1998 Land Cruiser FJ80

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tugsan75 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 462
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 60,209

tugsan75

Zirve
Mesajlar
2,019
Tepkime Puanı
6
Yer
İSTANBUL
Merhabalar ben Tuğsan Moral;

Yaklaşık olarak 1998 yılında off-road hayatıma şuanda da halen üyesi olduğum İstanbul Off-Road kulübünde başladım. O yıllar şuanki kullanmakda olduğum aracıma tabiki sahip değildim.İlk aracım Türkiye ye yeni gelmiş olan Landrover Freelander 1.8 benzinli modeliydi.Kendimce atlayıp zıplıyodum ve beni kulubümdeki abiler ilk amatör yarışına soktular ve birinci oldum.Bu beni daha da hırslandırdı ve 1993 model Mitsubishi Pajeroya geçtim.Uzun zaman onuda kullandıkdan sonra çevremdekiler dediki bu iş Landrover ile yapılır.Bende 1997 Discovery aldım ve gırtlağına kadar herşeyi onada yaptım.Bu arada hala neden Landcruiser almadın derseniz,biraz maddi birazda sevgili babamın ben o aracı araziye sana sokturmam deyişi ve klasik baba baskısı çünkü diğer araclarımla ormandan eve geldiğimde aracı görenler şok oluyodu.

Evet muhabbeti biraz uzattım.Gelelim aracımla ilgili macerama.Aracımı 2006 yılında Zonguldaklı gene hasta bir Landcruiserciden aldım.Oda v8 olanından almış.İlk 1 sene aracımı tanımakla geçti.Şahsi olsun ,klüp gezileri olsun ,yarışlardaki görevler derken artık ufaklığı hazırlamam gerektiği kanısına vardık.Standart haliyle bile beni hiç üzmedi hatta nezaman bu araç batar diye hertürlü fantaziyi yaparken bigün gerçekden sıkı batımm ve 3 araç anca çıkardı beni :smiley:

Araştırmalarıma Türkiyeden başladım fakat klasik olucak belki ama sadece havayla yetinmek zorunda kaldım çünkü balata filtre gibi bakımsal parçaların dışında hiçbirsey yoktu.Ankara,Adana,Mersin,Şanlıurfa kısaca bu aracdan olan bölgeler ,Toyota yazan heryere telefon ettim ama nafile.Sonra yurtdışı sitelerine saldırmaya başladım ve herşey tek tek şekillenmeye başladı.Doğal olarak herşeyi gelmesi dahil iki katına aldım fakat şuan tam hayalim olan formata kavuştum.Aşağıda listelediğim parçaların yurtdışından gelenlerinin hepsini internetten sipariş verip Topkapı ptt gümrüğünden bizzat kendim aldım.

