Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kararangeyik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 44
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,623

kararangeyik

Ana Kamp
Mesajlar
58
Tepkime Puanı
0
Yer
Ankara
Buyurun tartışalım...
Yürüyüşlerde en çok muzdarip olduğum durumdur. Tam kendinizi kaptırmış, temponuzu yakalamış, hedefe kilitlenmiş şekilde yürürken, ekipten birileri durup dakikalarca bir kare yakalamaya çalışır. Aslında sadece trekkingde değil, yalnız yapılmayan tüm seyehatlerde bir sorundur bu. Oysa fotoğraf çekme işi, sadece bu işin yapılması gereken bir iştigal sahası değil midir? Yakaladığınız bir kareyi bir kaç dakika, bir kaç saniye içinde çekip yola devam etmek biraz basın fotoğrafçılığına giriyor. Artistik fotoğrafçılıkta kareye biraz daha odaklanmak, yoğunlaşmak gerekiyor. Ben derim ki, mola anlarındaki yorgunluğu yakalamak dışında, trekkinle fotoğraf makinası yan yana yürümez. İtirazı olan?
 

Etiketler
Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Aslında diğer topiğe yazmıştım ama burayada copy/paste yapayım.. :p

Trekking ve fotoğrafçılık bir arada olabilir mi?

Neden olmasın ki?Ki dağcılıkla bile oluyorsa(sizde takdir edersiniz ki koşullar trekkinge göre daha ağırdır) normal trekkingte de olabilir ayrıca ayrı birde tat katar diye düşünüyorum..Bilmiyorum ben o ayrımı hiç bir zaman yapamadım..Her gittiğim yerde fotoğraf makinam yanımdadır benim..Zaten ben fotoğraf çekimine gittiğimde de ister istemez trekking yapmıyor muyum?Bilmiyorum yinede kesin konuşmamak,açık kapı bırakmak lazım lakin bu tip düşünen insanların gerekçelerinide merak ettim doğrusu.

demiştim.. :D
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

trekking ya da fotoğraf biz amatörler için görev değil keyif amacıyla yapılıyor :smiley:

bu nedenle de bu tür tartışmalara gerek olduğunu sanmıyorum ve kişilerin şehir ortamından kaçış fırsatlarının değerlendirmesi hangi şekilde olursa olsun kutsaldır diyorum :D

arkadaşlar her fırsatımızı doğada dilediğimiz gibi geçirebilmemiz dileklerimle ;) :D
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Doğa Yürüyüşlerine yeni başlamış bir kişi olmama rağmen nacizane düşüncemi söylemek isterim:

Söylenene katılıyorum; amatörce ve sadece zevk almak için yapıyoruz bunu, yani yarışmıyoruz, bir yere yetişmiyoruz. Ancak şu ana kadar yürüyüşlerde gördüğüm, her grubun bir temposu var ve bu temponun bozulması, hem planları bozuyor, hem de yürüyüşçülerin yorgunluğunu arttırıyor.

Öyleyse aslında cevap basit ve standart toplum kurallarında yazıyor. Genel topluluk kurallarını bozmadan, insanların aynı toplumdan minimum faydalarını elde etmelerine engel olmadığınız sürece serbest olmalısınız. Yani 15 kişi yürüyorken, 1 kişi gelir de ben fotoğraf çekeceğim 10 dakika bekleyin dememeli. Ama bir yandan da grubun programının güzel fotoğraflanacak yerlerde yarım dakikalık fotoğraf molaları vermeleri iyi olabilir.

Kendimi örnek vermem gerekirse, çok beceremesem de gezdiğim yerleri fotoğraflamak isterim. Ancak şu anda gruptan geride kalırsam grubuma problem çıkaracağımı bildiğimden sadece mola noktalarında fotoğraf çekiyorum. Ancak ne zamanki gruptan biraz geri kalsam da sorunsuz olarak gruba yetişebileceğime emin olacağım (yani öngörü, parkuru bulma, doğru noktalara doğru şekilde basma, vb. yeteneklerim gelişecek) o zaman başka pozlar için de kalır, sonra gruba yetişirim. Ama şu anda katıldığım gruplarda su içeceğim bekleyin diyenler kadar fotoğraf çekeceğim bekleyin diyenlerden de çok hoşlandığımı söyleyemem.

Neyse, bilgisi olmayan birisi için ne çok fikrim var değil mi? Lütfen tecrübeliler kusura bakmasın...Dediğim gibi sadece kişisel fikir işte...
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Yalnız bir ayrıma dikkat çekmek isterim..Eğer biz bir eğitim faaliyeti amacıyla bir grupla birlikte dağa ya da trekking yapmaya gitmişsek işte o zaman durum biraz farklılaşıyor..Birilerinin sorumluluğunu alarak dağa götürmek ciddi bir iştir ve kim ne derse desin bana göre belli bir disiplin şarttır..Yoksa herkes kafasına göre hareket etmeye kalkarsa hele ki bir zirve tırmanışında oluyorsa bu işte o zaman ciddi anlamda aksamalara ve kazalara sebebiyet verilebilir..Bu nedenle ben gruptan ayrılayım fotoğraf çekeyim gibi bir şey deme lüksüne sahip olmaz insanlar..(Genelde bizim klupte böyledir ve ben bu uygulamanın sonuna kadar destekçisiyimdir.)

Diğer türlü yukarıda bahsettiğim şeyler dışında ben pekte ayrım yapılacak bir durum değildir derim.. :D
 



Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Aslında sorun sadece temponun ya da yürüyüş düzeninin bozulması değil. Fotoğraf çekme işinin göründüğünden daha ciddi olduğu kanısıyla ortaya itiraz koyuyorum. Fotoğraf çekmeye giden kişi fotoğraf çekmeye gitmiştir. Bir ağaç, bir manzara, bir çiçek fotoğrafı için belki saatlerce uğraşması gerekecektir. Geçerken deklanşöre basayım tarzı bir fotoğrafçılık, sadece hatıra fotoğrafçılığı olur. Ben basın fotoğrafçılığını mazur görmüştüm, ama sanırım tırmanış sırasında, ya da benzeri riskli durumlarda da "geçerken basıvermek" mazur görülebilir. Ama trekkingde bu bana biraz anlamsız geliyor. İki saniye, iki dakika durup bir kareyi görüntülemek, fotoğrafa ve fotoğrafçılığa haksızlık gibi yani. Abartıyor muyum acaba? Belki de, "beni şurda bir çeksene, arkadaki dağı da alsın, dere de görünsün, ayakkabılarım çıkıyor mu, dur elime de bir çiçek alayım" gibi emri vakiler beni çileden çıkardığı içindir.
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Bence yürüyüşleri aynı kafada arkadaşlarla aynı amaç için yaptığınız sürece sorun teşkil etmez. Yok bir turun trekking grubu ile gidiyorsanız o zaman işler zor. Biz yürüyüşlerimde 3-4 kişiyi geçmiyoruz. Genelde de keşif yapacaksam, fotoğraf çekeceksem de yalnız gidiyorum.

Sonuç doğaya çıkan serbest olmalı ama grubun kuralları varsa da bunu baştan bilmeli ve buna göre hareket etmeli. Yada dakikalarca keyfine göre fotoğraf çekecekse hızlı koşmayı bilip gruba yetişmeli :smiley:
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Yürüyüş düzeninde iken liderde orta kısımdaki sorumlu kişide ve artçıda 5 km çeken telsizlerden olur. Lider yürüyen grupla yürüyüşe tempoyu bozmadan devam eder. Artçı fotoğraf çekenler olduğunu ve onları beklediğini lidere bildirir. Lider ortadaki telsizli elemanı yürüyen grubun artçısı yapar. Grup yürüyüşe devam ederken arkada fotoğraf çeken grup telsiz iritbatını kopartmamak şartı ile istediği kadar fotoğraf çeker. Herkes mutlu olur. Ortalama 3-4 km arkada kalsalar da -ki bu ortalama yürüyüş liderinden 1 saatlik bir gecikme demektir- sorun teşkil etmez. Biz bu şekilde yapıyoruz (şimdilerde çifti 200 ytl ye satılan 42 km çeken telsizlerden iki çift alınırsa olay daha da geliştirilebilir)
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Gezenbilir.com'un Doğa Yürüyüşleri konu başlığına en çok fotograf yükleyen biri (?) olarak görüşüm neden olmasın ki.?

Hafta sonu yaptığım doğa yürüyüşlerinde fotograf çekerken grubun durmasına sebeb olmuyorum.
Bazen tempomu hızlandırarak en öne geçip grubun fotograflarını çekiyorum, bazen de artçının arkasında kalma pahasına geride kalarak istediğim pozları rahat rahat alıyorum.
1995 den beri İzmir de doğa yürüyüşlerine katıldığım için bir çok parkuru rehberler gibi bende biliyorum.
Doğal olarak rehberlerde beni biliyor. ;D

Fotograf çekeceğim diyerek grubu durduranları bende kabul edemiyorum.

Öz Murat
İzmir.

Not: Profil bilgilerinizi neden eksik bırakıyorsunuz anlamıyorum ki.? :(
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Sevgili Kararangeyik.
Yürüyüşlerde bir öncü birde artcı tabir edilen gerekirse bu iki kişinin birbirleriyle telsiz bağlantısı kurabildikleri 2 lideri vardır.
Yürüyüş temposu guruptaki en ağır yürüyen kişinin temposuna göre ayarlanır.
ekip liderleri bunun bir foto safari olmadığını ekibin takribi (şartlara göre) 40 dk.yürüyüp 5 dk. dinlenmesi gerektiğini,su molalarını yiyecek molalarını gidelecek güzergahın zorluk derecesini,yürüyüşün ne kadar süreceğini,geri dönüşe kaçta geçileceğini ekibe bir ir anlatmak durumundadır.
Aksi halde bu ekip işi olmaktan çıkar bireysel bir doğa yürüyüşüne döner.
Fotoğraf için çıkılmıyorsa o geziye amaç sadece belli bir hedefe kilitlenip tempo tutturulmuş bir biçimde o hedefe yürümekse geziye katılan insanlara mutlaka ve mutlaka mola yerlerine kadarfotoğraf makinalarının çantalarından çıkartılmaması söylenmeli.Yok eyer ki foto safariyse bunun adı onunda belli kuralları vardır ve her katılımcı bu kurala riayet etmek durumundadır.
1 saat çiçek resmi çekmek için insanlar serbestçe dolaşabilir ve bir saatin sonunda herkes belirlenen yerde toplanmak durumundadır.
Basın fotoğrafçılığına gelince.
13 yıl basında fotoğraf çekmiş bir profesyonel olarak bu işin söylediğiniz gibi basit ve şipşak bir iş olmadığını da bilmenizi isterim.
Basın da fotoğraf çeken insanın hem çarpıcı,hem hatasız,hem doğru kadrajla,hem açıklayıcı,hem kaliteli(net)hem de çok kısa bir zaman diliminde bu işi yapabiiyor olması gereklidir.
Bukadar zor ve zahmetli bir uğraş bir araya geldiğinde o insana şipşakçı muamelesi yapılması da sanırım basın emekçilerine biraz haksızlık olur.
Öncelikle doğada yürüyüşle fotoğraf çekme işini birbirinden ayrı tutmak ne ekibi yavaşlatan bir gurupla nede ekibin düzenini bozacak davranışlada bulunan kişilerle yola çıkmamak en doğrusu diye düşünüyorum
 



Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Basın fotoğrafçılığını şipşakçılık olarak nitelendirmedim. Bunu yapmam da mümkün değil, zira uzun yıllar ben de aynı işi yaptım. Lakin, basın fotoğrafçılığı ile bir sanat olarak fotoğrafçılık arasında dağlar kadar fark olduğunu da sanırım kabul etmek zorundayız. Birinin kaygısı mesajdır, diğerinin ise hiç ama hiç kaygısı yoktur. Bu, birini yek diğerine üstün görmek ya da aşağılamak anlamına gelmez. Esasen tartışmanın temelinde de bu yatıyor. Üzerinde fazla durmadan çekeceğiniz fotoğraf, kitle iletişimi amacıyla çekilmediyse, ya da mesaj taşımıyorsa, hatıra fotoğrafı olmanın ötesine geçemez. Trekking yapan bir seyyah, zaten yürüyüşe, adımlarına, çevresindeki seslere, atmosfere, manzaraya, her şeyden ötesi içine odaklanmış, kendisiyle başbaşa kalmış, kendisiyle, ruhuyla ve tabiatla iletişime geçmiştir. Oysa fotoğraf çekmek, bütün ilgisini, yoğunluğunu, ruhunu vizörden görünene vermektir. Özetle iddiam şudur: Yürüyüş sırasında çekilen fotoğraf, sadece ve sadece hatıra fotoğrafı olur. Ötesi zor...
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

kararangeyik' Alıntı:
Özetle iddiam şudur: Yürüyüş sırasında çekilen fotoğraf, sadece ve sadece hatıra fotoğrafı olur. Ötesi zor...

Nasrettin Hocanın fıkrası gibi hem haklısınız hem haksız. :smiley:

Bu Fotoğrafta ,
BagyurduDededag161207068


hem sağ planda ki karları hem de sol planda ki yürüyüşçüleri aynı kareye sığdırmaya çalışmıştım.
Arka planda da Dededağ'a ismini veren yatır görünmekte.

Tecrübeli bir kişi ( bu tecrübe fotoğrafçılık da olabilir, doğa yürüyüşçülüğü de) hem hatıra hem sanatsal (mesaj veren mi oluyor ?? ) fotoğraf çekebilir diyorum.

Yukarıda ki fotoğrafı çekerken başkası da beni çekmiş.!
A Tezzmertekfoto


Resimlerin bulunduğu konu başlığının linki ;
http://www.gezenbilir.com/index.php/topic,9629.0.html

Selam ve Sevgilerle ,
İyi Bayramlar.

Öz Murat ,
İzmir
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Bunu inkar eden zaten fotoğraf çekiyorum demesin.
Ama sizin tartışmaya açtığnız konu daha farklı boyutlara sapmış sanıyorum.
Yürüyüş esnasında fotoğraf çekerek yürüyüşçülerin temposunu düşürmekle sadece fotoğraf çekmiş olmak adına yapılan bir eylem farklı anlamlar içerir.
Konunun özü yürürken fotoğraf çekmek o anı hatıra olarak karelere hapsetmenin dışına çıkamaz.
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

doğuşlu' Alıntı:
Konunun özü yürürken fotoğraf çekmek o anı hatıra olarak karelere hapsetmenin dışına çıkamaz.

Buna da katılmıyorum. :smiley:
Çektiğim pozları genelde gruptan ayrılarak çekiyorum. O nedenle yürüyüşçülerin temposunu düşürmek gibi bir suç işlediğimi sanmıyorum.
Zaten temponun düşmesi yürüyüşçülerin canına minnet. (İlgili resimde ki yürüyüş için ;D )

Doğa yürüyüşlerinde Fotoğraf çekerken parkuru tanıtmaya çalışıyorum bir nebze olsada.
O yüzden bu tartışma daha doğrusu fikir alışverişine çok farklı bakış açısı ile yaklaşıyorum ben.

Not: Yanıt yazarken mümkün olduğunca Alıntı düğmesini kullanarak yanıt yazalım arkadaşlar. Yanıtın kime verildiği zaman zaman karışabiliyor. Yanıt verilen cümleler çok uzun ise gereksiz bölümleri silerek küçültebilirsiniz.
 

Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

Tempoun düşmesi canına minnet olan insanlar ya yürüyüşe katılmak gibi bir arzu içine girmesinler yada fotoğraf çekmek için kendilerine yaratılan zamanı değerlendirsinler.Benim de bakış açım bu.
Sanırım bu konu gereksiz bir biçimde örneklerle çoğaltılabilir.
Kim nasıl rahat ediyorsa ve nasıl bir gurupla çıkıyorsa doğaya istediğini yapmakta özgürdür.
bu konuyu daha fazla uzatmadan konudan kopmak en iyisi diye düşünüyoum.
Herkese iyi bayramlar.
 



Ynt: Trekking ve Fotoğrafçılık: İkisi Birarada Olur mu?

doğuşlu' Alıntı:
Tempoun düşmesi canına minnet olan insanlar ya yürüyüşe katılmak gibi bir arzu içine girmesinler yada fotoğraf çekmek için kendilerine yaratılan zamanı değerlendirsinler.Benim de bakış açım bu.
Sanırım bu konu gereksiz bir biçimde örneklerle çoğaltılabilir.
Kim nasıl rahat ediyorsa ve nasıl bir gurupla çıkıyorsa doğaya istediğini yapmakta özgürdür.
bu konuyu daha fazla uzatmadan konudan kopmak en iyisi diye düşünüyoum.
Herkese iyi bayramlar.

Aynen.
Herkes kendine uygun bir grup bulmalı ya da oluşturmalı.
Çünkü her koyun kendi bacağından asılır.

Konudan kop, gezenbilir.com'dan kopma.
Paylaşımlar için Teşekkürler.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,976
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst