Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 293,955
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

sabahgunesi' Alıntı:
levent abi arabamıza da panel taksak vede onu elektrikliye çevirsek ne dersin ?
nasılsa elektrik beleş ;D ;D
Sonucu böyle bir şey olur herhalde. ;D

Ariba1
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Binaların camlarından elektrik üretiliyor

Akıllı evlerde enerji verimliliği de çok önemli bir başka noktayı oluşturuyor. Bu konuda enerjisini kendisi üreten evler de yapılmaya başlanmış durumda. Teknoloji hızla ilerlerken, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak amacıyla pencere camlarından ve binaların cam cephelerinden,güneş enerjisini değerlendirerek elektrik üretilebiliyor. Bu teknoloji dünyada çok hızlı gelişiyor. Aynı cep telefonu gibi. Sürekli model değişiyor. Fotovoltanik paneller, özellikle silisyum tabanlı olanları çok yaygın kullanılıyor. Yeni binalarda artık normal pencere camı yerine yeni camlar kullanılması söz konusu.

Yeni teknolojide binalarda klasik kiremit yerine cam kiremitlerin kullanılacağı belirtiliyor. Evin güneş çatısı olacağı ve oradan elde edilecek sıcak hava ile ısıtma ve soğutma yapılabileceği konuşuluyor. Kiremitler artık cama dönüşüyor. Diğer taraftan dünyada da güneşe ve temiz enerjiye dayalı sera kentlerin, mahallelerin ve vadilerin kurulması konusunda projeler başlamış durumda.

Belçika kaynaklı bir projede, Romanya’ya yönelik, 12 kentten oluşan ekolojik seralarla beslenen, manyetik trenlerin çalıştığı, güneş enerjisiyle ısıtma ve soğutmanın yapıldığı, damları tamamen güneş enerjisiyle elektrik üreten sistemlerin olduğu yeni yerleşme yerleri kuruluyor.

Kaynak: http://www.bthaber.com.tr/?p=23214&sayi=SAYI:887
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

atiladi' Alıntı:
Panel seçiminde son anda bir değişiklik yaparak 140 watt 7.25 amp.'lik 2 adet toplamda 280 watt polikristal panel takmaya karar verdim...

Atila beyin 2x140W panele dönmesi bana ilginç geldi. Sebebinin tavana sığdırma sorunu olduğunu tahmin ediyorum.

3 x 140W panel + 2 x 200A starter akü + 1700 veya 2500 W modifiye sinüs inverter kombinasyonunun iyi bir seçim olduğunu düşünmeye başladığım sırada, böylesi bir proje değişimi beni şaşırttı.

Her şeyi 12 V (ve tercihan AGM akü) yapısı üzerine kurmuşken, yukarıdaki kombinasyonun iyi bir seçim olduğunu düşünmem bazılarına şaşırtıcı gelebilir.

Sebebi şu: Sistemi 220 V üzerine kurmak, özellikle kablolama maliyetinde CİDDİ bir düşüş demek. Benim şu ana kadar kabloya ödediğim para 1000 TL'ye yaklaştı. 12V yerine 220 V bir sistem, kablo kesitini düşüreceği için kullanılan kablo kalınlığı çok daha ince olacak, bu da maliyetlerin ciddi boyutta düşmesi anlamına gelecektir. Dahası 12 V yerine 220 V buzdolabı hem daha düşük bir maliyet, hem daha az enerji harcayan ürün anlanıma gelecektir (tabii en uyduruk buzdolaplarını tercih etmediğiniz takdirde.) Ayrıca seçenekleriniz tezgah altı, büro tipi buzdolaplarının ötesine geçme imkanına kavuşacaktır.

Atila beyin kullandığı gibi klima + buzdolabı oldukça yüklü elektrik çeken cihazlar. Bunları beslemek için yüksek kapasiteli bir invertere ve büyük akülere ihtiyaç olacaktır. Bu cihazların kalkıştaki demerraj akımı yüksek olduğu için jel akülerde sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Bu yüzden starter akü tercih edilmesi bu sorunu bertaraf edecektir. Starter akünün düşük verimli çalışması sorunu Atila beyin planladığı sistemde, yüksek amperajlı (2 x 200A) akülerle çözülmüş.

Geriye iki sorun kalıyor: Birisi modifiye sinüs inverterin tv türü bazı cihazlarda görüntüyü bozması. Bu sorun, yalnız hassas cihazları, 220 V yerine 12 V alternatiflerini tercih ederek ve doğrudan aküden besleyerek çözülebilir.

Diğeri, inverterin boştayken dahi çekeceği yüksek akım. Kullanılacak yüksek kapasiteli güneş panelleri de bu sorunu çözecek diye düşünmeye başlamıştım... ki Atila bey 420W yerine 280W tercih etti. Satır aralarında verdiği bilgilere göre klimayı yalnız harici 220V ile beslenecek şekilde tasarlaması bunu kısmen açıklıyor. Sorun (özellikle aracın kendi kliması yoksa) bunun iyi bir tercih olarak görülüp görülmeyeceğinde. Tabii bu da kişiden kişiye değişecek bir tercih. Ama aracın kendi kliması yoksa yaklaşık 5000 TL'ye yalnızca hareket halindeyken kullanılacak bir klima yerine, istendiği zaman kullanılabilecek 680 TL'lik bir alternatif bence üzerinde ciddi olarak düşünülecek bir seçim.

Genel hatlarıyla, maliyet / yarar dengesi gözetildiğinde bence 3 x 140 W panel + 2 x 200 A starter akü + 1700 veya 2500 W modifiye sinüs inverter (+ 220 V buzdolabı ve mobil klima) oldukça hesaplı bir kombinasyon. Tabii bu 220 V mobil klima + buzdolabının her ikisi birden kullanılan sistemler için. Aksi takdirde bunun yarısından azı dahi yetecektir. Her ne kadar benim için geç de olsa, Atila beye bu yeni ufuk için teşekkür ediyorum. Birilerinin işine yarayacaktır, eminim.
 


Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

cevap "e" hiçbiri...

Yaşanmış tecrübelerimizi ve edinmiş olduğumuz bilgi kapasitemizi, teknik konularda, yine deneye açık olarak, kullanarak, yeni kombinasyonlar üretmek gerekir, doğruyu aramak bir deneme ve yanılma metodundan geçer, tercihler, kişisel olabileceği gibi, kişiye de özel olabilir...
Mono kristal paneller, hareketi severler, güneş takip mekanizmaları olsa havalara uçarlar, dik açılı güneş ışınlarını seven hücre yapısındadırlar ve mono kristal paneller "sıcak " panellerdir, yani sıcak ortamlarda daha yüksek verim verirler..İzmir-ankara çizgisinin altında polilere göre daha verimlidirler...
poli kristal paneller, sabit durağan ortam panelleridir ama güneşi her açıdan görürler, "soğuk" panellerdir...izmir-ankara çizgisinin üstünde monolara göre daha verimlidirler..
Bu sefer neden Poli kristal ?
Kimi ile konuşsam panel-akü birlikteliğinin karavana kaç gün yetebileceğini soruyor, benim cevabım "güneyde haz-tem-ağu aylarında güneşli günlerde bire bir, gölgeli ortamlarda 3 gün oluyor" aldığım cevap "biz yazın güneye gitmiyoruz, karadenize gidiyoruz, güneye eylül-ekim" diyorlar.. Kışın istanbul çevresi gezmek istiyoruz, kamping istemiyoruz, özgür olmak istiyoruz diyorlar...
İşte buyüzden, bu sefer Polikristal.. kuzey Türkiye için, sonbahar için bir düzenek...
Almanyadan güneş paneli döşeli ev çatılarına bakınca "soğuk" panellerin tercih edildiğini görüyorum..
mono kristal, poli kristal panel verim farkı bir birlerinin ortamına göre, yani sıcak ortamda mono % 5-10 daha verimli, soğuk ortamda poli %5-10 verimli, 5-10 farkıda seçilen panel marka kalitesinden kaynaklanıyor, yani verim farkı markaya göre %3 de bile kalabilir...
Niye 2x140 watt?
param bu kadarına yetti.. ;D ;D ;D ;D ;D
Yine deneyimlerin değerlendirilmesi ile, 240-300 watt aralığı buzdolabı-hidrafor-aydınlatma- tv ihtiyacını güneşli ortamda bire bir karşılıyor... güneş kaçınca, gölgeye parkedince ve gece iş akülere kalıyor, neymiş aküler çok önemli imiş, çıkma ve eski akülerle huzur bulunmuyormuş yıllar içinde bunu anladım..
Mobil klima= 2 buzdolabı, klimaya panelden bire bir enerji yetiştirmek için tavanda olması gereken panel watt'ı en az 750-800 watt, tavana sığarmı? şimdilik imkansız, belki ileri yıllarda..
Bu ne demek? ; demekki klimayı panelden deyil aküden çalıştıracağımızı düşüneceğiz, belki uzun uzun deyil ama sıcak bunaltımızı bastıracak akıllı bir zaman miktarında klima çalıştırılmalı ve 400 amp "sıfır" akü şart...
işte bu sebeplerden, deneyimler ve bilgi dağarcığından geri dönüşüme göre bu projede bu konfigrasyonu denemeyi düşündüm..
Kişisel tercihim ise, klima+buzdolabı ikisi birlikde 1700 watt inverterden kalkarsa, 2x200 akü koyup full yapacağım ( 2500 watt inverter ile kalkar, ama inverter çok büyük yer tutuyor sevmedim, klima çalışmazken de buzdolabı için gerksiz bir büyüklük)...1700 watt ile kalkmazsa, klimayı şebeke ceryanına bırakıp, buzdolabı için 1000 watt inverter ve 200 amp tek akü takacağım ( 200 amp mavi marin mutlu)...
Bu sefer poli'leri denemek, poliler hakkında deneysel sonuçlar elde ederek bilgi sahibi olmak istiyorum...
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

atiladi' Alıntı:
cevap "e" hiçbiri...
,,,,,,,,,,,,,
Niye 2x140 watt?
param bu kadarına yetti.. ;D ;D ;D ;D ;D

;D ;D ;D ;D ;D

Bu aklıma gelmemişti!

Bilgiler için teşekkür ediyorum. Devam...
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

:smiley:)))

Bilimsel bir konu üzerinde çalışmalar yapmak için 4 bilim adamından oluşan bir grup incelemeler yapmak üzere yerleşimin fazla olmadığı bir bölgeye giderler. Bu bilim adamları Antropolog, Matematikçi, Jeolog ve Fizikçi’dir. Çalışmalarına devam ederken başlayan yağmur şiddetini artırınca yakınlarda buldukları bir eve sığınmak zorunda kalırlar. Ev sahibi buyur ettikten sonra ikram da bulunmak için mutfağa gider. Bilim adamlarımız odada bulunan sobada ısınırken, bu sobanın yerden 1 metre yüksek olacak biçimde taşlar üstüne kurulduğunu görüp neden bu şekilde kurulmuş olduğunu tartışmaya başlarlar.
Jeolog :

- Tabii bu bölge deprem bölgesi ya, adam sobayı sağlam zeminde olsun diye dizmiş bu taşları altına. Böylece sobanın devrilmesini ve yangın çıkmasını akıllıca engellemiş.
Matematikçi :

- Ne alaka canım!. Adam odanın geometrik biçimine göre hesaplamış ki sobayı en uygun yüksekliğe getirip daha iyi ısınma sağlamak için bu taşları altına koymuş.


Kimyacı :


- Çok hayalperestsiniz arkadaşlar. Bence adam sobayı yüksekte tutarak aktif yanma sürecini hızlandırmış ve yanan maddenin en iyi sıcaklığa erişmesini sağlamış.
Fizikçi :
- Bu kadar tartışmaya gerek yok. Belli ki sobayı yüksekte tutmasının amacı odayı hızlı bir biçimde ısıtmaya çalışmış.
Diye tartışırken ev sahibi içeri girer. Tabi bilim adamları hararetle tartıştıkları konuyu en iyi aydınlatacak kişi ev sahibi olduğu için ona sorarlar :
- Neden sobayı 1 mt yükseğe taşlar üstüne kurdun ?
Adam cevap verir :
- Sormayın boru yetmedi !
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

özgürce her yerde gezip kalacak yer sıkıntısı olmadan herhangi bir yerde durup orada uyuyabilmek için karavan almaya niyetlendim

bütün bu konuyu okudum ve forumdaki her karavan konusunu da okumaya devam ediyorum ve çok yararlı bilgiler edindim şuana kadar

yaz kış karavanda konaklamayı planladığım için ve kamp yerlerine mahkum kalmamayı düşündüğüm için olmazsa olmaz istediğim şey enerji döngümü kendim sağlayabileyim


ducato tarzı araçların çatısına belirli ebatlarda sabit solar paneller koyabileceğimiz yer olduğu için onlara yardımcı olabilecek ekstra seyyar panelleri araştırırken katlanabilen solar paneller dikkatimi çekti ama ne kadar verimli olur bilmiyorum
mesela bir yerde durunca tentenin üzerine serebilirim yada arabanın güneş gören yan yüzünden sarkıtabilirim diye düşünüyorum

bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bildiklerini aktarabilir mi acaba

http://bmdsolar.com/wp-content/uploads/2013/03/Foldable-120W.pdf
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Tavana koyduğunuz panelleriniz yeterli gelmiyorsa kullanılabilir. Esnek panellerin verimi biraz daha düşüktür. Buna karşın kolaylıkla güneşe doğru yönlendirebildiğiniz ve yerini değiştirebildiğiniz için avantaj sağlar. Sürekli toplamak yeniden sermek sıkıntı yaratmayacaksa kullanabilirsiniz.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Merhabalar, yeni alacağınız karavanınız hayırlı olur inşallah, uzun zamandır yazamamıştık sayenizde sitemize tekrar yazabildik.

Ferhat beye aynen katılıyorum, ayrıca Bekir hocanın konusunda vermiş olduğu detaylı açıklamalara da aynen katıldığımı belirtmek isterim. Ağzına eline sağlık.

Vermiş olduğunuz linkteki paneli de inceledim ve bu ve benzeri katlanabilir paneller ne yazıkki halen çok verimsizler. Bu linkteki hele inanılmaz eski bir panele benziyor normalin iki katı boyutlarda.

B-Het Mühendislik olarak bizim de konumuzu incelemiş olmanız lazım; orada bazı paylaşımlarımız mevcut,
bir normal rigid 150 watt monokristal bir panelin ölçüleri 148x54 cm dir.

Mevcut yarı esnek dediğimiz panellerin ise şuanda bizdeki boyutları
150 W panel 1640 * 675 mm

100 W panel 1090*674 mm

80 W panel 940*674 mm

Taşınabilirliği tartışmadan önce size ne kadar bir enerji gerekecek önce ona karar vermek ve sonrasında bu konuyu konuşmak lazım bence.
Ama tecrübelerimize dayanarak 200 Watt ila 300 Watt gibi güneş paneli grupları bu işi görebilmekte. 300 watt (2 adet 150 watt veya 3 adet 100Watt)olanlar rahat etmekte 200 watt(2 adet 100 watt) olanlarda ise düşük tüketim mevcut ise yetebilmektedir.

Buna göre değerlendirilebilir. Sevgiler,
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

cevaplarınız için teşekkürler

normal kurulacak sisteme ekstra kurulabilir mi acaba diye düşünmüştüm. kış ayları için özellikle gerekebilecek gibi geliyor

zaten burada okuduğum konular sayesinde baya bir bilgi birikimi edinmiş oldum

şuan aslında kafamda bazı planlarım var ama ilk önce maddi durumu ayarlamam lazım ve o zamana kadar herşeyi netleştirmem gerekecek

dediğiniz gibi ilk olarak neler gerekecek hesap ettikten sonra zaten solar sistem için Önder Bey kapınızı çalabilirim

o zamana kadar araştırmaya ve öğrenmeye devam
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Estağfurullah her zaman bekleriz ,
Araştırma ve okumaya devam diyorum son noktayı biz koyarız artık :smiley:

sevgiler
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

İşe yarar ise deeneyımlerimi aktarmak isterim.
450 (3x150 mono) wat panelim ve 300 A. akü kazanımı ile 100 l. buz dolabı (danfos 12 v dc) , 19 inc tv (12 v dc) , led aydınlatma . Aralıksız buzdolabı kendi termostatı ile , tv günde 3-5 saat , aydınlatma gece yarısına kadar , gunluk toplam 20 dk su için santrifüj , telefon sarj vs.
Bu veriler ile kasım ortalarına kadar (akdeniz bolgesi) sorunsuz , kasım sonuna kadar da buz dolabını uygun saatlerde toplamda 5 saat aralıklı olarak tasarruf ederek sezonu tamamlayabildik . Bu deneyimimizden sonra sürprizlere hazırlıklı olabimek için sorunu daha fazla güneş panelleri yerine her istediğimizde kendi irademizle başımızın çaresine bakabilmek amaci ile 220 v ac veya 12 v dc 85 a. jenerator ile gidermek kararımız öncelik taşımaktadır.
Kıyaslama yapabilmenizde faydalı ola bilir belki .
selamlar.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

karavanında solar enerji kullanarak enerji ihtiyacını sağlayan karavan severlerin tecrübeleri çok işe yarıyor aslında :smiley:

aracınızla seyir halindeyken aküleri şarj ediyor musunuz acaba ? ediyorsanız bir yerde ne kadar süre konaklıyorsunuz yerinizden kıpırdamandan.

ben yapım gerekiği bir yerde 2-3 günden fazla kalmam yada güzel bir manzara ve iyi bir park yeri bulduysam en azından alışveriş için aracı hareket ettiririm gibi geliyor
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,975
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst