Merhaba karavan gayet başarılı olmuş arkadaşın dediği gibi tuvalet ve banyo işini nasıl çözdün resimlerde görünmüyor ve fiyatı nedir
İlkini satış Fiyatım 12.000TL oldu. 2 ncisini yapış sürecim çeşitli nedenler ve kış şartları nedeni uzadı ve bu arada Dolar kurundaki artış maliyetleri oldukça arttırdı. Şu an için bitirmeden bir maliyet çıkarmam ve fiyat belirlemem mümkün değil gibi.
2 ayrı soru gelmiş Duş ve Tuvalet Çözümü için. Karavanın çok küçük olması nedeni ile Tabii ki içeride Duş için yeterli alan yok. Ancak Karavanın arka bölümüne koyduğum 2.5 metre uzatılabilen Duş başlığı ile Çadır içerisinde yada dışarısında duş almak mümkün hale getirilmiştir. Tuvalet konusuna gelince kasetli portatif tuvalet bir çözüm olduğu gibi daha farklı bir yöntem ile kendi çapımızda çözüm getirdik. Karavanımızda Birincil ihtiyaçlar olarak yatma mutfak su ve ısınma ile yiyeceklerin saklanması öncelikli olunca zaten küçük olan karavan içerisinde kasetli tuvalet için bir yer ayırmak ancak buzdolabını küçük kullanarak olacak bir şeydi. Küçük buzdolabının işlevi ise çok yetersiz kalmakta. 2 gün ve üzerinde yapılacak kamplarda buzluk, soğuk su, et ve kahvaltılıkların bozulmadan saklanması. daha önemli olduğu için karavanda 90 litrelik bir buzdolabı kullandım ve kasetli tuvalet fikrini rafa kaldırmak zorunda kaldım.
Açıkça yazmak gerekirse Karavanlardaki en büyük sorun Pis su ve temiz su konusudur. Gerek moto karavan gerekse çekme karavanda Yerleşik düzene geçtiğinizde temiz su deponuzun boşalması yada pis su deponuzun dolması halinde sıkıntı arkasından gelir. Toparlanıp karavanınızı uygun bir bölgeye çekip boşaltma ve doldurma işlemlerinizi yapmanız gerekir. Kasetli tuvalet kullansanız dahi boşaltma her zaman sıkıntılıdır. Bir ailede olsanız birbirinizin görmesini istemeyeceğiniz bir durumu yaşarsınız. Özellikle ışıkdağı gibi kamp alanlarında Tuvalet ihtiyacını gidermek gerçek bir sıkıntıdır. Birde bayan iseniz bu sıkıntı kat kat artar.
Bizim bulduğumuz çözüm şu şekilde. Bunu Tüm kampçı ve karavancı arkadaşlara daha iyi ve pratik bir çözüm olduğunu düşündüğüm için tavsiye ediyorum. Sandalye şeklinde hasta tuvaletleri mevcut. Muhtelif şekillerde var. Tuvaleti gelen Karavanın içine giriyor. Kapıyı kapatıp Su Damlatmayan 2 adet çöp torbasını iç içe koyarak atık kabına düzgünce yayıyorsunuz. tuvalet sonrasında da poşetin ağzını bağlayıp ayrı bir çop torbasında biriktiriyorsunuz. Uygun bir yerde de Mümkünse gömerek kurtuluyorsunuz.
En iyi tarafı ise Herkes kendi tuvaletinden sonra poşetleyip çöp torbasına atıığı için kimse kimseninkini görmüyor.
Kamp alanlarında tuvalet sıkıntısını yaşamayan arkadaşlar bu çözümün ne kadar iyi bir şözüm olduğunu farkedemeyebilir ve hatta bu yazıyı gülerek okuyabilirler. Ancak uygulayan arkadaşlar bunun ne kadar pratik bir çözüm olduğunu gördüklerinde hak vereceklerdir.
Karavanın yapımı ve planlaması esnasında her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ve uygulanmıştır. yapımı 4 ay gibi bir süreye yayarken fikir olarak geliştirip uyguladığımız her şey kamp ortamında tarafımızdan kullanılarak test edilmiştir. Mutfak dışardan ve içerden kullanılabilecek şekilde planlanırken mutfağın tüm noktalarına buzdolabı kaşıklık çekmecesi ocak yada lavabosuna hem içeriden hemde dışarıdan ulaşılabilecek şekilde planlanmıştır. Yemek hazırlarken bulaşık yıkarken içerde oturduğunuz yerden yapabileceğiniz gibi dışardanda tüm bu işleri yapabilirsiniz.
Arka kapak yana doğru açılarak üzerine konan ek mutfak dolapları ile açık yada kapalı iken bu dolapların kullanılabilirliği göz önüne alınmıştır. katlanır şekilde bir tezgah eklentisi ile de kapak üzerine uzanan bir tezgah genişlemesi sağlanmıştır.
Karavan üzerinde bulunan tente ve çadır eklentileri moduler olarak planlanmış ihtiyaca göre sadece tente olarak kullanılabileceği gibi İstediğiniz tarafın yan duvarları indirilerek rüzgar güneş yada yağmurdan korunabileceğiniz maksimum 21 metrekareye ulaşan bir kullanım alanı sağlanmıştır.
Karavanda ocak ve ısınma için LPG tüpü kullanılmakta olup Sabit su deposu koymayarak Karavanın ön tarafına yaptığım dolap eklentisi ne 1 adet 12kg lık LPG tüpü ve 2 adet 20 Litrelik damacana konmaktadır. Bu şekilde planlamanın avantajı yerleşik düzene geçtiğimizde yani yayıdığımızda hiç toplanmadan LPG yada temiz su ikmalinin sağlayabiliyoruz.
Ayrıca karavanda pis su deposuda bulunmamaktadır. Lavabonun gideri Arka tarafta olup isterseniz hemen altına küçük bir çukur kazarak oraya akmasını sağlayabileceğiniz gibi bir hortum aracılığı ile istediğiniz bir yere boşaltımınıda sağlayabilirsiniz.
Elektirik sistemine gelince. Güneş paneli ve 100 Amperlik bir Akü ile enerji ihtiyacı karşılanmaktadır. Buzdolabı İnvertör ile çalışmaktadır. Karvan iç aydınlatmada Yüksek verimli şerit led kullanılmış olup yatak kısmı mavi mutfak kısmı beyaz led ile kademeli aydınlatma kullanılmıştır. Mutfak tarafındaki beyaz led maksimum yandığında karavan dışındada yeterli aydınlatma sağladığı için dış aydınlatma kullanılmamıştır. Ancak isteğe bağlı olarak siz ekleyebilirsiniz.
Kapının hemen yanında 1 adet çakmak soketi ve 1 adet usb soket bulunmaktadır.
Uzun süreli kamp sürecinde özellikle havanın kapalı olması durumunda akünün yetersiz kalması durumunda sıkıntı yaşamamak için şarjlı tip inverter kullanılmış 20 Amper Şarj akımı ile olup 220 volt elektiriğin olduğu her yerde 5-6 saat içerisinde aküyü şarj ederek kullanabilirsiniz.
Güneş paneli 150watt Monokristal olarak kullanılmaktadır. Monokristal paneller kapalı havalarda dahi polikristal panellere göre daha verimli çalışmaktadır.
LPG sobası hermetik olup karavan içerisinde hiç bir risk arzetmemektedir. Aynı zamanda sobanın kullanıldığı durumlarda sıcaklığın yanında ateş izleme camından gelen ışığı ile küçükte olsa hoş bir şömüne keyfi vermektedir.
Karavanda mutfak dolapları haricinde koltuk altında da dolaplar mevcut olup buna ek olarak karavanın üstünde de bir dolap bulunmaktadır. Masa sandalye balık malzemelri gibi bir çok kamp malzemesini bu dolapta rahatlıkla saklayabilirsiniz. boyutları 150x120x30 cm dir.
Ayrıca Karavanın içi tamamen deri kaplanmıştır. Hem görsel olarak hemde ısı yalıtımına katkısı olacağaı için tercih edilmiş ve uygulanmıştır.
Karavan yalıtımı son derece iyidir. en soğuk saatlerde bile sadece nefes ile dış sıcaklık ile iç sıcaklık arasında 10 dereceden fazla fark oluşmaktadır.
Yazın ise güneş altında dahi içerisinde püfür püfür uyuyacak kadar yalıtımlıdır. yatak 190x150 boyutlarındadır .2 katmanlı sünger kullanılmıştır. alt katman sert üst katman yumuşak pembe süngerdir. Bu sayede oturma ve uyku konforu üst düzeye çıkarılmıştır. 3 kişi birbirine deymeden rahatlıkla uyuyabilmektedir.
Küçük boyutlarına rağmen. geniş ferah ve kullanışlı bir karavandır. Karavancıların ve off-roadçuların gözdesi Caretta Caretta karavanlara gerek kullanışlılık, gerek donanım ve gerekse maliyet açısından meydan okuyacak durumdadır.
Çok detaylı anlattım. İlgiyle okuyacağınızı umuyorum. Arkadaşarınız ile gideceğiniz bir kamp ile ailenizle gideceğiniz bir kamp hazırlığı her zaman farklıdır. Ailenizle kampa gidiyorsanız belirli lüksleride yanınızda taşımalısınız. ailecek yapacağınız bir kampta uzun süre keyfinizden ödün vermeden kamp yapabileceğiniz şekilde tasarlanarak olabildiğince eksiksiz olarak kullanımınıza sunulacaktır.
Sabırla okuduğunuz için teşekkürler arkadaşlar.