1985'te Kapatılan Veteriner Teşkilatlarımızın Tekrar Açılmasını İstiyoruz.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan chilavert Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,538

chilavert

Ana Kamp
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
1
Yer
İSTANBUL
Web
www.dpservisi.com
caution_128x128.gif



http://abveteriner.org/abveteriner/dosyalar/kampanya.html


“1985 Yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan “Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü” ve Taşra Teşkilatı kapatıldı. Bu tarihten sonra geçen 20 yıllık sürede yaygınlaşan Kuduz, Brusellozis, Tuberkuloz ve Şarbon hastalıkları yanı sıra Kuş gribi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalıkları gösterdi ki; Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve sağlıklı insan için

SAĞLIKLI BİR VETERİNER SİSTEMİ GEREKLİDİR.”

'1985'TE KAPATILAN VETERİNER TEŞKİLATLARIMIZIN
TEKRAR AÇILMASINI İSTİYORUZ.'
Neden Kapatıldı?
1984 yılına kadar veteriner hizmetleri Bakanlıkta "Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü"; İllerde "Veteriner İşleri Müdürlüğü"; ilçelerde ise "İlçe Hükümet Veterinerliği"nden oluşan bir yapı içinde yürütülüyordu. 1984 yılında Bakanlık birimlerinin tek bir yönetim ve denetim altında birleştirilmesi düşünülerek 18.6.1984 tarih ve 212 sayılı K.H.K. ile Bakanlığın merkez ve taşra örgüt yapısı yeniden düzenlendi. Daha sonra 212 sayılı Kararnamenin değiştirilerek kabulü hakkındaki 12.03. 1985 tarih ve 18692 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 3161 sayılı "Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun" ile kesin şeklini aldı. Bu düzenlemede, Bakanlık birimlerinin konu ve ürün esasına göre değil, ana fonksiyonlarına göre örgütlenmesi esas alındı. Şu anda tüm veteriner ve ziraat hizmetleri illerde "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl müdürlükleri"; ilçelerde ise "Tarım İlçe Müdürlüklerinde" yürütülmeye çalışılmaktadır.Bu "Sorumluların Yetkisiz,Yetkililerin Sorumsuz Olduğu" dünya da eşine rastlanması zor ve karmaşık bir kurumsal yapıdır.
Sonuçta Ne oldu ?

Sonuçta hayvan sağlığı görevleri ile bitki sağlığı gibi birbirinden farklı görevlerin aynı birimlerde yapılmaya çalışıldığı sağlıksız bir teşkilat yapısı ortaya çıktı. İl ve İlçe teşkilatlarında müdürlüklerde veteriner hekimler yönetim dışında kalınca salgın hayvan hastalıklarıyla mücadele, hayvansal gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı gibi karmaşık ve kritik görevler sahipsiz kaldı ve bu görevler gereği gibi yapılamadı. Çünkü bu görevler ancak etkin bir yönetim, sağlıklı bir teşkilat ve doğru politikalar ile başarıya ulaşabilirdi. Sonuçta ülkemiz salgın hayvan hastalıklarının kol gezdiği; et, süt, peynir, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların kontrol edilemediği; insanların hayvanlardan geçen zoonoz hastalıkların tehditi altında yaşadığı bir ülkeye dönüştük.


Peki neden geri istiyoruz?
Çünkü; Hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıklar, 1985'te Veteriner teşkilatlarımız kapatıldığından beri giderek artmakta hayatımızı ve sağlığımızı tehdit etmektedir. Son yıllarda yoğun şekilde basınımıza manşet olan zoonoz hastalıklar milyonlarca kişinin hastalanmasına, hayatına mal olmuş, ve milyonlarca insanımızı da tehdit etmiştir. Sınırlı imkanlar ve yetkilerimiz olduğu halde bu hastalıklarla Veteriner hekimlerimiz mücadele etmiş ve hayatları pahasına mücadele vermişlerdir. Kuş Gribi, Şarbon, Kuduz, Kist Hidatid, Brusella, Tuberküloz, Şark Çıbanı, kenelerden bulaşan lyme ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi , Toksoplazma 200 kadar zoonoz hastalıktan sadece bir kaçıdır. Bu hastalıklar ve adını daha basından bile duymadığınız onlarca zoonoz hastalığın sizi ve çocuklarınızı tehdit etmemesi için istiyoruz.
Gıda kaynaklı sağlık sorunlarının % 95'i hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çiftlikten sofraya kadarki tüm aşamalarda veteriner hekim kontrolü gerekmektedir. Ancak ne çiftliklerde, ne kesim yerlerinde, nede satış yerlerinde etkili bir kontrol sistemi olmadığı için kesim öncesi ve sonrası denetimler etkin bir şekilde yapılamamaktadır.
Ülkemizde Süt üretimi yapılan çiftliklerde hayvanlara ilaç ve hormon kullanımı bir veteriner sistemi oluşturalamadığı için, üreticinin kontrolsüz kullanımına terk edilmiş ve denetim yapılamamaktadır. Kontrolsüz olarak kullanılan ilaç ve hormonlar soframıza kadar gelmekte, çocuklarımızın ve bizlerin sağlığına mal olmaktadır. ( Sebebi belirlenemeyen düşükler, anormal doğumlar, hastalıklar ve kanser vakaları bunlardan sadece birkaç örnektir.) Halkımızın sağlıklı beslenmesi için veteriner teşkilatını geri istiyoruz.
Sokaklardaki hayvan dostlarımızın sahiplendirilmesi, kısırlaştırılarak aşılanması ve halkın bilinçlendirilmesiyle ilgili projeler üreten ve uygulamaya yetkili bir teşkilat şu anda yoktur. Bunun için yetersiz bütçesi ve yoğun duyarlıklarıyla birkaç derneğimiz ve kurumlarımız mücadele vermekte ve muhatap bulamamaktadır. Bu sorunun ülkemizde çözümü için yetkili olabilecek tek kurum Veteriner Teşkilatları olmalıdır. Sokaklarımızdaki hayvan dostlarımızı bir tehlike olarak görmekten çıkarıp, doğanın ve bizlerin bir parçası yapmak görevimizdir. Bu yüzden Veteriner Teşkilatlarına ihtiyacımız vardır.
İnsan ve hayvan sağlığını koruyan, hayvanlarla insanlar arasında hastalıklardan koruyucu bir bariyer görevi yapan, hastalıkların geçişini engelleyen ve hayvanlarla bir arada sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmemizi sağlayan ve hayvansal gıdaları denetleyen Veteriner Hekimlerin daha kaliteli eğitimleri için fakültelerle birlikte çalışan, aynı zamanda fakülte sayısının azaltılması ve kalitenin arttırılması için eğitim kurumlarına projeler sunan, çalışmalar yapan çağdaş ve AB normlarında kurulacak bir Veteriner Teşkilatı, hiç kuşkusuz bu ülkenin önemli bir ihtiyacıdır.
İsmet İnönü 'Beşeri Hekimlik insan içinse, Veteriner Hekimlik insanlık içindir.' Derken bu gerçeği görmüştür.
Biz Veteriner Hekimler evrensel değerleri ölçü kabul eden, insan ve hayvan sağlığı için çalışan, doğaya ve doğadaki canlılarla sağlıklı ve uyumlu ortak bir yaşama inanan hekimleriz.

Bizler yetki ve sorumluluk istiyoruz. Yeterli sayıda elemana,araç-gerece ve mali kaynağa sahip,iyi organize olmuş güçlü bir kurumsal yapı istiyoruz.
Sizlerin ve çocuklarınızın sağlığı için ve tabiî ki hayvanlarımızın ve doğanın sağlıklı uyumu için bizler varız.
Ve bizler 'Veteriner Teşkilatımızı geri istiyoruz.'
Eğer bize inanıyor ve "Sağlıklı Hayvan-Sağlıklı Gıda-Sağlıklı İnsan" istiyorsanız, bize destek verin ve 'Veteriner Teşkilatımızı geri istiyoruz' kampanyamıza katılın.


İmza Kampanyası dijital formu doldurmak için erişim:

http://abveteriner.org/abveteriner/dosyalar/kampanya.html

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
web: http://abveteriner.org

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
web: http://abveteriner.org
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Mesajlar
1,523,696
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst