10+ Hayati Malzeme

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,258

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
10+ Hayati Malzeme

10+ hayati malzeme doğada içinizin daha huzurlu olabilmesiyle ilgilidir. Doğada yaptığınız aktivitelerin çoğunda bu malzemelere
ihtiyaç duymazsınız. Fakat beklenmedik bir şey olduğunda bu malzemelerin yanınızda olması çok faydalı olacak ve bu malzemeler belki de hayatınızı kurtaracaktır. Kısa aktivitelerde bile her doğa severin yanında bulundurması gereken temel malzemeler aşağıdadır.

10+ Hayati Malzeme
1. Harita (tercihen su geçirmez bir kılıf içinde)
2. Pusula (mümkünse ek olarak bir adet GPS)
3. Ekstra giyecek
4. Ekstra yiyecek ve su
5. İlk yardım çantası
6. Kafa feneri ya da fener (yedek pilleriyle)
7. Kibrit (su geçirmez bir kutuda)
8. Ateş başlatıcı (kibriti destekleyici)
9. Bıçak (ya da çok amaçlı çakı)
10. Güneş gözlüğü
11. Güneş kremi
12. Su filtresi (ya da suyu dezenfekte etmek için başka bir yöntem)
13. Düdük
14. Bivak torbası ya da space blanket

10 Hayati malzeme listesi ilk olarak 1950`ler ve 60`larda dağcılık ile ilgili yayınlarda yer aldı. Zaman içinde çevre faktörleri, listeye güneş kremi ve su filtresi gibi malzemelerin de eklenmesine sebep oldu. Günümüzde listede GPS de değerlendirilmesi gereken bir malzeme olarak yer almaktadır. Son madde ülkemizin genel koşulları değerlendirilerek eklenmiştir. Yurt dışında hayati olan fakat ülkemizde çok anlamlı olmayan vahşi hayvanların yemeğin kokusunu almasını engelleyecek yemek kutuları listede yer almamaktadır.
 


Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Listede sanırım cep telefonu ve/veya uydu telefonu, iki adet farklı boyutta tas ta olmalı. Taslar içilecek su hiç olmadığında su bazlı sıvılardan yada kirli sulardan damıtma yoluyla içilecek su yapmak için. ***

*** Alıntım:

Bir kabın içine daha küçük bir kap koyarsınız. Büyük kaba idrar veya deniz suyu doldurur, iki kabın üstünü tamamen naylon v.b. gibi nemi hapsedebilecek bir örtüyle örtüp küçük kabın üzerine denk gelecek şekilde bozuk para gibi bir ağırlık koyarsınız. Sıcak havada buharlaşma sayesinde tatlı su içerideki kapta birikecektir.
 

Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Evet. Listeye dediğiniz bu ekipmanlarda tabiki eklenebilir. Fakat bu liste doğaya çıkarken mutlaka ama mutlaka yanınızda olması gereken malzemleri içermeketedir. Bu liste elbette uzatılabilir. Fakat bundan sonrası temel ihtiyaçlardan ziyade konfor koşullarını desteklemek için kullanılabilir. İp, daha zor tırmanış koşullarında veya bölgeye araba ile gidilecek ve uzun mesafe yürünmeyecekse tabiki yanımızda olmasında fayda olacaktır. Fakat neticede çantamıza konacak her ağırlık birkaç saat içinde dizlerimizi bükmeye başlar ve faaliyeti yarıda kesmek zorunda kalabiliriz. Haa dersin ki bu ağırlık ,bu rota bana vız gelir o zaman başka ;) Cep telefonu sadece doğa koşullarında değil günlük hayatımızda da ihtiyaç düzeyinden çıkıp zorunluluk olduğu düşünüldüğünde cep telefonu zaten yanımızda olacağını düşünüyorum.
Herkese iyi tırmanışlar...
 

Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Pusuladan ziyade GPS aleti daha iyi olur çünkü pusulalar demir madenleri ya da doğal olmayan yollarla gelmiş demir veya çeşitli metal kütlelerinden etkilenip hatalı sonuç verebiliyorlar. Tabi her ihtimale karşı pusula olması lazım, çünkü pusulalar pilsiz, GPS' inizin pili bittiğinde ya da arızalandığında yapacak pek bir şey kalmaz. Ayrıca GPS' ler cep telefonları gibi kuytu noktalarda çekmeyeceklerdir.
 



Ynt: 10+ Hayati Malzeme

hasanım öyle deme, ben listeye ısrarla ipin girmesi gerektiğini düşünüyorum :smiley: gps, telefon, iğne, olta değil ama 15-20mt'lik bir ip her faaliyette bulunması gereken çok önemli, hatta bazen hayat kurtarabilen bir gereçtir. illa tırmanış olması gerekmiyor faaliyet içinde, ben arabanın bagajında bile taşırım 20mt'lik 11mm ip. mesela yoğun sisli ve uzun sürecek bir faaliyette hat kurarsın, sırt çantasıyla inilemeyecek yerlerde çantayı iple salarsın sonra sen inersin, aklıma gelmiyor ama mesela yorulunca hamak yapar yatarsın :D
 

Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Ben arkadaşımla bisiklet tepesinde yerleşim yerlerinden oldukça uzakta gezerken zinciri koparttım. Yaklaşık 5 kilometre elde sürmem gerekiyordu ki arkadaşın aklına ip geldi. Yanımda 5 metrelik ince ama sağlam bir çanta ipi vardı. Bisikletimi sağlam bisiklete çekme halatı gibi bağlayıp, nöbetleşe sağlam bisiklete binerek, yolu neredeyse normal zamanla hemen hemen aynı zamanda bitirdik.
 



Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Bolkarlar gibi su kaynaklarının kısıtlı olduğu yerlere kışın gidiyorsak yanımıza tang gibi toz içeceklerden mutlaka almalıyız. Çünkü kar suyu içmek zorunda kalacağız ve kar suyu sade içildiğinde vücut tarafından aynen dışarı atılır. Tang veya herhangi bir mineral yerine geçecek bir baharat kattığımızda içilebilecek hale gelecektir ;)
 



Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Kar suyu, yağmur suyu gibi saf su olduğu için böyledir. Saf su tatsız olmalı. Çünkü içinde hidrojen ve oksijenden başka bir şey yok. Böyle de olunca doğal olarak bünyemiz yararlı madde bulamayınca su geldiği gibi gidiyor.
 

Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Tabi ihtitaçların sınırı yok. Benim burada saydığım malzemeler her tırmanış ve trekking koşullarında yanımızda mutlaka olması gerekenler. Yoksa dağcılık sporunda koşulalara göre hazırlanmamak oldukça acı sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden koşulları değerlendirip genel malzeme listemize bir bakmakta hazırlıklarımızı bu listeden yapmakta fayda var.

Genel malzeme listesi için:

http://www.gezenbilir.com/forum/index.php?topic=20.0
 

10+ Hayati Malzeme

Harita
Bulabildiğiniz her zaman yanınızda bölgenin topoğrafik bir haritası olmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde şu anda topoğrafik haritaların kullanımı kısıtlı olduğu için haritalar ancak kopya olarak bulunabilmektedir. 2001 senesi sonuna doğru bir çok bölgenin 1:50,000 lik topografik haritaları hazırlanacaktır. Bu haritalar satışa sunulduğunda bunu öncelikli olarak Adrenalin Malzeme Postası`ndan öğrenebilirsiniz.

Pusula

Doğa koşullarında insanın yönünü şaşırması oldukça kolaydır. Pusula, harita okuma yeteneğiyle birleştirildiğinde doğru rotada kalmanızı sağlar. Peki GPS sistemleri acaba pusulaların yerini alacak mı? Şimdilik bu pek mümkün gözükmüyor. Standart GPS
sistemleri belirli bir hızla hareket etmediğiniz sürece size kuzeyi gösteremez. Geleneksel bir pusula çok hafiftir ve GPS sistemleri gibi çalışmak için pile gereksinim duymaz.
Eğer sık sık doğaya çıkıyorsanız ciddi olarak eğitim bölümümüzün Doğada Yön Bulma programına katılmayı düşünebilirsiniz.

Ekstra giyecek

Doğada hava koşulları hızla değişebilir. Çantanızda ekstra giysi bulundurmak bu yüzden her zaman önem taşır. Kaybolmanız durumunda bu ekstra giyecekler geceyi geçirmenize yardımcı olacaktır. Yün ya da polar bir bere çok hafiftir ama soğuk gecelerde ısı kaybını büyük ölçüde önler. Çoraplarınız ıslandığında yedek çoraplar gerçekten büyük önem kazanacaklardır. Koşullara göre yanınızda rüzgarlık ya da yağmurluk bulundurmak gerçekten hayat kurtarıcı olabilecektir.

Ekstra yemek ve su
Yanınızda her zaman en azından bir günlük ekstra yemek taşıyın. Çikolata ya da kuru meyva gibi pişirilmesi gerekmeyen yiyecekler çoğu durumda daha faydalı olacaktır.

İlk Yardım Çantası
Önceden doğa kullanımı için hazırlanmış ilk yardım çantaları çoğu durumda kendi hazırlayacağınız bir çantadan daha kapsamlı olacaktır. Hazır bir çanta alsanız bile antanın içeriğini kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyin.
Eğer doğa aktiviteleriniz sizi tıbbi yardımdan 6 saatten daha uzak yerlere götürüyorsa Eğitim bölümü programlarımızdan Doğada İlk Yardım programımıza katılmayı düşünebilirsiniz.

Kafa feneri ya da fener
Doğa koşullarında iyi bir ışık kaynağı vazgeçilmezdir. Yedek pil ve ampul taşımak her zaman akıllıca olacaktır. Kafa fenerleri ile ellerinizi daha rahat kullanabileceğiniz için tercih nedeni olmalıdırlar. Fenerinizi çantanızda kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun ve çanta içinde kendi kendine açılmasını önleyecek şekilde yerleştirin.

Kibrit
Doğada kullanılacak kibritler ya sudan etkilenmeyen tipte olmalı ya da su geçirmez kaplarda saklanamalıdırlar. Yanınıza bol kibrit alın ve kuru kalmalarına büyük dikkat gösterin.

Ateş başlatıcı
İsminden de anlaşılacağı gibi bu malzeme hızlı bir şekilde ateş yakabilmenizi sağlar. Olası seçenekler: Plastik bir torbada çıra olarak kullanılabilecek ince dallar, mum, hızlı alev alan katı yakıtlar.

Bıçak ya da çok amaçlı çakı
Bıçak ve çok amaçlı çakıların malzeme tamiri, yemek hazırlama, ilk yardım gibi bir çok kullanım alanı vardır. Çakınızda en azından bir katlanabilir bıçak, bir tornavida ağzı, konserve açacağı ve makas olmalıdır. Doğal olarak ihtiyaçlarınız ne kadar karmaşık ise o kadar fazla özelliğe sahip bir çakıya ihtiyaç duyarsınız.

Güneş gözlükleri
Basit gözükse de vazgeçilmez bir malzeme. Bazı tıbbi araştırmalar güneş ışınlarının ve UV ışınlarının katarakta sebep olduğunu göstermiştir. Açık havada uzun süre geçireceğiniz zamanlarda güneş gözlüğü kullanın. UVA ışınlarını %97-100 arası filtre eden bir gözlük seçmeye özen gösterin. Dağcılık yapıyorsanız, yükseldikçe güneş ışınlarını filtre eden atmosferin inceldiğini ve bu yüzden yükseklerde güneş ışınlarının daha tehlikeli olduğunu unutmayın.

Güneş kremi
Doğa koşullarına çıkmadan 15 dakika önce 15 GKF lü ve tercihen sudan etkilenmeyen bir güneş kremi kullanın. Dudaklar için de güneş kremi kullanmayı unutmayın ve gün içinde gerektikçe tekrar kullanın. Daha hassas bir cildiniz var ise daha yüksek koruma faktörlü kremleri seçin.
Dağcılık yapıyorsanız, yükseldikçe güneş ışınlarını filtre eden atmosferin inceldiğini ve bu yüzden yükseklerde güneş ışınlarının çok daha yakıcı olduğunu unutmayın. Dağcılık için minumum 30 GKF lü bir krem kullanın.
Güneş yanıklarının doğa ortamında çok acı verebileceğini ve güneşe çok fazla maruz kalmanın cilt kanseri riskinizi arttırdığını unutmayın.

Su filtresi
Teorik olarak akar sular ve alpin ortamındaki göller dünyadaki en temiz ve taze suya sahiptir. Ne yazık ki gerçek hayatta dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de bir çok su kaynağı temiz değil. Temel olarak suyu içilebilir hale getirmek için 3 yolunuz var. Kaynatma, kimyasal dezenfekte ve su filtreleri. Su filtreleri kullanım kolaylığından dolayı tercih edilmelidir.

Düdük

Düdüğün çıkardığı ses ağzınızdan çıkan sese göre çok daha uzağa gider. Ayrıca acil bir durumda çaldığınız düdük de ses tellerinizi yormaz. Düdüğünüzü bir iple, çantanızın omuz kolonu gibi bir yerine bağlamanız, ona ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Bivak Torbası ya da space blanket

Ülkemizde doğa aktivitileri yapılan yerlerin çoğunda düzenli patika sistemleri olmaması ve topoğrafik haritalarını edinmenin zor olması doğa koşullarında kaybolma ve geceyi dışarıda geçirme riskini arttırmaktadır. Arama kurtarma oluşumlarının henüz yurtdışındaki kadar yaygın olmaması nedeniyle de bu tip bir durumda size ulaşılması zaman alabilir. Bu yüzden geceyi dışarıda sağlıklı olarak geçirmenizi sağlayacak su geçirmez bir bivak torbası ya da daha yumuşak iklimler için vücut ısısını geri yansıtan aluminize bir malzeme olan space blanket lar yanınızda mutlaka olması gereken malzemelerdir.

Ana fikir

Bu listedeki malzemelerin size bir faydası olabilmesi için son bir şeye daha ihtiyacınız olacaktır. Bilgi olmadan malzemeler bir işe yaramazlar. Çantanızdaki pusula ancak kullanmasını biliyorsanız size faydalı olacaktır.

Belki de bunu şöyle özetleyebiliriz. 10 hayati malzemenin en önemlisi iki kulağımızın arasındakidir.
 

Ynt: 10+ Hayati Malzeme

2000 senesinde derlediğim yazının orjinali tek parça halinde aşağıda yer almakta. (cep telefonu, gps cihazı gibi ürünler bu teknolojilerin ilerlemesi ile sonradan eklediğim ürünler) Bu konu ülkemizde ne yazık ki çok önemsenmeyen bir konu oysa yurt dışında basit yürüyüşe çıkan kişilere bile 10 hayati malzeme dediğinizde size nereden baksanız 7-8 tanesini kafadan sayabilirler.


10+ Hayati Malzeme

10+ hayati malzeme doğada içinizin daha huzurlu olabilmesiyle ilgilidir. Doğada yaptığınız aktivitelerin çoğunda bu malzemelere
ihtiyaç duymazsınız. Fakat beklenmedik bir şey olduğunda bu malzemelerin yanınızda olması çok faydalı olacak ve bu malzemeler belki de hayatınızı kurtaracaktır. Kısa aktivitelerde bile her doğa severin yanında bulundurması gereken temel malzemeler aşağıdadır.

10+ Hayati Malzeme
1. Harita (tercihen su geçirmez bir kılıf içinde)
2. Pusula (mümkünse ek olarak bir adet GPS)
3. Ekstra giyecek
4. Ekstra yiyecek ve su
5. İlk yardım çantası
6. Kafa feneri ya da fener (yedek pilleriyle)
7. Kibrit (su geçirmez bir kutuda)
8. Ateş başlatıcı (kibriti destekleyici)
9. Bıçak (ya da çok amaçlı çakı)
10. Güneş gözlüğü
11. Güneş kremi
12. Su filtresi (ya da suyu dezenfekte etmek için başka bir yöntem)
13. Düdük
14. Bivak torbası ya da space blanket
15. Cep telefonu

10 Hayati malzeme listesi ilk olarak 1950`ler ve 60`larda dağcılık ile ilgili yayınlarda yer aldı. Zaman içinde çevre faktörleri, listeye güneş kremi ve su filtresi gibi malzemelerin de eklenmesine sebep oldu. Günümüzde listede GPS de değerlendirilmesi gereken bir malzeme olarak yer almaktadır. 14. madde ülkemizin genel koşulları değerlendirilerek eklenmiştir. 15. madde ise günümüzde cep telefonları kapsama alanlarının genişlemesi ile hayati bir malzeme haline geldiğinden eklenmiştir. Yurt dışında hayati olan fakat ülkemizde çok anlamlı olmayan vahşi hayvanların yemeğin kokusunu almasını engelleyecek yemek kutuları listede yer almamaktadır.

Harita
Bulabildiğiniz her zaman yanınızda bölgenin topoğrafik bir haritası olmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde şu anda topoğrafik haritaların kullanımı kısıtlı olduğu için haritalar ancak kopya olarak bulunabilmektedir.

Pusula
Doğa koşullarında insanın yönünü şaşırması oldukça kolaydır. Pusula, harita okuma yeteneğiyle birleştirildiğinde doğru rotada kalmanızı sağlar. Standart GPS sistemleri belirli bir hızla hareket etmediğiniz sürece size kuzeyi gösteremez bu yüzden pusula her durumda gereklidir. Geleneksel bir pusula çok hafiftir ve GPS sistemleri gibi çalışmak için pile gereksinim duymaz. Buna rağmen pusulaya ek olarak bir GPS cihazı doğada her zaman yanınızda taşımak isteyeceğiniz bir cihazdır.


Ekstra giyecek

Doğada hava koşulları hızla değişebilir. Çantanızda ekstra giysi bulundurmak bu yüzden her zaman önem taşır. Kaybolmanız durumunda bu ekstra giyecekler geceyi geçirmenize yardımcı olacaktır. Yün ya da polar bir bere çok hafiftir ama soğuk gecelerde ısı kaybını büyük ölçüde önler. Çoraplarınız ıslandığında yedek çoraplar gerçekten büyük önem kazanacaklardır. Koşullara göre yanınızda rüzgarlık ya da yağmurluk bulundurmak gerçekten hayat kurtarıcı olabilecektir.

Ekstra yemek ve su
Yanınızda her zaman en azından bir günlük ekstra yemek taşıyın. Çikolata ya da kuru meyva gibi pişirilmesi gerekmeyen yiyecekler çoğu durumda daha faydalı olacaktır.

İlk Yardım Çantası Önceden doğa kullanımı için hazırlanmış ilk yardım çantaları çoğu durumda kendi hazırlayacağınız bir çantadan daha kapsamlı olacaktır. Hazır bir çanta alsanız bile antanın içeriğini kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyin.

Kafa feneri ya da fener
Doğa koşullarında iyi bir ışık kaynağı vazgeçilmezdir. Yedek pil ve ampul taşımak her zaman akıllıca olacaktır. Kafa fenerleri ile ellerinizi daha rahat kullanabileceğiniz için tercih nedeni olmalıdırlar. Fenerinizi çantanızda kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun ve çanta içinde kendi kendine açılmasını önleyecek şekilde yerleştirin.

Kibrit
Doğada kullanılacak kibritler ya sudan etkilenmeyen tipte olmalı ya da su geçirmez kaplarda saklanamalıdırlar. Yanınıza bol kibrit alın ve kuru kalmalarına büyük dikkat gösterin.

Ateş başlatıcı
İsminden de anlaşılacağı gibi bu malzeme hızlı bir şekilde ateş yakabilmenizi sağlar. Olası seçenekler: Plastik bir torbada çıra olarak kullanılabilecek ince dallar, mum, hızlı alev alan katı yakıtlar.

Bıçak ya da çok amaçlı çakı Bıçak ve çok amaçlı çakıların malzeme tamiri, yemek hazırlama, ilk yardım gibi bir çok kullanım alanı vardır. Çakınızda en azından bir katlanabilir bıçak, bir tornavida ağzı, konserve açacağı ve makas olmalıdır. Doğal olarak ihtiyaçlarınız ne kadar karmaşık ise o kadar fazla özelliğe sahip bir çakıya ihtiyaç duyarsınız.

Güneş gözlükleri
Basit gözükse de vazgeçilmez bir malzeme. Bazı tıbbi araştırmalar güneş ışınlarının ve UV ışınlarının katarakta sebep olduğunu göstermiştir. Açık havada uzun süre geçireceğiniz zamanlarda güneş gözlüğü kullanın. UVA ışınlarını %97-100 arası filtre eden bir gözlük seçmeye özen gösterin. Dağcılık yapıyorsanız, yükseldikçe güneş ışınlarını filtre eden atmosferin inceldiğini ve bu yüzden yükseklerde güneş ışınlarının daha tehlikeli olduğunu unutmayın.

Güneş kremi
Doğa koşullarına çıkmadan 15 dakika önce 15 GKF lü ve tercihen sudan etkilenmeyen bir güneş kremi kullanın. Dudaklar için de güneş kremi kullanmayı unutmayın ve gün içinde gerektikçe tekrar kullanın. Daha hassas bir cildiniz var ise daha yüksek koruma faktörlü kremleri seçin.
Dağcılık yapıyorsanız, yükseldikçe güneş ışınlarını filtre eden atmosferin inceldiğini ve bu yüzden yükseklerde güneş ışınlarının çok daha yakıcı olduğunu unutmayın. Dağcılık için minumum 30 GKF lü bir krem kullanın.
Güneş yanıklarının doğa ortamında çok acı verebileceğini ve güneşe çok fazla maruz kalmanın cilt kanseri riskinizi arttırdığını unutmayın.

Su filtresi

Teorik olarak akar sular ve alpin ortamındaki göller dünyadaki en temiz ve taze suya sahiptir. Ne yazık ki gerçek hayatta dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de bir çok su kaynağı temiz değil. Temel olarak suyu içilebilir hale getirmek için 3 yolunuz var. Kaynatma, kimyasal dezenfekte ve su filtreleri. Su filtreleri kullanım kolaylığından dolayı tercih edilmelidir.

Düdük
Düdüğün çıkardığı ses ağzınızdan çıkan sese göre çok daha uzağa gider. Ayrıca acil bir durumda çaldığınız düdük de ses tellerinizi yormaz. Düdüğünüzü bir iple, çantanızın omuz kolonu gibi bir yerine bağlamanız, ona ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Bivak Torbası ya da space blanket
Ülkemizde doğa aktivitileri yapılan yerlerin çoğunda düzenli patika sistemleri olmaması ve topoğrafik haritalarını edinmenin zor olması doğa koşullarında kaybolma ve geceyi dışarıda geçirme riskini arttırmaktadır. Arama kurtarma oluşumlarının henüz yurtdışındaki kadar yaygın olmaması nedeniyle de bu tip bir durumda size ulaşılması zaman alabilir. Bu yüzden geceyi dışarıda sağlıklı olarak geçirmenizi sağlayacak su geçirmez bir bivak torbası ya da daha yumuşak iklimler için vücut ısısını geri yansıtan aluminize bir malzeme olan space blanket lar yanınızda mutlaka olması gereken malzemelerdir.

Cep Telefonu
Acil bir durumda iletişimi sağlamak için birebir. Doğada her nokta kapsama alanı içinde olmasa da yine de vazgeçilmez bir ürün. Her zaman tamamen dolu bir pil ile aktiviteye başlamanız ve pilinizi acil bir durumda gerekli iletişimi kurabileceğiniz şekilde korumanız önemlidir.

Ana fikir
Bu listedeki malzemelerin size bir faydası olabilmesi için son bir şeye daha ihtiyacınız olacaktır. Bilgi olmadan malzemeler bir işe yaramazlar. Çantanızdaki pusula ancak kullanmasını biliyorsanız size faydalı olacaktır.

Belki de bunu şöyle özetleyebiliriz. 10 hayati malzemenin en önemlisi iki kulağımızın arasındakidir.

Derleyen: Yankı Tansuğ
Kaynak: http://www.adrenalin.com.tr
 

Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Liste ve yazı için teşekkürler. Bu listedeki ürünlerin büyük bir kısmı belirli bir ortamda hazır tutulabilir malzemeler. Özellikle araziye çıkanlar ve karavan & camping yapanlar için taşıma derdinin olmayacağı, dolayısı ile de hali hazırda araçlarda bulundurulacak malzemeler. Acil durumlara karşı hazırlıklı olmakta her zaman fayda var.
 



Ynt: 10+ Hayati Malzeme

Bu malzemelerin hepsi liste isminde de yazdığı gibi "Hayati" yani acil bir durumda eksikliği başınızı ciddi belaya sokabilecek şeyler. Fakat bu malzemelerden biri var ki özellikle dağcılık yapıyorsanız gerçekten hayati yani olması ve olmaması arasındaki farkı hayatınızla ödeyebilirsiniz. Benim dağcılığa başladığım zamanlarda dağcının vazgeçilmezi olan bu ürün sanırım geçen seneler içinde bilginin yeni nesile iyi aktarılamaması nedeniyle vazgeçilmez ünvanını kaybetti.

Bahsettiğim malzeme bivak torbası..

Su ve rüzgar geçirmez, fermuar ya da büzgü ile tamamen kapatılabilen bu torba mevsimden bağımsız olarak hayat kurtaran bir malzemedir. Bivak torbası ile başka konu başlıkları da var fakat tekrar etmekten hiç kaçınmayacağım bir malzeme. Tek ve çift kişilikleri var, acil durum malzemesi olarak mutlaka çift kişiliklerini öneririm. Önemini kısaca açıklayayım, ortam sıcaklığı dışında ısı kaybetmemize ana 2 etken var. Biri rüzgar, diğeri ise nem. Rüzgar konvektif ısı kaybını büyük ölçüde arttırır, nem ise (özellikle ıslak giysi) ısı kaybını 20 kata kadar fazlalaştırabilir. Bivak torbası da acil bir durumda tam olarak bizi bu 2 düşmandan korur.

İki kısa anektod anlatayım önemini perçinlemek için
90 lı yıllarda Aladağlarda Alaca inişi sırasında 40 derece eğimli bir kal kulvarında hipotermik bir kişiye müdahele etmemiz gerekmişti. Hastanın acil olarak ısı kaybının önlenmesi ve ısıtılması gerekiyordu ve eğim 1-2 saat kürekle zemin açmadan çadır kurulmasına izin vermiyordu. Bivak torbası o akşam hem bize inanılmaz kolaylık sağladı hem de büyük ihtimalla hipotermik kişinin hayatını kurtardı.

Yine 90 larda Demirkazık Doğu duvarı denememizde rotanın 11 ya da 12. ip boyunda sağanak yağmur ve üstüne kar başladı. Islak zeminde tırmanmak imkansızlaştığı gibi rota uzun bir yan geçiş içerdiği için duvarın bilmediğimiz bir bölümünden ıslak zeminde ip inişi yapmak da mümkün değildi. Bulduğumuz ufak sette bivak torbası içinde yağışın bitmesini bekledik. Sonrasındaki iniş yine çok maceralı olsa da bivak torbası o gün çok büyük ihtimalle bizim hayatımızı kurtardı.

Bu iki olayın da yaz aylarında yaşandığını özellikle belirtmek isterim. 20 derece gibi ılık bir havada bile nem ve rüzgar birleştiği zaman çok hızlı bir şekilde hipotermiye girebilirsiniz. (dağa gitmeye gerek bile yok güzel bir yaz günü ıslak bir t-shirt ile rüzgarlı bir ortamda durmaya çalışın)

Genelde 2 ya da 3 kişilik bir ekipte 1 bivak torbası oluyor ama ben açıkçası ekipte kaç bivak torbası olursa olsun benim sırt çantamda bivak torbası olmadan doğaya çıkmam.

Kısaca ne yaparsanız yapın ama bivak torbanız olmadan dağa gitmeyin.

Herkese keyifli, güvenli faaliyetler.
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,906
Mesajlar
1,525,420
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
enes_26

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst