Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan baymineral Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,940

baymineral

Kamp III
Mesajlar
522
Tepkime Puanı
1
Yer
İzmit
Web
blog.milliyet.com.tr
Pek çoğumuzun bildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları son yıllarda büyük hedefler edindi. 1950lerden beri ihmal edilen demiryollarımızı atağa kaldırmak için pek çok proje üretilmeye başlandı.

Ankara-İstanbul ve Marmaray başta olmak üzere; Ankara-Konya-Karaman, Ankara-Yozgat-Sivas-Kars, Ankara-İzmir, Osmaneli-Bursa-Bandırma, İstanbul-Kapıkule hızlı tren hatları ve Antalya-Alanya demiryolu bağlantısı üzerlerinde çeşitli aşamalarda çalışmalar yapılmaktadır. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının ise 29 Ekim 2006 tarihinde yolculu ilk seferlerinin yapılmaya başlanması hedefleniyor.

Siyasete girmeden devletimizin bu hızlı tren politikası hakkındaki görüşlerinizi belirtmeniz çok iyi olacaktır.

Bir demiryolu fanatiği olarak bu projeleri sonuna kadar destekliyorum. Hızlı tren sayesinde insanlar pek çok şehre otobüsle gitmekten daha kısa sürede gidecek ve benim tahminime göre zamanla karayollarındaki otobüs sayısı farkedilir oranda azalacak. Aynı zamanda inşa edilecek bu hızlı tren hatlarında hızlı yük trenleri işletilerek nakliye demiryollarına kayacak ve karayollarındaki kamyon ve TIR nüfusunda da belirgin azalmalar olacak. Çünkü günümüz karayolu taşıtları bildiğiniz üzere fosil yakıtlarla çalışıyor fakat yeni inşa edilen ve edilecek tren yollarındaki trenlerin çoğu elektrikle çalışacak. Bu yüzden yol masrafları düşecek. Özel yük trenleri daha çok olacak. Nakliye şirketleri TIR çalıştıracağına tren satın alıp tren işletecek. Karayolları da zamanla rahatlayacak.
 

Etiketler
Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

Yıllarca avrupada TIR sürücülüğü yaparken,otobahn ların yanından bizi yıldırım gibi sollayarak geçen(bilhassa fransada) hızlı trenleri gördüğümde ülkemde de bunları görmeyi arzuladım.Avrupanın gelişmiş ülkelerinde herkesin arabası olmasına rağmen şehirlerarsı yollarda en tercih edilen ulaşım aracı.Avusturya ülkesinden geçecek olan yabancı tır ların sadece % 30 nun otobahnları kullanmasına müsade ediyor.% 70 ni trenler ile bir baştan bir başa taşıyor.Karayolu ile geçecek araçlarada geceleri sadece 60 km hız müsade ediyor.Nedeni nedir biliyormusunuz? hızlı giden Tır ların çıkardığı sesler nedeni ile doğadaki hayvanların uyku düzenlerinin bozulması nedeniyle üreyememesi.Dört tarafı denizlerle çevrili yurdumuzda deniz taşımacılığına önem verilse,diğer yerlerde demir yolları geliştirilse,her bayram kesilen kurbanlara yakın trafik kayıpları önlenirdi.Fakat ben görmeyeceğimi bilsemde ilerleyen yıllarda hızlı trenler mutlaka yurdumda yarış edeceklerdir.çünki DÜNYADA DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMDİR. sevgilerimle....
 

Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

daha bu ülkedeki internet bile hızlı değil ne treninden bahsediyoruz acep !!! dünya saatte 1000 km ye geldi trende biz hala fatih ekspiresine hızlı tren diyoruz!!!!!
ilk mesaj 6 eylül 2006 ve benim msj son mesaj tarihe bakmadan yazmıştım msj bişey söylememe gerekyok akıbetini siz gördünüz zaten konunun.......................................
 

Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

Konuyu ben de yeni gördüm. Benim de bir iki söyleyeceğim var.
Biraz geç kalınmış osa da son yıllarda demiryollarındaki gelişme umut vericidir. Yıllardır yolculuklarda treni kullanan biri olarak söyleyebilirim ki son yıllarda en büyük gelişme gösteren devlet kurumlarından biri TCDD'dir. 10 yıl öncesinde seyahat ettiğim trenlerle şimdikiler arasında konfor ve hizmet kalitesi olarak ciddi farklar var. TCDD bana göre mevcut altyapıyı kullanarak elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Ama dediğim gibi eldeki imkanlarla da bir yere kadar.

Ülkemize hızlı trenin gelmesi elbette önemli bir gelişmedir. Ama bence ülkemizin hızlı trenden daha önemli olan sorunu demiryollarının bölünmüş, gidiş-geliş hat olmamasıdır. Tren seferlerinde yaşanan rötarların en büyük nedenlerinden birisi budur. Treni ne kadar lüks yaparsanız yapın, bölünmüş hat olmadığı sürece treni hızlı bir ulaşım aracı yapmanızın imkanı yoktur, çünkü illaki bir yerde karşıdan gelen treni beklemek zorunda kalacaksınız. Yanlış bilmiyorsam ülkemizde bölünmüş hat sadece İstanbul-Sapanca ve Adana-Mersin arasında var. Bölünmüş yol olursa demiryolu ulaşımı ciddi anlamda hızlanacaktır.

Diğer bir konu da ülkemizdeki coğrafi koşullardır. Avrupada, özellikle İngiltere, Almanya gibi ülkelerde demiryolu yaplmak çok daha kolaydır. Çünkü ülkelerin birçoğu ovalardan oluşmaktadır. Ülkemizin dağlık bir ülke olmasından dolayı demiryolu yapımı ciddi anlamda maliyetlidir. Aynı durum karayollarımız için de geçerlidir. İstanbul ile Ankara'yı bağlamak için Bozüyük-Sakarya arasındaki dağları ve vadileri aşmak zorundasınız. Benzer şekilde Ankara-Adana, Ankara-Erzurum'u bağlamak ciddi maliyet gekektiriyor. Avrupa'da -yanlış hatırlamıyorsam İngiltere'de- aynı parayla, Türkiye'de döşeyebileğiniz demiryolarının bir kaç katı demiryolu döşeyebiliyorsunuz. Sizin de bildiğiniz gibi Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin Ankara-Eskişehir arası bitti. Ankara-Eskişehir arası ova olduğu için bitirmesi de kolay oldu. Ancak asıl sorun Eskişehir'den sonra başlıyor. Eslişehir'den sonra başlayan dağlar projeyi yavaşlatıyor.

Ama yine de karamsar olmamak lazım, ülkemizde demiryolları bence gün geçtikçe daha da iyiye gidiyor. İnşallah Eskişehir-Ankara arasında hızlı trene binen ilk kişilerden biri olacağım.
 

Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

Bence demiryolu yapımı ve TCDD'nin atağa kalkması Türkiye'de kartelleşmiş otobüs ve kamyon taşımacılığı sektörü, bunların üretimini yapan büyük yabancı firmalar, akaryakıt devleri gibi birçok etmen tarafından ekonomik kaygılarla hep kötü gösterilmiş, trenlere tinerciler doldurulup güvenli değil denilmiş, istasyon binaları bakımsızlıktan çürümeye bırakılmış, bu durum da sanırım bu kadar çok büyük şirketi karşısına almaya cesaret edecek hükümetler olmadığından hep gözardı edilmiştir ve kanaatimce hala da gözardı edilmektedir...
Yapılan hızlı(!) tren çalışmalarını dünyadaki benzerlerine bakarak sadece kelime oyunu olarak görüyorum...Demiryolları sahip olabileceğimiz en hızlı, en güvenli, en ucuz ulaşım şekillerinden biri olabilecekken hep kaderine terk edilmiştir.
Açıkcası şuan bu açığı havayolu taşımacılığıyla kapatmaya çalışmaktayız. Örnek olarak İzmir'den İstanbul'a 54 liraya gittim, 39 liraya geri döndüm, 45 dk.mı aldı. Ama en iyi ihtimalle 8-9 saat sürecek otobüs yolculuğunun fiyatı 45 lira,rahat denen otobüslerle 55, daha üst sınıf firmaları seçerseniz 60-65 liraa..Buyrun siz düşünün..
 



Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

En iyi karayollarımızın bile çok kısa zamanda yıpranmasının en büyük nedeni Türkiye'de taşımacaılığın %90'a yakın bir kısmının karayolu ile yapılmasıdır. Bunun önüne geçmek kısa zamanda yapılacak bir iş değildir.

Bir de hızlı tren konusunda bir yanlış anlama var sanırım. Bahsettiğimiz hızlı tren projesi, bir kaç yıl önce Sakarya'da kaza yapan tren projesi gibi bir proje değildir. Bahsettiğimiz proje kapsamında Ankara-İstanbul arasında çift hatlı, yaya ve araçların giremeyeceği, hemzemin geçitlerin olmadığı, şu an kullanılan hattan başka, yeni bir demiryolu inşa ediliyor. Bu demiryolunun Ankara-Eskişehir arası bitirildi. Eskişehir'den sonrası yapılyor. Bu amaçla -yanlış bilimiyorsam- İspanya'dan yeni trenler alındı. Bu trenin test sürüşlerini http://www.tcdd.gov.tr/ adresinden izleyebilirsiniz.
 

Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

TCDD nin en büyük rahatlığı ve gelişmesi yemekli vagonu saat 2 ye kadar ne isterseniz var bide garsonları biraz memnun ettinizmi sabaha kadar emre amade restorant, hayatımda 2 kere trene bindim 1.de afyona gittim yataklı kompartmanda kabustu 16 saatte gitti ,birde fatih ekspresiyle ankaradan geldim sırf 4 saat eskişehirde bekledi tren!!!TCDD deki en büyük hız istediğiniz biranın anıda yemekli vagondaki servisi!!!
 

Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

yapılıyor ankara eski şehir bitmiş eskişehir, bilecik, sakarya hattı yapılıyorr bitince modern, hızlı, güvenli bir ulaşım olacakmış.çokkk geç kalınmış bir projeydi Hayırlısıyla biter inşallah
 

Hızlı Tren Seferlerine Başlıyor

HIZLI TREN SEFERLERİ BAŞLIYOR

İlk etapta Ankara-Eskişehir arasında çalışacak olan hızlı tren seferlerine bugün itibariyle başladı. Hızlı tren ilk yolcuları, Başbakan, Ulaştırma Bakanı, İspanya ve İran Ulaştırma Bakanları ve gazetecilerden oluşan yolcularıyla ilk seferine bugün saat 9.40'ta başladı.

Hızlı trenin özellikleri :

TCDD Genel Müdürlüğü, hızlı trenlerin üreticisi İspanyol CAF firmasıyla yapılan sözleşme gereği 12 set temin edecek. Bu tren setlerinden 3'ü tamamlanarak TCDD'ye teslim edildi. Bu setlerin ikisi bugün itibarıyla hızlı tren hattında kullanılmaya başlandı, diğerinin ise statik ve dinamik testleri devam ediyor. Kalan 9 set ise 2010 sonuna kadar Türkiye'ye teslim edilecek.

Türkiye'nin ilk hızlı treninin üretiminde son teknolojiler kullanıldı. Saatte 250 kilometre hız yapabilen tren, 17,5 milyon avroya mal oldu.

Dağıtılmış 8 motor tarafından çekilen tren, motor arızalarından dolayı yolculuklarda herhangi bir aksamaya meydan vermeyecek.

Trende, işletmeyi temsil eden kurumsal renkler olan mavi ve kırmızı renkler yer alıyor. 6 setten oluşan vagonlar, business ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn edildi. Business vagonların oturma düzeni 2 artı 1 şeklinde, ekonomi vagonlar ise 2 artı 2 koltuk şeklinde sağlandı. Tek seferde Toplam 419 yolcuyu taşıyabilen trenin koltukları 55 business, 354 birinci sınıf, 2 özürlü, 8'i de kafeterya için monte edildi.

Business bölümümdeki koltuklar deri, diğer bölümlerdeki koltuklar ise kumaşla kaplandı. Business bölümündeki tüm koltukların arka bölümlerine 4 ayrı kanaldan yayın yapılabilecek şekilde LCD ekran görsel yayın sistemleri konuldu. Taşınabilir bilgisayarlar için güç kaynağının bulunduğu trende ortak kullanım için ayrıca LCD ekranlar tavanlara yerleştirildi.

Yolculukta maksimum konforun sağlanması amacıyla hızlı trenin ses yalıtım düzeyi yükseltildi. Bu sayede dışarıdan düşük gürültü gelmesi sağlandı. Tünellerde ve karşılıklı tren geçişlerinde yolcuların basınçtan etkilenmemesi için basınç dengeleme sistemi kuruldu. Bu sayede yolcuların olası kulak rahatsızlıkları önlenecek.
Dijital göstergelerle yolcuların bilgilendirildiği vagonda, çağrı butonları, vakumlu tuvaletler bulunuyor.

“HADİSE KAYDEDİCİ” KONULDU

Hızlı tren, olası kazalara karşı maksimum güvenlik önlemleriyle donatıldı. Hız ve mesafe kontrolü için iki sinyal ekipmanı konulurken, olası kazalarda vagonların üst üste tırmanmalarını önleyen dizayn kullanıldı.

Makinistlerin bulunduğu bölüm de dahil olmak üzere 16 kameranın yerleştirildiği trene, uçaklardakine benzer şekilde “hadise kaydedici” konuldu. 4 kamerayla trenin dışından da görüntü toplanacak.

Makinistlerin bayılması ya da ani ölümlere karşı treni durduran “Totman” cihazı konulurken, arızaları anında tespit edecek SICAS bilgisayarı monte edildi. Tren hareket ettikten sonra giriş kapılarını otomatik olarak kilitleyen sistem, kızaklama önleme sistemi, acil durum freni, arıza ve bilgi aktarımı için GPRS modülü, giriş kapılarında sıkışmayı önleyen engel tespit sistemi, yangın tespit sistemi, trendeki diğer donanımlar arasında yer alıyor.
Hızlı tren, Ankara-Eskişehir arasında tamamı elektrikli, sinyalli ve çift hatlı hızlı demir yolu üzerinde çalışacak.

Hızlı trenden fotoğraflar




















Hayırlı, uğurlu olsun. Kazasız seferler diliyorum...
 

Hızlı Tren Seferlerine Başlıyor

Daha önce yapılan deneme seferlerinin videosu

http://videogaleri.hurriyet.com.tr/Video.aspx?s=5&vid=3176
 



Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan.....
dedik ama atıl durumda olan demiryolları artık kullanılacak sanırım,hayırlı ugurlu olsun
 

Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

işim gereği ayda 1 kere ankaradan istanbula gidiyorum tercihim hep tren ama 1 kerede zamanında varsa gideceği yere
 

Ynt: Hızlı Tren Politikası Hakkındaki Düşünceleriniz...

trene en n ne zaman binmiştim,20 yıl olmuş....en yakın zamanda binmeli
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,213
Kayıtlı Üye Sayımız
172,115
Kaydolan Son Üyemiz
SoundofSilence

SON KONULAR



Geri
Üst