1) 3,5 inch Oldmanemu yükseltme kiti.(4 Amortisör/4 Yay/ 4 adet açılı burç/ 1 direksiyon amortisörü)750 dolar amerika fiyatı gümrük ,kargo,ups e vekaletname ,deposu dahil 1350 dolar.Bu arada daha da fazla yükseltme kitleri vardı fakat işin hem maddi boyutu deyişiyo + araç artık asfalttan uzaklaşmaya başlıyordu.
2)Ön + arka ARB tip tamponlar, Karter muhafaza 2500 ytl.Bu ytl çünkü bu seti ne yaptıysam ilkbaşta getirtemedim aşırı ağır olduğundan sonrada getirtecek kişiler yurtdışı fiyatı 2500 dolar olan bu setie 6000 dolar istediler.Tabiki ticaret yapıyolrar kar edecekler ama el insaf.Neyse bende araştırmalarım sonucu 4. levent sanayide Orhan ustanın her araca birebir ARB tip tampon yaptığını duydum ve aracımı teslim ettim.Harika işçilk yapıyor olmasına ramen eli ağırdır,Türkiyenin heryerinde araç geliyo bilgilerinize.
3)12000 lik vincimide Yeypada Cengiz özelden 1400 dolara aldım.Markası TABOR yani WARN marka vincin Brezilya montajı.Kutusu ,kullanma klavuzu ,kumandası herşeyi WARN.
4)Snorkelimi İngiltere den gelmesi dahil 600 dolara aldım.
5)Tavan sepeti her araca uyan THULE marka olup Partner oto tarafından Türkiye den temin ettim.En büyük özelliği diğer araçlarıma yaptırdığım tavan sepetleri gibi uzun yolda uğultu yapmayışı çünkü özel rüzgarlığı mevcut.
6)Mercekli xenon farlarımı Ebay dan gene gelmesi dahil 250 dolara aldım.
7)OPTİMA marka kırmızı akümü 500 ytl ye gene Yetpadaki Cengiz Özelden aldım.
8)Portbagajımdaki Amerikan tip küreği heryerde aradım ve sonunda yerli malı olan ve dünyaya ihracat yapan YAPARLAR firmasından temin ettim.Perakende satış yapmadıklarını söyleselerde fabrikasına gidip 15 ytl gibi komik bi paraya aldım.İnternek sayfalarına girince nedemek istediğimi anlarsınız.Baltamıda gene güzel bir nalburdan 15 ytl ye aldım.
9)275/70/16 olan lastiklerimi ancak 285/75/16 olarak deyiştirebildim çünkü daha fazla ebatlar işin içine girince ayna mahruti oranları deyişmesi gerekiyomuş onuda yapacak hem cesaretim olmadı hemde delikanlı bi usta bulamadım(anlayan),onun için kurcalattırmak istemedim.
10)Son olarak Tartarini markalı ve şu an 350 krş yakan(aracım sürekli 4 çeker olup+ bu ilavelerle)lpg sistemimi taktırdım.
11)Diğer standart olmazsa olmaz aksesuarlarım hijack+celikan+strep+u boltlar+lastik şişirme kompresörü+500w invertör aracımın bagajında benle birlikde seyahatlerimde eşlik ediyorlar.

Evet uzun lafın kısası şuan elimden gelen imkanlarla bunları yaptım ama yeni fikirlere de açığım.Aracımı asfaltda da kullandığım için daha fazla abartmak istemedim.Sonuçda herşeyde olduğu gibi bundada hiçbişeyin sonu yok.Yurtdışı sitelerindeki araçları hepimiz görüyoruz.Ben bu işe başladığımda jj grubu ,ladalar ve defender tayfa vardı.Vitaralar bile sonradan eklendi.Ama ozamanki imkanlarla şuankiler arasında baya bi fark var yeterki doğru ekipman ve doğru kullanım.Görüş ve fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 

Etiketler

Merhaba; İlkönce böyle bi soruyla karşılaşacağımı biliyodum,inanması çok zor çünkü ben bile hala inanamıyorum,resimleri fotoğraf makinasından birikince bilgisayara oradanda cd ye yüklerim.Yüklediğim cdyi üstüne ne olduğunu yazmadığım için,sevgili eşim tatil resimlerini kaydetmiş onun için ancak artık bitmiş halinin resimlerini göndereceğim.Bunada artık kadermi kısmetmi şansızlıkmı nedenir bilmem 6 aylık macera benim anılarımda kaldı.
 

Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Evettttt aracımı ilk aldığım zamanki resimler

DSC02442


DSC02467


IMG 23162


IMG 24672
 




Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Sonrasında gaz taktırdığım için arkaya stepne taşıyıcı,ARB tamponlar+vinç,snorkel,portbagaj,yükseltme kiti,büyük ebat lastikler ilave oldu.

Resimlerim 060


Landcruiser


LAND


LAND2
 


Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Yarışlarda Tuğsan ile beraber görev almıştık. Aracını ilk o zaman gördüm ve çok beğenmiştim. Tekrar kazasız sürüşler.
 

Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Tuğsan bey, aracınız çok şık, çok güzel... İyi günlerde, kazasız, belasız kullanın inşallah... ;)

merak ettiklerim:
1-ARB tampon ne demek?
2-Arka stepne taşıyıcı sağlamlığı sizin girdiğiniz yollara dayanıyır mu?
3-gerçi siz sökmüşsünüz ama ben arabayı alırken sahibi ön ve arka koruma demirini verdi, ben de boyatıp taktırdım, şimdi daha plakayı değiştirmeden yasak diye duydum, korkuyorum plakayı değiştirirken sök diycekler diye...Bir bilginiz var mı acaba...
Cevaplar için çok teşekkürler... ::smiley:
 

Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Arb aslında firmanın adı ama zamanla arazi araçlarının hepsine butarz özel tamponlar+diğer ekipmanları sağladığı için bu sektörün lider firmalarındandır.Fakat bu tamponları temin etmek yani yurtdışından getirtmek aşırı maliyetli olduğu için bazı sanatkar ustalar bu tamponları taklit ederek üretiyorlar ve adı arb tipi tampon olarak geçiyor.Stepne taşıyıcıyı aracı görürseniz sağlamlıgını anlarsınız çünkü biz taklit edelim derken abarttık bağlantıları tamponun içinden şaseye bağlı yani kısaca arabayla birlikde yaşayan bir parça istesemde sökemem.Aracınızı standart kullanacaksanız koruma demirini taktırın ama arazi yapavaksanız,önden yaklaşmalarda heryere takılır ve araca zarar verir.Araca takılan orjinal olmayan herşey yasak aslında ama burası Türkiye ve herşey duygusal:smiley:
 



Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Uğur bey ve Y.Yavuz teşekkür edrim beğendiğiniz için.Bana aracım için şuan kutu olan kol dayama kutumun buzolabı olanı var acaba nerden bulabilirim.Bazı modellerde standart aracını satan lc sahiplerinden istedim ama orjinalliğini bozamayız dediler,haklılar ama bende bulabilirsem çok sevinicem.
 

Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Ankara Etimesgut’ta, Şaşmaz Oto Sanayi sitesinde, Hakan Ataman diye biri var. Bu usta genelde tüm Türkiye’ye çıkma parça sağlar, tlf.nu:532.282 05 23. Ayrıca bu araçların ticaretini yapar.
Bir sorun isterseniz, kolay gelsin...

Yabancı kaynaklarda sizinkine benzer şeyler buldum, stepne taşıyıcısını da yine tamponu yapan Orhan Usta'mı yaptı, bu formata benziyor mu?
Teşekkürler...

Stepne


Stepne1


Stepne2
 

Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Orjinal Toyota için değildir tabiiki ama Alman Waeco marka bakın derim. Eğer yerine uyarsa kaliteli bir markadır. Ben Grand Cherokee'min bagajı için 35.lt. olanını almıştım ve memnunum. Migrostakiler gibi değil. 700-ile 1600 ytl arsı fiyatları.
 

Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Buzluklu bir araç satış ilanlarında gözüme çarptı,
belki tek olarak satmak isteyebilir...

http://www.sahibinden.com/emsalsiz_toyota_WQQaXQQ10718881WQQpXQQdisplayitem
 

Ynt: 1998 Land Cruiser FJ80

Teşekkür ederim Tarık bey arayacağım. Stepne taşıyıcısını bostancı sanayide ki ustamla beraber yapmıştık ama orhan ustada yapıyor.Tamponlardan önce lpg taktırdığımda yapmıştık. Format aynı. Tampon köşesini çıkarınca göreceksiniz zaten bu araçların arkasının tamamı şase,yani o plastikler görümtü.Şaseye hem özel vida hemde argom kaynağı ile parça yaptık yukarıya doğru ters L şeklnde.Üstünede döner mekanizmayı oturttuk.Uğur bey sizede teşekkür ederim benim esas istediğim aracımın orta konsolu buzdolabı olan var orjinali.Toyota isteğe göre aksesuar olarak takmış.Zaten bulamazsam kaliteli buzluklardan muhakkak alacağım.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,975
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst