kolay gelsin uzun bir uğraş ben tavan klimasını (benim araç friğo idi )iptal ettim sonradan uygun öne yakın bir alana 12v park kliması taktım zaten araç klimasıda motor çalışırken kullanabiliyorum park klimasıda aynı mantık.
Ben elektrik sistemini kurarken hem araç çalışırken hem harici elektrik varken hemde kısıtlı olsada yaşam akülerimden çalışacak şekilde düzenledim. mutfak alanına yakın hatc koymanı tavsiye ederim mümkünse bir tavan sepeti yap panelleri ve tavandaki diğer donanımı bir nebze orman gibi alanlarda dallardan koruyacaktır.
elektrik alt yapısını lütfen hesaplı kitaplı yapın akü panel mppt seçiminiz tüketiminize göre hesaplayarak tercih edin .kablo kesitleri hayati önem taşıyan bir konu lütfen dikkat et.
yardımcı olacağım bir konu olursa fırsat buldukça destek olabilirim.
Tarkan bey, tavsiyeleriniz ve yardımınız için teşekkür ediyorum. Karavan meselesine başlamadan önce sizinle de bir çok kez uzun uzun mesajlaştık. Bu ve benzeri bir çok konuda mesajla bilgi aldığım insanlar oldu. Hepsine bir kez daha tesekkür ederim.
"mutfak alanına yakın hatc koymanı tavsiye ederim" bu noktayı ben anlayamadım. Sanırım benim bilmediğim bir konu.
diğer yönlerde çok ayrıntılı bilgi paylaşmadım ama genel anlamda bütün edindiğim bilgiler GEZENBİLİR forumlarındaki mesajlar ve tecrübeler. Kaç kez okudum ve kaç kez arşiv tuttum hatırlamıyorum.
Bu yüzden, başta elektirik sistemleri olmak üzere 1,5mm istenilen bir yerde 2.0mm kablolar tercih etme gibi temkinli ve ileriye yönelik olarak plan yapıp ilerliyorum.
bu aşamada:
- Klima aracın kendisinde bir klima olmadığından dolayı arka tarafta bulunan klimayı yine arkadaşlarımızla yaptığım iştişare sonuçu iptal etmedim. Hafif soğuk bir esintinin bile arandığı zamanları yaşadığım akdeniz ikliminden iyi biliyorum.
- Tavan sepeti başlangıçta düşünsem de, karavan yasaklarının her yerde gittikçe arttığı bir zaman diliminde açıkçası korktum ve aracımın dışarıdan karavan gibi görünmesini istemedim. (Janberk Bey örneği gibi)
- 450 16bbar neocon solar panel koydum. Daha büyük koymak isterdim ama ölçüleri ancak buna yetebildi.
Bu arada gelinen son durum: