Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 295,083
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

orsaalabanda' Alıntı:
Konu solar pillerden açılmışken,
Deneysel ve çok teknik amaçlı olanları saymazsak (uzay bilimleri ve uydu teknolojisi gibi) en yaygın kullanım alanlarından biri de yelkenli amatör denizci tekneleridir. Uzun süreli motor basma imkanının bulunmadığı okyanus geçişleri ve uzun soluklu (dünya turu gibi) geziler için solar piller ve rüzgar jeneratörleri gereklidir. Yelkenliler sürekli güneş altında oldukları için solar piller randımanlı olarak kullanılabilir. Elde edilen enerji ancak telsiz ve seyir fenerleri gibi zorunlu navigasyon cihazlarının bazen de otopilot, radar, gps gibi elektronik cihazların enerji tüketimini desteklemek için kullanılır. Solar pile ihtiyacı olan bir tekne, değil buzdolabı kompresörü, elektrikli hidrofor ve sintine pompası dahi çalıştıracak lükse sahip değildir. Bu ihtiyaçlar manuel pompalı sistemle çözülür.
Demem o ki, solar pillerden akü takviyesi yaparak kompresörlü buzdolabı çalıştırmak düşüncesi biraz fazla iyimserlik olur. Karavanınızla Afrika ya da Avustralya turu yapacaksanız solar pillerin faydasını görürsünüz. Ama Türkiye koşullarında karavanınızı ağaç gölgesine çekip oturacaksanız karavanın tüm dış yüzeyini solar pille kaplasanız dahi o buzdolabını sürekli çalıştıracak sonsuz döngüyü kuramazsınız.

iyi sabahlar herkeze

evet bende cem kardesin dediklerine katiliyorum karavanla solar panel kullaniminda tekneye kiyasla dezaavnatajlar var. 3-5.000 ytl masraf yapip akuyu dolduramamk mantikli degil ben vazgectim . klasik yontemler cok zaman daha iyidir, aynisi gps tede oldu yurtdisinda verim alamadigimizda klasik haritalara donduk yaptigim masraf yerini bulmadi.

selamlar Erhan
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Güneş panelinin şöyle bir faydası var. 80 W lık 1 tane panel koyarsınız. Aracınız otoparkta yatıp kullanılmadığı zaman bile aküsü her zaman dolu ve hazır kalır. 2 panel koyarsanız weaconun kompresörlü buzdolabını az devirde sürekli çalıştırır. Aracınıza bindiğinizde soğuk suyunuz ve temel ihtiyaçlarınız hep hazır olur.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın aslanahmet ,
Dediğinizden çıkardığım sonuç;
80Wx2panel ile
Buzdolabınız sürekli çalışır.
Yanlış anlamadım değil mi?
Ağzın bal yesin.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Abiler zaten en elzem olan buz dolabı o işi çözdükten sonra televizyon izlemişsin izlememişsin çokda lazım değil zaten arabayı zaman içinde kullanıyoruz o arada şarj ediyor solarlar mevcut araba şarjına takviye olacak,sayın Ariki bu konuda araştırma yapacaktı ama ses soluk kesildi birden.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Yusuf Bey doğrudur. 2 tane 80W lık güneş paneli teorik olarak günde ortama (yazın) 12 volttan 80 Amper elektrik üretir. Bir forumda okumuştum (neresi olduğunu şimdi hatırlamıyorum) Weaco'nun pazarlama müdürü yazmıştı. Weaco'nun kompresörlü coolmatik buzdolapları (normal kullanımda) günde maksimum 30 amper elektrik çekiyor diyordu. Hadi diğer 12 volt kompresörlü buzdolapları da maksimum 60 amper akım çekiyor desek bile yine yeter. Kışın zaten dolabın o kadar uzun çalışmasına gerek kalmaz. Yalnız 220 volt buzdolabı invertörle ne kadar elektrik çeker bilemiyorum. Bir de amonyaklı buzdolabını aküyle çalıştırmaya kalkarsanız bu enerji yetmez. LPG ile çalıştırmak gerekir.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

80 watt panel 18V 3.2 amp'dir panel %70 verimle çalışır, şarz amperi 2.3 amp'dir buda temmuz ayında güneşi 90 dereceden aldığı andaki verimdir, 2 panelle bu işi çözmeye çalışacaksanız, panellere aynı uydu antenlerinde motorlu döndürme varya onun güneşi 90 dereceden takip eden otomatik güneş ışını takip sistemi kullanmak gerir, bu sistem panellerin açısını sürekli sabah güneşinden başlayarak 90 derece olacak şekilde bütün gün takip eder ancak o zaman satte 2.1 amp enerji verir...Otomatik güneş takip sisteminin maliyeti ise 3-4 panel fiyatını geçer...karavanın çatısında duran panel, sabah güneşini +10 dereceden almaya başlar, öğleyin 90 dereceyi bulur, güneş batarkende -10 derece ile günü bitirir, bunun anlamı günkük ortalama 1.3 amp/saat civarıdır, 8 saate ancak 10 amp şarz eder ,iki panel varsa 20 amper sarz eder, buzdolabı günde 50-60 amp enerji tüketir, güle güle harcayın...
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın
atiladi
atilla dinçer
Sizin hesaplarınız bize solar panele heveslenmeyin
3 sistem dolaba devam diyor.
Bun da en kestirme tüpe devam.
Saygılar
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Enerji hesabında keşke olsa, keşke yetse, olması lazım, falan söyledi, oluyormuş, mantıken olmalı gibi fikirlere yer yoktur, üretim ve tüketim miktarları kullanma kılavuzlarındaki mükemmel şartlar kriterine bakılarak, hesap yapılmaz, enerjide kayıp hesapları vardır, çalışa çalışa ısınan motor bile soğuk olduğu zamana göre kalitesine bağlı olarak iki misline kadar enerji harcayabilir....
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Ben herşeye rağmen denemenin yararına inanıyorum.
Dediklerinize katılıyorum.
Bu işler hesap-kitap meselesi
Elimdeki akü (bence 130x2) aküleri bir günde değilde üç günde şarj da etse gene kârlıyım.
Tüp (takviyeli de olsa) + panel buzdolabıında en ucuz enerji olacak diye düşünüyorum.
Saygılar
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Akü kelimesini kullanmak için bile durup düşünmek lazım...Arabalarda kullanılan kontağa bastığınız anda,bir kaç saniyeliğine yüksek enerji vermek için tasarlanmış STARTER tip akülerle, Fortlift gibi 12v'u gün boyu aynı düzeyde stabil enerji vermek için tasarlanmış STAKSIYONEL( marin jel ) aküleri, birbirine karıştırıp, Karavanda ucuz diye Starter tip akü kullanmaya niyetlenirseniz , sonuç yine hüsran olur...
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

http://www.esrsolar.com/product_info.php?cPath=131_52&products_id=150

Yusuf Bey, fikir vermesi açısından yukardaki linke bakabilirisiniz.
 


Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın Dinçer,
Teşekkür ederim verdiğiniz önemli detay bilgileri için.
Startel akü bitince ömrü de biten akü
Yani hepimizibn aracında var olanı.
Jel akü bizim (sizin de)bahsettiğimiz Marin tipi denen aküyü kasdettim hep anlatımlarımda
jELL Aküleri cazip kılan bittiğinde tekrar jarj olması.
Onun için pahalı zaten.
Solar panellerde de Almanların iyi olduğu belirtiliyor.
Ama dediğiniz gibi aracın üzerinde ne kadar yerin varsa o kadar 80W parça daha mantıklı.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

ÜRÜN DETAYLARI




Ayrıntı için Tıklayin


PKT007 Kücük Ev Seti / 1,2 kWh / Gün
[Paket007]
Bu ürün, kataloğumuza 10 Kasım 2008, Pazartesi tarihinde eklendi.

Tavsiye Et



Fiyat:
4.232,42TL+Kargo






Detaylar




Küçük güneş pili sistemi. 1,2 kW / 24 saat.

Ürün Tanıtımı


Bu set sayesinde küçük bir evin veya yazlığınızın elektrik giderlerini, şebekeye bağlı olmaksızın, karşılayabilirsiniz.

Teknik Bilgiler:

Güneş Pili: 240 Wp
Şarj Regülatör: (12 / 24 V) / 20 A
İnvertör: 12 V / 1000 W modifiye sinüs
Solar Akü: 12 V / 135 Ah
Sistem Gücü: 1,2 kW / 24 saat
Sistem Tipi: şebekeden bağımsız
Kullanım İmkanları:

Tüketici Adet İşlem Süresi ø
11 W Lamp 3 5 saat
37 cm TV 1 5 saat
Buzdolabı (220V/30 W) 1 24 saat


Veriler ortalama değerlerdir ve edindiğimiz tecrübelere dayanır.




Bu bilgiler ne derece sağlıklı bilemedim.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Ürünü inceledim, buzdolabı 30 watt seçilmiş, oysa bizim ülkemizdeki buro tipi buzdolapları 50-55 watt'tır, böyle olunca 1000watt inverter motor kalkışına yetmeye bilir, benim 1000 watt inverterim yetmiyor..
Fiyat uygun çıksında müşteri kaçmasın diye 3 adet panelle sunmuşlar, akü ve inverterin fiyatını abartmışlar bu konfigrasyon, ideall güneş şartları için hazırlanmış..
1000 watt modifiye sinüs inverter için yazdıkları fiyat 800 TL pahalı, bu fiyata 2500 watt'ı alınabilir,(1500-1700 watt'dan aşağısını tavsiye atmem 500-600 TL) kuru akü fiyatıda 135 amp için 1000 TL oda pahalı 200 amp select akü 500-550 TL'ye satılıyor...
Önerdikleri konfigrasyon 3500 TL'ye kurulur....
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın Dinçer,
açıklamanız için teşekkür ederim.
Modifiye sinüs ile
Tam sinüs farkı nedir?
Özelleikle buzdolabı için tam sinüs şart biliyorum.
Panellerde de Monokristal değil de,
Kurşunda sıkılsa deliğine rağmen çalışan plastik (teknik adını bilmiyorum)olanı
varmış,
Ne dersin?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,471
Mesajlar
1,518,470
Kayıtlı Üye Sayımız
172,125
Kaydolan Son Üyemiz
erozaydin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst