Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,873

mete

Zirve
Mesajlar
1,851
Tepkime Puanı
4
Evet gazetelerdeki başlıklar böyle "Son Osmanlı Şehzadesi defnedildi"
Cenaze törenini anlatan gazete haberindeki bir paragraf en az başlık kadar ibret verici idi.

-Vakıftan özel güvenlikçiler Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törende polisin yanı sıra Fransa merkezli Osmanlı Hanedan Vakfı'nın güvenlik elamanları görev aldı. Cenaze namazını Sultanahmet Camii'nin imamı Emrullah Hatipoğlu kıldırdı. İmam Hatipoğlu, "Osmanlı soyunun bizler için yaptıkları ortadayken bizim nasıl bir hakkımız olabilir bilemiyorum ama haklarınızı helal ediyor musunuz?" diye üç kez sordu. Cemaat topluca "Helal ediyoruz" dedi. Osmanoğlu'nun cenazesi, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından II. Mahmut Türbesi Haziresi'nde toprağa verildi.-

Evet ne diyor İmam efendi "Osmanlı soyunun bizler için yaptıkları ortadayken bizim nasıl bir hakkımız olabilir bilemiyorum"

Yazı başlığı ve bu cümle hakkında düşünenleri sohbete davet ediyorum
 

Etiketler
Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

Böyle bir davet için çok tşkr ediyorum mete bey , eksik olmayın ama yazacaklarımız neresinden bakarsak bakalım ister istemez bizi siyasetin içine çekecektir ve bunada moderatörler haklı olarak müdahele edecektir , aslında çekse ne olur tabiik i faydalı olur amma velakin toplum olarak tartışmanın kurallarına ve dozuna henüz alışamadık yıllardır adam gibi tartışamadık bu yüzden epeyce vatandaşmızı kaybettik çok yazık oldu çok ne güzel olurdu şimdi onlarda burada benim gibi özgürce yorumlarını yazabilselerdi .
bunlardan başka bir şey karalamak istemiyorum yoksa herkese yetecek kadar dağarcığım geniştir.
saygılar.
 


Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

seyyah-34' Alıntı:
bunlardan başka bir şey karalamak istemiyorum yoksa herkese yetecek kadar dağarcığım geniştir.
saygılar.

Kemal bey endişenize ve yazdıklarınıza katılıyorum ama bunu öğrenmemiz gerekiyor. Bizim kaybettiğimiz özelliklerimizden biridir tevazuu ve karşıdakinin fikirlerine saygı duymak herşeye rağmen tartışmak, doğruyu bulmak adına tartışmak.
 

Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

Ben bunun bedelini burada sitemizde ödemiş bir arkadaşınız olarak bu sayfayı okumakla katılmış olucağım.
saygılar.
 



Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

fastjunkie' Alıntı:
Allah rahmet eylesin..

Mete hocam bu sürgün olayı için fikirlerinizi paylaşmak ister misiniz?

Sevgili Onur Sürgün siyasi bir karardı o gün için rejim değişmiş, yok olan eskiyen rejimin üyeleride yeni rejim için tehlike teşkil ediyordu. Her yeni rejimin üyesi, eski rejimin üyelerini kendileri için tehlikeli görür vede doğrudur. Yapılması gerekiyordu yapıldı. Ama artık onlar bugün rejim için bir tehlike teşkil etmedikleri için 1974 ten itibaren yasak kaldırıldı ve Türkiyeye gelişleri serbest oldu.
Benim yukarıda değinmek istediğim ise daha başka bir şey.
 

Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

Şimdi burda durup düşünmek lazım. Şehzade kimin şehzadesi;Son Osmanlı padişahının. Nerede Osmanlı Padişahlığı; yıkıldı. Yıkılan bir impratorluğun hanedanının çocuklarını şehzade diye anmak doğru ise Karahanlıların, Selçuklu İmparatorluğunun , GökTürk İmparatorluğunun, Hun İmparatorluğunun şehzadeleri, prensleri, prensesleri neredeler? Nerede Mete Han'ın torunları? Ben söyleyeyim; aramızda, belki burada gezenbilirde biryerlerde yazıyazıyor, belki bu satırları okuyor belki siteyi yönetiyor belkide kapıda simit satıyor, belki komşunuz belkide bizzat sizsiniz. İşte yalın gerçek bu. Tarihte birçok Devlet kurduk bu devletleri yöneten bir çok aile oldu. Devletler yıkıldıktan sonra bunlar sıradan insanlar olarak bir sonra kurulan devletlerin içinde yaşamaya devam etti. Çünkü Türk Devlet Geleneğine göre asalet kavramı yoktur bütün insanlar eşit doğar ancak bilgi ve erdemine göre yönetici olmaya hak kazanır. Bilgi ve Adaletten uzaklaştığı zamanda yönetimden uzaklaşır, sıradanlaşır. Yani makam olduğu süre içinde devam eden bir sıradışılık anlayışı vardır, saygı bekler. Ama Siz şimdi 10000 yıllık tarihte hiçbir hanedanı var kabul etmeyeceksiniz. Prens, Prenses, Şehzade gibi asalet kavramlarını reddedeceksiniz. Ama sıra son hanedana gelince elpence divan durup ona asalet atfedip, efendimiz diyeceksiniz Hemde Cumhuriyeti yaşarken. Bu işte bir yanlışlık yokmu?
 

Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

sürgün olayını ben kendimce şöyle değerlendiriyorum anadoludan çıkan bağımsızlık hareketi kendi üstün çabasıyla kurduğu yeni devlet ve mileti hanedana altın tepside sunamazdı sunmasını beklemek yanlış olurdu artık o bir hanedanın ummeti değil yeni Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşı bağımsız bir bireyi idi. ümmetçilikten millet olma yolunda atılmış butun adımları hanedanı sürmemekle yok etmiş olunurdu
 

Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

simurg2' Alıntı:
sürgün olayını ben kendimce şöyle değerlendiriyorum anadoludan çıkan bağımsızlık hareketi kendi üstün çabasıyla kurduğu yeni devlet ve mileti hanedana altın tepside sunamazdı sunmasını beklemek yanlış olurdu artık o bir hanedanın ummeti değil yeni Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşı bağımsız bir bireyi idi. ümmetçilikten millet olma yolunda atılmış butun adımları hanedanı sürmemekle yok etmiş olunurdu

Katılıyorum doğru bir yorum. O günlerde Cumhuriyeti korumanın yegane yolu böyle bir kararı uygulamaktı. Bütün devletlerde bunu yapmıştır.
 

Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

İmam Hatipoğlu, "Osmanlı soyunun bizler için yaptıkları ortadayken bizim nasıl bir hakkımız olabilir bilemiyorum ama haklarınızı helal ediyor musunuz?"

İmam hatipoğlu tam anlamıyla haddini,boyunu,aşan bir yorumda bulunmuş.Buna nevi şahsına munhasır bir görüş diyebilirmiyiz.Kanımca hayır.Çünki bu sözlerle aslına bakarsanız ideolojik bakış açısı ile ilgili ,oysa bu noktada bir kaç yerde çelişiyor kendisi ve inandığı dini ile.Öncelikle din açısında çelişkisini ele alayım.Şehzade bir insan,tek farklılığı Osmanlı soyundan gelmesi.İslam dininde helallik soydan değil kişinin hayatta iken kendisinden ve yaptıklarından dolayı istenir.Yani soyunda önemli insanların olması helal dışı yaptıklarını affettirmez.Orada bulunanlar şehzadeye mi ,Osmanlı soyunamı helallik verdiler.Yani müftünün söylediği sözler halt etmekten başka bir şey değil.
Osmanlı soyunda bu ülke için iyi şeyler yapan padişahlar elbet var.Peki yalnış yapan yokmu.Hepsimi iyi padişahtı.Eğer öyle olsaydı Osmanlı imparatorluğu neden dağıldı.Madem Osmanlı soyuna helallik istiyorsun be imam...kötü padişahlar için neden benden helallik istemeyi zul addediyorsun.
O tabutta şehzade değilde ,Vahtettin olsaydı ben hakkımı helal etmiyorum derdim yani.Saygılar
 



Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

Ben bu foruma osmanlı devletinin yıkılış sebebini içeren bir yazımı tam 35 dakika süren bir zaman da yazmaya çalıştım. biraz düşündükten sonra yazımın tamamını sildim ve sanıyorum gezenbilirde benim gibi yapanların sayısı bir hayli fazla olduğunu hissettim. neticede susmanın daha iyi bir cevap olacağına karar verdim.diğer arkadaşlarında yaptığı gibi...
unutulmasınki asla ve kat"a cevabını veremeyeceğimiz ne uzak,nede yakın tarih bilgilerinden yoksunuz.buyrun meydan geniş... aklınızda kalsın ben 15-20 yıl sonrada burada bu forumda olacağım ömrüm yeterse,yetmediği yerde ise kızım olacak pek tabiki sizin yazdıklarınızda burada olucak.
saygılar
 

Ynt: Son Osmanlı Şehzadesi Defnedildi

Kemal bey lütfen düşüncelerinizi belirtin bunda bir beis yok.
Tarihte doğru bilinen o kadar çok yanlış varki. Bunları tartışmaya ve düzeltmeye zaten ne Form nede bizim zamanımız yeter. Osmanlı Devleti bizim devletimizdi Çok büyük işler yapmış padişahlarımız oldu. Ancak bir o kadarda yanlışlar var ve bu yanlışların faturasını maalesef Türk halkı ödedi.
Bu gün aynı oyuna gelmemek için bu yanlışları bilmemiz ve konuşmamız gerekiyor.
Türk tarihini sadece karamuratlarla, ulubatlı hasanlarla, kutsallık atfedilmiş ordularla ve yöneticilerle anlatmaya devam edersek birileride bizi kullanmaya devam eder.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst