12 Gece 13 Gün Türkiye'den Arabayla Avrupa'ya Kısa Tur.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kyenipazar41 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,275

Ben de benzeri bir rotayi ailemle 2018'de yapmistim. Munih'e uctum, oradan araba kiraladim, meşhur Alpine Road rotasini takip etmeye calistim.

Rota su sekildeydi:
Munih - Neuschwanstein Şatosu - Innsbruck - Salzburg - Hallstatt - Viyana - Bratislava (trenle gunubirlik)

Viyana'dan geri donduk

almanya-avusturya-2018.png

@kyenipazar41,

Gezi notlarınızı keyifle okudum, videonuzu da eşimle beraber yine aynı keyifle izledik. Sanki kendimiz gezmiş kadar olduk, güzel derlemişsiniz videoyu. Araçtaki kamera ve iha çekimleri videoya renk katmış.

Elinize sağlık, paylaştığınız için teşekkürler.

Herkese Merhaba.

Aylardır hevesle beklediğim Türkiye'den kiralık çekme karavanla Avrupa’da 6-7 şehri içeren tur planım karavan firmasının son dakika azizliği sonucu suya düşünce hevesim kursağımda kalarak oturmak istemedim.
Karavan olmasa da arabayla gidip , internet üzerinden yaptıracağım rezervasyonlarla her şehirde 1 ila 3 gece arası kalarak bu turu yaparım diye düşündüm. Tur kapsamı şu şekildeydi : İzmit – Sofya (1) – Belgrad (1) – Budapeşte (1) – Münih (3) – Salzburg (1) – Hallstatt (1) –Zagreb (2) – Belgrad (1) – Sofya (1) – İzmit…
6,5 yaşında oğlum ,9 yaşında kızım ve sevgili eşimle beraber böyle bir geziye karavanla çıkmayı çok istiyordum ancak dediğim gibi karavan kiralama işi şimdilik suya düşünce çok canım sıkıldı ve Allah izin verirse ben bu tura kesin çıkacağım , arabayla olur bu iş diyerek inat ettim.

Süre bu kadar şehir için elbette kısaydı , 2 çocuk olması , şehirlerde kısa konaklamalar ve eşimin ehliyeti olsa dahi tek şöför olarak kullanacak olmam işi zor kılacak olan etmenlerdi. Fakat esas önemli olan bence istemekti. Tabii bu isteğin tek taraflı olması yetmez , eşimin de “neden olmasın bence gideriz” demesiyle bu iş oluverdi .Çok kısaca özetlersem iyi ki bu seyahate çıkmışım , iyi ki kararımdan vazgeçmemişim. Benim için ve ailem için çok güzel bir tecrübe , anı oldu.
Burada tabii ki eş desteği , aynı heyecanı paylaşması çok ama çok önemli.

12 gece 13 gün süren bu seyahatimle ilgili olarak birşeyler yazmak istedim çünkü ben bu siteyi çok okudum ve özellikle gezi yazılarını yazanlara hem çok teşekkür ettim hem de hayranlık duydum.
Çünkü gezip görmek güzel , oturduğun yerden birşeyler yazmak kolay da gezi yazısı yazmak , gezdiklerini aktarabilmek , ipuçları vermek , faydalı bilgileri not edip aktarmak bence çok ayrı bir beceri. Üsluptan söz etmiyorum bile , o zaten ayrı bir meziyet ama okuduklarımın içerisinde çok detaylı bilgiler faydalı ipuçları vardı , kimsenin bir mecburiyeti olmadan bu faydalı yazılara imza atması , not edip de sonradan paylaşması gerçekten takdir edilmesi gereken bir emek.
Ben de istedim ki böyle bir gezi yapacaklara iki satır bile faydalı olacak notlar yazarsam görevimi bir parça yerine getirmiş , borcumu bir nebze ödemiş olurum.
O yüzden baştan söylemiş olayım bu yazı çok detaylı şehir bilgileri , tarihi bilgiler içermeyecek , bunları zaten internette her arayan fazlasıyla bulur. Sarayları , müzeleri tüm detaylarıyla , tarihiyle okursunuz … Ben kısaca gezimi anlatıp faydalı olabilecek üç beş ek bilgi verebilirsem ne mutlu bana…
Seyahatim boyunca Google Navigasyon kullandım cep üzerinden , %95 iyi sonuç verdi.
Bu arada sevgili TURKC.... operatörümüz yurtdışı tarifesini günlük 40 TL den uygulamaya başlamış...

Hemen bir bilgi paylaşmak istiyorum , ben vizemi çok önceden Almanya'dan almıştım. Bu arada 1 Romanya ve 1 Bulgaristan seyahatim oldu. Daha sonraki vize taleplerimde sorun çıkmaması için pasaportumda Almanya damgası da olsun , hem Münih'i hiç görmedim diyerek Salzburg ve Hallstatt üzerine Münih'i ekledik. Fakat arabayla gidince Macaristan'dan sonra sınırda kimse bakmadığından pasaportumda Avusturya ve Almanya damgaları olmadı...Dönüşte'de Almanya'dan Avusturya'ya , oradan da Slovenya'ya geçerken ne sınır ne polis ne pasaport, dolayısıyla ne de damga.Artık yine Almanya üzerinden vize alacak olursam otel kayıtlarını çıkarttıracağım , bakın geldim ben size diye :tongueout:

Şimdi başlayalım belki birilerine fikir verebilecek özetlere :

YAKIT KONUSU:
Aracım 7 kişi kapasiteli Fiat Freemont , Dizel Otomatik , 2 Ton ağırlığında , 2.000 cc , 4x4 ve çeki demirli bir araç. Yolculuğumuzu 4 kişi , aşırı olmayacak kadar yüklü bavullarla yaptık.
Toplam yol : 4.285 KM , Yakıt tüketimi : 7,8 Litre/100 KM
Ortalama Yakıt Maliyetim : 334,23 Litre x 8,40 TL = 2.807,32 TL
Hadi olsun 3.000 TL olmuştur.
Euronun son 2 yılda coşmasıyla beraber Dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanmaz olduk… Genel itibarıyla Sırbistan , Almanya , Macaristan’da aldığım yakıtlar hep 1.15 – 1,40 EUR aralığına denk geldi… Yani bugünkü rakamla 7,40 ila 9 TL arasında motorinin litresine para ödedim. Bizde 6,30 civarı olduğu düşünülürse yakıt maliyeti oldukça yüksek. Dolayısıyla full depo çıkmakta ve dönüşte de Edirne’ye ulaştıracak kadar depoyu doldurup sonra burada fullemekte fayda var…
İstasyonların %90nında tabii ki depo dolum işlerini kendiniz yapıyorsunuz.
İstasyonlardan bahsetmişken OMV ler biraz da çocuk dostu olmasıyla , güzel yiyecek alternatifleriyle genelde durduğumuz yerler oldu. Çocuklar için boya kalemleri , çizim kağıtları ve masalarıyla bizim için iyi oldu. Tuvaletleri her zaman temizdi.
Shell istasyonlarının bazılarında tuvaletlerin ücretli (2 EUR) olduğunu gördük. 1-2 yerde ağaç dibine oğlanın çiş yaptığı da oldu, turnikenin altından geçip para vermediği de..

OTOBAN KONUSU:
Araçla çıkılan böyle bir seyahatte Yakıtın yanısıra otobanlar ve park konusu maliyetin diğer önemli
ayakları.
Avusturya , Bulgaristan ve Slovenya’da Vinyet aldım diğerlerine otoban gişelerinde ödeme yaptım. Bulgaristan’da otoban girişnde ilk istasyon (sanırım Lukoil) den otomattan daha önceki gidişimde de vinyet almıştım. (Sadece Bansko’ya gidip gelmiştim) Bu defa vinyeti alırken 1 haftasonu veya 2 günlük değil de 15 günlük aldım ki dönüşümde bir daha vinyetle uğraşmayayım… Maliyeti çok da farklı değildi.biri 11 Euro ise 15 günlük olan da 15 Euro idi. İyi ki de öyle yapmışım çünkü dönüşte sınırda kuyruk vardı , o kuyruktan çıkanların vinyet için tekrar sıraya girdiklerini gördüm… Bu vinyet konusu atlanmamalı çünkü geçen sene Bansko dönüşü beraber geldiğimiz arkadaşımın aracını polis çevirip kontrol etmişti. Vinyeti olmadığı için de plakasını kaydedip 1 hafta içinde vinyet alınması şartı koymuştu.
Otobanlarda olsun şehir içinde olsun hız sınırlamalarına hep dikkat ettim , zaman zaman 130 ‘a kadar izin verdi (Slovenya ve Sırbistan ,Hırvatistan örneğin) zaman zaman da Bulgaristan’da örneğin 60 ile gittim , (otoban gibi olmasına rağmen). Dönüşte Bulgaristan’Da otobanda çalışma vardı , eski Arnavut kaldırımı olan tali yola soktu bizi ve 20 dakika boyunca öyle geldik. Bunun dışında yol bozukluğu ile hiçbir ülkede sıkıntım olmadı.
Avusturya’da ve Slovenya’da vinyetleri en az 1 haftalık olarak veriyorlardı ve maliyeti yanlış hatırlamıyorsam sırasıyla 15 ve 10 euroydu.
Bu kadar kısa sürede bu kadar ülke geçince bazı bilgiler karıştı ama yanıltıcı olmamak adına emin olmadıklarımı yazmıyorum. Örneğin dönüş yolunda Hırvatistan’da otoban çıkışında 20 Euro ödediğimi biliyorum J
Aslında bütün otoban fişleri , makbuzları çantamda birikmiş vaziyette ama onları ayıklayana kadar ve birikmiş işlerimi yoluna koyana kadar yazıyı ertelemek istemedim. Hatta yanıma küçük bir defter almıştım not edeceğim , detayları yazacağım diye ama bu ilk tecrübe , idare edin lütfen J
Otobanlarda genelde kredi kartı da geçiyor ancak gişeye girmeden önce tepeye bakmak lazım , card ve cash yazan gişelere göre girmek lazım tabii…

PARK KONUSU:
İşte arabayla böyle bir seyahate çıkacaklar için otobandan , vinyetten , köprülerden bile yüksek bir maliyet konusu…:unamused:
Öncelikle intenetten otellerimizi seçerken otellerin otoparkının olmasına dikkat ettik. Tahmin edersiniz ki bazı oteller araç trafiğine kapalı turistik caddelerde olabiliyor ve böyle bir durumda 2 çocukla beraber bavul yüklenmek , hem de 1 gece için , hoş olmayabilir. (Bavul konusuna ayrıca geleceğim)
O yüzden genelde otoparkı olan ve mümkünse bunu ücretsiz sağlayan oteller üzerine yoğunlaştım. Bunu ancak Hallstatt (biraz dışında kaldık) ve Sofya’da dönüş otelimizde yapabildik. Bu oteller (kimisi evdi) ücretsiz park yeri sağladı. Bulgaristan’daki ilk otelimizde otele ait olmayan bir kapalı yer altı garajı hemen otelin 30 metre önündeydi ve gecelik 15 EUR ücreti vardı. Otel 28 EUR idi bu arada…
Belgrad’da gidişte kaldığımız otel 12 EUR gecelik park parası alıyordu. Budapeşte şehir merkezi park konusunda çok sıkıntılı , 2 saat maksimum kabul ediyor parkomat ve her 2 satte bir para atıyorsunuz… Yani baştan 10 saatlik park parasını vereyim gidip uyuyayım yok… Akşam 20:00 sonrası sokakta park ücretsiz diyorlardı , ben makinaya bozuk para attıkça saat kaça kadar durabileceğim yazıyordu. 19:47 ye yetecek kadar para atabildim elimdekilerle (Macaristan’da da Forint geçiyor , EURO ı ıh…) , sabah 10:00 gibi araba başına geldiğimde camda naylon içine özenle konulmuş 100 TL bir park cezası ile karşılaştım. Ya sabah 07:00 de başlayınca park ben 2 saati aşmış oldum ya da akşam 11 dakika için biraz da plakaya bakarak cezayı yazdılar. Her halukarda Budapeşte otelinizi park konusunu düşünerek ayarlamanız lehinize olur. Bu arada cezayı ödemedim , tamamı Macar dilinde yazılmış bir yazı vardı , 2 satır İngilizce de yazsaydı belki uğraşır yatırırdım… Tekrar ülkeye girerken belki de gümrük kapısında çıkacak karşıma o ceza , belki de ben o zamana kadar arabayı değiştireceğim , plaka değişecek , bilemiyorum Belgrad aynı şekilde parkın çok pahalı olduğu bir şehir , sokakta cep tabir ettiğimiz girintiye bıraktım arabayı , 1 gece durdu 110 TL… Otel bize ödeyin biz size makbuzunu yollayalım dedi ama ille nakit istedi. EURO ve Kuna arasında da kendi lehine bir hesaplama yaptı , bu durumda Exchange büroya gitmek de istemedim ve o ücreti de ödememiş oldum… Zagreb'de kaldığımız evin sahibinin önerisi ile GARAGE TUKSANAC diye bir yere bıraktım , yine 2 gecelik park ücreti 210 TL çıktı... Adam keşke gecelik kalacağını baştan söyleseydiniz o zaman saatlik hesap üzerinden değil günlük hesaplardı ve 60 TL karınız olurdu anlamında İngilizce anlattı bana. İyi de kardeşim girişte bariyer var , heryerde olduğu gibi düğmeye basıyorsun fişin geliyor ve bariyer açılıyor garaja giriyorsun...Nereden bileym ben seni bulup da gecelik kalacağım ona göre demenin faydalı olacağını. İşte siz öğrenmiş oldunuz :smiley:
Münih ve Salzburg da aynı otel zincirine ait 2 otelde kaldım. Geceliği 12 EURO idi kapalı otoparkın. Bagajı serin bir yerde düzenlemek , arabanın aşırı ısınmasını engellemek ve bavulları direk arabaya koyabilmek adına otel altı otoparklara 12 eur vermeye kolaylıkla razı oldum , yapacak bir şey yok..
Hallstatt’ın 11 KM dışında kaldığımız ev kendi bahçesine sahip olduğu için problem olmadı , ücretsiz ve gölge yerde park edebildim ..
YAZIMA FIRSAT BULDUKÇA DEVAM EDECEĞİM , GÖRÜŞMEK ÜZERE.
açıklamalarınız gayet net bir şekilde anlaşılır şekilde elinize sağlık takipteyiz kolay gelsin

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR