozmama, yakıt tüketimini arttırmama isteği.
Temel kural ne kadar araziye yaklaşma o kadar asvalttan uzaklaşma bunu bilerek şartlarımı beklentilerimi ve mevcut lastikleri değerlendirdim.
Her şeyden önce profesyonel off road'cu değilim ve gerçekten zorlu etaplarda haddimi bilirim. Gerek gezi amaçlı gerekse iş gereği ağırlıklı olarak asfalt yolları zaman zaman da karlı, buzlu, çamurlu, meyilli asvalt dışı yolları kullanıyorum. Sonuçta MT 'ye ihtiyacım yok, HT ise hafif kalacak. Bu anlamda tercihim zaten aracı aldığımda beri kullandığım sınıf olan AT sınıfı oldu.
AT sınıfta ebadlar; orjinali 195-80-15 ve yüksekliği orjinalden de az olan 205-70 -15 ve 205-75-15'i saymazsak
215-75-15, 225-75-15, 225-70-15, 235-75-15 ve 215-80-15 var.
Öncelikle tüm kriterleri bir yana bırakıp 215-80-15'ten biraz alçak olmasına rağmen forumlarda 1 numara tavsiye edilen BF all Terrain 215-75-15'i düşündüm. Fakat BF bizim buralarda bulunmaz Hint kumaşı misali lastikçiler yok diyor, ne zaman gelir diyorum belli olmaz diyor. İnternette bir iki sitede var gibi görülüyor ama telefonla irtibat kurunca 5 adet olup olmadığını bilmediklerini söylüyorlar geri dönüş yapmıyorlar. Fiyat 230-240 tl gibi . Bir yerde az kullanılmış ikinci el buldum dördüne 650 tl dendi. Artı kargo ve sökme takma masrafları olacak. Üretim tarihi belli değil, ne kadar az kullanıldığı belli değil, stok koşulları belli değil, biri yanaktan yarılsa tekrar bulunması çok zor ve diğer AT Lastiklerin sıfır fiyatından fazlaya gelecek olunca aklıma yatmadı. Araştırmayı derinleştirdikçe bu konuda uzman arkadaşlar BF'nin aslında eski nesil eski teknoloji bir lastik olduğunu, bu kadar övgü almasının tek sebebinin sadece gerçekten başarılı bir lastik olması değil piyasaya ilk girdiğinde off-road camiasında çok iyi reklamının yapılması olduğunu söylediler. Yine siteden bir arkadaşımız otomatik vites aracına bu lastiği takınca hem gürültülü hem de sert olduğunu ve ilk kalkışlarda aracın zorlandığını ve bu sebeple 1000 km civarı binip söktüğünü söyleyince (adı geçen 2. el lastikler) marka takıntısını bırakarak araştırmaya devam ettim.
Dediğim gibi hem arazi performansı hem de görsellik olarak aracı maksimum yükseltmek istedim fakat bu yükseltme sadece lastikle, yükseltme kiti veya get olmadan.
Ayrıca lastik sonrası sürtme olmaması için yükseltme yapmayacağım gibi direksiyon turlarını da kısıtlamak istemedim. Bunun yanısıra çekiş düşüklüğü yaşanmaması ayna-mahruti değişimi gerekliliği olmasın istedim. Böyle olunca maksimum yüksekliğe sahip olan 235/75/15 i eledim.
Hiç bir olumsuzluk yaşamamak ve ekstra başka modifiye yapmamak fakat maksimum yüksekliği de elde etme düşüncesi olunca 225-75-15, 225-70-15 ve 215-75-15 gibi ebadları da eledim. Çünkü bu ebadı başka modifiye yapmadan kullanan arkadaşlar hem arazide zorlanmalarda ve tam direksiyon turlarında çamurluk içlerine sürtmeler olduğunu söylüyorlar.
Sonuçta geriye 215-80-15 kaldı. Bu ebadda kafamda soru işareti olarak çekiş düşüklüğü, yakıt tüketim kaldı. Çünkü aracın yerden yüksekliği 1.6 cm artacak, yere basan yüzey 2 cm artacak, aracın altından geçen hava artacak, lastiklerin ağırlığı artacak .... çok bilinmeyenli br denklem gibi. Ama avantaj olarak da çap büyümesi sonucu lastiğin her turda gittiği yol da artacak. Sonucu denemeden görmek imkansız olduğundan marka tercihine geçtim.
Marka da da mümkün olduğunca bilindik bir marka olsun, kolay bulunabilsin ve çok da pahalı olmasın ve yeni üretim tarihli olsun diye düşündüm.
Bu ebad bildiğim kadarıyla Pirelli , Yokohama ve Lassa'da var. Pirelli için 180, Yokohama için 200, Lassa için 165 tl fiyat aldım. Ama yokohama Türkiye'de yok, Pirelli var ama 2009 üretimi olduğundan hem fiyat avantajı hem de 2010 Aralık sonunda üretilmiş olan Lassa Competus'u tercih ettim. Lastikleri takan eleman fazla dememe rağmen 30 PSIhava bastı. Benzinliğe gidip düşürürüm derken fırsat bulana dek bir süre kullanmak zorunda kaldım. Baktım ki 30 hava rahatsız edici değil. Aynen bıraktım.
10 gündür AT lastikli bir aracın girebileceği kadar arazide, şehir içinde ve şehir dışında 1400 km kullandım.
Arazide performans olarak zaten AT lastik ten öte fantezi beklentilerim yok, yükselmenin verdiği avantaj ve artikulasyonlarda sürtme yok.
Şehir içi kullanımda konfor azalmadı belki arttı bile. Çekişte sorun yok.
Şehir dışında da konfor ve çekiş anlamında sorun yok.
Yakıt tüketimi olarak artış olmadığını özellikle 961 km'lik Denizli Ankara yolculuğum sonrası kesinlikle söyleyebilirim. Ortalama tüketim sakin sürüşele 6,4 lt/100 km olarak gerçekleşti. Eğer orjinal lastikle yapılan km'yi doğru varsayıp yeni ebadla yapılan km'yi orjinalle yapılacak kmye çevirmeye kalksam yakıt düştü bile diyebiliriz.
Ayrıca bir diğer fark eskiden orjinal lastikle aracın km sayacı GPS e göre %7 eksik gösterirken şimdi her ikisi de tıpatıp aynı.

Etiketler
Ynt: 2000 Md Vitara 1.6 JLX 5K Düz Vites 215-80-15 AT Lastik İzlenimleri

slm ,
hayırlısı olsun..lastiklerini güle güle kullan..güzel bi seçim yapmışssın. çok ta araştırmışssın..aracın yeni lastikleri ile bi resmini yayınlayabilirmisin. bende aracıma lastik almayı düşünüyorum çünkü orjnal lastikleri 195*80*15 competus lar yaklaşık 50 000 km gitti. o yüzden lastik araştırıyorum...bu taktığın lastiklerde herhngi bir sürtme varmı?yükseltme yapmaya gerek var mı? gerçi ben 2 cm lik get ile aracımı biraz yükselttim.sadece helezonlara 2 cm lik get koydum o kadar......yazınız için teşekkürler....

Fotoğraf işinden hiç anlamıyorum. Birilerinden yardım alıp foto çektirebilirsem yükleteyim.
Araçta yükseltme, yok , arazide veya direksiyonu tam döndürmelerde dahi sürtme yok. Bu lastikle 195/80 e göre yerden yükseklik1.6 cm artıyor. Ve bu ebatta yanaklarda beyaz yazı yok.
Sizin araçta yükseltme olduğuna göre daha büyük ebatta olan 235-75-15 de takabilirsiniz. Sürtme sıkıntısı olmaz. Fakat bazı arkadaşlar bu ebadı aracın çevirmekte zorlandığından çekişte azalma yakıt tüketiminde %5-10 arası artış oplduğunu bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak çin de ayna-mahruti değişimi gerektiğini yazıyor. Kimileri de bu kadar farkı önemsemeyip ayna-mahtuti değiştirmeden de kullanıyor.

Merhaba, 2001 jlx 5k vitarama yeni lastik almak istiyorum lassa competustan hala memnun musunuz bu ebatta problem yaşadınız mı? Şu anda yokohama mevcut tavsiye edermisiniz ? teşekkürler..

mtyilmaz' Alıntı:
Merhaba, 2001 jlx 5k vitarama yeni lastik almak istiyorum lassa competustan hala memnun musunuz bu ebatta problem yaşadınız mı? Şu anda yokohama mevcut tavsiye edermisiniz ? teşekkürler..
Lastikleri 3-4 ay kullandıktan sonra, aracı kitle yükselttim ve aynı markanın 235-75-15 ebadıyla değiştirdim.
Genel olarak bir sıkıntı yok ama belki yükseltmenin verdiği hedef ve cesaretle daha ağır parkurlara girmeye başladım. Sonuç, eğer zemin yapışkan çamursa bu lastikler hikaye. Hemen dişler doluyor ve arba patinaja düşüyor.(başka marka kullanmadığım için competusun kötü yönü mü, tüm AT ler mi böyledir yorum yapamayacağım. )
215-80 -15 ile yükseltmeli veya yükseltmesiz arazide tam artikulasyonlarda veya şehir içi manevra tam turlarda sürtme sorunu kesinlikle yok. Yani herhangi bir problem yaşamadım. Hatta şu an mevcut 235-75 ler hafif faha yükseklik, heybetli bir görüntü vermesine rağmen 215-80 performans ve konfor yönünden olarak sanki birazcık daha iyiydi.
Yokohama kullandığım bir ürün değil bir yorum yapamayacağım.

Suzukim için Lastik arayışına girdiğim şu günlerde bu araştırma çok işime yaradı.Teşekkürler Abdullah bey.

Konu çok çok çok eski ama bir sorum olacak. Arkadaş lastik ebatında sadece 195'i 215 yapmış. Bu lastik genişliği değil mi? Araç 1.6 cm nasıl yükselmiş bu lastik değişikliği ile..

195-80-15 // 215-80-15 AT

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,111
Kayıtlı Üye Sayımız
167,018
Kaydolan Son Üyemiz
spac emice

Çevrimiçi üyeler